ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ για την αναδρομική φορολόγηση




               Αθήνα, 24/7/2020

                                                                                                                           Αρ.Πρωτ:4373



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

για την αναδρομική φορολόγηση 



Στις 20/7/2020 εκδόθηκε επιτέλους η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που αναφέρεται στη φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν οι συνταξιούχοι καθυστερημένα για κύριες, επικουρικές συντάξεις και μερίσματα. Αυτό είχε συνέπεια την υπερφορολόγηση των συνταξιούχων, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται.

Οι συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να φέρει νομοθετική ρύθμιση για την ακύρωση ή τροποποίηση της Πράξης Προσδιορισμού Φόρου που εξέδωσαν οι ΔΟΥ τον Δεκέμβρη του 2019, δίνοντας τη δυνατότητα να υποβάλουν οι συνταξιούχοι αίτηση ακύρωσης μέχρι 31/7/20, κάτω από την αγωνιστική διεκδίκηση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, της Ομοσπονδίας μας και του Συλλόγου μας.

Σημειώνουμε ότι παρόλο που εκδόθηκε η Εγκύκλιος, η ταλαιπωρία των συνταξιούχων συνεχίζεται.

Οι ΔΟΥ αρνούνται να παραλάβουν τις συμπληρωματικές δηλώσεις ισχυριζόμενες ότι δεν τους έχει αποσταλεί η Εγκύκλιος ή δέχονται δηλώσεις μόνο ηλεκτρονικά, ενώ εκπνέει η προθεσμία παράτασης.

Οι περισσότεροι συνταξιούχοι δεν γνωρίζουν τη χρήση των Η/Υ και πρέπει να απευθύνονται σε λογιστές, όχι βέβαια με το αζημίωτο.

Οι ΔΟΥ θα πρέπει να προβούν άμεσα σε νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για κάθε χρόνο χωριστά, χωρίς να υφίστανται οι συνταξιούχοι την ατελείωτη ταλαιπωρία. Και ενώ δεν ευθύνονται οι ίδιοι για την καθυστέρηση απόδοσης των συντάξεών τους, ενώ υποχρεώθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα να ζουν με ψίχουλα, τιμωρούνται επιπλέον με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ας πάψει λοιπόν η Κυβέρνηση να δημαγωγεί για δήθεν αποκατάσταση της αδικίας, για εξυπηρέτηση με την άμεση ψηφιακή συνταξιοδότηση και ας πάψουν τα ΜΜΕ να λιβανίζουν την Κυβέρνηση για δήθεν κοινωνική ευαισθησία.

Η ευαισθησία της δεν είναι για τους συνταξιούχους, είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία.

Να σημειώσουμε ότι τόσο η Νομοθετική Ρύθμιση όσο και η Εγκύκλιος δεν ικανοποιούν τα αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αιτήματά μας ήταν:

· Έκδοση Νομοθετικής Ρύθμισης και παράταση για υποβολή Συμπληρωματικών Τροποποιητικών Δηλώσεων.

· Ακύρωση Πράξεων Προσδιορισμού.

· Κατάργηση των αυτοτελών προστίμων (100 ευρώ) φόρου, όπως και προσαυξήσεων φόρων.

· Νέα εκκαθάριση των δηλώσεων κατ’ έτος, δίχως να ταλαιπωρούνται ο συνταξιούχοι με γραφειοκρατικές διαδικασίες με εκκαθάριση από τις ΔΟΥ.

· Για τον φόρο που θα προκύπτει από τις νέες εκκαθαρίσεις των δηλώσεων, να υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης 12 δόσεων, αν αδυνατούν οι συνταξιούχοι να το πληρώσουν εφάπαξ.

Αντί για όλα αυτά, η νομοθετική ρύθμιση και η από 20/7/2020 Διευκρινιστική Εγκύκλιος προβλέπει:

· Παράταση υποβολής Συμπληρωματικών- Τροποποιητικών Δηλώσεων μέχρι 31/7/20 (το άρθρο 3 παρ.1 της εγκυκλίου ορίζει: υποβολή αίτησης….έως 31/7/20 ή σε όποια άλλη προθεσμία τυχόν προβλεφθεί). Η παράγραφος αυτή της εγκυκλίου αφήνει παράθυρο της παράτασης υποβολής δηλώσεων.

· Ο φορολογούμενος συνταξιούχος που δεν έχει υποβάλει Συμπληρωματική- Τροποποιητική Δήλωση κατ’ έτος, μπορεί να την καταθέσει προς την αρμόδια ΔΟΥ μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 31/7/20 ή σε οποιαδήποτε άλλη προθεσμία προβλεφθεί.

· Η αίτηση με τα δικαιολογητικά έγγραφα μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΔΟΥ ή και ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με Κούριερ.

Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία που προκύπτει από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς ή ημερομηνία αποστολής μηνύματος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ΔΟΥ.

Στο περιεχόμενο της αίτησης πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι που ζητούν την ακύρωση, δηλαδή:

-Η καθυστέρηση απόδοσης των συντάξεων, ειδικά για την επικουρική σύνταξη που φθάνει τα 5-6 χρόνια.

-Η μη έκδοση του μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος της σύνταξης κύριας και επικουρικής, όπως και του μερίσματος από τους αντίστοιχους φορείς.



Με την αίτηση επισυνάπτονται οι συμπληρωματικές δηλώσεις για κάθε χρόνο με τις βεβαιώσεις αποδοχών κατ’ έτος που έχουν πάρει αναλυτικά από τον Ασφαλιστικό Φορέα (ΓΛΚ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ) και το αντίγραφο της Πράξης Προσδιορισμού Φόρου που εξέδωσαν οι ΔΟΥ.

Επίσης στην αίτηση πρέπει να αναφέρονται τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας των συνταξιούχων (διεύθυνση, τηλέφωνα, email, κλπ).

Η ειδοποίηση της ΔΟΥ προς τον φορολογούμενο συνταξιούχο για τις εκκρεμότητες που έχει ως προς τη φορολόγησή του, είναι εκ του νόμου υποχρεωτική. Μετά την ειδοποίηση έρχεται ο φορολογούμενος στη ΔΟΥ με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και μετά προσδιορίζεται ο Φόρος Εισοδήματος.



Σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να προσκομίσουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις για κάθε έτος, γίνεται δεκτό κάθε μέσο από το οποίο αποδεικνύεται η κατανομή στα έτη που ανάγονται τα αναδρομικά, όπως είναι το μηνιαίο ενημερωτικό της σύνταξης κλπ.

Αν και πάλι δεν είναι αυτό εφικτό, η κατανομή των εισοδημάτων γίνεται στα 3 προηγούμενα έτη από την είσπραξη των αναδρομικών εισοδημάτων, δηλαδή στα οικονομικά έτη 2011, 2012, 2013 και εφόσον υποβληθούν τροποιητικές δηλώσεις από τους συνταξιούχους.

Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων εκπίπτουν οι φόροι που παρακρατήθηκαν κατά την καταβολή των αναδρομικών και αν προκύψει επιστροφή φόρου, πρέπει να επιστραφεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, η υποβολή των συμπληρωματικών ή τροποιητικών δηλώσεων θεωρείται εκπρόθεσμη (το εκπρόθεσμο υπολογίζεται από 1/1/15 μέχρι 31/12/19). Ως εκ τούτου επιβάλλεται ο φόρος εκπρόθεσμου κύριου φόρου που αναλογεί σε κάθε έτος.

Θεωρούμε ότι δεν θα έπρεπε ο συνταξιούχος να πληρώνει τον εκπρόθεσμο φόρο του 20%, διότι για όλη αυτή τη διαδικασία δεν ευθύνεται αυτός. Δεν ζήτησε την καθυστέρηση έκδοσης της σύνταξής του. Είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντισυνταξιουχικής- αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι συνταξιούχοι που διπλοφορολογήθηκαν ενώ έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα τις συμπληρωματικές τους δηλώσεις, εκτός της αίτησης ακύρωσης που υποβάλλουν με αιτιολόγηση την υπερφορολόγησή τους, πρέπει να ξαναυποβάλουν και τα αντίγραφα των συμπληρωματικών δηλώσεων που έχουν ήδη υποβάλει, ανεξάρτητα αν έχουν αυτές οι δηλώσεις εκκαθαριστεί από τις ΔΟΥ ή όχι.

Στους φορολογούμενους που με την Πράξη Προσδιορισμού Φόρου δεν προέκυψε φόρος (μηδενικές πιστωτικές δηλώσεις) και εκδόθηκαν μόνο πράξεις επιβολής προστίμου, αυτές πρέπει να ακυρώνονται χωρίς αίτηση του φορολογούμενου με ακύρωση και διαγραφή προστίμου από τις ΔΟΥ, με απόφαση του Εφόρου.

Αν για οποιοδήποτε λόγο απορριφθεί η αίτηση του φορολογούμενου, αυτός μπορεί να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή.

Αν έχει ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή και αυτή δεν έχει εξεταστεί έως τις 30/6/20, η ενδικοφανής προσφυγή θεωρείται ως αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης. Σε αυτή την περίπτωση ο φορολογούμενος αποστέλλει στην υπηρεσία τα απαραίτητα δικαιολογητικά δηλαδή: Βεβαιώσεις ασφαλιστικών φορέων κατ’ έτος κλπ και υποβάλλει εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις.

Οι εκκαθαρίσεις των τροποποιητικών δηλώσεων και η ακύρωση προστίμων διενεργούνται έως τις 30/9/20 ή σε όποια άλλη προθεσμία τυχόν προβλεφθεί, με κοινοποίηση στη Δ/νση Επίλυσης Διαφορών. Σε περίπτωση που παρέλθει και αυτή η προθεσμία, θεωρείται ότι η αίτηση του φορολογούμενου έχει απορριφθεί σιωπηρά και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά και έγγραφα διαβιβάζονται στη Δ/νση Επίλυσης Διαφορών μέχρι 31/10/20 και η προθεσμία εξέτασης της ενδικοφανούς προσφυγής αρχίζει εκ νέου από 1/11/20.

Σε αυτή την περίπτωση έχει δικαίωμα ο φορολογούμενος να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή κατά της Πράξης Απόρριψης.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου επειδή θεωρεί την προσαύξηση του 20% φοροληστρική, επειδή θεωρεί και αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, όπως και την ερμηνευτική, αντισυνταξιουχική, απαιτεί από το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε νέα τροποποιητική διάταξη ώστε:

- Να απαλειφθεί το 20% των προστίμων και προσαυξήσεων.

- Να απαλειφθούν επίσης οι απαιτήσεις για τα έτη 2010, 2011, 2012, αφού εκ του νόμου έχουν παραγραφεί.

- Οι αρμόδιες ΔΟΥ άμεσα να προβούν στις σχετικές εκκαθαρίσεις, χωρίς τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν τα μέλη μας. Έχουν πλήρη εικόνα, ώστε να επιβάλουν τη φοροληστρική αναδρομική φορολόγηση σε κάθε συνταξιούχο, άρα μπορούν να προβούν και στην εκκαθάριση.

- Παράταση υποβολής των Συμπληρωματικών Δηλώσεων.

Οι συνταξιούχοι μην περιμένουν λύση στα προβλήματά τους από Κυβερνήσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν μόνο τη μεγαλοεργοδοσία και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να συσπειρωθούν στα Σωματεία τους και δυναμικά να διεκδικήσουν όσα οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν.


Για το Δ.Σ. 



Η Πρόεδρος                       Η Γεν. Γραμματέας 



Σ.Ακζώτη                              Λ.Κουτσιλέου

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+