ΕΚΣΔΗ - ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΠΣ ΣΤΙΣ 30/6/21

 

Σ. Ακζώτη, Γ. Νάκης, Χ. Λαμπούδη (ΕΚΣΔΗ)

Θέσεις της Παράταξης επί  των θεμάτων Ημερήσιας Διάταξης στο ΔΣ της ΠΟΠΣ στις 30/6/2021

 

Εισαγωγικά, θα θέλαμε να επαναλάβουμε την πάγια θέση μας για τον τρόπο διεξαγωγής του ΔΣ.

Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι δια ζώσης, για τους λόγους που έχουμε επικαλεστεί και στα προηγούμενα ΔΣ, προσθέτοντας και δύο επιπλέον λόγους  α) Είμαστε όλοι πλήρως εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις και β) δεν ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ωστόσο, συμμετέχουμε στο ΔΣ δια περιφοράς που αποφάσισε η πλειοψηφία, διότι το κύριο για μας είναι να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα που μας αφορούν και τι αποφάσεις θα πάρουμε για τα συμφέροντα των συνταξιούχων.

ΘΕΜΑ 1ο

Επικύρωση πρακτικών προηγούμενων Συνεδριάσεων

Θα ψηφίσουμε τα πρακτικά καταθέτοντας τις ενστάσεις και παρατηρήσεις μας, σχολιάζοντας τα παραστατικά που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πρακτικών (πρακτικά, εισήγηση προέδρου, τοποθετήσεις και επιστολές των μελών του ΔΣ).

Στα πρακτικά διαπιστώνονται ανακρίβειες και αντιφάσεις, ιδιαίτερα στο μέρος που αναφέρεται στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους τρείς συνδικαλιστές, δύο από την ΑΓΣΣΕ (Δ. Ανδρεαδάκης και Β. Αποστολόπουλος) και ένας από την Ομοσπονδίας μας,ο Η. Ηλιόπουλος. 

 

Συνάντηση με Πρωθυπουργό

Διαφωνούμε και με το περιεχόμενο της συζήτησης και τον τρόπο που οργανώθηκε η συνάντηση. Δεν πραγματοποιήθηκε μέσω θεσμικών οργάνων. Οργανώθηκε από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με προσωπικές επαφές  με ένα Συνδικαλιστή  μέλος της ΝΔ, και μέλος του ΔΣ της ΠΟΠΣ, χωρίς την απαιτούμενη εξουσιοδότηση από το ΔΣ ώστε να έχει το δικαίωμα να εκπροσωπήσει τους Συνταξιούχους Δημοσίου (αυτοδιορίστηκε εκπρόσωπος των Συνταξιούχων Δημοσίου όπως στο παρελθόν η κ. Χαρακλιά) και το Προεδρείο της ΑΓΣΣΕ (Δ. Ανδρεαδάκης και Β. Αποστολόπουλος). Η ΑΓΣΕΕ είναι Συνομοσπονδία σφραγίδα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που πάει ενάντια στην ΠΟΠΣ. Ευθύνεται για την καθυστέρηση απόδοσης των 0,20Ευρώ. Όλοι είναι χειροκροτητές των αντισυνταξιουχικών επιλογών. Αυτός είναι ο λόγος που ήταν παρόντες στην συνάντηση.

Δεν καλέστηκαν από το γραφείο του πρωθυπουργού, οι θεσμικοί φορείς των Συνταξιούχων Δημοσίου (ΠΟΠΣ, Ασφ. Ταμείων, Ενστολοι) αλλά και ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ 1,5 εκ. συνταξιούχοι, ΟΑΕΕ 2η μεγάλη ομοσπονδία).

Η συνάντηση έγινε για δύο λόγους :

α) Την προβολή της καμπάνιας του Πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό για ενίσχυση της κυβερνητικής πολιτικής και να βγει «λάδι» ο Πρωθυπουργός που με την διαχείριση της πανδημίας, την απαξίωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας και υποδομών υγείας, ευθύνεται ο ίδιος και η κυβέρνησή του για τις εκατόμβες θυμάτων και 

β) Την προβολή του μέλους του ΔΣ της ΠΟΠΣ, εν όψει εκλογών της Ομοσπονδίας, ως καταλληλότερου για την θέση του προέδρου της ΠΟΠΣ επειδή σε προσωπικό επίπεδο είδε τον Πρωθυπουργό ανταλλάσσοντας κοινωνικές αβροφροσύνες, την ώρα που οι συνταξιούχοι χτυπιούνται ανελέητα πληρώνοντας ακόμα και με τη ζωή τους την πιο βάρβαρη ρατσιστική επιλογή για εξασφάλιση μιας θέσης ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Δεν θα τον επιβραβεύσουμε. Στο όνομα του κέρδους χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Σημείωση: Την μεγάλη ευθύνη για την συνάντηση αυτή, φέρει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Σε συνεργασία με τους συγκεκριμένους συνδικαλιστές οργανώθηκε η συνάντηση, απαξιώνοντας στην ουσία των ρόλο των θεσμικών οργάνων. Αυτό δένει με την ουσία της πολιτικής της κυβέρνησης που δια νόμων χτυπάει την συνδικαλιστική δράση, τη ζωντανή λειτουργία των συλλογικών οργάνων, το δικαίωμα στην απεργία και τις κινητοποιήσεις και επιβάλλει αυτούς τους νόμους με αστυνομοκρατία, βία και καταστολή. Με τον τρόπο αυτό θα επιβληθεί από την κυβέρνηση και όσων την στηρίζουν (Αστικές πολιτικές δυνάμεις,  συμβιβασμένοι συνδικαλιστές, και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις τύπου ΓΣΕΕ) η  υπέρ της πλουτοκρατίας πολιτική.

Στα σκαριά έχουμε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης.

Στη σελίδα 168 των πρακτικών διαπιστώνεται λάθος διατύπωση. Δεν πρόκειται για Ομοσπονδίες Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ούτε καν για Ομοσπονδία Δημοσίου αλλά για συνάντηση του Πρωθυπουργού με 3 άτομα που εκπροσώπησαν 2,5 εκ. συνταξιούχους και δεκάδες συνταξιουχικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ήταν μία προσωπική συνάντηση.

 

Δελτίο Τύπου (ΔΤ) από την ΠΟΠΣ  για το συγκεκριμένο θέμα

Ερώτηση Πότε πάρθηκε απόφαση για να μην εκδοθεί ΔΤ και με ποιο επιχείρημα; 

Τέθηκε θέμα για σχετική ενημέρωση των συνδέσμων και στα πρακτικά καταγράφεται ότι δεν συναίνεσε η πλειοψηφία. 

Από τα πρακτικά και παραστατικά διαπιστώνεται άτυπα όπως αναφέρεται ότι έχουμε: 

1η πρόταση  Προέδρου: Να μη γίνει σχετική με το θέμα ενημέρωση των ΔΣ των Συνδέσμων με την αποστολή των πρακτικών και των παραστατικών, τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ. Πήρε 5  θετικές ψήφους (άτυπα).

2η πρόταση (Η. Ηλιόπουλος, Ε. Ξηρουδάκης, Ι. Λουπάκης): Να γίνει ενημέρωση μόνο της Επιστολής του Η. Ηλιόπουλου. Πήρε 3 θετικές ψήφους (άτυπα).

3η πρόταση ΕΚΣΔΗ Πλήρης ενημέρωση των ΔΣ των Συνδέσμων με την γνωστοποίηση πρακτικών και όλων των παραστατικών που τα συνοδεύουν, δηλαδή τοποθετήσεις όλων των μελών του ΔΣ. Πήρε 3 θετικές ψήφους (άτυπα).

Ο Η. Ηλιόπουλος συμφώνησε, με την προΰπόθεση να τονισθεί ότι η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε μόνο ένα θέμα συζήτησης , τον εμβολιασμό. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Το ένα θέμα συζήτησης, ο εμβολιασμός. Και αυτό το θέμα όμως πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του τουριστικού κεφαλαίου και όχι τις πραγματικές εμβολιαστικές ανάγκες του λαού που και σήμερα ακόμα είναι ανεπαρκείς.

.

Ανακρίβειες

Σε σχέση με το ιστορικό,

Άλλα καταθέτει εγγράφως ο Πρόεδρος

Άλλα ο Η. Ηλιόπουλος

Άλλα ο Ερμόλαος Λινάρδος.

Σαφής είναι ο Γ. Γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΠΣ:……..Η ενέργεια του Προέδρου μας……. Να επιτρέψει στον κ. Η. Ηλιόπουλο να συμμετέχει στην συνάντηση (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ως αντιπρόσωπος της ΠΟΠΣ) ……. και στον υποφαινόμενο να συμμετάσχω αν θέλω.

Συμφωνούμε με τον Γ. Γραμματέα επισημαίνοντας τη διαφορά του επιτρέπω και του όπως  ο ίδιος ισχυρίζεται, προς τον Η. Ηλιόπουλο και το αν θέλεις προς τον Γ. Γραμματέα. Αποψή μας είναι ότι ο Πρόεδρος ποτέ δεν του έδωσε εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει το ΔΣ.

Σημείωση: Ανεξάρτητα βέβαια από την προσωπική άποψη του κάθε μέλους που είναι υποκειμενική και σχετίζεται με την ταξική ιδεολογική θέση του, αδιάψευστη μαρτυρία αποτελούν τα πρακτικά από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και σ’ αυτά στεκόμαστε. 

Τοποθέτηση του Η. Ηλιόπουλου σύμφωνα με τα πρακτικά του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό:

Περισσότερο μας ικανοποιεί μια ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνετε για το κομμάτι αυτό της τρίτης ηλικιακής πορείας που ήδη εμείς οδεύουμε και προφανώς θέλουμε να έχουμε όσο γίνεται καλύτερη ποιότητα στην ζωή μας….Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί τότε που συζητάγαμε σκέψεις σας και ιδέες σας μπαίνουν στην διαδικασία υλοποίησης. Κρατάτε δηλαδή το λόγο σας αυτό είναι το σημαντικό για μένα. Θέλω καταρχήν να σας μεταφέρω την ιδιαίτερη ικανοποίηση από τον χώρο το δικό μου δηλαδή του δημοσίου…….. ακούσαμε την συνέντευξή σας στο STAR… και ικανοποιήθηκε ο κόσμος με αυτά που είπατε…… μας ικανοποιεί η ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνετε για το κομμάτι της τρίτης ηλικιακής πορείας.

Δεν χρειάζεται σχολιασμός, ιδιαίτερα για την ικανοποίηση των συνταξιούχων από τη συνέπεια του Πρωθυπουργού.

Σίγουρα ο Πρωθυπουργός κρατάει το λόγο του και τον διακρίνει η συνέπεια όταν πρόκειται να επιβάλει αντιλαική-αντεργατική-αντισυνταξιουχική πολιτική. Ο αντεργατικός νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε, το νομοσχέδιο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, ο αντιεκπαιδευτικός νόμος μιλάνε από μόνοι τους

Σε ότι αφορά την πρόταση του Γ. Γραμματέα για να θεωρηθεί το θέμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό λήξαν, δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν γιατί : 

α) Πρέπει να αναδειχθεί η κυβερνητική ευθύνη, η ευθύνη του Πρωθυπουργού.

β) Να αναδειχθεί η μεθόδευση υποκατάστασης του ΔΣ της ΠΟΠΣ από ένα άτομο με προσωπική πρωτοβουλία του ιδίου.

γ) Να αναδειχθεί ο τρόπος λειτουργίας της ΠΟΠΣ. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, είναι συλλογικό όργανο και συλλογικά πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις. Ο Πρόεδρος από θέση ευθύνης έχει τον πρώτο λόγο αλλά οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά με επικρατούσα την άποψη της πλειοψηφίας. 

Ο Πρόεδρος, από κάποιους από αυτούς που παίρνουν μέρος στην «επιστολομαχία» έχει γίνει στόχαστρο, ενώ ταυτόχρονα με την πρόταση εκλογής του Προέδρου από το Συνέδριο που οι ίδιοι υποστηρίζουν δίνει απεριόριστες εξουσίες και δυνατότητα για πρωτοβουλίες και αποφάσεις ερήμην του ΔΣ στον Πρόεδρο. 

Με αυτόν τον σχολιασμό δεν υιοθετούμε την άποψη ότι ο νυν Πρόεδρος αποφασίζει ερήμην του ΔΣ κάθε άλλο. 

Η εκλογή του Προέδρου όμως από το ΔΣ αποτελεί δικλίδα ασφαλείας ώστε να παίρνονται συλλογικά αποφάσεις αφού ο Πρόεδρος ελέγχεται και απολογείται στο ίδιο όργανο, το ΔΣ που τον εξέλεξε, σε ένα ευέλικτο όργανο .

Ενδεικτικά αναφερόμαστε σε παραβιάσεις της αρχής της συλλογικότητας τόσο από το ΔΣ της ΠΟΠΣ όσο και από τα ΔΣ των Συνδέσμων :

- Ο τρόπος που αποφασίστηκε η εκπροσώπηση μας στα Ασφ. Ταμεία χωρίς       να πάρουν μέρος όλα τα μέλη του ΔΣ στις αποφάσεις . Εξαιρέθηκαν Σ. Ακζώτη και Χ. Λαμπούδη.

- Αποκλεισμός της Σ. Ακζώτη αρχικά, από την Διορισμένη Προσωρινή Διοίκηση της ΠΟΠΣ, δήθεν από παράλειψη της Εργατολόγου Μ. Τσίπρα.

- Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

- Εκλογές στην Ευρυτανία

- Εκλογές στην Λέσβο

- Επιλεκτική ενημέρωση για την πορεία των εκλογών στα Πρωτοβάθμια.

- Διαγραφή συνταξιούχων από τους ΟΤΑ. Χρόνια μέλη των Συνδέσμων, αυθαίρετα διαγράφονται από το μητρώο  και από μέλη των ΔΣ, ενώ έχουν εκλεγεί από τη βάση, με την δικαιολογία ότι υπάρχει Ομοσπονδία ΟΤΑ. Είναι τυχαίο ότι όλοι οι διεγραμμένοι των ΟΤΑ είναι και μέλη της ΕΚΣΔΗ?

Σημειώνεται ότι τόσο το καταστατικό της ΠΟΠΣ όσο και των Συνδέσμων δεν έχει διατάξεις που να αποκλείουν την εγγραφή των  ΟΤΑ στους Συνδέσμους. 

Το επιχείρημα πως υπάρχει Ομοσπονδία δεν είναι σοβαρό επιχείρημα.  Αντίθετα ισχυρό επιχείρημα για την εγγραφή αποτελεί η επιδίωξη της οργάνωσης των συνταξιούχων και η μαζικοποίηση των Συνδέσμων. Το πλήθος των  συντεχνιακών Συνδέσμων των συνταξιούχων δημοσίου  και η ΠΕΣΕΚ δεν αποτελεί εμπόδιο  τα μέλη τους να είναι ταυτόχρονα και μέλη των  Συνδέσμων της ΠΟΠΣ (έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά). 

Πολλά είναι τα ΔΣ των Συνδέσμων που αυθαιρετούν επικαλούμενα ανύπαρκτες καταστατικές διατάξεις, απαξίωση της συνδικαλιστικής τακτικής και καταστρατήγηση νόμων και εγκυκλίων  . Σε ότι αφορά την εγγραφή ΟΤΑ υπενθυμίζουμε σχετική άποψη της Δικηγόρου Μ. Τσίπρα στο υπό τροποποίηση καταστατικό «…… Μέλη των Συλλόγων-Μελών (της ΠΟΠΣ) γίνονται όλοι οι συνταξιούχοι που εργάστηκαν στο Δημόσιο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, από την ημέρα έκδοσης της πράξης συνταξιοδότησης τους, εφόσον λαμβάνουν σύνταξη εξαιτίας της παροχής εργασίας στο Δημόσιο, …..ΟΤΑ. Εφ’ όσον δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη σε άλλο Σύλλογο-Σύνδεσμο της Ομοσπονδίας.»

Θέματα 2,3,4,5,6 : OK

 

Θέμα 7. Σύμφωνα με τον νόμο και την γνωμοδότηση της κ. Μ. Τσίπρα οι αντιπρόσωποι για την ΠΟΠΣ δεν αποτελούν όργανα διοίκησης και εφόσον η 3ετής θητεία τους, ως αντιπρόσωποι, έχει λήξει, δεν μπορεί να είναι αντιπρόσωποι στο επερχόμενο συνέδριο γιατί δεν ισχύει η παράταση για τους αντιπροσώπους. 

Πρέπει να γίνει σαφές ότι αντιπρόσωποι στο συνέδριο μας θα είναι οι νόμιμα εκλεγμένοι, σύμφωνα με τον ν. 1264/82, των οποίων η 3ετής θητεία δεν έχει λήξει ή αντιπρόσωποι που θα εκλεγούν εκ νέου, από εκλογές που πρέπει να διενεργούνται σύμφωνα με τους νόμους. Σημειώνεται ότι ο νόμος υπερισχύει των καταστατικών.

Σημείωση. Πολλοί Σύνδεσμοι δεν έχουν προχωρήσει σε τροποποίηση Καταστατικού όπως οφείλουν ώστε να είναι σύννομοι με το ν.1264/82 με τη δικαιολογία ότι περιμένουν δήθεν την τροποποίηση του Καταστατικού της Ομοσπονδίας. Οι Σύνδεσμοι έχουν αυτονομία και τα Καταστατικά τους δεν εξαρτώνται από το Καταστατικό της ΠΟΠΣ.

Η σχέση των Συνδέσμων με το Καταστατικό της Ομοσπονδίας επικεντρώνεται σε ότι αφορά την εκπροσώπησή τους στα Συνέδρια της Ομοσπονδίας. Η σχέση αυτή καταγράφεται στο Καταστατικό της ΠΟΠΣ και ο τρόπος και  ο αριθμός εκπροσώπησης τους καθορίζεται με σχετική εγκύκλιο που εκδίδεται από την ΠΟΠΣ βάσει του Καταστατικού της. Η άποψή μας είναι ότι η μη τροποποίηση των Καταστατικών των Συνδέσμων αφήνει παράθυρα για παρανομίες, αυθαιρεσίες, νόθες εκλογές και αντιπροσώπους

Η Επιτροπή νομιμοποίησης των αντιπροσώπων στο Συνέδριο δεν θα το επιτρέψει.

Ολα τα Καταστατικά πρέπει να τροποποιηθούν σύμφωνα με τον ν.1264/82

 

Θέμα 8. Εξυπακούεται ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, Καταστατικό και Εκλογοαπολογιστικό δια ζώσης.

Προτείνεται το Συνέδριο να είναι 4ήμερο για να ολοκληρωθεί η Καταστατική Γενική Συνέλευση, να ολοκληρωθεί η τροποποίηση του Καταστατικού. 

 

Πρόταση

Οι εκλογοαπολογιστικές ΓΣ στους Συνδέσμους να ολοκληρωθούν ως 30/9.  Και το Συνέδριο της ΠΟΠΣ να διεξαχθεί εντός του Οκτώβρη. Τουλάχιστον δύο ΔΣ της ΠΟΠΣ να προηγηθούν του Συνεδρίου, που μπορεί να χρειαστεί να είναι και διήμερα.

Για την τροποποίηση του καταστατικού 

Η εισήγηση προς το σώμα του Συνεδρίου  θα είναι αυτή που θα αποφασιστεί  κατά πλειοψηφία από το ΔΣ της ΠΟΠΣ. Τα ΔΣ των Συνδέσμων γνωρίζουν ότι θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο τροποποίησης του Καταστατικού, μπορούν να έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους, να τις γνωστοποιήσουν στο ΔΣ της Ομοσπονδίας και να τις καταθέσουν στο επόμενο Καταστατικό Συνέδριο. Οι προτάσεις τους δεν είναι δεσμευτικές προς το ΔΣ της ΠΟΠΣ για την εισήγηση.

Τον τελευταίο λόγο για την τροποποίηση του Καταστατικού έχει το Ανώτατο Οργανο της ΠΟΠΣ που είναι το Συνέδριο. Εκεί θα διαμορφωθεί το Καταστατικό μας με ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα όμως με τους ισχύοντες νόμους και την συνδικαλιστική τακτική.

 

Ανακοινώσεις

α) 0,20:  ΟΚ

β) Δελτίο Τύπου (ΔΤ) για αποφάσεις ΣΕΑ : ΟΚ

γ) Πάμε για Συνέδριο, άρα θα πρέπει να λειτουργεί το ΔΣ της ΠΟΠΣ και τον Αύγουστο. Να είμαστε σε ετοιμότητα. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά μέσα στο κατακαλόκαιρο, εκμεταλλευόμενες τα «μπάνια του λαού» ψηφίζουν τους πιο βάρβαρους και αντιλαικούς νόμους.

δ) Επιστολή Συνδέσμου Λάρισας.

Απο την «επιστολομαχία»,  όπως την ονομάζει ο Πρόεδρος της Λάρισας με την επιστολή του,  και τον προσωπικό χαρακτήρα που της αποδίδει, στην ουσία αποκαλύπτονται οι δύο γραμμές που υπάρχουν και στο Συνταξιουχικό Κίνημα όπως και στο Εργατικό. 

Η γραμμή της αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων μας με την ΣΕΑ.

Και 

Η γραμμή της συναίνεσης και ενσωμάτωσης, του Κυβερνητικού Συνδικαλισμού που βάζει πλάτη διαχρονικά στις αντισυνταξιουχικές επιλογές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων. Το αποδεικνύουν με τις προτάσεις και θέσεις τους π.χ.  για  ίδρυση επαγγελματικών ταμείων,  ηλεκτρονικές ΓΣ και αρχαιρεσίες, που αφήνουν περιθώρια για νόθα συνέδρια και νόθους αντιπροσώπους. Επιδιώκουν να κρατούν μακριά τους Συνταξιούχους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Είναι ενάντια στην πραγματοποίηση Περιφερειακών Συσκέψεων, απαξιώνουν τους αγώνες, είναι εχθροί της ΣΕΑ και της ενότητας των συνταξιούχων που μέρα με τη μέρα διευρύνεται. Η ΣΕΑ καθιερώνεται στη συνείδηση των μελών μας ως ο ταξικός πόλος του Συνταξιουχικού Κινήματος με μικρές ή μεγαλύτερες νίκες στο ενεργητικό της.

Σε αυτό το σημείο καταγράφεται απόσπασμα της επιστολής του Η. Ηλιόπουλου που χαρακτηρίζει την ΣΕΑ «κόμμα» και την άποψή του για την δημοκρατία:…… … «όταν κάποτε το κόμμα σας….ευτυχώς όμως τώρα έχουμε δημοκρατία (ελληνική εφεύρεση  που την ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου) η οποία όμως έχει ένα ελάττωμα. Δίνει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα σε όλους τους πολίτες!!!!!!»

α) Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΣΕΑ), όπως είναι γνωστό, δεν είναι κόμμα, είναι γνωστό επίσης ότι δεν έχουν όλες την ίδια πολιτική αφετηρία. Αυτό που ενοχλεί είναι η ενότητα των συνταξιούχων που μέρα με την μέρα διευρύνεται συνειδητοποιώντας τον μονόδρομο της αγωνιστικής διεκδίκησης που αποκαλύπτει και την αντισυνταξιουχική πολιτική..

β) Οσο για το «ελάττωμα» της Δημοκρατίας που δίνει το δικαίωμα….. φρόντισε το  κόμμα του κ. Ηλιόπουλου ως Κυβέρνηση, να το αποβάλει με τον αντεργατικό νόμο-έκτρωμα. Δεν δίνει ίσα δικαιώματα σε όλους .Απεναντίας  παίρνει όλα τα δικαιώματα από τον λαό από εργαζόμενους και συνταξιούχους για να τα δώσει στην πλουτοκρατία της οποίας τα συμφέροντα ικανοποιεί.

ε) Επικουρική :  ΟΚ

 

Εισήγηση Προέδρου

ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ τα ΔΣ

Θέματα 1-5 : Aνακρίβειες

Θέμα 6 : ΟΚ

Θέμα 7 :ΟΚ

Πρέπει να αποτρέψουμε ηλεκτρονικές ΓΣ και αρχαιρεσίες.

Οσοι τις υποστηρίζουν θέλουν πάση θυσία να ανακόψουν την ζωντανή και συλλογική δράση των συνταξιούχων, να βάλουν φρένο σε κάθε αγωνιστική διάθεση, θέλουν τους συνταξιούχους με σκυμμένο το κεφάλι μοιρολατρικά να δέχονται τις  αποφάσεις της κυβέρνησης και όσων τις στηρίζουν.

Συμφωνούμε δεν είμαστε συνταξιοδοτικά όργανα.

Θέμα 8 :  4ήμερο Συνέδριο.

Ανακοινώσεις

Θα χρυσώσουν το χάπι της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης ίσως με την απόδοση των 0,20 που μας τα οφείλουν και τα κατακρατούν για να ελέγχουν την λειτουργία των Σ.Ο ιδιαίτερα των ενεργών ταξικών Σ.Ο που αντιδρούν στην αντιλαΐκή- αντεργατική – αντισυνταξιουχική πολιτική.

Η ΕΚΣΔΗ δεν συμφωνεί με το κλείσιμο των γραφείων της ΠΟΠΣ. Να λειτουργούν τον Αύγουστο τα γραφεία για να είμαστε σε ετοιμότητα.

 

Θέματα προς συζήτηση

  • Προετοιμασία για την Πανελλαδική Συγκέντρωση στις 8 Οκτώβρη.

Δεν συμφωνούμε με την άποψη Η. Ηλιόπουλου που λέει όχι συγκεντρώσεις εν μέσω κορονοΐού, υπάρχουν και άλλοι τρόποι διεκδίκησης, να μας τους υποδείξει. Αν είναι αποτελεσματικοί θα τον ακολουθήσουμε. Αντίθετα μπορούμε να απαριθμήσουμε πολλές μικρές ή μεγαλύτερες νίκες με πρώτη την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς με όπλο τους αγώνες. Το βέβαιο είναι ότι αν πρόσθετε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Ποσειδών» στους εκατοντάδες αγωνιζόμενους συνταξιούχους έστω και μια δεκάδα μελών του δικού του Σωματείου και άλλων Σωματείων των οποίων οι Διοικήσεις έχουν την ίδια αντίληψη μαζί του ίσως καταγράφαμε πολύ περισσότερες νίκες από όσες έχουμε κερδίσει. 

  • Κοινωνικός Τουρισμός
  • Ηλεκτρονική Εφημερίδα
  • Γνωστοποίηση των ΔΣ της ΠΟΠΣ για τις αποφάσεις των Συνεδριάσεων του ΔΣ (Έχουμε προτείνει ανοιχτές συνεδριάσεις).
  • Καταδίκη του αντεργατικού νομοσχεδίου, της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, της πρόσληψης δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων, καταγγελία για τα ψέματα του Χατζηδάκη σε ότι αφορά την άμεση απόδοση των οριστικών συντάξεων. Ενώ καταργεί την προσωρινή (50% της οριστικής)  αποδίδει τα ψίχουλα της εθνικής ως προκαταβολή και βάζει στις καλένδες την οριστική. Καταδίκη του αντιεκπαιδευτικού νόμου όπως καταγγελία για τη μη απόδοση της προαιρετικής εισφοράς 0,20
  • Προτροπή των ΔΣ για νόμιμες διεργασίες, διενέργειας εκλογών σύμφωνα με το Ν.  1264/82.  Εγκαιρη ενημέρωση των μελών τους με όλους τους τρόπους και μέσω της ιστοσελίδας της ΠΟΠΣ.
  • Μετά τις συνεδριάσεις και αποφάσεις της ΣΕΑ ιδίως για το πρόγραμμα δράσης, εκτός από την γνωστοποίηση του ΔΤ της ΣΕΑ και της ΠΟΠΣ για τις αποφάσεις, προτείνουμε Σύσκεψη των ΔΣ των Συνδέσμων Αττικής  για καλύτερο συντονισμό της δράσης και ενημέρωση των μελών με ευθύνη των ΔΣ.

Σε ότι μας αφορά εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει κόντρα στα ιδεολογήματα, την προπαγάνδα και τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για αποκλεισμό της ΣΕΑ από τα ΜΜΕ και από την απαξίωση των θεσμικών οργάνων κλπ..

Καλούμε τα ΔΣ των Συνδέσμων και τους Συνταξιούχους να  γυρίσουν την πλάτη σε όσους απαξιώνουν την ταξική πάλη και την ζωντανή λειτουργία των οργάνων. Να υπερασπιστούν το δικαίωμα για μαζικές, ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες, να δυναμώσουν τον αγώνα.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής δεν πρέπει να ψηφιστεί.

 

Τέλος, καλό είναι να απαντήσουμε στον Σ. Ξηρουδάκη ότι :

α) Ποτέ δεν αποφασίσαμε την κατάργηση της έντυπης εφημερίδας. Ετσι κ’ αλλιώς η ηλεκτρονική είναι ανέξοδη Πρέπει να προΰπολογιστούν τα      έξοδα για την έκδοση του έντυπου τύπου της ΠΟΠΣ (Βήμα Συνταξιούχων) που θα πραγματοποιηθεί όταν αποδοθεί η προαιρετική εισφορά που παράνομα παρακρατείται. 

 

β) Την περίοδο της καραντίνας αυξήθηκαν οι λογαριασμοί της κινητής και σταθερής τηλεφωνίας λόγω της επικοινωνίας με τα μέλη μας. Εκτός από email κυρίως, η επικοινωνία ήταν τηλεφωνική και με μηνύματα εκτός και αν πρόκειται για ανενεργούς Συνδέσμους.

 

ΕΚΣΔΗ

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+