ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (ΣτΕ) - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ




ΑΘΗΝΑ 5.5.2020
ΠΡΟΣ: Όλους τους Συνταξιούχους Δημοσίου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΘΕΜΑ            : ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (ΣτΕ) - ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Α΄ΘΕΜΑ

1.    Με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, πραγματοποιήθηκαν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, όπως και η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του Επιδόματος Αδείας (13η  και 14η  σύνταξη).

2.    Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση 2287/2015 έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093/2012, δικαίωσε τους συνταξιούχους στους οποίους έπρεπε, σύμφωνα με την απόφαση, να αποδοθούν οι συντάξεις, χωρίς τις περικοπές, αναδρομικά από την ημέρα απόφασης του ΣτΕ  τον Ιούνιο του 2015, και  όχι  από 1-1-2013 όπως θα έπρεπε να γίνει.


3.    Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ ουδέποτε εφάρμοσαν την απόφαση αυτή και δεν απέδωσαν τα χρωστούμενα, ως όφειλαν στους συνταξιούχους, παρά τις διαβεβαιώσεις τους ότι «σέβονται και εκτελούν απαρέγκλιτα» τους νόμους, που το σύστημά τους ψηφίζει. Αντί αυτού ο ΕΦΚΑ, με εντολή της Κυβέρνησης άσκησε έκθεση αναθεώρησης για τροποποίηση της απόφασης.

Έπρεπε πάση θυσία να βγει νέα απόφαση που να συνάδει με την αντιασφαλιστική επίθεση.

4.    Τον Μάΐο του 2016, ψηφίστηκε από το σύνολο των Αστικών Κομμάτων ο νόμος λαιμητόμος του Κατρούγκαλου 4387 που τους έλυσε τα χέρια. Ο νόμος αυτός ενσωμάτωσε και επικύρωσε όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους με ολέθριες επιπτώσεις σε παλιούς και νέους συνταξιούχους στις κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, στην κατακρεούργηση των κοινωνικών παροχών σε πρόνοια-υγεία , τις  τραγικές συνέπειες των οποίων ζούμε σήμερα.


5.    Μεταξύ 15/5/2015, ημερομηνία απόφασης του ΣτΕ (2287) που έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 2093/12 και 17/5/2016 υπάρχει ένα διάστημα  «κενό νόμου» που ψηφίστηκε ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος.

6.    Στις 10/1/2020 πραγματοποιήθηκε «Πιλοτική Δίκη» από την ολομέλεια του ΣτΕ σχετική με την προσφυγή της διοίκησης του ΕΦΚΑ για τις περικοπές και τα αναδρομικά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα το Ανώτατο Δικαστήριο σε πρόσφατη διάσκεψή του, (Απρίλης 2020) αποφάσισε :
Α) Την Ανατροπή της Απόφασης 2287/2015 του ΣτΕ  του ίδιου δηλαδή οργάνου που δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους, αφού έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093/2012, και ως εκ τούτου έπρεπε να πάρουν όλοι αναδρομικά τα ποσά των περικοπών σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, 13η και 14η σύνταξη.
Β) Την επιστροφή αναδρομικών μόνο για το χρονικό διάστημα 11 μηνών, δηλαδή από  15 Ιουνίου 2015 (ημερομηνία απόφασης 2287 του ΣτΕ) μέχρι 12 Μαΐου 2016 (ημερομηνία ισχύος του νόμου 4387/16 ) που υπάρχει το «κενό νόμου».
Γ) Τα αναδρομικά να δοθούν σε όσους έχουν κάνει αγωγές.


Συνάδελφοι,
Σχολιάζοντας τα ανωτέρω πρέπει να πούμε :
-       Mέχρι σήμερα έχουν εκδικαστεί αγωγές πολλών συνταξιούχων. Παρ’ όλο που έχουν δικαιωθεί,  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εφάρμοσαν τις αποφάσεις και κανένας συνταξιούχος δεν πήρε χρήματα. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Το ίδιο έγινε και με την Απόφαση 2287/2015 του ΣτΕ.
Αν ο νόμος δεν συμφωνεί με την στρατηγική τους τόσο το χειρότερο για τον νόμο.
-       Η επιλογή της Κυβέρνησης, του Υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση να προχωρήσει σε πιλοτική δίκη, έγινε για να ανατρέψει την προηγούμενη θετική απόφαση για τους συνταξιούχους. Έπρεπε να έχει μια νέα απόφαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Δεν έγινε όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός για να διαφυλάξει δήθεν τους συνταξιούχους. Για να σταματήσουν να πηγαίνουν στα δικηγορικά γραφεία. Η επιλογή αυτή ήταν σκόπιμη και πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο των συνταξιούχων που πρέπει να συνειδητοποιήσουν τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί τούτη όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και μαζικά και δυναμικά να διεκδικήσουν όσα οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν.

Ότι έχουν κερδίσει το έχουν κερδίσει με εργαλείο τους αγώνες τους που πρέπει να δυναμώσουν και να συνεχιστούν μακριά από αγωγές και δικηγορικά γραφεία μακριά από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό.

 Άλλη μια φορά από το Γραφείο του Υπουργού Εργασίας αντιπροσωπεία μας πήρε διαβεβαίωση ότι αν δοθούν αναδρομικά θα δοθούν σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν κάνει αγωγές και μόνο για το χρονικό διάστημα των 11 μηνών.
Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης αφού βγει η τελική απόφαση είναι : «ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΕΑΝ ΕΚΑΝΑΝ Ή ΔΕΝ ΈΚΑΝΑΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ»

Συνάδελφοι, αυτό είναι ένα μελλοντικό ζήτημα, που με πρόσχημα την δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας, που όπως δήλωσε ο Κ. Βρούτσης έχει δυσκολέψει λόγω του κορονοΐού, θα μπεί όπως και τόσα άλλα στις καλένδες. Είναι γνωστό εξ’ άλλου ότι το δημοσιονομικό και δημογραφικό  ζήτημα είναι καθοριστικοί παράγοντες για την «βιωσιμότητα» όπως ισχυρίζονται της ασφάλισης (συντάξεις-πρόνοια-υγεία)
Η δημοσιονομική δυνατότητα δεν εμποδίζει βέβαια την Κυβέρνηση να «μπουκώνει» με κάθε τρόπο  τους επιχειρηματικούς ομίλους και την μεγαλοεργοδοσία, πράγμα με το οποίο συμφωνούν όλες οι αστικές δυνάμεις.

Όσο για το δημογραφικό, ο κορονοΐός μπορεί να αποτελεί «ευνοΐκή συγκυρία» για τον περιορισμό του.

Συνάδελφοι, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ να την περιμένουμε αν ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2021 και με ετήσιες δόσεις

Εμείς μένουμε μακριά από τα Δικηγορικά Γραφεία και συμπληρωματικές αγωγές και ανυποχώρητα απαιτούμε :
Σήμερα να αποφασίσει ο κ. Υπουργός και να το δηλώσει δημόσια ότι θα προχωρήσει με πολιτική απόφαση στην απόδοση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους άμεση, όπως άμεσος είναι και η χρηματοδότηση και οι παροχές στην πλουτοκρατία

Β΄ΘΕΜΑ
Τον Οκτώβρη του 2019 συνεδρίασε η ολομέλεια του ΣτΕ, εκδικάσε τον  Ν.4387/2016 (Κατρούγκαλου) και τον έκρινε στην πλειοψηφία του συνταγματικό! Με εξαίρεση ορισμένα άρθρα που τα έκρινε αντισυνταγματικά και αφορούν:

Α) Στις επικουρικές συντάξεις που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1300 Ευρώ.
Β) Στις κύριες συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από  30 χρόνια ασφάλισης.

Το Φεβρουάριο του 2020 ψηφίστηκε, όπως είναι γνωστό ένας ακόμα αντιασφαλιστικός νόμος από όλα τα αστικά κόμματα, Ο Ν. 4670 του Βρούτση.

Η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε μετά από την μακροχρόνια αγωνιστική μας πίεση να ψηφίσει το άρθρο 14 του Νόμου, υλοποιώντας την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ του Οκτωβρίου 2019.

Στη συνέχεια εκδόθηκε εγκύκλιος τον Απρίλιο του 2020 που διευκρινίζει ότι
Α) Οι επικουρικές (άθροισμα 1300 ευρώ) θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν στις 31/12/2014 με αναδρομική ισχύ όμως από τον Οκτώβριο του 2019 και όχι όπως θα έπρεπε από το καλοκαίρι του 2016 που είχαν γίνει οι περικοπές.
Β) Για τις κύριες συντάξεις αυξάνεται το ποσοστό αναπλήρωσης σε συντάξεις όσων συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

Από ενημέρωση που έχουμε, τον ερχόμενο Ιούνιο, οι επικουρικές συντάξεις θα αποδοθούν χωρίς τις μειώσεις του Ν. 4387/16, θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2014 και αφορά μόνο 245.000 συνταξιούχους. Για τις κύριες συντάξεις αφορά 185.000  συνταξιούχους. Η αύξηση με τις κύριες θα είναι μόνο ονομαστική, όχι ουσιαστική αφού θα αλλάξει μόνο το ποσό της προσωπικής διαφοράς.

Συνάδελφοι,
Δεν κάνουμε πίσω από τα αιτήματά μας για αποκατάσταση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ. Δεν περιοριζόμαστε στα ψίχουλα την ώρα που πακτωλός χρημάτων χαρίζεται στους επιχειρηματικούς ομίλους και την μεγαλοεργοδοσία.

Απαιτούμε όσα χρειαζόμαστε σήμερα για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Τον κόπο μιας ζωής δεν τον χαρίζουμε στην πλουτοκρατία.

Να είμαστε γεροί. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος       Η Γ. Γραμματέας
Σ,Ακζώτη              Λ. Κουτσιλέου

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+