ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ




07/05/2020   
                    

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Το Δεκέμβριο του 2019 ένας μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, παρέλαβε από την Εφορεία Σημείωμα Ελέγχου με το οποίο τους ζητούσε να καταβάλουν  υπέρογκα ποσά στην εφορεία επειδή δεν είχαν καταθέσει Συμπληρωματικές Δηλώσεις των αναδρομικών, από κύριες και επικουρικές συντάξεις που τους αποδόθηκαν καθυστερημένα.

Η εφορία πέρα από τον αναλογούντα φόρο επέβαλε πρόστιμα και προσαυξήσεις φόρου επί του συνολικού ποσού όλων των ετών.

Το συνταξιουχικό κίνημα με τους αγώνες των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, της Ομοσπονδίας μας και του Συνδέσμου μας που δεν λείπει ποτέ από τους αγώνες, αντέδρασε και απαίτησε την ακύρωση των Φύλλων Ελέγχου, την κατάργηση των προστίμων και προσαυξήσεων και παράταση της ημερομηνίας των Συμπληρωματικών Δηλώσεων για κάθε έτος ξεχωριστά.

Αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον Αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα προβεί σε Νομοθετική Ρύθμιση για το θέμα που τόσο άδικα επιβλήθηκε στους συνταξιούχους.

Με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4670/2020 άρθρο 104 δόθηκε παράταση για την ρύθμιση των οφειλών με  κατάθεση συμπληρωματικών δηλώσεων μέχρις τις 29 Μαίου 2020.
Αφορούν πράξεις που εκδόθηκαν από την εφορία μέχρι 31-12-2019 και για αποδοχές που εισπράχθηκαν αναδρομικά από το  2013.

Μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί η Νομοθετική Ρύθμιση (Εγκύκλιος) που απαιτείται .
Δίκαια οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται. Η εφορία δεν δέχεται τις Συμπληρωματικές Δηλώσεις. Τα χρονικά όρια στενεύουν και η 29η Μαίου πλησιάζει.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα υπέρογκα χρέη που τους είχαν καταλογιστεί όχι μόνο δεν παραγράφηκαν αλλά και αυξήθηκαν λόγω και των ταμειακών προσαυξήσεων.

Σε επικοινωνία μας με το Γραφείο του Υπουργού μας δόθηκε διαβεβαίωση ότι σύντομα θα εκδοθεί η νομοθετική ρύθμιση που παραμένει άγνωστο τι θα εμπεριέχει.

Εμείς και με «καλυμμένα στόματα έχουμε φωνή» και απαιτούμε :

-       Την έκδοση της Νομοθετικής Ρύθμισης που η Κυβέρνηση υποσχέθηκε ΑΜΕΣΑ.
-       Με την Νομοθετική Ρύθμιση να καταργούνται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
-       Να φορολογηθούν στα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι για κάθε έτος και μόνο με τον αναλογούντα φόρο.
-       Να δοθεί παράταση για τις συμπληρωματικές τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις.


Σημείωση
Ηλεκρονικές Συμπληρωματικές Δηλώσεις γίνονται για συντάξεις που αποδόθηκαν από το 2015 και μετά.


Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος       Η Γ. Γραμματέας
Σ,Ακζώτη              Λ. Κουτσιλέου

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+