ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ


Συνάδελφοι,

Η αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική συνεχίζεται αμείωτη και με τη νέα κυβέρνηση , μετά την παράταση των μνημονίων ή προγραμμάτων ή όπως αλλιώς θα ονομασθούν.

Η εξορθολόγιση του ΦΠΑ, όπως προτείνεται στη συμφωνία που υπεγράφη, θα εντείνει τη φοροληστεία σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων .

Η εφαρμογή ενός συντελεστή στο ΦΠΑ, θα συμπαρασύρει αύξηση των τιμών στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η αναγγελία του αφορολογήτου ορίου μισθωτών και συνταξιούχων στις 12000 ευρώ, « θα αρχίσει να εισάγεται σταδιακά και θα αποφασισθεί όταν θα έχουμε συνολική εικόνα για το πώς προχωρεί η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο», όπως δηλώνει η κυβέρνηση.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ρύθμιση των οφειλών στην εφορία, κινείται στην ίδια εισπρακτική κατεύθυνση με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στοχεύουν στην είσπραξη των φόρων και των χαρατσιών που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους κ.λ.π., λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Παράλληλα προκλητικά κουρεύουν έως και 50% τα χρέη των μεγαλοοφειλετών

( με την εφάπαξ καταβολή των χρεών μέχρι και το οικονομικό έτος 2013).



Είναι γνωστό ότι :

6500 μεγαλοοφειλέτες χρωστάνε το 90% των χρεών τους στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 10% το χρωστάνε οι εργαζόμενοι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι.

Γιαυτό οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί αφορολογήτων ποσών και άλλων ελαφρύνσεων, αν επικυρωθούν με νόμους, θα ισχύουν από την επόμενη χρονιά ( οικον. Έτος 2016για διαχείριση 1/1/15- 31/12/15). Εφέτος που θα υποβάλλουμε τη φορολογική μας δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2014 (οικονομικό έτος 2015) θα δια πιστώσουμε ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα πιο κάτω:

1. Δεν υπάρχει αφορολόγητο ποσό.

2. Η φορολογία αρχίζει από το πρώτο ευρώ με συντελεστή φόρου 22% μέχρι το ποσό των 25000 ευρώ, από 25001 ευρώ μέχρι 42000 συντελεστής φόρου 32% και από το ποσό 42001 και άνω, συντελεστής φόρου 42%.

3. Δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο για τα προστατευμένα παιδιά.

4. Δεν υπάρχουν φοροαπαλλαγές για τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας όπως στεγαστικά δάνεια για πρώτη κατοικία, φροντιστήρια μαθημάτων και ξένων γλωσσών, νοίκια, ασφάλιστρα κ.λ.π..

5. Η ελάφρυνση για ιατρικές δαπάνες – νοσήλια που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.. Από αυτή τη δαπάνη αναγνωρίζεται μόνο για το κομμάτι που ξεπερνά τα 750 ευρώ. Δηλαδή την ελάφρυνση δικαιούνται μόνο αυτοί που το ετήσιο εισόδημα τους ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.

6. Η έκπτωση φόρου, 2100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι να εξαντληθεί η προβλεπόμενη έκπτωση , δηλαδή μέχρι 42.000 ευρώ εισόδημα.

7. Τα εισοδήματα από νοίκια μέχρι 12.000 ευρώ φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 11% από 10% πέρσι. Για τα μεγαλύτερα εισοδήματα από 12.000 ευρώ φορολογούνται με 33%. Οι εκπτώσεις για τις δαπάνες ακινήτων (επισκευές κ.λ.π.), έχουν έκπτωση 5%.

8. Η εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ κλιμακωτά με συντελεστή από1% μέχρι 4% εξακολουθεί να κρατείται, μειωμένη εφέτος κατά 30%.

9. Τα κριτήρια δαπανών διαβίωσης συνεχίζουν να εφαρμόζονται. Κάθε ένας που αναπνέει υπολογίζεται ότι έχει εισόδημα με αφετηρία τις 3000 ευρώ, αν είναι παντρεμένος 5000 ευρώ, στα οποία προστίθεται το τεκμήριο της κατοικίας( πρώτη, δεύτερη , εξοχική ) του αυτοκινήτου κ.λ.π.. Οι συνταξιούχοι πάνω από 65 ετών, έχουν μείωση των τεκμηρίων κατά 30%. Ο ρόλος των φόρων στον καπιταλισμό είναι η αναδιανομή του πλούτου, που παράγει η εργατική τάξη, υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, μια και όλα τα έσοδα προέρχονται κυρίως από την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.


Συνάδελφοι,

Ο μόνος δρόμος διεξόδου από την πολλαπλή εκμετάλλευσή μας βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Με αφετηρία ένα πραγματικό ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης, που θα έχει αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό να διεκδικήσουμε την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, απαιτώντας:

· Τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% για διανεμόμενα και μη κέρδη.

· Την κατάργηση όλων των φοροαπαλαγών του κεφαλαίου(εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, σχολάρχες κ.λ.π..

· Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης (τρόφιμα, σχολικά, κ.λ.π.).

· Την κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο).

· Αφορολόγητο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

· Επαναφορά όλων των φοροελαφρύνσεων της λαϊκής οικογένειας σε νοίκια, φροντιστήρια, ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια κ.λ.π..

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Εφαρμογή του Συντάγματος που λέει ότι ο κάθε πολίτης προσφέρει ανάλογα με την φοροδοτική του ικανότητα.




















Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+