ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ



ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

          Οι νέοι αντιλαϊκοί φόροι και τα βαριά χαράτσια νέας κοπής που ψηφίστηκαν από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρχίζουν πλέον να στοιχειώνουν την καθημερινότητα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και του λαού. Ταυτόχρονα, με τις περικοπές στις καταβαλλόμενες αποδοχές (μισθοί ,συντάξεις, επικουρικά) βρέθηκαν αντιμέτωποι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και με την αυξημένη παρακράτηση που εφαρμόζεται στους μισθούς και τις συντάξεις που καταβάλλονται από 27 Μάη 2016και μετά.
          Σε αυτό το πλαίσιο, συνταξιούχος με εισόδημα από ένα ασφαλιστικό ταμείο με ετήσιο εισόδημα 9.500 ευρώ το χρόνο, θα έχει παρακράτηση φόρου 15,6 ευρώ για κάθε μήνα, ενώ μέχρι πέρσι δεν πλήρωνε καθόλου φόρο εισοδήματος.
          Εκτός της φοροληστείας απέναντι σε μισθούς και συντάξεις, τα «φρέσκα» αντιλαϊκά χαράτσια της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:
-         Από την 1/6/16 αύξηση στο Φ.Π.Α από 23% στο 24%, ενώ καταργήθηκε και ο μειωμένος ΦΠΑ στη 2η ομάδα νησιών ( Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα, Αντίπαρος και Σίφνος).  
-         Αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη μπύρα.
-         Επιβάλλεται φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομιτικής τηλεόρασης.
-         Από 15/10/16 αυξάνεται ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό σημαίνει αυξήσεις κατά 5 λεπτά ανά λίτρο, οι οποίες σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ, οι αυξήσεις θα φτάσουν 8 λεπτά ανά λίτρο.  
-         Από 1/1/17 αυξάνεται  : από 670 σε 700 ευρώ ανά χιλιόμετρο ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη.
-         Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης από 330 σε 410 ευρώ ανά χιλιόμετρο.
-         Το υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο.
-         Επιβάλλεται ΕΦΚ στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενώ έχει ήδη αυξηθεί ο φόρος στα τσιγάρα.
Για την κατάργηση φοροαπαλλαγών στους κατοίκους των μικρών νησιών (πληθυσμός μέχρι 3.100 κατοίκους), η συγκυβέρνηση  επισημαίνει ότι οι σχετικές διατάξεις έχουν ψηφισθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρόβλεψη να εφαρμοσθούν από 1/1/16, που βέβαια η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να το εφαρμόσει.
          Πολύ περισσότερο, το μέτρο έρχεται σε συνδυασμό με τη γενικευμένη συρρίκνωση του αφορολόγητου για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους που ψήφισε η Κυβέρνηση.  Για εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2016και μετά ισχύει η παρακάτω κλίμακα.
          Εισοδήματα από 0-20.000 φορολογικός συντελεστής 22%.
                   »              20.001- 30.000        »                     29%
                   »              30.001 – 40.000      »                     37%
                   »             40.001 – και πάνω              »                     45%
          Όταν το ετήσιο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ και δεν έχει τέκνα ο φορολογούμενος, μειώνεται ο φόρος που προκύπτει κατά το ποσόν των 1900 ευρώ. Η μείωση ανέρχεται σε 1950 ευρώ αν έχει ένα εξαρτώμενο τέκνο, αν έχει 2 η μείωση είναι 2000 ευρώ, και αν έχει τρία και πάνω, η μείωση φτάνει έως 2100 ευρώ. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.
          Αν το φορολογητέο εισόδημα από μισθούς καις συντάξεις δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος.  
            Τα υποτιθέμενα αφορολόγητα όρια σε συνδυασμό με τα εξαρτώμενα τέκνα διαμορφώνονται ως εξής:
          Εξαρτώμενα τέκνα              0   Αφορολόγητο εισόδημα  8.636,36
                   »                      1                      »                 8.863,65
                   »                      2                      »                 9.090,91
                   »              3 ή περισσότερα       »                 9.545,46
          Σήμερα  συζητάνε την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου να πέσει στις 5.000 ευρώ που σημαίνει κάθε 1.000 ευρώ, επιβάρυνση φόρου 220 ευρώ.
Από την μέγγενη του φόρου δεν γλιτώνουν κατηγορίες του λαϊκού πληθυσμού με πολύ χαμηλά εισοδήματα και με μικροποσά από άλλες πηγές, π.χ. ενοίκια, μέσω του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης.

          Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης είναι ύψους 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 για τους συζύγους. Για το σπίτι που κατοικεί, είτε είναι ιδιοκατοίκηση είτε το ενοικιάζει, υπολογίζεται σήμερα τεκμήριο 40 ευρώ για τα πρώτα 80 τ.μ. (40Χ80=3200) και 65 ευρώ για τα 81 – 120 τ.μ.   
( 40Χ65=2.600 επιπλέον). Αν έχει και κάποιο σαράβαλο αυτοκίνητο προστίθεται και το τεκμαρτό του αυτοκινήτου ανάλογα με τον κυβισμό του.
          Σημειωτέον, η φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων για το 2.016 και μτά είναι :

Εισόδημα    0 – 12.000 ευρώ   Συντελεστής φορολόγησης        15%
          »      12.001- 35.000                         »                             35%
          »      35.001 – και πάνω                    »                             45%
         
          Και βέβαια σε αυτό το εισόδημα επιβάλλεται και η προκαταβολή φόρου κατά 75%.
          Επίσης αλλαγή στην επιβαλλόμενη εισφορά αλληλεγγύης έγινε από 1/1/16 και ισχύουν τα παρακάτω :
          Επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα. Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εισοδήματος , όπως αυτό προκύπτει από την άθροιση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και συντάξεις κ.λ.π. φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο πραγματικό ή τεκμαρτό. Επομένως ο πίνακας της αλληλεγγύης δια μορφώνεται ως εξής :

Εισόδημα    0 – 12.000 ευρώ            Συντελεστής εισφοράς   0%
          »     12.001 – 20.000 ευρώ                         »                 2,20%
          »     20.001 – 30.000   »                             »                 5%
          »     30.001 – 40.000   »                             »                 6,5%
          »     40.001 – 65.000   »                             »                 7,5%
          »     65.001 – 220.000 »                             »                 9%
          »   220.001 – υπερβάλλον                         »                 10%
          Από την εισφορά αλληλεγγύης εξαιρούνται και δεν προσμετρούνται τα εισοδήματα των προσώπων με ειδικές ανάγκες και μόνο με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
          Αφού έχουν καταργηθεί όλες οι φοροελαφρύνσεις για την εργατική οικογένεια και παραμένει μόνο η ελάφρυνση για ιατρικές δαπάνες-νοσήλια που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία αναγνωρίζεται μόνο για το κομμάτι που ξεπερνά το 5% του ετησίου εισοδήματος και μέχρι 3.000 Ευρώ,
          Βεβαίως και ο ΕΝΦΙΑ καλά κρατεί, αν και έχουν ανακοινώσει ότι οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν για να συνάδουν με τις εμπορικές αξίες, όμως ο φόρος δεν θα μειωθεί, γιατί σκέφτονται να αυξήσουν τους συντελεστές φορολόγησης.
Δεν έχουν έλεος για μας ενώ απαλλάσσουν από τον ΕΝΦΙΑ εκκλησία, σχολάρχες, ξενοδόχους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κ.λ.π. .
          Οι εγχώριοι βιομήχανοι παρουσίασαν «το πακέτο επενδυτικών φορολογικών κινήτρων», με βασικούς μοχλούς την έξυπνη φορολογία και την άρση των αντικινήτρων. Ειδικότερα μεταξύ άλλων ο ΣΕΒ ζητά επέκταση του χρόνου συμψηφισμού τυχόν ζημιών στα δέκα χρόνια, με στόχο όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν « να διασφαλισθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των υψηλών ζημιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα έτη της συνεχιζόμενης ύφεσης ».
          Σε αυτό το πλαίσιο αρκετοί εγχώριοι όμιλοι θα εξασφαλίζουν μηδενική φορολογία στα επόμενα χρόνια, μέσω της οποίας θα αναπληρώσουν τη χασούρα της καπιταλιστικής κρίσης, που τη φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα.
Έτσι κάθε κυβέρνηση που θα έχουμε, μια με τον δείκτη βιωσιμότητας και μια με τον αυτόματο κόφτη, θα συρρικνώσει τους μισθούς, συντάξεις, θα πετσοκόβει τις δαπάνες υγείας – πρόνοιας και φυσικά θα κλαίει υποκριτικά για τις θυσίες του Λαού, που πιάνουν τόπο μια και η καπιταλιστική κερδοφορία θα εξασφαλίζεται και στους χρόνους της κρίσης, αλλά και στους χρόνους της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και βέβαια, ολόκληρη η γκάμα των φορολογικών μέτρων, που «κληρονομήθηκαν » από τα προηγούμενα μνημόνια παραμένει σε ισχύ και στο ακέραιο, χωρίς απολύτως καμιά εξαίρεση. Αλλά και πιθανόν κάποια από αυτά που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν για το φορολογικό έτος 2016 και μετά να ανατραπούν ενόψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, π.χ το αφορολόγητο να περιορισθεί στις 5.000 ευρώ.
          Για αυτό  ο μόνος δρόμος διεξόδου από την πολλαπλή εκμετάλλευσή μας βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ και των μονοπωλίων.       
                 Με αφετηρία ένα πραγματικό ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης, που θα έχει αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό να διεκδικήσουμε την κρίση να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, απαιτώντας:   
·        Τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45% για διανεμόμενα και μη κέρδη και τα περιουσιακά του στοιχεία.
·        Την κατάργηση όλων των φοροαπαλαγών του κεφαλαίου(εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβοι, σχολάρχες κ.λ.π..
·        Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης (τρόφιμα, σχολικά, κ.λ.π.).
·        Την κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο).
·        Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.
·        Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 Ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 Ευρώ για κάθε παιδί.
·        Να επανέλθουν όλες οι φοροελαφρύνσεις της λαϊκής οικογένειας (φροντιστήρια, ενοίκιο, τόκοι δανείων κ.λπ) και να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες για υγεία, ΔΕΗ, θέρμανση, νερό, τηλεφωνία.

Συνάδελφοι,
Μαζικός ανειρήνευτος αγώνας μέχρι την τελική νίκη.
                            

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+