ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Γ.Σ. ΣΤΙΣ 12-12-2016

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Γ.Σ. ΣΤΙΣ 12-12-2016

Συνάδελφοι, συναγωνιστές

Στις 8 Δεκέμβρη μέρα πανεργατικής απεργίας, μέσα από τις πανελλαδικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ,  εργαζόμενοι και  συνταξιούχοι από το Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα ,από κοινού, δώσαμε την δική μας αποφασιστική αγωνιστική απάντηση απαιτώντας την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, κόντρα στο μέτωπο της ΕΕ – ΔΝΤ – κυβέρνησης, όλων των αστικών δυνάμεων και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που με νύχια και με δόντια έδωσαν και δίνουν τα «ρέστα» τους για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.
Το έργο που για άλλη μια φορά παίζεται μπροστά στα μάτια μας, από όλο το πολιτικό φάσμα του αστικού τόξου, με τη διαπραγμάτευση για την αναγκαία ελάφρυνση και επιμήκυνση του χρέους, με όποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων, ως προαπαιτούμενο, οι αξιολογήσεις, η έξοδος στις αγορές για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας όπως και η πολυσυζητημένη γεωστρατηγική αναβάθμιση, επικυρώνουν την χρεοκοπία του λαού εργαζομένων και συνταξιούχων.

    Αυτή την χρεοκοπία δηλώνουμε ότι δεν θα την επιτρέψουμε.
Τα εκφοβιστικά διλήμματα, οι ψεύτικες υποσχέσεις, η λογική του μικρότερου κακού, το καρώτο ή το μαστίγιο δεν μας επηρεάζουν, δεν μας αποπροσανατολίζουν. Με φιλοδωρήματα, όπως η απόδοση της 13ης δήθεν σύνταξης στους εξαθλιωμένους και η προσωρινή εξαίρεση νησιών του Αιγαίου από τις ανατιμήσεις των συντελεστών ΦΠΑ που προβλέπονται από 1/1/2017,δεν μας ξεγελούν.
Δεν πρόκειται να υποστείλουμε τον αγώνα. Δεν θα  υποταχθούμε. Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα, κλιμακώνουμε την δράση μας και προχωράμε.

Η Γ.Σ. μας συνέρχεται σε μια περίοδο που η εργατική τάξη, οι συνταξιούχοι, όλα τα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, σε όλη την Ευρώπη και παγκόσμια, δέχονται όλο και πιο άγρια επίθεση σε όλα τους  τα δικαιώματα σε ότι  με αίμα και θυσίες έχουν κατακτήσει.

Στόχος η διαιώνιση της αστικής εξουσίας, η διατήρηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας  και η διεύρυνση της κερδοφορίας των καπιταλιστών .

Η μακρόχρονη καπιταλιστική κρίση, αγιάτρευτη αρρώστια του αστικού συστήματος, αξιοποιείται από τους καπιταλιστές και τους διαχειριστές τους για να εφαρμόσουν προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα από το Μάαστριχτ ,τη Λισσαβόνα απο αποφάσεις της ΕΕ, που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις με την στήριξη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδιών.
Η όποια ανάκαμψη της οικονομίας μας υπόσχονται, θα είναι ανεμική, πρόσκαιρη και δεν θα φέρει πίσω τους μισθούς και τις συντάξεις.

Σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και εξωτερικό χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερες δυσκολίες στην ανάκαμψη της οικονομίας ιδιαίτερα λόγω των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. Στην περιοχή μας οι ανταγωνισμοί χαρακτηρίζονται και από υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων, από την προκλητικότητα της άρχουσας τάξης της Τουρκίας, από την καθοριστική παρέμβαση του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ο πόλεμος σε Συρία – Ιράκ, Λιβύη, Ουκρανία, μπορεί να επεκταθεί και να πάρει διαστάσεις  γενικευμένου πολέμου ενώ παίρνουν ως δεδομένη τη κατοχή και η διχοτόμηση της Κύπρου θεωρείται δεδομένη.

Οι εξελίξεις στην Οικονομία, η όξυνση της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ γύρω από διαχειριστικά ζητήματα δεν μπορούν να κρύψουν τη συναίνεση των αστικών δυνάμεων έναντι των στόχων μιας ακόμα αξιολόγησης για διευθέτηση του χρέους, για την εκταμίευση δόσεων και ανάκαμψη της οικονομίας με περαιτέρω αντιλαϊκά μέτρα στα εργασιακά, ασφαλιστικό, συνδικαλιστικό νόμο, με κατάργηση δικαιωμάτων προικοδότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και άλλα.

Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του με όλο το ταξικό συνταξιουχικό κίνημα όλο το προηγούμενο διάστημα αυτοτελώς, αλλά και σε συνεργασία με το εργατικό και λαϊκό κίνημα βρέθηκε στο προσκήνιο, έδωσε μαζικές αγωνιστικές μάχες ενάντια στις αντισυνταξιουχικές αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων. Οι κινητοποιήσεις μας αποτελούν παρακαταθήκη, δείχνουν τον δρόμο και δίνουν απάντηση στον φόβο, στην μοιρολατρία και στην λογική του «τίποτα δεν γίνεται».

Από την πορεία που έχουμε διανύσει επιβεβαιώνεται ότι μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς δεν υπάρχει λύση για τον λαό.

Λύση θα δοθεί μόνο με την οργάνωση της πάλης του εργατικού, του συνταξιουχικού και του λαϊκού κινήματος σε ρήξη με τις αιτίες που καταστρέφουν την ζωή μας. Ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα και το κράτος του, για μια ανάπτυξη υπέρ των συνταξιούχων και των οικογενειών τους με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και το λαό στην εξουσία. Σύγκρουση με τις ρεφορμιστικές συμβιβαστικές αυταπάτες ότι τάχα μπορεί να έχει και «ανθρώπινο πρόσωπο ο καπιταλισμός».
Τις συνέπειες της επίθεσης τις ζούμε καθημερινά και επιδεινώνονται μέρα με την μέρα.
Την χαριστική  βολή μας δίνει η «πρώτη φορά αριστερή» κυβέρνηση που ήρθε για να σκίσει τα μνημόνια, να επαναφέρει την 13η – 14η σύνταξη και άλλες υποσχέσεις, και αντί αυτών μας έφερε το 3ο πιο επαχθές μνημόνιο συμπληρωματικά των άλλων και εφαρμόζει αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τελειωμό, αφού και το 4ο μνημόνιο αναμένεται.
Το φιλοδώρημα που έταξε ο Πρωθυπουργός με το διάγγελμά του για δήθεν αποκατάσταση της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους αποτελεί πρόκληση αφού με το νέο προϋπολογισμό και τα νέα μέτρα τους φορτώνει με νέα δυσβάσταχτα βάρη και τους αποτελειώνει. Χρειάζεται πραγματικά θράσος που μόνο μία κυβέρνηση με τυχοδιωκτική συμπεριφορά και μονοπωλιακή στρατηγική θα μπορούσε να επικαλεστεί την εφάπαξ φιλανθρωπία αποκατάσταση της κοινωνικής αδικίας, αφού προηγουμένως τους έχουν αποστραγγίσει.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι καλούνται να ζήσουν σε συνθήκες ανεργίας, απόλυτης ή σχετικής φτώχειας, εξαθλίωσης, χωρίς να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, να πληρώσουν νοίκι, ΔΕΗ, τηλέφωνο, νερό, θέρμανση, γιατρούς και φάρμακα. Δίπλα μας ο τεράστιος πλούτος κραυγάζει. Έχουμε παραγωγική βάση με μεγάλες δυνατότητες για καλύτερη ζωή και βλέπουμε να καταστρέφονται παραγωγικά μέσα, προϊόντα. Να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Γίνεται κυριολεκτικά σφαγιασμός σε ότι με αίμα και θυσίες, με δουλειά και με αγώνες κατακτήσαμε.

Οι περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, δώρα δεν έχουν τελειωμό. Μετά τις τελευταίες περικοπές οι συντάξιμες αποδοχές έχουν μειωθεί έως και 60% στις κύριες και 70% στις επικουρικές. Το μέρισμα του Μετοχικού εξανεμίστηκε και το ΕΦΑΠΑΞ οδεύει προς κατάργηση.
Αδυνατούμε να ανταποκριθούμε στην άμεση και έμμεση αύξηση της φορολογίας.
Οι εμπορευματικές αλλαγές στην υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οδήγησαν στο να μην έχουμε παροχές υγείας, φάρμακα και εξετάσεις.
Ο ΕΟΠΥΥ έγινε τελικά αυτό που σωστά προβλέπαμε. Επιχείρηση Ολικής Περικοπής Υπηρεσιών Υγείας για να σπρώξουν την υγεία στους ιδιώτες.
Οι μεγάλες περικοπές στα επιδόματα και τις κοινωνικές παροχές οδήγησαν στην εξαφάνισή τους.
Το δήθεν εφάπαξ χαράτσι αλληλεγγύης έγινε μόνιμο χαράτσωμα από το 2010.

Σ΄όλα αυτά, προστίθενται και νέα μέτρα με

-      Εφαρμοστικούς νόμους με νέους νόμους και εγκυκλίους .          

-     Την δημιουργία από 1/1/2017 δύο νέων υπερταμείων
       τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και  το
       Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και  Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ).
       Και τα δύο θα αποτελέσουν εργαλεία άσκησης αντιλαϊκής   πολιτικής.    
       Με τη λειτουργία τους καταργείται ο   κοινωνικός  χαρακτήρας της  ασφάλισης.
Τα Ταμεία αυτά δεν θα είναι ταμεία ασφάλισης αλλά φορείς υπολογισμού σύνταξης αφού τα έσοδα από τις εισφορές δεν θα μπαίνουν στα Ταμεία αλλά  θα περάσουν στη φορολογική διοίκηση.
Οι ενοποιήσεις-συγχωνεύσεις που έγιναν και γίνονται δεν είναι για νοικοκύρεμα  αλλά για την απαλλαγή της συμμετοχής του Κράτους στην Κοινων. Ασφάλιση.
Ο ΕΦΚΑ όπως και ο νόμος του Κατρούγκαλου 4387/16 γνωστός και ως νόμος – λαιμητόμος, ολοκληρώνει τις αλλαγές στην Κοινων. Ασφάλιση, όπως διατυπώθηκαν στη Λευκή Βίβλο και τη συνθήκη του Μάαστριχτ.
Αποτελεί στρατηγική του κεφαλαίου και χτυπά ευθέως τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης  που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη μετά το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο με μεγάλους αγώνες και την επιρροή του συστήματος ασφάλισης των σοσιαλιστικών χωρών.

Μερικές Βασικές αλλαγές

 -   Καθιέρωση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ και αναλογικής σύνταξης 338 ευρώ. Σύνολο 722 ευρώ. Προϋπόθεση γι’ αυτή τη σύνταξη είναι, όριο ηλικίας πλήρους σύνταξης 67 ετών και 20 έτη ασφάλισης ή 62 έτη και 40 χρόνια ασφάλισης στην καλύτερη περίπτωση.
Σήμερα στην Ε.Ε, έχει καθορισθεί για τα 71 χρόνια το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής.
-Οι συντάξεις αναπηρίας πετσοκόβονται, αφού απαραίτητη προϋπόθεση για να την πάρεις ολόκληρη, δηλ. 384 ευρώ είναι ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80 τοις εκατό.
Αλλιώς η σύνταξη θα περιορίζεται στα 192 ευρώ (ποσοστό   50 % ) που είναι και η κατώτερη εθνική ή 268 γήρατος. Δηλαδή μιλάμε για συντάξεις-φιλοδωρήματα, συντάξεις απορίας.
-    Αλλαγές βάρβαρες έρχονται και για συντάξεις λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο και τα ορφανά παιδιά.
Ποσοστό αναπλήρωσης 50% αντί 80% που ήταν μέχρι σήμερα και όριο ηλικίας για τον επιζώντα 55 έτη. Στα 52 έτη αποδίδεται η σύνταξη για τρία χρόνια και αναστέλλεται. Επανέρχεται στα 67. Κάτω από 52 αποδίδεται για διάστημα μόνο τριών χρόνων και κόβεται οριστικά.
-Επανυπολογισμός κύριων και επικουρικών συντάξεων με συντελεστή αναπλήρωσης που θα εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κάθε φορά ποσά για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων που τελειωμό δεν έχουν. Ο επανυπολογισμός καρμανιόλα αφορά όλους τους παλιούς συνταξιούχους.
Στα προαπαιτούμενα για την χαλάρωση του χρέους τίθεται και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς άμεσα.
-Σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ με μείωση 20 τοις εκατό από το Μάρτη του 2016 και ολική από το 2017 ή το 2019.

Το ΕΦΑΠΑΞ
Ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ προβλέπει για το κομμάτι που αντιστοιχεί από 1/1/2014 και μετά επιστροφή μόνο των εισφορών εφάπαξ άτοκα. Το ΕΦΑΠΑΞ θα αποτελεί ατομική υπόθεση έως ότου κοπεί οριστικά.

Το μέρισμα του Μετοχικού ( ΜΤΠΥ)
Η περικοπή του έχει φτάσει στο 70% σε περίπου 250.000 μερισματούχους, ακόμα και σε αναπήρους με οριστική περικοπή σε 60.000 περίπου από αυτούς. Με υπουργική απόφαση από το Μάρτη του 15 εφαρμόζεται η αλλαγή της απόδοσης του μερίσματος από 1/1/2015 αναδρομικά. Ήδη χάσαμε ένα μέρισμα του 2016.

Συνάδελφοι, το θέμα των περικοπών δεν είναι λογιστικό ζήτημα.
Είναι βαθιά πολιτικό.
Καταργούνται δομές όπως της  Κοινων. Ασφάλισης, των εργασιακών σχέσεων, των ΣΣΕ, ομαδικών απολύσεων, συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων κ.α.
Καθιερώνεται ο δημοσιονομικός κόφτης, δηλ.κόφτης των δικαιωμάτων. όσων έχουν απομείνει βέβαια.
Καθιερώνεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Η υγεία εμπορευματοποιείται παραπέρα, με τεράστιες ελλείψεις γιατρών νοσηλευτικού προσωπικού. Αυξάνεται η τιμή σε πολλά φάρμακα και εξετάσεις. Οι κρατήσεις μας για την υγεία αυξήθηκαν για μια ακόμα φορά, επεκτάθηκαν και στις επικουρικές μας συντάξεις (6%) και κάθε άλλο παρά  παροχές υγείας έχουμε. Σαρώνονται περεταίρω τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές.

Στόχος η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και η επανεκκίνηση της οικονομίας.

ΟΛΑ ΥΠΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ.
Επιπλέον μέτρα έρχονται και
Με τον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό     που θα ματώσει το λαό, με την τελευταία δόση, κατά περίπτωση, του φόρου εισοδήματος έτους 2015, την τέταρτη και Πέμπτη δόση ΕΝΦΙΑ 2016, αυξήσεις του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αύξηση ΦΠΑ σε πολλά είδη διατροφής κλπ.,τη μείωση έως κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
Από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική αποδεικνύεται περίτρανα ότι όλα τα κόμματα που έχουν ταχθεί να υπηρετήσουν την ΕΕ και το κεφάλαιο ανεξάρτητα προσώπων, διακηρύξεων και πολιτικού πρόσημου καταλήγουν στα ίδια αντεργατικά αντιλαϊκά αποτελέσματα.
Αυτά τα μέτρα έρχονται από πολύ μακριά με στρατηγικό στόχο την μεγαλύτερη απαλλαγή κράτους και εργοδοτών από τις υποχρεώσεις τους, ρίχνοντας τα βάρη στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στον λαό.

Συνάδελφοι,
Όλα αυτά τα χρόνια της αντιλαϊκής επίθεσης, το συνταξιουχικό κίνημα, οι οργανώσεις που συμμετέχουν στη ΣΕΑ(Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων) και εκατοντάδες συνταξιουχικά σωματεία της δύναμής της, έδωσαν μάχη ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές αυτοτελώς και σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τις ομοσπονδίες, συνδικάτα, σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ  με ποικίλες μορφές αγώνα.
Με Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Υπουργεία, σε Περιφέρειες, σε Νοσοκομεία, Ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΤΕΑ – ΜΤΠΥ – ΤΠΔΥ) σε εφορίες, σε νοσοκομεία, ΚΑΠΗ και Τράπεζες.
Πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικές, περιφερειακές, τοπικές συγκεντρώσεις, πορείες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ιδιαίτερη επιτυχία είχε η νυχτερινή μας διαδήλωση την περίοδο των Χριστουγέννων του 2014, στην Πλ. Συντάγματος, για την άμεση καταβολή των δώρων. Παρά την βροχή, εκατοντάδες συνταξιούχοι παρακολούθησαν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα απαιτώντας να δοθούν άμεσα τα δώρα.
Επίσης επιτυχία είχαν και οι κινητοποιήσεις του καλοκαιριού  ενάντια στα capital controls.
Το 2016, μετά την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου, τον νόμο λαιμητόμο, και την εξαγγελία της περικοπής εκ νέου των επικουρικών συντάξεων πραγματοποιήσαμε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας στις 23/9/2016.
-                         Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η Παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 3/10/2016 και η πορεία που ακολούθησε στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Το χτύπημα με τα χημικά δημιούργησε αγανάκτηση ευρύτερα και έδειξε τον χαρακτήρα της «αριστερής κυβέρνησης».
-                       
-                      Επιτυχία ιδιαίτερη είχε και η Παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 3/11/2016, η πορεία και διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εργασίας που επιστρέψαμε και κάψαμε τις απαράδεκτες επιστολές- απάτη.
Η αγανάκτηση ξεχείλισε.  Η συμμετοχή ξεπέρασε τις δέκα χιλιάδες και η δυναμική έφθασε την πορεία ως το Σύνταγμα με τους συμμετέχοντες αποφασισμένους να κλιμακώσουν την πάλη τους.
Των συγκεντρώσεων αυτών προηγήθηκε καλή προετοιμασία με συνελεύσεις όλων των Σωματείων της ΣΕΑ και του δικού μας Συνδέσμου.
Συγκεντρώσεις σ’ όλη την Ελλάδα με συσκέψεις από την Θράκη μέχρι την Κρήτη.
Δώσαμε συνεντεύξεις τύπου. Στην τελευταία συνέντευξη συμμετείχε το σύνολο των Ελληνικών καναλιών και αρκετών ξένων.
Όλη αυτή η δράση δημιούργησε καλό κλίμα ανάμεσα στους συνταξιούχους. Ιδιαίτερα βοήθησε και η προβολή από τα ΜΜΕ.


Μέσα σ΄αυτό το κλίμα ο σύνδεσμός μας συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες της ΣΕΑ ,Ταυτόχρονα ανέπτυξε πολύμορφες και πολλαπλές δραστηριότητες αυτοτελώς. Όλες στο επίκεντρο είχαν και έχουν το δυνάμωμα, την ανασύνταξη του κινήματος, τη συσπείρωση δυνάμεων, τη συμμετοχή των συνταξιούχων στη ζωή και τη δράση του Συνδέσμου, την κλιμάκωση των αγώνων, την ανάδειξη του ταξικού χαρακτήρα της επίθεσης που δεχόμαστε, όπως και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμαχίας εργαζομένων και συνταξιούχων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ανέργων, μικρομεσαίων αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών, γυναικών, σπουδαστών, όλων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την ίδια μονοπωλιακή πολιτική για να βγεί αλώβητη από την κρίση  η πλουτοκρατία και το κράτος τους.
Αυτός ο στόχος αποτελεί μονόδρομο για να βάλουμε φρένο στα μέτρα.
Για να έχουμε μικρές και μεγάλες νίκες σήμερα, αλλά και για αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας και οικονομίας.
Αυτός ο στόχος αποτέλεσε απόφαση των εργασιών  της προηγούμενης Γεν. Συνέλευσης της 5/12/2013 και πάνω σ’ αυτό κύρια πρέπει να κριθούμε ως Διοικητικό Συμβούλιο από την σημερινή ΓΣ.
Πολλές από τις δραστηριότητες του Συνδέσμου πραγματοποιήθηκαν με εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται και αγωνίζονται με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, όπως οι διαμαρτυρίες για τα «κλεμμένα» αποθεματικά των ταμείων.
(Σημείωση: έχουμε το χρονικό της τρίχρονης δράσης, αναλυτικά για οικονομία χρόνου, σε ντοσιέ).
          Σ’ αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις.όπως
1.    Με την ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, την Ομοσπονδία εργαζομένων στο Φάρμακο και το Συνδικάτο Οικοδόμων.
2.    Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΓΛΚ με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Ηλιούπολης «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ», για την καθυστέρηση απόδοσης της σύνταξης στους εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα σε αυτούς με διαδοχική ασφάλιση.
3.    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» στα «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ» με το Σωματείο εργαζομένων και την επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, ενάντια στη δραματική κατάσταση που επικρατεί.
4.    Επίσκεψη στα μπλόκα των αγροτών και μαζική συμμετοχή των μελών μας στη διαδήλωση στην Αθήνα με τα μπλόκα της αγροτιάς και το ταξικό εργατικό κίνημα, βάζοντας ένα λιθαράκι στην ενδυνάμωση της λαϊκής συμμαχίας.

5.    Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας με το Συνδικάτο 
εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αντιπροσωπεία  από τα Δ.Σ. συναντήθηκε με τον Υφ. Εργασίας  και μετέφερε την απαίτηση των συνταξιούχων για την αποκατάσταση των απωλειών

Οι δραστηριότητες αυτές ανέδειξαν τα προβλήματα και την ανάγκη της αντίστασης, απειθαρχίας και της ρήξης.

    
    6.  Προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τα μέλη μας από τα αρπακτικά των δικηγορικών γραφείων και  εταιρείες που έχουν στήσει πρώην συνδικαλισταράδες από τα ασφαλιστικά ταμεία και βάζουν το χέρι βαθειά στις τσέπες των συνταξιούχων, όπως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, κλπ. Τους υπόσχονται επιστροφή των απωλειών προστρέχοντας, όχι με το αζημίωτο βέβαια, στην αστική δικαιοσύνη, το ρόλο της οποίας αναδείξαμε. Λύσεις και γι αυτό το ζήτημα δίνει ο δρόμος του ταξικού αγώνα.
7.    Στα πλαίσια της Διεθνιστικής Αλληλεγγύης ήρθαμε σε επαφή με τους Σύριους πρόσφυγες προσφέροντας συμβολικά τη συνδρομή μας, για να αντιμετωπίσουν άμεσα προβλήματα επιβίωσης.
8.    Συνεργασία του Συνδέσμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για το σχέδιο νόμου που έφερε η Κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο και αφορούσε ρύθμιση συνταξιουχικών θεμάτων
9.    Αντιπροσωπεία από το Δ.Σ. έλαβε μέρος σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για το Ασφαλιστικό στις Βρυξέλλες.
10.                       Ποικίλες ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, όπως επισκέψεις σε μουσεία,  εκδρομές, συνεστιάσεις,  παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και άλλες. Όλες στο πνεύμα της συσπείρωσης δυνάμεων δίνοντας ανάσα στα μέλη μας που λόγο των οικονομικών δυσκολιών αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

 Μέσα στην τριετία ,όσες φορές προέκυψε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχόλησε τις Αστικές δυνάμεις αλλά και το λαό ,το Δ,Σ, πραγματοποίησε  έκτακτες Γεν. Συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις γιατί πιστεύει ότι τέτοια θέματα, όπως
- Το PSI που κούρεψε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα capital controls
-  Το δημοψήφισμα και η προσφυγή στις κάλπες,  για δήθεν λύση από τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής κρίσης με αλλαγή Κυβέρνησης και άλλη διαχείριση.
-  Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ζητήματα αντιμετώπισης του φασιστικού μορφώματος της Χ.Α., πολέμου κ.λ.π.
- Ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων, Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.
-   4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ ,ενδυνάμωσή του και ανασύνταξη του κινήματος,
    ΠΡΕΠΕΙ να αποτελούν αντικείμενο τέτοιων μαζικών διαδικασιών.
Η Έκτακτη Συνέλευση στις 2 Οκτώβρη 2016 στα Γραφεία του Συνδέσμου, που αφορούσε τον ΕΦΚΑ και την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, και η συζήτηση με τα μέλη μας βοήθησε στη δουλειά μας για την ανασύνταξη του κινήματος, την αποτελεσματικότερη παρέμβασή μας στους συνταξιούχους ,την περαιτέρω συσπείρωση με την ταξική αντιμονοπωλιακή γραμμή.
Με ανοιχτές διαδικασίες αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στις εργασίες της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ με δύο (2) αντιπροσώπους και δύο (2) παρατηρητές.
Το νέο ΔΣ δεσμεύεται να πραγματοποιήσει σύσκεψη συζήτηση για τα αποτελέσματα των εργασιών της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ.

Η εκτίμηση του ΔΣ είναι ότι παρ’ όλα τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στην τριετία σχετικά με τους στόχους που είχαμε βάλει μένουν πολλά  να κάνουμε ακόμα.
Πρέπει όμως να πάρουμε υπόψη μας τους αρνητικούς συσχετισμούς και τον ρόλο τα πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας μας. Με τι δυσκολίες  την ξεπερνάμε για να συσπειρώνουμε νέες δυνάμεις στον Σύνδεσμο και στο κίνημα, να κρατάμε τις αναγκαίες ισορροπίες για την ΣΕΑ την οποία τυπικά αλλά σταθερά στηρίζει η ΠΟΠΣ
Το Σωματείο μας αποτελεί πόλο συσπείρωσης και αποδεικνύεται αυτό απο την εγγραφή νέων μελών, την ανανέωση του μητρώου με περίπου 1500 νέα μέλη. Παραμένει ζητούμενο η ενεργοποίηση αυτών των μελών στη δράση, η συμμετοχή στη ζωή του Σωματείου στις ΓΣ, στα συλλαλητήρια, στις συγκεντρώσεις κλπ.
 Ανεξάρτητα όμως από το πόσους αριθμεί ο σύλλογος σήμερα πρέπει η προσπάθεια να συνεχιστεί για εγγραφή και άλλων μελών, αφού αποτελεί τον ταξικό πόλο συσπείρωσης στο συνταξιουχικό κίνημα του Δημοσίου. Αποτελεί τη βάση για τις όποιες εξελίξεις προκύψουν στη δομή του συνταξιουχικού συνδικαλιστικού κινήματος μετά  τον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Απ’ όλη την Αττική, απ’ όλη την Ελλάδα μας παίρνουν οι συνταξιούχοι που βρίσκουν τους δικούς τους Συνδέσμους κλειστούς και απεγνωσμένα ζητούν ενημέρωση και λύση στα προβλήματά τους. Φτάνουν να ζητούν να γραφτούν στον Σύνδεσμό μας παρ’ όλο που μένουν στην Αλεξανδρούπολη, την Κρήτη, την Ήπειρο. Μας λένε «μόνο από σας έχουμε ενημέρωση». Στην πράξη στη συνείδηση των συνταξιούχων ο Σύνδεσμός μας είναι το Σωματείο τους που αφήνει πίσω του την Ομοσπονδία.

Η πρόταση για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, για την αποκατάσταση των απωλειών, μας δίνει την δυνατότητα να ανοίξουμε συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα, για την ανάπτυξη, για τις επενδύσεις ,για τις αιτίες της επίθεσης για το ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν  τίποτε από την εξέλιξη αυτή. Δηλ. την δήθεν διέξοδο που τους υπόσχονται με την επιδιωκόμενη ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.
Με επίμονη δουλειά καταφέραμε να έχουμε δική μας σελίδα στην εφημερίδα της ΠΟΠΣ, και μέσα από τις ανακοινώσεις μας γίνεται και η ιδεολογοπολιτική παρέμβασή μας.
 Σε ότι αφορά την λειτουργία των Σωματειακών Επιτροπών κατά περιοχή, παρ’ όλες τις προσπάθειες, δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι από την πορεία, και η προσπάθεια σταθερά πρέπει να συνεχιστεί.
Η Ομάδα Δράσης που ξεκίνησε δυναμικά φιλορόησε, λειτουργεί με δυσκολίες χάρη στην επιμονή κάποιων μελών της και ο ρόλος της περιορίστηκε μόνο στις εξορμήσεις σε χώρους που συγκεντρώνονται οι συνταξιούχοι, με ενημερωτικές ανακοινώσεις. Ωστόσο οι συνάδελφοι αυτοί που επιμένουν αποτελούν τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους ανοργάνωτους συνταξιούχους και τον Σύνδεσμο. Έχουμε εικόνα για το τι λένε, πως βλέπουν την πολιτική κατάσταση, τι περιμένουν, αν έχουν κάπως διαφοροποιηθεί. Η εικόνα είναι ότι τώρα μας ακούν καλύτερα. Πολλοί συμφωνούν μαζί μας δεν αποφασίζουν όμως να κάνουν το επόμενο βήμα. Αρκετοί μας πλησιάζουν και γράφονται στο σύλλογο και κάποιοι συμμετέχουν και στις δραστηριότητες μας.
Συνάδελφοι αρκετοί από αυτούς είναι μαζί μας σήμερα τους καλωσορίζουμε.
Η ομάδα δράσης και οι σωματειακές επιτροπές πρέπει να προχωρήσουν παραπέρα. Με παρέμβασή τους με άνοιγμα συζήτησης και συσκέψεις για φλέγοντα ζητήματα όπως το προσφυγικό, τον πόλεμο, της αλληλεγγύης, ζητήματα των σκουπιδιών, των ακραίων καιρικών συνθηκών πλημμύρες κ.α, εγκληματικότητας αναδεικνύοντας τις αιτίες και τη λύση για το λαϊκό συμφέρον.

Προβλήματα που παραμένουν και είναι προς επίλυση είναι:
α)  η καλύτερη εκπροσώπηση του Συνδέσμου στις Λαϊκές Επιτροπές με την ομάδα δράσης και τις Σωματειακές Επιτροπές,
β) η εγγραφή συνταξιούχων των ΟΤΑ στους συνδέσμους και γ) το θέμα της αλλαγής του αναχρονιστικού αντιδημοκρατικού καταστατικού της  ΠΟΠΣ (πλαφόν, αντιπρόσωποι).
Όλοι σε τούτη την αίθουσα γνωρίζουμε τις δυναμικές μας παρεμβάσεις στα Συνέδρια της ΠΟΠΣ και την επιμονή μας για τον εκδημοκρατισμό της Ομοσπονδίας.
Με το άρθρο 27 του Ν 4331/15 προστίθεται στον Ν. 1264/82, άρθρο 13 με τίτλο «εφαρμογή απλής αναλογικής στις οργανώσεις των συνταξιούχων».
Το καταστατικό Συνέδριο έμεινε στη μέση και έχει αναβληθεί επ’ αόριστον, επικαλούμενοι οι του ΔΣ οικονομικούς λόγους (0,30 – 0,20, εξάμηνο).
Η ουσία είναι ότι δέχονται ισχυρές πιέσεις για την μη εφαρμογή του νόμου. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις προτάσεις όπως αυτές του Προέδρου Ημαθίας:
« 1. Η Π.Ο,ΠΣ άμεσα να προσφύγει στο ΣτΕ. για να απαληφθεί το άρθρο   27 από το Ν4331/2015, το οποίο ζητάει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις οργανώσεις των Συνταξιούχων.
2.    Οι Σύνδεσμοι – Σύλλογοι και η ΠΟΠΣ να καταργήσουμε στην πράξη το άρθρο 27.
Πρέπει εμείς, η συντριπτική πλειοψηφία να μην υιοθετήσουμε την απλή αναλογική στις αρχαιρεσίες των Συνδέσμων – Συλλόγων και όποιος θέλει ας προσφύγει στα δικαστήρια για να τις ακυρώσει. Πολλοί νόμοι καταργούνται στην πράξη, όταν αυτοί είναι άδικοι.»
Με τέτοιες αντιλήψεις έχουμε να παλέψουμε.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει ο αρνητικός συσχετισμός στους υπόλοιπους Συνδέσμους Αττικής και Πανελλαδικά με κάποιες εξαιρέσεις, όπως Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Καβάλα, Περιστέρι, Αγ. Παρασκευή, Αχαΐα, Κέρκυρα, Λέσβος, Αρκαδία, Βοιωτία, «Ποσειδών»……
Ο Σύνδεσμός μας, όμως, λόγω του ταξικού του προσανατολισμού της δραστηριοποίησης του με το ΠΑΜΕ και την ΣΕΑ έχει στοχοποιηθεί από αντιδραστικές δυνάμεις όπως Εργατικός Αγώνας, Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων την ΠΕΣΕΚ (συντεχνιακή οργάνωση εκπαιδευτικών), την ΑΓΣΣΕ (Ανώτατη Γεν. Συνομ/δια Συνταξιούχων Ελλάδας).
  Συνάδελφοι,
Η μέχρι σήμερα πορεία μας επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αλλά απαιτείται υπομονή, σχεδιασμός, οργανωμένη δουλειά – παρέμβαση, γνώση των εξελίξεων παλεύοντας σταθερά για την ανασύνταξη του κινήματος με τους δείκτες που έχουμε θέσει:
Μαζικοποίηση των σωματείων, ανάπτυξη των αγώνων με αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, ταξικό αντικαπιταλιστικό προγραμματισμό στην πάλη.

Το καλό αποτέλεσμα της δράσης έχει σχέση βέβαια με την δουλειά μας, αλλά και με την οξύτητα των προβλημάτων.
Τώρα οι συνταξιούχοι έχουν πεισθεί περισσότερο ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, ένα μέρος από αυτούς μας ακούει καλύτερα και συμμετέχει στους αγώνες.
Η εκτίμηση του ΔΣ είναι ότι η προηγούμενη δράση μας ως παρακαταθήκη πρέπει να ενταθεί και να αντιστοιχηθεί στην επίθεση που δεχόμαστε. Συνεχίζουμε στο δρόμο που έχουμε ανοίξει, όχι μόνο με εγγραφή νέων μελών, αλλά και προσπάθεια συμμετοχής στην δράση με την ταυτόχρονη ιδεολογοπολιτική ταξική τους ανδυνάμωση.
Ως ταξικός Σύνδεσμος έχουμε υποχρεώσεις και καθήκοντα, που δεν μπορεί  να τα φέρει σε πέρας  μόνο το ΔΣ ( εθελοντές για αρθρα στην εφημερίδα και στη συντακτική επιτροπή).
Η μαζική και οργανωμένη παρουσία στις συγκεντρώσεις είναι απαραίτητη. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και η περιφρούρηση στις συγκεντρώσεις μας από ορισμένα στοιχεία τύπου «αγανακτισμένων», που έρχονται σε διατεταγμένη υπηρεσία με παρότρυνση π.χ. να μπούμε στη Βουλή.
Συνάδελφοι, να είμαστε σε επιφυλακή και να παρεμβαίνουμε όταν συνταξιούχοι εκφράζονται με ανυπομονησία.
Τα μέτρα θα συνεχιστούν για τους συν/χους και εργαζόμενους. Μονόδρομο αποτελεί το δυνάμωμα των αγώνων και η ενδυνάμωση της συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων.
Στις 15/12/2016 έχουμε το Πανελλαδικό Πανσυνταξιουχικό Συλλαλητήριο. Πρέπει να είναι ένα συλλαλητήριο που θα σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα των συνταξιούχων να μην υποχωρήσουν, να μην υποταχθούν.
Οι συνταξιούχοι δεν δέχονται τετελεσμένα.
Θα είμαστε στο δρόμο του αγώνα για κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και επανάκτηση όλων των απωλειών.
Θα είμαστε σε ετοιμότητα για συνέχιση των αγώνων για να έχουμε  μικρές και μεγάλες νίκες
Μέχρι την τελική νίκη, όπου θα καρπωνόμαστε τον πλούτο που παράγουμε.


Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+