ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΚΑ

Αλχημείες και προκλητικά ψέματα για να κρύψει την αντιασφαλιστική επέλαση



«Ψέματα και αλήθειες» τιτλοφορεί το υπουργείο Εργασίας φυλλάδιο που κυκλοφόρησε λίγο πριν τη ΔΕΘ, με το οποίο «ενημερώνει» υποτίθεται τους ασφαλισμένους για την κατάσταση στο νέο ασφαλιστικό φορέα, στον ΕΦΚΑ. Στην πραγματικότητα βέβαια, και σε αυτή την απόπειρα «ενημέρωσης», περισσεύουν τα ψέματα και οι αλχημείες, η προσπάθεια της κυβέρνησης να «κουκουλώσει» το γεγονός ότι συνεχίζει και βαθαίνει διαρκώς την αντιασφαλιστική επίθεση, ακριβώς από εκεί που την άφησαν οι προκάτοχοί της.
Σε αυτό το πλαίσιο, η βασική προπαγανδιστική «γραμμή» του υπουργείου είναι πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοψαν περισσότερο τις συντάξεις απ' ό,τι τις έκοψε η σημερινή κυβέρνηση (λες και οι νέες περικοπές δεν προστίθενται πάνω στις προηγούμενες!), καθώς και οι προκλητικοί ισχυρισμοί πως με το νέο ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκε το Μάη του 2016 (νόμος Κατρούγκαλου) προστατεύτηκαν τάχα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, δίνονται ικανοποιητικά ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων στους υψηλά αμειβόμενους και σε κάθε περίπτωση «οι στόχοι της αναδιανεμητικής και ανταποδοτικής λειτουργίας επιτυγχάνονται με όρους κοινωνικής αλληλεγγύης».
«Οι προηγούμενοι σας λήστεψαν περισσότερα...»
Ο ισχυρισμός του υπουργείου ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοψαν πολύ περισσότερο τις συντάξεις απ' ό,τι η σημερινή είναι τουλάχιστον προκλητικός.
Πάει πολύ, μετά απ' όλα τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε στα 2,5 χρόνια της διακυβέρνησής του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις νέες αιματηρές περικοπές στις ήδη λεηλατημένες συντάξεις, μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, την «εξαέρωση» των επικουρικών, τη μεγάλη μείωση των εφάπαξ, την αύξηση των κρατήσεων υπέρ Υγείας και τόσα άλλα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων, να βάζουν το λαό να συγκρίνει ανάμεσα στους δήμιους των δικαιωμάτων του! Λες και οι περικοπές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν ήρθαν να προστεθούν πάνω ακριβώς στις περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας την αντιασφαλιστική επίθεση!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν σταμάτησε τη λαίλαπα σε βάρος των συνταξιούχων, όπως υποσχόταν όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά με το νόμο - λαιμητόμο 4387/2016, όπως και με το νόμο 4472/2017 στο κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», πρόσθεσε νέα επώδυνα μέτρα που σαρώνουν ό,τι είχε απομείνει σε συντάξεις και παροχές.
«...άρα μην κοιτάτε που εμείς κόψαμε άλλα 16 δισ. ευρώ την 6ετία 2015 - 2021»!
Ας δούμε όμως ορισμένα παραδείγματα τα οποία επικαλείται το κυβερνητικό φυλλάδιο.
Σύμφωνα με σχετικό πίνακα που προσκομίζει το υπουργείο για να δείξει ότι οι μειώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μικρότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, προκύπτει πως στην περίπτωση συνταξιούχου που το 2009 είχε ετήσιο εισόδημα από συντάξεις 29.422 ευρώ (!), το 2014 το ποσό αυτό είχε μειωθεί στα 18.201 ευρώ, ενώ το 2016 το ποσό αυτό μειώθηκε στα 16.387 ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τους συντάκτες του φυλλαδίου αποδεικνύει τις «μικρές» μειώσεις που έγιναν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ξεπερνάμε το γεγονός ότι ακόμα και το 2009 συνταξιούχος του ΙΚΑ που να είχε 29.422 ευρώ ετήσιο εισόδημα ήταν σπάνιο «είδος», που καμιά σχέση δεν είχε με τον μέσο συνταξιούχο του Οργανισμού, άρα το παράδειγμα είναι μη αντιπροσωπευτικό...
Ακόμα κι έτσι όμως, από το παράδειγμα του υπουργείου προκύπτει ότι στην πρώτη πενταετία της κρίσης, με έτος βάσης το 2009, η σύνταξη στη συγκεκριμένη περίπτωση μειώθηκε μέχρι το 2014 κατά 38%, ενώ τη διετία 2015 - 2016 (επί ΣΥΡΙΖΑ) μειώθηκε επιπλέον κατά 10%!
Ο πίνακας όμως θα έπρεπε να συμπληρωθεί και με τη νέα μείωση που θα επιβληθεί στον συγκεκριμένο συνταξιούχο, κατά 18% το 2019, με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», που ψήφισε φέτος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι την πρώτη πενταετία περικοπών, ο συγκεκριμένος συνταξιούχους έχασε 38%, ενώ τη δεύτερη πενταετία 2015 - 2019, με τις παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χάνει ακόμα 28%! Συνολικά, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο συνταξιούχος αθροιστικά μέσα στη δεκαετία 2010 - 2019 χάνει πάνω από το 60% της σύνταξής του, δηλαδή πρώην και νυν κυβερνήσεις από κοινού, για λογαριασμό του κεφαλαίου και για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί του στόχοι, λήστεψαν τα 2/3 της σύνταξής του. Μπροστά σε αυτή τη σφαγή, το υπουργείο Εργασίας μάς καλεί να μετρήσουμε ποιος έμπηξε πιο βαθιά το μαχαίρι!
Η αλήθεια είναι πως πέρα από στατιστικές αλχημείες, ακόμα και οι Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνόδευαν το νόμο Κατρούγκαλου και τον πρόσφατο ν. 4472/2017 ανεβάζουν τις απώλειες των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων για την εξαετία 2015 - 2021, σε πάνω από 16 δισ. ευρώ! Απώλειες οι οποίες προστέθηκαν βέβαια στις ήδη υπάρχουσες περικοπές των προηγούμενων κυβερνήσεων...
Ετσι φτάσαμε τον Αύγουστο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος», η μέση μεικτή κύρια σύνταξη (πριν αφαιρεθούν οι κρατήσεις υπέρ Υγείας, ΑΚΑΓΕ και ο φόρος που αναλογεί) να έχει διαμορφωθεί μόλις στα 723,45 ευρώ και τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους να παίρνουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μεικτά! Και εννοείται βέβαια ότι με την πλήρη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου για τις νέες συντάξεις, όπως και με την εφαρμογή (από το 2019 ή και νωρίτερα) της ήδη ψηφισμένης κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς» για τις παλιές συντάξεις, αυτές οι γλίσχρες συντάξεις θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.
Ληστεύουν και τις κατώτερες συντάξεις
Ας πάρουμε τώρα το παράδειγμα το οποίο επικαλείται το υπουργείο, για να δείξει πόσο καλές συντάξεις δίνει ο νόμος - λαιμητόμος...
Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσιάζει, ένας νέος συνταξιούχος με συντάξιμες αποδοχές 586 ευρώ και 15 έτη ασφάλισης, στο νέο σύστημα θα λάβει 413 κύρια σύνταξη (εθνική και ανταποδοτική) και 40 ευρώ επικουρική, σύνολο σύνταξης 453 ευρώ. Από αυτό, οι συντάκτες του φυλλαδίου προβάλλουν το στοιχείο ότι η αναπλήρωση του τελευταίου μισθού φτάνει στο 77% και άρα έτσι βγαίνει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα «καλό» Ασφαλιστικό, που ενισχύει τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Το «περίεργο» είναι ότι αποφεύγουν να συγκρίνουν το ύψος της νέας σύνταξης με τη σύνταξη που θα έπαιρνε ο ίδιος συνταξιούχος με το παλιό σύστημα. Δεν το κάνουν βέβαια, γιατί τότε θα αποκαλυπτόταν ο πραγματικός χαρακτήρας του νέου αντιασφαλιστικού νόμου.
Ετσι, με τις ίδιες συντάξιμες αποδοχές, στο παλιό σύστημα ο συνταξιούχος λάμβανε 486 ευρώ κύρια σύνταξη (κατώτερα όρια) και 130 ευρώ επικουρική, σύνολο 616 ευρώ.
Δηλαδή, στο νέο σύστημα, για το οποίο η κυβέρνηση επαίρεται ότι είναι «πιο δίκαιο» και «ενισχύει τους αδύνατους», ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα λαμβάνει 26% μικρότερη σύνταξη, κύρια και επικουρική.
Σημειώνεται ότι με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και ένας παλιός συνταξιούχος, με τα συγκεκριμένα στοιχεία θα χάσει ένα μέρος από τη σύνταξή του και σίγουρα μέχρι το 18%, μετά τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων με τους νέους συντελεστές, καθώς το 2019 θα αφαιρεθεί η λεγόμενη «προσωπική διαφορά».
Παινεύονται ενώ σε αναμονή βρίσκονται 328 χιλιάδες αιτήσεις συντάξεων

Αλλά μήπως άλλαξε κάτι ουσιαστικό ακόμα και στο πρόβλημα της πολύχρονης καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων; Και εδώ, το υπουργείο Εργασίας, παίρνοντας ως μέτρο σύγκρισης τις «επιδόσεις» των προηγούμενων, πληροφορεί τους ασφαλισμένους και ειδικά αυτούς που περιμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξη ή το εφάπαξ, πως «με μειωμένο προσωπικό κατά 30% εκδίδουμε περισσότερες συντάξεις».
Τι προκύπτει όμως από τους πίνακες που το ίδιο παραθέτει; Οτι στο τέλος του 2014 οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και εφάπαξ, αριθμούσαν 357.544, με χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους να ζούνε την τραγωδία, έχοντας σταματήσει την εργασία τους, να μην έχουν κανένα εισόδημα. Τον Ιούνη του 2017, δηλαδή 2,5 χρόνια μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ, ανέρχονται στις 328.679... Που σημαίνει ότι όπως και πριν, τα βάσανα των συνταξιούχων συνεχίζονται, το στοιχειώδες δικαίωμα χιλιάδων απόμαχων της δουλειάς να λαμβάνουν έγκαιρα έστω αυτές τις μίζερες συντάξεις τους, καταστρατηγείται.
Το σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής», που ανέλαβε τις προηγούμενες μέρες να παρουσιάσει το εν λόγω κυβερνητικό φυλλάδιο, έγραφε: «Ο δεκάλογος "10 αλήθειες και ψέματα" για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αποτελεί έναν πλήρη οδηγό της μέχρι τώρα πορείας του νεοσύστατου υπερ-ταμείου, χωρίς ωραιοποιήσεις, στρεβλώσεις και σκοπιμότητες».
Παραλείποντας τη λέξη «χωρίς», θα έπεφταν στα αλήθεια μέσα: Το κυβερνητικό προπαγανδιστικό φυλλάδιο αποτελεί πράγματι έναν «πλήρη οδηγό» που βρίθει από την αρχή μέχρι το τέλος από «ωραιοποιήσεις, στρεβλώσεις και σκοπιμότητες»!
Απάντηση τόσο στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου, όσο και στην προκλητική προπαγάνδα που τη συνοδεύει, μπορεί να δώσει μόνο η άνοδος των εργατικών - λαϊκών αγώνων! Και το δεκαήμερο δράσης των συνταξιούχων, που ξεκινά την Τρίτη από την Αθήνα, είναι ένας σημαντικός σταθμός σε αυτήν την υπόθεση.

Γ. Ζαχ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2017

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+