Σταθεροποιείται και παγιώνεται ο νόμος - λαιμητόμος


Σχέδιο νόμου με πληθώρα διατάξεων κατέθεσε η κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση που προβλέπει την μη εφαρμογή από την αρχή του 2019 της περικοπής της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για τους παλιούς συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή διατηρεί σε πλήρη ισχύ τον νόμο Κατρούγκαλου που έχει τραγικές συνέπειες για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και τις δεκάδες περικοπές των προηγούμενων ετών σε βάρος των παλιών συνταξιούχων.
Μπροστά στην κατακραυγή των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, κάτω και από την πίεση των μαζικών και επίμονων αγώνων του συνταξιουχικού κινήματος, η κυβέρνηση ακυρώνει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς που είχε νομοθετήσει στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου. Παράλληλα, όμως, με την κίνηση αυτή θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο (4387/2016) και τον κρατά σε απόλυτη ισχύ, πανηγυρίζοντας κιόλας στην Αιτιολογική Έκθεση του τωρινού νομοσχεδίου πως με τον νόμο Κατρούγκαλου «επιτεύχθηκε η πλήρης αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Στην πραγματικότητα αυτό που «επιτεύχθηκε» ήταν η πλήρης ενσωμάτωση και «νομιμοποίηση» όλων των προηγούμενων περικοπών, όπως και η μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα για τις επόμενες γενιές. 
Εκτός από την διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή «μάτωσε» το λαό για να επιτευχθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Σήμερα μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (...) αποδείχθηκε πλήρως ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει να επιτύχει το δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, στόχος που μπορεί πλέον να επιτευχθεί και χωρίς το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς στο πλαίσιο του επανυπολογισμού των συντάξεων...», αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση. 
Πάντως, από την αντιασφαλιστική μέγγενη δεν ξεφεύγουν ούτε οι παλιές ούτε οι νέες συντάξεις, αφού δεν καταργείται η διάταξη του νόμου 4472/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με την οποία «παγώνουν», χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ αύξηση, όλες οι συντάξεις για την επόμενη τετραετία (τουλάχιστον μέχρι το 2022). Πέραν των άλλων δομικών ανατροπών, ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, σταδιακά μέχρι το 2019. 

Νομοσχέδιο - σκούπα

Με προμετωπίδα τις συντάξεις, η κυβέρνηση κατέθεσε σχεδόν ένα ολόκληρο φορολογικό νομοσχέδιο με πληθώρα διατάξεων που κάθε άλλο παρά «αθώες» είναι.
Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πλαίσιο διενέργειας φορολογικών ελέγχων θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνει αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα σε τράπεζες και άλλα «ευαγή»... πιστωτικά ιδρύματα για να της παράσχουν πληροφορίες για φορολογούμενους. Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται μαζικά θα αποτελούν το «Αρχείο Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών» που δημιουργείται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ.
Παράλληλα με άλλες διατάξεις διευρύνονται οι φορείς -πέραν της φορολογικής διοίκησης- στους οποίους μπορεί να ανατεθεί από την ΑΑΔΕ η είσπραξη των φορολογικών και λοιπών εσόδων του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο προβλέπει την καθιέρωση παράβασης που επισύρει πρόστιμο 500 ευρώ σε περίπτωση έκδοσης στοιχείων και αποδείξεων από ηλεκτρονικό μηχανισμό που δεν είναι συνδεδεμένος με την εφορία. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων για τους συζύγους.
Σε σχόλιο που εξέδωσε για τη διάταξη σχετικά με τις συντάξεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:
«Όσο διατηρείται ο νόμος - λαιμητόμος Κατρούγκαλου, που έχει ήδη μειώσει τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων, καμία τέτοια ρύθμιση, που διατηρεί άθικτο όλο αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο, δεν διασφαλίζει σε μόνιμη βάση τους συνταξιούχους. Άλλωστε η τροπολογία δεν καταργεί περικοπές που έχουν γίνει, απλά δεν εφαρμόζει το περαιτέρω τσεκούρωμα, που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, μόνο για τους παλιούς συνταξιούχους. Χώρια που έρχεται μια ακόμη περικοπή με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.


Γι’ αυτό το λόγο το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, καλώντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν την ανάκτηση των απωλειών που σωρευτικά υπέστησαν απ’ τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ».

Συνάδελφοι

Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης, 
ΟΛΟΙ στην πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη στην πλατεία Συντάγματος στις 12.30 το μεσημέρι και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+