Συνάδελφοι συνταξιούχοι, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ




ΑΘΗΝΑ 28.3.2020

                                                                    ΠΡΟΣ: Όλους τους Συνταξιούχους Δημοσίου

Συνάδελφοι συνταξιούχοι,

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ

Με αισιοδοξία να ξεπεράσουμε τη σκληρή δοκιμασία που περνάμε.

Καλούμαστε να μη το βάλουμε κάτω. Να μη νοιώθουμε απομονωμένοι, να αποβάλλουμε το φόβο. Να είμαστε σε επικοινωνία. Να πιστεύουμε ότι θα βγούμε και από αυτή την μάχη νικητές, υγιείς και δυνατοί.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την πάλη μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μας με πιο μαζικούς και ταξικούς αγώνες για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αυτές οι διεκδικήσεις σήμερα αποδεικνύονται επίκαιρες και επιτακτικές όσο ποτέ, γιατί έχουν σχέση με την ίδια την ζωή όλων μας (μικρών και μεγάλων).

Το αποδεικνύει, το σύστημα υγείας το οποίο  είναι ανεπαρκές  για την προστασία μας και για την παροχή, σε όλον τον λαό, αποτελεσματικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (πράγμα που έρχεται, με τη σειρά του, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας). Το αποδεικνύει το γεγονός ότι ενώ χρηματοδοτείται αποκλειστικά όλο και με μεγαλύτερες εισφορές από τους ασφαλισμένους μειώνονται όλο και περισσότερο οι παροχές και ενώ αδειάζουν οι τσέπες εργαζομένων και συνταξιούχων, γεμίζουν τα θησαυροφυλάκια των εμπόρων της υγείας.

Η κυνική παραδοχή ότι «το σύστημα καταρρέει και δεν μπορεί να τους σώσει ΟΛΟΥΣ» δεν απαλλάσσει τους υπευθύνους από την ευθύνη για την κατάρρευση του συστήματος Υγείας. Η κατάρρευση αυτή δεν είναι μεταφυσικό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή αφού η υγεία από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, έχει γίνει ακριβό εμπόρευμα για πλουτισμό ιδιαίτερα μετά τις ανατροπές στις χώρες που οικοδομούσαν σοσιαλισμό που έφερε και την υποχώρηση του κινήματος. Χορός εκατομμυρίων παίζεται για να θησαυρίζουν οι φαρμακευτικές και ασφαλιστικές εταιρείες  και όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Φυσικό επακόλουθο αυτών των επιλογών είναι η αγριανθρωπικού χαρακτήρα διαλογή των ασθενών με βάση την ηλικία μιας και …« οι ανεπάρκειες στα ΜΕΘ καθιστούν την περίθαλψη ΟΛΩΝ αδύνατη». Βολικότατη αυτή η εξέλιξη για αυτούς που επιθυμούν το «ξαλάφρωμα» της παγκόσμιας οικονομίας από το βάρος των συνταξιούχων και άξιος ο μισθός αυτών που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Ας μη ξεχνάμε τις μέχρι πρότινος αναφορές στο δημογραφικό και το προσδόκιμο ζωής ως συντελεστές για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού (υγεία, πρόνοια, συντάξεις).

Στην Ισπανία είδαμε και την «ευθανασία», στην Αγγλία την φιλοσοφία της αγέλης, τα ίδια και στις ΗΠΑ, στην χώρα μας σήμερα βλέπουμε την επιδότηση των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων που βρήκαν άλλη μια ευκαιρία για να γεμίζουν τα ταμεία τους.

Αυτά είναι συνάδελφοι τα αποτελέσματα ενός συστήματος που έχει στο επίκεντρο το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.


Συνάδελφοι,

Μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση, για το ασφαλιστικό ολοκληρώσαμε ένα μεγάλο κύκλο κινητοποιήσεων.

Η ψήφιση αυτού του νόμου ήρθε για να καλύψει όσα νομικά κενά άφησαν όλοι οι προηγούμενοι νόμοι όλων των κυβερνήσεων για την ολοκληρωματική κατάργηση της κοινωνικής Ασφάλισης (σε συντάξεις, πρόνοια, υγεία), ενώ άφησε ανοιχτά όλα τα μεγάλα προβλήματα που τσάκισαν την ζωή μας.

Σταθερά όλα τα προηγούμενα χρόνια στις διεκδικήσεις και αγώνες του συνταξιουχικού κινήματος βρίσκονταν τα προβλήματα της Υγείας. Έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες κινητοποιήσεις σ’ όλη την χώρα. Η κατάσταση όμως χειροτέρευσε. Η Κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε τον ίδιο δρόμο για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και περικοπές όπως και σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.

Σε αυτή τη βάση οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα δράσης για την φετινή χρονιά  αναδεικνύοντας τα προβλήματα της Υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Το πρόγραμμα προέβλεπε :

  1. -       Συσκέψεις σωματείων της ΣΕΑ σε κάθε γεωγραφική περιοχή για την ανάλυση του «νέου» νόμου για το ασφαλιστικό όπως και τις επιπτώσεις του σε συντάξεις και υγεία.
  2. -       Μέχρι το τέλος Μάρτη να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για τα ζητήματα της υγείας με τα τεράστια προβλήματα γενικά και ειδικά τα προβλήματα που προέκυψαν από τον κορονοΐο.
  3. -       Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση τις αρχές Απρίλη, στην Αθήνα για τα ζητήματα της Υγείας και πορεία στο Υπουργείο Υγείας.
  4. -       Το πρόγραμμα προέβλεπε Παναττική Συγκέντρωση επίσης αρχές Απρίλη με αίτημα την καταβολή της 13ης σύνταξης ολόκληρης και όχι επιδόματος.
  5.     Οι κινητοποιήσεις προγραμματίστηκαν για την υπεράσπιση του Δημόσιου χαρακτήρα της υγείας


-       Για καθολική δωρεά κοινωνική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

-    Για κατάργηση του νομικού πλαισίου και των αποφάσεων που εμπορευματοποιούν την υγεία.

Συνάδελφοι,

Με την πορεία του κορονοΐου και τα μέτρα που πάρθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσής του, υποχρεωθήκαμε να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Σε ότι μας αφορά :

-       Προστατεύουμε την υγεία μας και την υγεία του κοινωνικού συνόλου.
-       Τηρούμε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με την αναγκαία ατομική ευθύνη
-       Συμμορφωνόμαστε αναγκαία με τις συστάσεις και οδηγίες των ειδικών.

Διεκδικούμε όμως από την Κυβέρνηση να αναλάβει την δικής ευθύνη ΤΩΡΑ.

Να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της Πανδημίας.

Δεν πρέπει κανείς ασθενής να χάσει την ζωή του ενώ μπορεί να σωθεί.

Η τωρινή κυβέρνηση και οι προγενέστεροι αυτής πρέπει να απολογηθούν. Ευθύνονται για την  κατάσταση του συστήματος Υγείας.

Να απολογηθεί η Κυβέρνηση που και σήμερα ακόμα χρηματοδοτεί τα ιδιωτικά ιατρικοδιαγνωστικά κέντρα που θησαυρίζουν ενώ φτωχοποιούνται όλο και περισσότερο τα λαΐκά στώματα αδειάζοντας ότι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διεκδικούμε :

-       Πρόσληψη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού

-       Άνοιγμα όλων των ΜΕΘ και επάρκεια σε προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό

-       Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν, των μονάδων και των εξεταστηρίων που καταργήθηκαν, λειτουργία κέντρων υγείας σε 24ωρη βάση

-       Να καταργηθούν όλες οι πληρωμές των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις και νοσήλια.

-       ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΡΑ των ιδιωτικών κλινικών, των κρεβατιών ΜΕΘ, των διαγνωστικών κέντρων κλπ

-       Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτικών γιατρών για ενίσχυση των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και επισκέψεις στα σπίτια των ασθενών με αποζημίωση από τον κρατικό προΰπολογισμό.


Είμαστε σε ετοιμότητα αποφασισμένοι όταν έρθει η ώρα να συνεχίσουμε τους αγώνες σε πείσμα όσων πιστεύουν ότι θα τους βάλουν σε «καραντίνα» μόνιμη και διαρκή.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟΙ

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος       Η Γ. Γραμματέας
Σ. Ακζώτη              Λ. Κουτσιλέου

Σημείωση
Επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα
-       6942088980, 6944530697, 2107526904
-       6932180702, 2114173869
-       6977284465, 2102840656

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+