ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ

                                             ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

    ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ  ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1925

                    28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 4 -Τ.Κ:10677 ΑΘΗΝΑ       Τηλ. 2103815177 Fax 2103801207 

                     Email: posyndyaHYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com"@HYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com"gmailHYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com".HYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com"com                                      Ιστότοπος : posyndya.blogspot.com

 

                                                                                             Αθήνα   20/11/2020

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ

 

Συνάδελφοι Συνταξιούχοι Δημοσίου,

Από Πέμπτη 18/11/2020 άνοιξε η Πλατφόρμα αναδρομικών Κληρονόμων στον eΕΦΚΑ για επιστροφή ποσών μειώσεων κύριων συντάξεων για την περίοδο από 13/6/2015 έως 12/5/2016, για 11 μήνες.

Αφορά κληρονόμους, συνταξιούχων που επεβίωσαν και είχαν μειώσεις στην κύρια σύνταξή τους (Ν.4093/2012) για το επίμαχο 11μηνο, ήταν συνταξιούχοι κατά την περίοδο αυτή  (Ιούνιο 2015-Μάης 2016).

Κάθε κληρονόμος πρέπει να υποβάλει μία αίτηση ξεχωριστά.

 

Η διαδικασία της υποβολής γίνεται σε δύο στάδια :

A)   Οι δικαιούχοι υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση με όλα τα στοιχεία τους μέχρι 17/12/2020 επισυνάπτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εάν τα διαθέτουν

B)   Εάν δεν τα διαθέτουν, κάνουν την αίτηση ώς τις 17/12/2020 συγκεντρώνουν τα πιστοποιητικά και επανέρχονται ως την καταληκτική ημερομηνία 28/2/2021

 

Πιστοποιητικά που απαιτούνται είναι :

-       Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς  (Εάν υπάρχει αποποίηση της κληρονομιάς η διαδικασία δεν συνεχίζεται)

-       Πιστοποιητικό περί μη Δημοσίευσης  Διαθήκης (Εάν υπάρχει, η διαδικασία δεν συνεχίζεται)

-       Πιστοποιητικό Πλησιέστερων Συγγενών

 

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την προσκόμιση των πιστοποιητικών που απαιτούνται στο gov.gr.

 

Αναλυτικότερα:

1.    Για Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-apopoieses-kleronomias

Εκδώστε πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς. Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Τι πρέπει να κάνετε:

- επιλέξτε το δικαστήριο που θα ζητήσετε το πιστοποιητικό

παρακολουθήστε την πορεία της αίτησής σας, όσο το δικαστήριο την επεξεργάζεται

επιστρέψτε στην εφαρμογή για να λάβετε το πιστοποιητικό σας

Για να επιλέξετε δικαστήριο, λαμβάνετε υπόψη ότι:

δήλωση αποποίησης κληρονομίας γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου κληρονομίας

- δικαστήριο κληρονομίας είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του Κράτους.

- Μέχρι την 01/03/2013, δικαστήριο της κληρονομίας ήταν το μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το μονομελές Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους.

Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια. Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

2. Για Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-demosieuses-diathekes.

Για να εκδώσετε πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Τι πρέπει να κάνετε:

- επιλέξτε το δικαστήριο που θα ζητήσετε το πιστοποιητικό

- επιλέξτε το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (ή διαθηκών)

παρακολουθήστε την πορεία της αίτησής σας, όσο το δικαστήριο την επεξεργάζεται

επιστρέψτε στην εφαρμογή για να λάβετε ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό σας

Για να επιλέξετε δικαστήριο, λαμβάνετε υπόψη ότι:

- αρμοδιότητα για δημοσίευση διαθήκης έχει το Ειρηνοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, είτε της διαμονής του ευρέτη της διαθήκης. Μέχρι την 01/03/2013 αρμοδιότητα είχε το Πρωτοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, είτε της διαμονής του ευρέτη της διαθήκης.

- το Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους τηρεί βιβλίο των διαθηκών που δημοσιεύονται από το Πρωτοδικείο αυτό, καθώς και από τα λοιπά δικαστικά καταστήματα και τις προξενικές αρχές.
Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια.

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

3. Για Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-egguteron-suggenon. Μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θανόντος, αν κατά την ημέρα θανάτου ήσασταν εγγύτερος συγγενής.

Την πρώτη φορά εκδίδετε το πιστοποιητικό μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ στη συνέχεια μπορείτε να εκδίδετε αντίγραφα ηλεκτρονικά.

Θα χρειαστείτε:

- τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet- τα στοιχεία του θανόντοςΈκδοση για πρώτη φορά:- Επιλέξτε "Αίτηση προς ΚΕΠ".

- Στη συνέχεια, το πιστοποιητικό θα σταλεί στη θυρίδα σας και θα ενημερωθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και sms.

- Το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών που θα εκδοθεί μέσω ΚΕΠ φέρει μοναδικό κωδικό και έχει υπογραφή και σφραγίδα του Δήμου.ΑντίγραφαΓια αντίγραφο πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών που εκδόθηκε μέσω ΚΕΠ, επιλέξτε "Είσοδος στην υπηρεσία".

Το αντίγραφο που θα εκδώσετε ηλεκτρονικά έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορείτε:- είτε να το αποστείλετε ηλεκτρονικά- είτε να το εκτυπώσετε και να το καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία.

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.



Ακολουθούν λεπτομερείς οδηγίες για υποβολή αιτήσεων στην πλατφόρμα του eΕΦΚΑ

 

1. Είσοδος στην Εφαρμογή Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο: https:// apps.ika.gr/epistrofi1516/

 

2.    Ο αιτών ανακατευθύνεται αυτόματα στην ιστοσελίδα του gov.gr για να προχωρήσει σε πιστοποίηση μέσω του λογαριασμού TAXISnet που διαθέτει. Στη συνέχεια, συμπληρώνει τους προσωπικούς του κωδικούς TaxisNet για να γίνει η πιστοποίηση και επιλέγει «Είσοδος».

 

3.    Ακολούθως θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει το σύστημα, ώστε να έχει [4] πρόσβαση στα στοιχεία του που τηρούνται στην ΑΑΔΕ. Η εξουσιοδότηση δίδεται με το πάτημα πάνω στο σχετικό πεδίο. Ελέγχει αν το Α.Φ.Μ. που εμφανίζεται στη οθόνη είναι το σωστό (αν δηλαδή ταυτίζεται με το Α.Φ.Μ. του χρήστη) και επιλέγει «Είσοδος» Η είσοδος στην πλατφόρμα «Αναδρομικά Κληρονόμων» έχει ολοκληρωθεί.

 

4.    Νέα Υποβολή

Στοιχεία Αιτούντος Μετά τη σύνδεση στην εφαρμογή, αν δεν υπάρχουν καταχωρημένες υποβολές, εμφανίζεται η οθόνη των προσωπικών του δεδομένων στην οποία ο αιτών καλείται να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του και να προσθέσει όσα λείπουν. Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνονται τα στοιχεία της καρτέλας του αιτούντος.

Πιο συγκεκριμένα: § Επώνυμο – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται § Όνομα – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται § Πατρώνυμο – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται § ΑΦΜ – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται § ΑΜΚΑ – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται § Ημερομηνία Γέννησης – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται · Στοιχεία Επικοινωνίας – Ο χρήστης πρέπει να συμπληρώσει όσα από τα στοιχεία δεν έρχονται προ-συμπληρωμένα o Διεύθυνση o Δήμος o ΤΚ o Email τo Κινητό Τηλέφωνο

Στοιχεία Τραπεζικού Λογαριασμού – Ο αιτών πρέπει να συμπληρώσει την επιθυμητή Τράπεζα και τον αριθμό ΙΒΑΝ. Υπάρχει η δυνατότητα επιλογής τράπεζας του εξωτερικού με συμπλήρωση του κατάλληλου ΙΒΑΝ και του Bank Identification Number καθώς και την επισύναψη του απαραίτητου δικαιολογητικού o Τράπεζα o IBAN o Τράπεζα εξωτερικού (επιλογή check-box) o BIC/SWIFT Τράπεζας Εξωτερικού o ΙΒΑΝ τράπεζας εξωτερικού o Διεύθυνση Τράπεζας Εξωτερικού o Χώρα o Αποδεικτικό Δικαιούχου Τραπεζικού Λογαριασμού Εξωτερικού Όταν επιλεγεί η τράπεζα εξωτερικού έχουμε τη παρακάτω εικόνα.

Ο αιτών έχει το δικαίωμα στην αίτησή του να συμπεριλάβει και τα ανήλικα τέκνα του, πιστοποιώντας τη σχέση συγγένειας συμπληρώνοντας τον ΑΜΚΑ τους. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνο τα ανήλικα τέκνα, τα οποία ελέγχονται με βάση την ημερομηνία γεννήσεώς τους.

Πατώντας στη «Προσθήκη Τέκνου» εμφανίζεται η παρακάτω οθόνη μέσα από την οποία ο αιτών προσθέτει τα τέκνα του.

 

5.     Ο αιτών συμπληρώνει το ΑΜΚΑ του ανήλικου τέκνου που θα συμπεριλάβει στην αίτησή του κι αφού γίνει ο απαραίτητος έλεγχος πιστοποίησης, καταχωρείται το τέκνο. Αφού συμπληρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία, ο αιτών αποθηκεύει τις καταχωρήσεις του προκειμένου να προχωρήσει στο επόμενο βήμα και πατάει «Επόμενο».

6.    Στοιχεία θανόντος

Στη συνέχεια συμπληρώνει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ του θανόντος, οι οποίοι ελέγχονται από το σύστημα. Αν υπάρχει η συγκεκριμένη καταχώρηση τότε προχωράει στο επόμενο βήμα, διαφορετικά εμφανίζεται μήνυμα λάθους και η ολοκλήρωση της αίτησης δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αφού πιστοποιηθούν ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ του θανόντος, προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι η δημιουργία της αίτησης προς υποβολή.

                                                                  Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος      Η Γ.Γραμματέας

                                                   Σ. Ακζώτη          Λ. Κουτσιλέου

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+