9 ΜΑΗ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΓΡΑΦΕΙ Ο Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

 

9 ΜΑΗ ΜΕΡΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Στις 9 Μαΐου 1945, στην Αίθουσα της Στρατιωτικής Σχολής Μηχανικού, στο προάστιο Καρλσχορστ του Βερολίνου υπογράφηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε στην Ευρώπη. Μετά 4 μήνες, στις 2 Σεπτέμβρη 1945 η Ιαπωνία θα υπόγραψει και την δική της Συνθηκολόγηση άνευ όρων.

Θα κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό του καταστροφικότερου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ιστορία της Ανθρωπότητας.

1)    Ανθρώπινες απώλειες, στρατιωτικές και πολιτικές περί τα 80.000.000 νεκροί που κατανέμονται ως εξής

·         Σοβιετική Ένωση                             πάνω από 24.000.000

·         Κίνα                                            περί τα 20.000.000 όπου υπολογίζονται και οι νεκροί της Ιαπωνικής εισβολής στην Κίνα από το 1934

·         Γερμανία                                          πάνω από 5.000.000

·         Πολωνία                                           περί τα 5.000.000

·         Ιαπωνία                                            πάνω από 3.000.000

·         Ινδονησία                                          περί τα 3.000.000

·         Ινδια                                                  περί τα 2.000.000

·         Γιουγκοσλαβία                                  πάνω από 1.000.000

·         Φιλιππίνες                                         950.000

·         Ρουμανία                                           800.000

·         Ελλάδα                                               550.000

·         Γαλλία                                                535.000

·         Ουγγαρία                                           500.000

·         Ιταλία                                                  450.000

·         ΗΠΑ                                                   420.000

·         Μ. Βρετανία                                       450.000

·         Κορέα                                                 400.000

·         Αυστρία                                              380.000

·         Τσεχοσλοβακία                                 350.000

·         Και περί τα                                     6.000.000 Εβραίοι της Ευρώπης

 Η λίστα περιλαμβάνει μόνο κράτη με πάνω από 300.000 νεκρούς. Ένα κράτος, η Λευκορωσία είχε νεκρούς περίπου το 30% του πληθυσμού της.

2)    Τεράστιο προσφυγικό πρόβλημα ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και την Απω Ανατολή – Δύο κραυγαλέα παραδείγματα

– 6.000.000 Γερμανοί κάτοικοι της Ανατ. Ευρώπης υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν δυτικά της γραμμής των ποταμών Oder-Neisse

-  Εκατομμύρια Ιάπωνες, κάτοικοι της Μαντσουρίας, της Κορέας, Ταΐβάν, της Σαχαλίνης και της Κίνας, υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν στα νησιά της Ιαπωνίας.

 

3)    Η οικονομία της Ευρώπης καταστράφηκε. Τα κύρια βιομηχανικά κέντρα της Ευρώπης καταστράφηκαν λόγω πολεμικών επιχειρήσεων ή μαζικών βομβαρδισμών (Ρούρ-Σιλεσία-Ντούμπας). Το σιδηροδρομικό δίκτυο, το οδικό δίκτυο, οι λιμενικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς ενώ ο εμπορικός στόλος της Ευρώπης μειώθηκε πάνω από 50%.

 

4)    Οι ηθικές αξίες κονιορτοποιήθηκαν από τους ΝΑΖΙ – Στρατόπεδα συγκέντρωσης με πρώτους τους Κομμουνιστές Σοσιαλιστές. Εξολόθρευση και ιατρικά πειράματα (Εβραίοι-Ρομά). Συστηματικός βομβαρδισμός άμαχου πληθυσμού και τέλος ο ατομικός τρόμος που η σκιά του βαραίνει όλον τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

 

5)    Ριζική αλλαγή της γεωπολιτικής. Το 1933 οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Ρώμη με στοχοποίηση το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος. Από το 1945 έχουμε τους δύο μεγάλους (ΗΠΑ-ΕΣΣΔ) επικεφαλής των αντίπαλων στρατιωτικών συνασπισμών. Η Ευρώπη (πλην ΕΣΣΔ) είναι ο μεγάλος χαμένος των δύο παγκοσμίων πολέμων.

 

6)    Οι δύο μεγάλες αποικιακές δυνάμεις (Βρετανία-Γαλλία) αναγκάζονται να δώσουν ανεξαρτησία στις αποικίες τους.

 

Εχουμε την εμφάνιση του λεγόμενου «Τρίτου κόσμου» εχθρικού στην αποικιοκρατία και την ηγεμονία της Ευρώπης.

Αξίζει όμως να αναφέρομε ένα από τα ελάχιστα θετικά αποτελέσματα του πολέμου. Οι λαοί συνειδητοποίησαν την τεράστια δύναμή τους. Στην αρχή δεκάδες αργότερα εκατοντάδες, χιλιάδες αντιφασίστες ενάντια στις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις του Άξονα.

Η άρχουσα τάξη στη χώρα μας είτε συνεργάστηκε με τις δυνάμεις κατοχής, είτε λούφαξε ενώ η ηγεσία της έφευγε για ασφαλέστερα μέρη, διακήρυτε  « Πως θα αντισταθείτε εσείς οι άοπλοι στους πανίσχυρους εισβολείς?»

Όμως οι λαοί έδειξαν ανυπακοή σ’ αυτές τις επιταγές και αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι για την ελευθερία τους. Πολλοί αγωνιστές φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν αλλά κατάφεραν να νικήσουν τον ναζιστικό-φασιστικό-ιμπεριαλιστικό Τριπλό Αξονα Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Πολλές χώρες απελευθερώθηκαν από τους αντιστασιακούς αγωνιστές τους μεταξύ αυτών και η χώρα μας. Αναφέρουμε  επίσης την Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία, την Βουλγαρία όπου το αντιφασιστικό μέτωπο ανέτρεψε τον Σεπτέμβρη του 1944 την Γερμανόδουλη χούντα του Βασιλιά Συμεών. Σε άλλες χώρες ο αγώνας των Παρτιζάνων συνέβαλε σημαντικά στην απελευθέρωση τους  (Ιταλία-Φιλιππίνες-Κορέα).

Στην χώρα μας ο ηρωΐκός αγώνας του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜΙΚΩΝ οργανώσεων (με αιμοδότη και καθοδηγητή το ΚΚΕ) είχε σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση της χώρας μας από την τριπλή κατοχή.

Οι αντιστασιακοί μας με την ηρωΐκή τους δραση και τις θυσίες τους, έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του τόπου μας και συνέβαλαν στην νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Σήμερα η Ευρωπαΐκή Ενωση, συνεπής σις επιδιώξεις της να ξαναγράψει την Ιστορία ονόμασε πριν λίγα χρόνια την 9η του Μάη από ημέρα της Νίκης σε ημέρα της Ευρωπαΐκης Ενωσης. Δεν ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι του οικονομικού συστήματος που υπηρετεί ή Ε.Ε είναι οι απόγονοι των ανθρώπων που «πλήρωναν τον Χίτλερ» όπως οι ίδοι δήλωναν (γκρούπ φον Μπόλεν, Τύσσεν, IG Farben, Topf και υιοί, κοκ).

Όμως οι λαοί παρακολουθούν εδώ και πάνω από έναν χρόνο την εγκληματική διαχείριση της Πανδημίας από την Ε.Ε και τις κυβερνήσεις της για το λαό, ενώ πλουτίζουν οι φαρμακοβιομήχανοι. Αρχίζουν να συνειδητοποιούν για το πόσο ξεπερασμένο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Οι λαοί να θυμούνται την τεράστια δύναμή τους και να στοχεύουν τον ταξικό εχθρό, να αγωνίζονται για την τελική νίκη, την κατάργηση του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Αλέξης Παπαΐωάννου

Πρόεδρος Συνταξιούχων Δημοσίου Καλλιθέας

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+