Ορισμός μελών στην Ολομέλεια της ΟΚΕ (σχετ. έγγραφο ΠΟΠΣ 36/20-3-2015»



Προς                 1. ΔΣ  ΠΟΠΣ
                 2. ΔΣ  Συνδέσμων


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με τις ευχές μας για το  Πάσχα και για την πολυπόθητη ανάσταση του λαού μας από την εξαθλίωση που τον έχει οδηγήσει η πολιτική των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων σε συμφωνία με την ΕΕ και τους θεσμούς της, καταθέτουμε εγγράφως την έκπληξή μας για απόφαση που πάρθηκε από το ΔΣ της ΠΟΠΣ, ερήμην των ΔΣ των Συνδέσμων.
Το ΔΣ της Ομοσπονδίας με την υπ’ αριθ. 136/20-3-2015 επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, τον παρακαλεί να εντάξει την Ομοσπονδία μας, με δυο εκπροσώπους τακτικούς και δυο αναπληρωματικούς, στην Ολομέλεια της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ).
Η ΟΚΕ, όπως γνωρίζετε, είναι ένα από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, με ολοένα και πιο διευρυμένες και σημαντικές αρμοδιότητες.  ΟΚΕ λειτουργούν και σε εθνικό επίπεδο των Κρατών-Μελών (Κ-Μ) με την εκπροσώπηση εργοδοτών – εργαζομένων – αγροτών κ.λ.π. Στην επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Η ΟΚΕ γνωμοδοτεί για όλα τα ζητήματα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής  νομοθετικής διαδικασίας. Επιδίωξή της είναι η προώθηση του «κοινωνικού διαλόγου», στην ουσία της κοινωνικής συναίνεσης, της συναίνεσης των εργαζομένων για όλες τις αντιλαϊκές ρυθμίσεις – νομοθετήματα και οδηγίες εις βάρος τους.
Με τις προτάσεις της επιχειρεί τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους. Η εμπειρία δείχνει ότι πρόκειται μόνο για το όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, σε βάρος των συμφερόντων της λαϊκής οικογένειας, εργαζόμενων και συνταξιούχων όλων των Κ-Μ.


Συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό:

α) Από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα  επιδεινώθηκε η ζωή μας σε όλα τα επίπεδα, από την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.
β) Στην εφημερίδα της ΠΟΠΣ (αριθ. 559) στο πρωτοσέλιδο διαβάζουμε: «Μετά την εκλογή της κυβέρνησης που ανέδειξε ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου 2015, κορυφώθηκε το δράμα και η αγωνία από την ανάλγητη και ακατανόητη συμπεριφορά των Θεσμών, δανειστών μας – τοκογλύφων....για το αν θα γινόταν δεκτή μια συμπληρωματική συμφωνία….. με τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα… μιας ανελέητης και σκληρής λιτότητας….».
γ) Αυτοί είναι οι θεσμοί και ο ρόλος τους. Αυτός  είναι και ο ρόλος της συμβιβασμένης πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που συμμετείχαν και  συμμετέχουν στους νέους κοινωνικούς διαλόγους που στήνονται από το Υπουργείο Εργασίας.
δ) Η Ομοσπονδία μας, ως μέλος της ΣΕΑ (Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της, απαιτώντας την ανάκτηση όλων των απωλειών σ’ όλους τους τομείς, την κατάργηση των μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων που απορρέουν από συμφωνίες με την ΕΕ και τους θεσμούς.

Θεωρούμε ότι είναι αντιφατικό, το ΔΣ της ΠΟΠΣ να αναγνωρίζει  τον αντισυνταξιουχικό ρόλο των θεσμών (και ΟΚΕ) και από την άλλη να παρακαλεί για την ένταξη αντιπροσώπων μας στην Ολομέλεια της ΟΚΕ. Δίκαια οι συνταξιούχοι θα θεωρήσουν συνυπεύθυνο το ΔΣ της Ομοσπονδίας για όλα τα επόμενα αρνητικά μέτρα που είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν, σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, τα Επικουρικά Ταμεία, τον ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.
Τέτοιες αποφάσεις που παίρνονται από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, πέρα από το ότι είναι ενάντια στα συμφέροντα των συνταξιούχων δεν  έχουν καν την  τυπική κάλυψη της όποιας απόφασης  του Συνεδρίου. Σε ότι αφορά την επιλογή των συνδικαλιστών που θα  μας εκπροσωπούν, είναι το λιγότερο που θα μας ενδιέφερε.
Αυτοί θα είναι καταδικαστέοι στην συνείδηση των συνταξιούχων όπως και  όλοι όσοι συμμετείχαν και συμμετέχουν σε οποιονδήποτε κοινωνικό διάλογο, από τον οποίο ο μόνος κερδισμένος είναι  το κεφάλαιο και οι διαχειριστές του.
 Η καλύτερη απάντηση στον κοινωνικό διάλογο,  τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τις αντιλαϊκές επιλογές και τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές, είναι η ανάπτυξη των αγώνων εργαζομένων και συνταξιούχων, είναι η συσπείρωση  όσων πλήττονται   από τη μονοπωλιακή πολιτική για να ενδυναμώσει η δική τους κόκκινη γραμμή σε σύγκρουση και ρήξη με τον ταξικό εχθρό, τα μονοπώλια και τους θεσμούς τους.

    

                                                   Για το Δ.Σ.





Η Πρόεδρος                                                          Η Γραμματέας

       Σ. ΑΚΖΩΤΗ                                                          Λ. ΚΟΥΤΣΙΛΕΟΥ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+