ENHMΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ


ΕΚΣΔΗ

7/2/2019
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στην εφημερίδα μας (αρ. φυλ. 591) Σεπτέμβρη-Οκτώβρη περιγράψαμε την πραγματικότητα για τις περικοπές των συντάξεων που επέβαλε με νόμους η ¨Αριστερή¨ Κυβέρνηση ΣΥΡ-ΑΝΕΛ από το 2015 και μετά.
Συνεχίζουμε την ενημέρωση για το πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις των παλαιών και νέων συνταξιούχων, από 1/12019 :
-       Με την εφαρμογή του ν. 4387/2016 του Κατρούγκαλου.
-       Την εφαρμογή του ν. 4583/2018

ΝΟΜΟΣ 4583/2018
Διατηρεί όλες τις προηγούμενες περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων όλων των μνημονίων (1ου-2ου-3ου).
Διατηρεί τον νόμο του Κατρούγκαλου 4387/2016 στο ακέραιο.
Διατηρεί δηλαδή όλες τις νέες μεγάλες περικοπές που επέφερε σε κύριες και επικουρικές συντάξεις σε νέους και παλαιούς συνταξιούχους ο νόμος λεμητόμος. Εφαρμόζει τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την καθιέρωση της προσωπικής διαφοράς. 
Καταργεί (αναστέλλει) τον νόμο 4472/2017 Αχτσιόγλου που επέβαλε περαιτέρω μείωση των συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς σε ποσοστό μέχρι 18% όπως και την κατάργηση των  οικογενειακών επιδομάτων. Λέμε αναστέλλει την εφαρμογή του Νόμου 4472/2017 σε ότι αφορά στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, επειδή βάζει ως προυπόθεση την εξασφάλιση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Σε άλλη περίπτωση ενεργοποιείται αυτόματα ο «κόφτης» που θα επιβάλουν οι αγορές.
H κατάργηση της περικοπής της προσωπικής διαφοράς με όρους, δεν σημαίνει ανάκληση των διορθωτικών αλλαγών που στόχο έχει την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης που «καθυστερεί» στην χώρα μας

Από 1.1.2019 οι συντάξεις διαμορφώνονται ως εξής  :

ΕΘΝΙΚΗ- ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Το ύψος της θα είναι  έως 384 ευρώ και  θα την εγγυάται το κράτος. Για να την πάρεις όμως ολόκληρη θα πρέπει να έχεις και όριο ηλικίας και χρόνια ασφάλισης δηλαδή να είσαι ή 62 ετών και 40 έτη ασφάλισης ή 67 ετών και 20 έτη ασφάλισης.


ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ – ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
Κεφαλοποιητικού συστήματος όπως είναι και η ιδιωτική.
Λαμβάνονται υπόψη: ο συντάξιμος μισθός, ο χρόνος ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης.
Ο συντάξιμος μισθός εξαρτάται από τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στις οποίες γίνονταν κρατήσεις σε όλο τον ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου. Αυτό αφορά σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 13-5-2016. Άλλη είναι η αντιμετώπιση για τους συνταξιούχους μετά το 2016.
Μετά το 2016 καθορίζεται από τον μέσο όρο αποδοχών της περιόδου από 1-1-2002 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης με μια προσαύξηση που εξαρτάται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή κλιμακωτά από το 2002 και μετά από 1,3 Ευρώ έως 1 Ευρώ.
Χρόνος Ασφάλισης
Είναι τα πραγματικά χρόνια και όσα πλασματικά αναγνωρίζονται με εξαγορά. Ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης που αναγνωρίζεται χωρίς εξαγορά δεν συνυπολογίζεται στα ποσοστά αναπλήρωσης ούτε στις συντάξιμες αποδοχές. Δηλαδή παίρνεις μειωμένη σύνταξη.
Συντελεστής αναπλήρωσης: Εξαρτάται από τα χρόνια της ασφάλισης.
Πχ. Για 35 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 33.81% από το 2002 και μετά.
Σημείωση αν κάποιος έχει συντάξιμες αποδοχές όλο τον εργάσιμο βίο 1000Ευρώ και είναι 67 ετών θα πάρει 384+388= 722 Ευρώ μεικτά.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Α) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 13-5-2016. (παλιούς συνταξιούχους)
Οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι  το άθροισμα της Εθνικής και Ανταποδοτικής Σύνταξης και η προσωπική διαφορά.
Σύνταξη θα  λογίζεται ΜΟΝΟ το άθροισμα της Εθνικής και Ανταποδοτικής Σύνταξης.
Η προσωπική διαφορά  μπαίνει σε χωριστό κουτάκι και δεν θεωρείται πλέον σύνταξη. Το οικογενειακό επίδομα καταργείται και μπαίνει στο κουτάκι της προσωπικής διαφοράς.

Από 1-1-2019 το σύνολο των τριών αυτών ποσών θα ισοδυναμεί με το ποσό της σύνταξης που αποδίδονταν  μέχρι 31-12-2018 χωρίς άλλη περικοπή.

Η κράτηση εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται μόνο στα ποσά της Εθνική και Ανταποδοτικής σύνταξης και όχι στο ποσό της προσωπικής διαφοράς.
Η εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύει για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 1400  Ευρώ μεικτά προ φόρου και θα υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών (Εθνική-Ανταποδοτική Προσωρινή Διαφορά) σε κλιμακούμενο ποσοστό από 3% έως 15%.
Μέχρι το 2022 δεν θα υπάρχει καμιά αύξηση στις συντάξεις. Μετά το 2022 εάν υπάρξουν αυξήσεις τότε η αύξηση δεν θα δίνεται σε όσους έχουν προσωπική διαφορά αλλά το αντίστοιχο ποσό θα αφαιρείται από την προσωπική διαφορά και θα προστίθεται στην ανταποδοτική σύνταξη.
Η προσωπική διαφορά θα εξαλειφθεί τελείως με την εκάστοτε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν θα δουν αύξηση οι «παλαιοί» συνταξιούχοι.

Β) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ Ν. 4387/16

Οι συνταξιούχοι αυτοί θα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες. Θα ισχύει και για αυτούς η προσωπική διαφορά ο υπολογισμός όμως θα γίνεται  κατά ένα μέρος με το προηγούμενο καθεστώς και κατά ένα μέρος με το νόμο Κατρούγκαλου.

Α) Συνταξιούχοι  του 2016 μαζί με την Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη θα πάρουν και το 1/2 της προσωπικής τους διαφοράς
Β) Συνταξιούχοι του 2017 μαζί με την Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη θα πάρουν και το 1/3 της προσωπικής τους διαφοράς
Γ) Συνταξιούχοι του 2018 μαζί με την Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη  θα πάρουν το 1/4 της προσωπικής τους διαφοράς
Δ) Τέλος  για τους συνταξιούχους από 1-1-2019 και  μετά καταργείται τελείως η προσωπική διαφορά. Η σύνταξή τους θα είναι ΜΟΝΟ το άθροισμα της Εθνικής και Ανταποδοτικής Σύνταξης.
Ε) Σε περίπτωση που το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης με τον παλιό τρόπο υπολογισμού είναι μικρότερο από αυτό που προκύπτει με τον νόμο 4783/2016 τότε η διαφορά μπαίνει ως προσαύξηση κατά το 1/5 της διαφοράς σταδιακά, ισόποσα σε 5 χρόνια.

Συνάδελφοι,
Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνονται οι συντάξεις μας από 1-1-2019.
Ο νόμος του Κατρούγκαλου ενσωματώνει όλους τους νόμους όλων των μνημονίων, ολοκληρώνει τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση όπως διατυπώθηκαν στην Λευκή Βίβλο και την Συνθήκη του Μάστριχτ το 1992. Είναι στρατηγική του κεφαλαίου που χτυπά τον πυρήνα της Κοιν.Ασφάλισης όπως αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη κυρίως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ και άλλους συσχετισμούς στο κίνημα και με την επιρροή των συστημάτων ασφάλισης των σοσιαλιστικών χωρών.
Εξ’ άλλου η κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4472/2017 της Αχτσιόγλου, που προέβλεπε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς με την έκδοση του Ν. 4583/2018 ,ήταν προιόν πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης που πάρθηκε κάτω από την πίεση του συνταξιουχικού κινήματος και όχι δικαστικών αποφάσεων και αγωγών.
Μη περιμένουμε λύσεις από δικαστικές αγωγές και αποφάσεις. Ότι έχουμε κερδίσει με τους αγώνες μας το έχουμε κερδίσει.
Τίποτε δεν χαρίζουμε.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-  Την κατάργηση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ – ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ    
   ΝΌΜΩΝ
- Την αποκατάσταση όλων των απωλειών


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΟΛΑ ΟΣΑ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ




Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+