ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΣΔΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΙΣ 22/4/21

 

Σ. Ακζώτη – Γ. Νάκης – Χ. Λαμπούδη

 

Αθήνα  22-4-2021

 

ΘΕΜΑ Συνεδρίαση ΔΣ της Ομοσπονδίας  22-4-2021

1.    Τα μέλη της ΕΚΔΣΗ, Σ. Ακζώτη, Γ. Νάκης, Χ. Λαμπούδη έχουμε καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις μας για τον τρόπο διεξαγωγής του Δ.Σ. καταγράφονται και στο πρακτικό 1/25-2-2021.

Κανένας άλλος τρόπος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ζωντανές συνεδριάσεις όλων των οργάνων διοίκησης των Συνδέσμων και της Ομοσπονδίας.

Παίρνοντας υπόψη τις δυσκολίες από την εξέλιξη της πανδημίας, την απόφαση της πλειοψηφίας και τα προς συζήτηση θέματα για τα οποία πρέπει να αποφασίσουμε, θα συμμετέχουμε στην συνεδρίαση της 22 Απρίλη 2021, δια περιφοράς, ως προσωρινή λύση.

2.    Πιστεύουμε ότι ο εμβολιασμός των συνταξιούχων, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και η άρση του lockdown θα δώσουν τη δυνατότητα να γυρίσουμε στην κανονικότητα . Στο άνοιγμα και την λειτουργία των Συνδέσμων και της Ομοσπονδίας όπως και την προετοιμασία για την πραγματοποίηση των εκλογοαπολογιστικών Γ.Σ. Συνδέσμων και Ομοσπονδίας.

Οι πολύ σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στα συνταξιουχικά θέματα (συντάξεις, πρόνοια, υγεία) όπως και ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης δεν αφήνουν περιθώρια για αναβολές.

Οι συνταξιούχοι μέλη μας περιμένουν να διαφυλάξουμε τα συμφέροντά μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Δε συμφωνούμε με προτάσεις συνδικαλιστών για επιστολική και ηλεκτρονική ψήφο με δικαιολογία δήθεν την καραντίνα.

Πιστεύουμε ότι εξυπηρετούν σχέδια της κυβέρνησης που διακαώς επιθυμεί την κατάργηση της ζωντανής λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργάνων, τη μη συμμετοχή των μελών στη ζωή των συλλόγων και τον περιορισμό εως και την κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Τα επόμενα μέτρα που έχει στη φαρέτρα της η Κυβέρνηση και όσων την στηρίζουν (ΜΜΕ και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές) απαιτούν αποδυναμωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

3.   Καταθέτουμε γραπτά τις θέσεις μας για τα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του ΔΣ στις 22/4/2021.

 

ΘΕΜΑΤΑ 1,2,3,4,5,6,7,8 και 9:

Η ψήφος μας είναι θετική, εγκρίνονται οι προτάσεις και επικυρώνουμε το πρακτικό της Συνεδρίασης Ν1/25-2-3021.

ΘΕΜΑ 10

Συμφωνούμε με την παράταση της προσωρινής Διοίκησης.

Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ της κ. Μ. Τσίπρα ξεκαθαρίζει το τοπίο ως προς τους αντιπροσώπους που θα συμμετέχουν στο Συνέδριο και είναι σαφής.

«Συμμετέχουν αντιπρόσωποι η θητεία των οποίων βρίσκεται σε ισχύ….. είτε αντιπρόσωποι που θα αναδειχθούν από τις αρχαιρεσίες».

Προτείνουμε στο ΔΣ να ενημερώσει όλα τα ΔΣ των Συνδέσμων των οποίων η θητεία έχει λήξει, να  προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται. Να πραγματοποιήσουν αρχαιρεσίες και να εκλέξουν νέους αντιπροσώπους για τη ΓΣ της Ομοσπονδίας.

Με την βεβαιότητα ότι οι εξελίξεις με την πανδημία και τον εμβολιασμό θα το επιτρέψουν, να ετοιμαστούμε για το Συνέδριο μας το επόμενο Φθινόπωρο αφού προηγηθούν οι αρχαιρεσίες στους Συνδέσμους. Οι αρχαιρεσίες για ανάδειξη αντιπροσώπων να ολοκληρωθούν μέχρι 15 Οκτωβρίου και το Συνέδριο να πραγματοποιηθεί έως τις 10 Νοέμβρη, εντός του χρονικού ορίου που η νέα παράταση ορίζει.

ΘΕΜΑ 11

Συμφωνούμε.

Ο εφοδιασμός των μελών της προσωρινής διοίκησης με ΤΑΒLΕΤ, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει εργαλείο για την καλύτερη  επικοινωνία μεταξύ μας και θα μας δώσει την δυνατότητα ανάλογα, με την εξέλιξη της πανδημίας ως προσωρινή και μόνο λύση  να πραγματοποίησουμε ΔΣ με ηλεκτρονικά μέσα αν χρειαστεί. Να γίνει μια έρευνα αγοράς ώστε να συνδυαστεί η ποιότητα με το κόστος και οπωσδήποτε με την ευκολία χειρισμού των ΤΑΒLΕΤ.

ΘΕΜΑ 12

Από τα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε την συνάντηση του πρωθυπουργού με «εκπροσώπους»  των συνταξιούχων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα με την απουσία όλων των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών της ΣΕΑ. Παρόντες ήταν μόνο ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΑΓΣΣΕ και ο  κ. Η. Ηλιόπουλος από την ΠΟΠΣ.

Στην συνέχεια λάβαμε γνώση για το περιεχόμενο της συζήτησης από τα πρακτικά που εκδόθηκαν από το Γραφείο του Πρωθυπουργού (Δ. Παπαμήτσο).

Σχολιάζοντας την συνάντηση αυτή επισημαίνουμε:

1)    Τέτοιες συναντήσεις ρυθμίζονται με θεσμικό τρόπο μέσω θεσμικών οργάνων. Δεν κλείθηκε η Ομοσπονδία μας ούτε η ΣΕΑ που συνεργάζεται η ΠΟΠΣ. Δεν μπορεί η ατομική πρόσκληση και παρουσία να εκπροσωπεί την Ομοσπονδία.

2)    Ο κ. Ηλιόπουλος δεν πήγε ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας αφού το ΔΣ δεν του έδωσε τέτοια εξουσιοδότηση και οι όποιες απόψεις κατέθεσε στην συνάντηση πέρα από θέσεις επικίνδυνες δεν αποτελούν θέσεις της πλειοψηφίας του οργάνου. Είναι προσωπικές απόψεις.

Στη συνάντηση αυτή κανένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι δεν τέθηκε από τους «εκπροσώπους» στον πρωθυπουργό .

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό  οι συνταξιούχοι θα είχαν όλοι εμβολιαστεί αν δεν έβρισκαν εμπόδια από την κυβερνητική πολιτική που ευθύνεται για την ανεπάρκεια των εμβολίων όσο και για τις δυσκολίες πρόσβασης στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω των κινητικών προβλημάτων των συνταξιούχων.

Πιστεύει ο συνάδελφος κ Ηλιόπουλος ότι διακατέχονται από μαζοχισμό οι συνταξιούχοι ώστε να νοιώθουν ιδιαίτερη ικανοποίηση από την περικοπή κύριων, επικουρικών συντάξεων, 13ης και 14ης σύνταξης, από την εισφορά 6% για την υγεία με υποβαθμισμένες παροχές σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη?

Αλήθεια ποια είναι η ευαισθησία για το κομμάτι της τρίτης ηλικίας που διακατέχει τον Πρωθυπουργό όταν έχει κοπεί το ΕΚΑΣ, όταν έχει κοπεί ο κοινωνικός και ιαματικός τουρισμός, όταν με την πετσοκομμένη σύνταξη δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τα άνεργα παιδιά μας?.

Αν ο κ. Ηλιόπουλος χαίρεται που οι σκέψεις και οι ιδέες που συζητούσε προσωπικά με τον Πρωθυπουργό μπαίνουν σε διαδικασία υλοποίησης μάλλον ανήκει στην συντριπτική μειοψηφία αυτών που χαίρονται.

Η συντριπτική πλειοψηφία δεν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με την παραπέρα καταλήστευση των αποθεματικών ταμείων, την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, την εισαγωγή manager λογιστών και δικηγόρων στον ΕΦΚΑ ούτε βέβαια με την προκαταβολή της εθνικής σύνταξης στην καλύτερη περίπτωση των 380 Ευρώ που βάζει στις καλένδες την έκδοση της οριστικής.

Τέλος, τα παράπονα που εκφράζονται από όλους τους συνδέσμους για την μη απόδοση των 0,20 Ευρώ από το 2018 δεν δηλώνουν χαρά και ικανοποίηση.

Αποψή μας είναι ότι θα μπορούσε το Δ.Σ της Ομοσπονδίας πέρα από το σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΣΕΑ, να ενημερώσει για την συνάντηση αυτή όλους τους συνδέσμους με Δελτίο Τύπου.

 

ΘΕΜΑ 13

Για την έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας, εφ’ όσον ψηφιστεί, θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποκλεισθεί η έκδοση της εφημερίδας μας «ΒΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ» που τα μέλη μας την περιμένουν και την αποζητούν.

 

ΘΕΜΑ 14

α) Για τα 0,20. Πιστεύουμε ότι η μη απόδοση της εισφοράς των συνταξιούχων στις συνταξιουχικές οργανώσεις και στη Ομοσπονδία μας, γίνεται για να χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση το ποσό των εισφορών μας κυρίως όμως για να περιορίσει την συνδικαλιστική δράση.

 

β) Στις 20/4 πραγματοποιήθηκε Παναττική Συγκέντρωση που αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Στους χαιρετισμούς τους όλοι οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών αναφέρθηκαν στην διαχρονική αντισυνταξιουχική επέλαση όλων των Κυβερνήσεων που συνεχίζεται πιο επιθετικά και από την σημερινή Κυβέρνηση.

Ομόφωνη ήταν η τοποθέτηση  των ομιλητών ότι μόνο η συντονισμένη δράση όλων των συνταξιούχων με τη ΣΕΑ και το κίνημα των εργαζομένων μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο χαιρετισμός του Γ. Γραμματέα Ερμόλαου Λινάρδου εκ μέρους της Ομοσπονδίας μας.

Οι Συνταξιούχοι Δημοσίου εκπροσωπήθηκαν όπως πάντα από τον Σύνδεσμο της Αθήνας και από μέλη της ΕΚΣΔΗ των άλλων Συνδέσμων Αττικής.

Αντιπροσωπία της ΣΕΑ θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό κ. Τσαλκόγλου που θα του επιδώσει σχετικό υπόμνημα και θα συζητήσουν τα αιτήματά μας.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί το πρόγραμμα δράσης που αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ η ΣΕΑ με συγκεντρώσεις, συσκέψεις και ενημερώσεις σε όλη την Ελλάδα και προετοιμασία Πανελλαδικής Συγκέντρωσης στην Αθήνα τον ερχόμενο Οκτώβρη την Παγκόσμια Ημέρα των Συνταξιούχων. Αναγκαία είναι η συμμετοχή των μελών του ΔΣ στις δραστηριότητες αυτές.

 

γ) Παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω της πανδημίας, η καθημερινή παρουσία του Γ. Γραμματέα, του Ταμεία και η εκ περιτροπής παρουσία του προσωπικού κράτησαν τα γραφεία ανοικτά. Συνεχής ήταν η ενημέρωση των συνταξιούχων με ανακοινώσεις επί όλων των θεμάτων και η τηλεφωνική ενημέρωση από μέλη του ΔΣ και την Πρόεδρο.

Σε ότι μας αφορά ως μέλη του ΔΣ και ταυτόχρονα μέλη του Συνδέσμου της Αθήνας συνεχίσαμε την δράση μας εν μέσω κορονοΐού με την λειτουργία του Συνδέσμου και με την συμμετοχή μας στις δραστηριότητες της ΣΕΑ αλλά και του εργατικού κινήματος π.χ. στην Πρωτομαγιά του 2020, το Πολυτεχνείο, την συγκέντρωση της ΣΕΑ κλπ.

 

δ) Σε ότι αφορά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής απόφασης η υλοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου με επέκταση σε όλους τους συνταξιούχους όλων των κλάδων όπως και η εφαρμογή του σχετικού νόμου και στις συντάξεις χηρείας Δημοσίου.


ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ 

Πρόταση για συμμετοχή της Ομοσπονδίας στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη και την συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΟΠΣ την 1η Μάη στην κατάθεση στεφανιών στην Καισαριανή.

Τίθεται σε ψηφοφορία τηλεφωνικά διά περιφοράς.

Οι τοποθετήσεις των μελών να κοινοποιηθούν σε όλα τα μέλη του Δ.Σ.

 

 

Για την ΕΚΣΔΗ

Σ. Ακζώτη

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+