ΓΙΑ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

                     ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ  ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1925

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 4 -Τ.Κ:10677 ΑΘΗΝΑ       Τηλ. 2103815177 Fax 2103801207

Email: posyndyaHYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com"@HYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com"gmailHYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com".HYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com"com                                      Ιστότοπος : posyndya.blogspot.com

 

 

Αθήνα 8/4/2021

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

48ΩΡΗ απεργία στα Ασφαλιστικά Ταμεία και Απεργιακές κινητοποιήσεις 6 και 7 Απρίλη

 

1η Απεργιακή Συγκέντρωση – 6 Απρίλη

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Σήμερα, δεύτερη μέρα της απεργίας, θα γίνει κινητοποίηση στις 11 π.μ. στα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ (Ακαδημίας 22).

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι συνταξιουχικών Σωματείων και Ομοσπονδιών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την άρνηση του υπουργού να συναντήσει την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων στηλίτευσε ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ). Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, κατήγγειλε τις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΕΦΚΑ αλλά και την επιτάχυνση της εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, σε μια διαρκή αντιλαϊκή σκυταλοδρομία. Στάθηκε ιδιαίτερα στην ουσιαστική κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, που προωθείται με την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων και το «τζογάρισμα» των εισφορών των νέων ασφαλισμένων, με δραματικές συνέπειες για τις παροχές, στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ολόκληρων τομέων της λειτουργίας του ΕΦΚΑ, στην εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων. Για όλα τα παραπάνω και μπροστά στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, υπογράμμισε πως οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες θα ενταθούν.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων απηύθυνε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. «Θεωρούμε τον αγώνα σας δικό μας αγώνα», τόνισε και υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει τις συντάξεις σε προνοιακά βοηθήματα και ξηλώνουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα. «Μήπως από αυτά που έκοψαν σε μας έδωσαν σε σας;», αναρωτήθηκε και επέκρινε την προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει σε αντιπαράθεση συνταξιούχους και νέους εργαζόμενους για να κρυφτούν οι ευθύνες της ίδιας και των προκατόχων της. «Ξέρουμε πολύ καλά, συνάδελφοι, ότι λύση δεν θα δώσουν τα δικαστήρια. Τη λύση θα τη δώσει το ιερό πεζοδρόμιο», τόνισε και προανήγγειλε συνταξιουχική συγκέντρωση στις 20 Απρίλη, στο κέντρο της Αθήνας.

«Για σας η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Για σας η Κοινωνική Ασφάλιση είναι σχέση κόστους - οφέλους», κατήγγειλε την κυβέρνηση ο Τάσος Ζερβός, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, και ξεκαθάρισε πως ο αγώνας για την Κοινωνική Ασφάλιση, μεγάλη κατάκτηση της εργατικής τάξης, θα συνεχιστεί. «Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε σε ενιαίο μέτωπο με τις συνταξιουχικές οργανώσεις», σημείωσε η Γιώτα Κίτσου, γραμματέας της ΠΟΠΟΚΠ. Κάλεσμα αγώνα απηύθυνε η Νότα Βασιλοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων πρώην ΟΓΑ.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν επίσης εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και συνταξιουχικών Σωματείων.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έξω από το ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, με πρωτοβουλία της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας» ΙΚΑ, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν τα σωματεία που συσπειρώνονται στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων. Τη στήριξή του στις διεκδικήσεις των εργαζομένων εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε «πιστοποιημένα» ιδιωτικά γραφεία, μεταξύ άλλων για να εκδίδουν αποφάσεις συντάξεων. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις προσωπικού ξεπερνάνε τις 2.000 και υπάρχουν υποκαταστήματα που βρίσκονται σε κατάσταση τραγικής υποστελέχωσης (σε Εδεσσα, Πολύγυρο, Ιωνία, κ.α.), ετοιμάζονται να κλείσουν υποκαταστήματα (σε Μουδανιά, Αριδαία, Αξιούπολη κ.α.), κλείνουν τμήματα (ταμεία, οικονομικές υπηρεσίες κ.λπ.) και παραχωρούνται αρμοδιότητες στους ιδιώτες.

  

2η Απεργιακή Συγκέντρωση – 7 Απρίλη


Προκλητική η διοίκηση του ΕΦΚΑ απέναντι στους εργαζόμενους

Για δεύτερη μέρα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία συνέχισαν χτες την απεργιακή τους κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και απαιτώντας την ενίσχυση των υποδομών του ΕΦΚΑ.

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει η ΠΟΠΟΚΠ και η ΠΟΣΕ ΙΚΑ, χτες πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση εργαζομένων και συνδικαλιστών της ΠΟΠΟΚΠ έξω από τα γραφεία της διοίκησης του ΕΦΚΑ, όμως ο διοικητής του Οργανισμού αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, αν και ο ίδιος είχε καλέσει σε συνάντηση.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΠΟΚΠ, οι συνδικαλιστές της οποίας κατήγγειλαν το γεγονός, ξεκαθαρίζοντας πως «οι εργαζόμενοι, ενωμένοι, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις, θα δώσουμε την απάντησή μας στα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης, που στοχεύουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΕΦΚΑ και στο ξεπούλημα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης».

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ), αφού καταγγέλλει την προκλητική στάση του διοικητή του ΕΦΚΑ, σημειώνει: «Τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ για τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα μας βρουν αντιμέτωπους μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν».

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων εκ μέρους των συνταξιούχων εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, ενώ ο Μανώλης Φραδέλος, εκ μέρους του Σωματείου των Μισθωτών Δικηγόρων, κατήγγειλε την ανάθεση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων σε δικηγορικές και λογιστικές εταιρείες κάνοντας λόγο για το «τυράκι» στη φάκα της ιδιωτικοποίησης και ξεκαθάρισε: «Καμία δουλειά δεν έχουν οι ιδιώτες με την απονομή των συντάξεων. Η ανάληψη της ευθύνης για την πορεία και εκτέλεση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών υποθέσεων ανήκει αποκλειστικά στις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτές πρέπει να ενισχυθούν, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν κατάλληλα για να αντεπεξέλθουν στο ρόλο και στο έργο τους».

  • Παράσταση διαμαρτυρίας στο Γ' Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Θεσσαλονίκης (πρώην ΙΚΑ Νεάπολης) και στις υπηρεσίες Μη Μισθωτών Θεσσαλονίκης (πρώην ΟΑΕΕ) πραγματοποιήθηκε χτες στο πλαίσιο της 48ωρης κλαδικής απεργίας των εργαζομένων του e-ΕΦΚΑ.

Το Δ.Σ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+