ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΡΟΣ

ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21-11-2022

Σας γνωστοποιούμε την ομόφωνη απόφαση του Συνδέσμου για το Νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Το ΔΣ απορρίπτει στο σύνολό του το νομοσχέδιο αυτό διότι με τις διατάξεις του κλιμακώνεται η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.

 Εξυπηρετείται ο στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, κοινός στόχος όλων των Αστικών Δυνάμεων για την κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, την εκμετάλλευση της περιουσίας Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων για λογαριασμό της Αστικής Τάξης.

Μας βρίσκει τελείως αντίθετους η απόδοση του μπόνους των 250e αντί της 13ης σύνταξης στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως και οι  ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που καταργούν την ευνοϊκή διάταξη του προηγούμενου νόμου, που αφορά στην πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία,με μειωμένη σύνταξη και καθιερώνεται το 62ο έτος της ηλικίας, με αποτέλεσμα να προστίθενται άλλα 7 χρόνια στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους Δημόσιους Υπαλλήλους.

 Κεφ. Ζ  «Ρυθμίσεις Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων» άρθρα 38 έως 43.

Με τις ρυθμίσεις αυτές επέρχονται σοβαρές ανατροπές στο Μ.Τ.Π.Υ.

Άρθρο 43

Επιχειρείται η «υφαρπαγή» της τεράστιας περιουσίας του Ταμείου. Περιουσίας που προέρχεται ΜΟΝΟ από εισφορές εργαζομένων, συνταξιούχων και κληροδοτήματα (διαθήκες) Το εγχείρημα αυτό υλοποιείται και επιτυγχάνεται με την ανάθεση της διαχείρισης και εκμετάλλευσης της περιουσίας σε δυο Α.Ε (άρθρο 43). α) Ανων. Εταιρεία  με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας (ΕΦΚΑ)» και β) «Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων Ασφάλισης – Α.Ε. Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών» .Φιλέτα για τους μεγαλοξενοδόχους αποτελούν τα ακίνητα του Μετοχικού ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας 

Σε ότι αφορά τα άρθρα 39-42 που αναφέρονται στα όργανα Διοίκησης του Μετοχικού διαπιστώνεται  ότι η συγκρότηση, στελέχωση, αρμοδιότητες και συγκέντρωση εξουσιών στο ΔΣ του Ταμείου με υπερεξουσίες στον Διορισμένο Διοικητή αποτελούν εγγύηση και διευκόλυνση  της προώθησης του στόχου, την διάλυση του Μετοχικού και εκποίηση της περιουσίας των Μετόχων-Μερισματούχων.

Το ΔΣ του Συνδέσμου δεν συμφωνεί ούτε με τη σημερινή συγκρότηση του Δ.Σ του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία , αποτελούν μειοψηφία οι εκπρόσωποι εργαζόμενων και συνταξιούχων (3 στα 7 μέλη του ΔΣ), αλλά ούτε με την προτεινόμενη στο νομοσχέδιο συγκρότηση αφού, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών, τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί.

Άποψη μας είναι ότι το ΔΣ του Μετοχικού  πρέπει να αποτελείται από αντιπροσώπους εργαζομένων και συνταξιούχων που θα εκλέγονται με συλλογικές διαδικασίες από τις οργανώσεις τους και θα απολογούνται στα όργανα που τους εκλέγουν.

Την ευθύνη για την χρηστή Διοίκηση, την διαφύλαξη, την διαχείριση, την αύξηση της περιουσίας και την αύξηση των μερισμάτων πρέπει να την έχουν οι ιδιοκτήτες Μέτοχοι και Μέτοχοι - Μερισματούχοι , θέτοντας  και τις σχετικές ασφαλιστικές δικλείδες.

Εκτός από τα παραπάνω δεν συμφωνούμε ούτε με το άρθρο 38 με το οποίο προτείνεται η «προαιρετική» συμμετοχή των υπαλλήλων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΝΠΔΔ, ούτε με την πρόταση κάποιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για την επαναφορά του πρόσθετου φόρου 3% επί των δημοσίων δαπανών (δαπάνες έργων κ.λ.π του Δημοσίου), διότι δημιουργείται νέα πηγή διαθέσιμου κεφαλαίου για τις επενδυτικές εταιρείες και καθιστά το ¨εμπόρευμα πιο ελκυστικό¨

Σημείωση : Πέραν του ότι  η συμμετοχή νέων μετόχων πρέπει να είναι απόφαση των ίδιων των προτεινομένων , θεωρούμε ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες που διαμορφώνονται με το νομοσχέδιο  κατάλληλη και η χρονική στιγμή, που μια τέτοια πρόταση γίνεται αποδεκτή.

Αυτοί είναι οι βασικοί λόγου που είμαστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο και ιδιαίτερα με το κεφ.Ζ. για το ΜΤΠΥ.

Νομοθετικές ρυθμίσεις είναι αναγκαίες.

 Εξ’ άλλου αποτελεί κύριο αίτημα του εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Το ίδιο ισχύει και για το Μ.Τ.Π.Υ. Χρειάζονται νέες ρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα, η αύξηση και η αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος των ιδιοκτητών-μετόχων-εργαζόμενων και συνταξιούχων, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και ικανοποιητικά μερίσματα 

Το Ταμείο πρέπει να σωθεί και η περιουσία του να μείνει στο Ταμείο                                                          

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+