ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
                                      (ΕΚΣΔΗ)

 

 

                                                                                     Αθήνα, 4/1/2023

 

 

Συνάδελφοι,

 

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας με το 578/21-12-2022 έγγραφό του , καλεί τους Συλλόγους-Συνδέσμους, «σε περίπτωση που αποφασίζουν  την πραγματοποίηση συνελεύσεων με εκλογικές διαδικασίες, να ενημερώνουν υποχρεωτικά την Ομοσπονδία, προκειμένου να ενημερώνονται οι παρατάξεις αλλά και η Επιτροπή Πιστοποίησης και Νομιμοποίησης  (ΕΠΝ) της Ομοσπονδίας για να πραγματοποιήσει την δική της παρέμβαση και με την άμεση παρουσία της, κατά την ημέρα των εκλογικών διαδικασιών».

 

Σημειώνουμε : Υποχρέωση των Δ.Σ Συνδέσμων και ΠΟΠΣ είναι η ανάρτηση στο site της ομοσπονδίας της απόφασης για Εκλογοαπολογιστική ΓΣ, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό , αφού δεν κυκλοφορεί η εφημερίδα « Βήμα των Συνταξιούχων». Αυτή η καταστατική υποχρέωση μέχρι σήμερα συστηματικά παρακάμπτεται, προφανώς με στόχο τον αποκλεισμό συμμετοχής του ψηφοδελτίου της ΕΚΣΔΗ στις εκλογές των Συνδέσμων.

 

Το ΔΣ της ΠΟΠΣ συνεχίζοντας, υπενθυμίζει ότι « η ΕΠΝ αποφασίστηκε από το 71ο Συνέδριο της ΠΟΠΣ (24-27/5/22) και το ΔΣ της Ομοσπονδίας, ως είχε υποχρέωση, υλοποιώντας», όπως ισχυρίζεται, «την απόφαση του Συνεδρίου συγκρότησε την ΕΠΝ της οποίας την σύνθεση σας έχουμε ήδη αποστείλει».

 

Επισημαίνεται επίσης από το ΔΣ της ΠΟΠΣ ότι « η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας, τόσο κατά τις απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας όσο και κατά την πραγματοποίηση των εκλογικών διαδικασιών είναι υποχρεωτική για όλους και η οποία παραβίαση θα αντιμετωπίσει τις προβλεπόμενες συνέπειες».

 

Σας ενημερώνουμε ότι οι παραπάνω αποφάσεις της πλειοψηφίας, πάρθηκαν κατά την συνεδρίαση ΔΣ της ΠΟΠΣ (στις 16/12/22), ερήμην των τριών μελών της παράταξης μας, που αποχώρησαν από το ΔΣ αφού διατύπωσαν δικαιολογημένες αντιρρήσεις ως προς την αυθαίρετη διεύρυνση της Επιτροπής Πιστοποίησης- Νομιμοποίησης που συγκροτήθηκε, όπως αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο του ΔΣ της ΠΟΠΣ, με ένα επιπλέον άτομο από την πλειοψηφία της ΕΠΟΣ, παρ’ όλο που η απόφαση του Συνεδρίου, που επικαλείται ο πρόεδρος, είναι για 5μελή Επιτροπή.

 

Η ΕΚΣΔΗ δηλώνει ότι ουδέποτε πραγματοποιήθηκε Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα την διεύρυνση της ΕΠΝ. Απορίας άξιο είναι πως θέμα που δεν συζητήθηκε καταγράφεται στο βιβλίο πρακτικών ως ειλημμένη απόφαση του ΔΣ. Τα 3 μέλη της ΕΚΣΔΗ, όπως φαίνεται από τα πρακτικά, υπογράψαμε ανυποψίαστοι, απόφαση θέματος που ποτέ δεν συζητήθηκε. Τα σχόλια δικά σας.

 

 

 

Ενημέρωση

 

Με την τροποποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας μας από το 71ο καταστατικό και εκλογοαπολογιστικό συνέδριο, τον Μάη 2022, προστέθηκε στο άρθρο 7 νέο όργανο διοίκησης της Ομοσπονδίας. Η  Επιτροπή Πιστοποίησης και Νομιμοποίησης (ΕΠΝ). Η ΕΠΝ είναι 5μελής και εκλέγεται με το σύστημα της απλής αναλογικής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1264/82 όπως και τα υπόλοιπα όργανα της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά, κάθε χρόνο της θητείας της πριν από τη διεξαγωγή κάθε είδους Συνεδρίου και εκτάκτως, αν προκύψει σοβαρός λόγος, κατά την εκτίμηση του ΔΣ ή τυχόν ένσταση μελών επί της νομιμότητας των διαδικασιών. Έργο της είναι να ελέγχει με τη δέουσα προσοχή και με κάθε λεπτομέρεια οτιδήποτε σχετίζεται με την εκλογή των αντιπροσώπων των Συλλόγων μελών της Ομοσπονδίας σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1,3 και 4 ελέγχοντας όλα τα προβλεπόμενα παραστατικά, ιδιαίτερα τα μητρώα των μελών των Συνδέσμων συντάσσοντας σχετικό πρακτικό.

 

Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η δημοσίευση του νέου καταστατικού αφού δεν έχει επικυρωθεί ακόμα από το Πρωτοδικείο, Άρα η ΠΟΠΣ λειτουργεί σύμφωνα με το ως σήμερα ισχύον καταστατικό, στο οποίο δεν προβλέπεται ως όργανο διοίκησης της ΠΟΠΣ, η ΕΠΝ.

 

Είναι γνωστό ότι στα δύο τελευταία συνέδρια (70ο και 71ο) για να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα αυθαιρεσίας που ήταν η «Κανονικότητα στην ΠΟΠΣ» όπως π.χ. μη εφαρμογή του 1264/82 μη διορισμός Δικηγόρου ή ο διορισμός των αντιπροσώπων από τα ΔΣ, προσφυγές στη δικαιοσύνη κ.α., λειτούργησε άτυπα διαπαραταξιακή ΕΠΝ που ήταν πρόταση εξάλλου της ΕΚΣΔΗ,( 3 μέλη από την ΕΠΟΣ και 2 από την ΕΚΣΔΗ).

 

Είναι προφανές ότι στα πλαίσια της αυτοτελούς λειτουργίας των Συλλόγων- Συνδέσμων,  τα ΔΣ και οι Γενικές Συνελεύσεις τους έχουν την υποχρέωση και ευθύνη για την τήρηση της νομιμότητας και των προβλεπόμενων καταστατικών και νομικών διατάξεων και διαδικασιών.

 

Ευθύνη για την πιστή τήρηση των εκλογικών διαδικασιών και την επιλογή των οργάνων και των αντιπροσώπων με σύστημα της απλής αναλογικής έχουν οι εκλεγμένες Εφορευτικές Επιτροπές στις οποίες προεδρεύει ο διορισμένος εκλογικός αντιπρόσωπος (δικηγόρος).

 

Ο ρόλος της Επιτροπής Πιστοποίησης και Νομιμοποίησης εξαντλείται στο να ελέγχει πριν από τη διεξαγωγή κάθε Συνεδρίου με τη δέουσα προσοχή κάθε παραστατικό έγγραφο που σχετίζεται με την εκλογή των αντιπροσώπων και των αναπληρωτών τους όπως και τα Μητρώα Μελών των Συνδέσμων που  μέχρι σήμερα είναι νοθευμένα, με αποτέλεσμα να ψηφίζουν ως και πεθαμένοι. Να αποκλείονται ως μέλη Συνδέσμου πρώην ΔΥ και να εγγράφονται και να ψηφίζουν φίλοι, συγγενείς και χαρακτηρισμένα «επίτιμα» μέλη επειδή είναι «χορηγοί» και όλα αυτά να καταπίνονται «αμάσητα» και να νομιμοποιούνται από το Συνέδριο στο όνομα της πλειοψηφίας.

 

Για το ιστορικό:

 

Στο ΔΣ της ΠΟΠΣ (στις 19/7/22) με τη νέα Διοίκηση που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες του 71ου Συνεδρίου, αποφασίστηκε η σύσταση 5μελούς ΕΠΝ, (3 μέλη από την ΕΠΟΣ και 2 από την ΕΚΣΔΗ). Πριν συγκροτηθεί σε  σώμα η επιτροπή και κατανεμηθούν οι θέσεις ευθύνης, με ενημερωτικό σημείωμα του Προέδρου της ΠΟΠΣ μας, γίνεται γνωστή νέα απόφαση άλλου ΔΣ ( στις 28/9/22) με αλλαγή της 5μελούς επιτροπής σε 6μελή και ότι οι θέσεις ευθύνης αποτελούν απόφαση όχι του ΔΣ αλλά  διανέμονται από τον Προέδρο.

 

Όταν διαμαρτυρηθήκαμε, μας έθεσε ο Πρόεδρος το εκβιαστικό δίλημμα ή δέχεστε 6μελή επιτροπή με την συμμετοχή δύο μελών  από την ΕΚΣΔΗ ή 5μελή επιτροπή με ένα μέλος μόνο από την ΕΚΣΔΗ, καταστρατηγώντας και αυτή την απόφαση του Συνεδρίου που προβλέπει η ΕΠΝ να είναι  5μελής

 

Δηλώνουμε ότι η παράταξη ούτε τρομοκρατείται ούτε εκβιάζεται.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω θεωρεί:

1)    Ότι δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις χωρίς την πραγματοποίηση ΔΣ,  απούσα την μειοψηφούσα παράταξη ΕΚΣΔΗ και παραποίηση των αποφάσεων και πρακτικών

2)    Ότι το ΔΣ είναι Συλλογικό όργανο. Συλλογικά παίρνονται οι αποφάσεις, δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός.

3)    Ότι δέχεται τις αποφάσεις της δεδομένης πλειοψηφίας με απόφαση όμως του ΔΣ με προυπόθεση να καταγράφονται στα πρακτικά και να γνωστοποιούνται στους Συνδέσμους και οι προτάσεις της μειοψηφίας.

4)    Ότι η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ για την ενεργοποίηση της Επιτροπής πιστοποίησης και νομιμοποίησης και την παρουσία μελών της κατά την ημέρα των αρχαιρεσιών των Συλλόγων – Συνδέσμων είναι αυθαίρετη, αντικαταστατική και παράνομη, αφού δεν προβλέπεται από καμιά καταστατική ή νομική διάταξη.

5)    Ότι το ως σήμερα ισχύον καταστατικό, δεν προβλέπει ενεργοποίηση της ΕΠΝ.

 

     Συνάδελφοι,

 

Με αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ο στόχος της Ομοσπονδίας μας και των Συνδέσμων θα πρέπει να είναι η τροποποίηση των αναχρονιστικών, αντιδημοκρατικών καταστατικών που βάζουν εμπόδια στην απρόσκοπτη εγγραφή των συνταξιούχων του Δημοσίου Τομέα, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ όπως και την λειτουργία τους με δημοκρατικές διαδικασίες. Την ενδυνάμωση των Συλλόγων με την οργανωμένη δράση των συνταξιούχων και της συμμετοχής τους στους αγώνες για τη διασφάλιση των  συνταξιουχικών τους δικαιωμάτων σε συνεργασία με τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα, των Συνδικάτων των Εργαζομένων και του Λαϊκού Κινήματος.

Η λειτουργία και η συμμετοχή των παρατάξεων και μεμονωμένων σε όλες τις διαδικασίες ιδιαίτερα τις εκλογικές αποτελεί εγγύηση για τη νομιμότητα των διαδικασιών.

                                                                            Η   ΕΚΣΔΗ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+