8 ΜΑΡΤΗ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Αθήνα 1/3/2023

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Συνάδελφοι,

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας της γυναίκας στις 8 του Μάρτη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της, χρειάζεται να συσχετιστεί και με τις διεθνείς εξελίξεις.

Σ΄ αυτές κυριαρχεί εδώ και ένα χρόνο ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη μία και Ρωσίας με τους συμμάχους της από την άλλη στο έδαφος της Ουκρανίας για την κυριαρχία στις νέες αγορές, τις πηγές και δρόμους μεταφοράς ενέργειας και την πρωτιά στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η χώρα μας εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα με ορατό τον κίνδυνο να γίνει  στόχος σε περίπτωση γενικότερης σύρραξης.

Ταυτόχρονα εντείνεται η αντιλαΐκή επέλαση με κλιμάκωση της εκμετάλλευσης και του αυταρχισμού με θύματα πάντα την Εργατική Τάξη, άντρες και γυναίκες.

Σήμερα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά ο λαός είναι αντιμέτωπος με την αβάσταχτη ακρίβεια και ενεργειακή φτώχια, που το πενιχρό του εισόδημα και τα εφ’ άπαξ ψίχουλα ελεημοσύνης δεν μπορούν να καλύψουν, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα τα πράσινα αρπακτικά αυξάνουν τα κέρδη τους.

Οι πλειστηριασμοί και το κομμένο ρεύμα φέρνουν σε απόγνωση τα πλέον φτωχά λαΐκά στρώματα.

Είναι ολοφάνερο ότι ο ίδιος ο λαός πρέπει να μπει μπροστά και με τους αγώνες του να περιφρουρήσει το σπίτι του από τα κοράκια των τραπεζών και των εταιρειών.

Η οργή και η αγανάκτηση να μετατραπούν σε διεκδικητική δράση χωρίς ανοχή και συμβιβασμούς για να μην κερδίζουν τα παράσιτα από το δικό τους μόχθο.

Στον τομέα της υγείας και μετά από 3 χρόνια Πανδημίας η κατάσταση επιδεινώνεται για τον εργαζόμενο λαό.

Με πρόσφατους νόμους η δημόσια υγεία υπονομεύεται, εμπορευματοποιείται και υποστελεχώνεται περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα γιγαντώνεται ο ιδιωτικός τομέας και η κερδοφορία των κλινικαρχών. Η κυβέρνηση και οι όμοιοί της θεωρούν κόστος την υγεία του λαού.

Συνάδελφοι,

Η Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών πρέπει να καταδείξει την ουσία του θέματος που βρίσκεται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Που γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους.

Η δυνατότητα μιας γυναίκας να απελευθερωθεί από μια βίαιη οικογενειακή η διαπροσωπική σχέση συνδέεται με τις οικονομικές και κοινωνικές προΰποθέσεις που θα της εξασφαλίσουν.

Είναι ανάγκη η γυναίκα να δυναμώσει πολύ περισσότερο τη συλλογική πάλη κατά των εκμεταλλευτών της ώστε να βρει η δύναμη να τινάξει από πάνω της την κάθε είδους βία και εκμετάλλευση.

Με όλη την εργατική τάξη με όλο τον αγωνιζόμενο λαό γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και περνάνε πρώτα πάνω και μέσα από την γυναίκα που σηκώνει στις πλάτες και μεγάλο βάρος από τις ανάγκες της οικογένειας.

Καλούνται οι συνταξιούχοι να συμμετέχουν μαζικά, δυναμικά την Τετάρτη 8 Μάρτη στις 9 το πρωΐ στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας που οργανώνουν οι γυναικείες οργανώσεις για να απαιτήσουμε :

-       ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο

-       Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

-       Να φύγουν οι Βάσεις του Θανάτου

-       Αλληλεγγύη στους λαούς που υφίσταται τον πόλεμο.

-       Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα για άντρες και γυναίκες.

-       Να δίδονται όλες οι άδειες και τα επιδόματα που αφορούν την μητρότητα.

-       Κατάργηση όλων των αντιλαΐκών, αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων.

-       Μέτρα εργασίας για υγεία και ασφάλιση στους χώρους δουλειάς.

-       ΟΧΙ στην ακρίβεια που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες της λαικής οικογένειας.

-       Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.

-       ΟΧΙ στους ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

-       Γενναία χρηματοδότηση για τη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την πρόληψη της βίας και τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών.

-       Δημόσια-δωρεάν παιδεία με ενημερωτικά προγράμματα  για τη στήριξη των γυναικών που αφορά τη θέση της στην κοινωνία και το σεβασμό που της αρμόζει για την προσφορά και τον πολύπλευρο ρόλο της.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ  ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ

 

Το ΔΣ

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+