ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 5 μ.μ. ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ


              ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
              ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ  ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1925

            28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 4–10677 ΑΘΗΝΑ       Τηλ. 2103801207 Fax 2103815177 
                                                                                                                    email : posyndya@gmail.com

                                                                                                ΑΘΗΝΑ 16/11/2018

                       

Συνάδελφοι  Συνταξιούχοι,

Οι δικές μας ηλικίες είναι αυτές που ζήσανε από πρώτο χέρι, πριν από 45 χρόνια, τον ηρωικό  ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973.

Με τα μάτια μας είδαμε γραμμένα στις δυο κολώνες της πύλης τις μέρες της κατάληψης, τα ξεκάθαρα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα : «ΕΞΩ αί ΗΠΑ» και «ΕΞΩ το ΝΑΤΟ».

Με τα αυτιά μας ακούγαμε εκείνες τις μέρες το σύνθημα : «ΨΩΜΙ , ΠΑΙΔΕΙΑ , ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

Και τότε η χούντα, όπως και σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , στη προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας , προς όφελος της άρχουσας αστικής τάξης , έγινε το «βαποράκι» των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Τότε, αυτή η ιστορία κατέληξε στο έγκλημα , για το οποίο κανείς δεν δικάστηκε ποτέ, το πραξικόπημα στη Κύπρο , το οποίο έδωσε αφορμή στους Τούρκους να εισβάλουν με το σχέδιο «Αττίλας Ι» στο νησί και να καταλάβουν τη Β. Κύπρο. Ποτέ δεν ήλθε στη δημοσιότητα ο πραγματικός «Φάκελος της Κύπρου».

Τώρα, η κυβέρνηση παρουσιάζει τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ , ως «προστάτες», ανακοινώνει τη δημιουργία νέων πολεμικών βάσεων στη χώρα μας , ορμητήρια εγκλημάτων σε βάρος των λαών των Βαλκανίων και της Αν, Μεσογείου, μετατρέποντας τη χώρα μας σε «μαγνήτη» στρατιωτικών συγκρούσεων και πολέμων.
Να κατέβουμε ,λοιπόν, όλοι στη πορεία και να βροντοφωνάξουμε :

«ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ» ,

«ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ».

( Όπως διαπιστώνετε , σε σχέση με τότε , για τις ανάγκες του σήμερα, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο το ιμπεριαλιστικό μέτωπο με το καινούργιο «μπουμπούκι» , την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ).


Η χούντα τότε, εκτός των άλλων, εξυπηρέτησε την ανάγκη της άρχουσας αστικής τάξης και με τον σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης , η οποία ευνόησε νομοθετικά τη χρηματοδότηση και φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου , ιδιαίτερα του εφοπλιστικού και τους καπιταλιστές που επένδυαν στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο.

Κι αυτό γιατί, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις μεταξύ τους και με το παλάτι βρίσκονταν σε ανυπέρβλητες αντιθέσεις. Έτσι , έγινε το πέρασμα από την αστική δημοκρατία στη στρατιωτική δικτατορία , δηλαδή μια άλλη μορφή άσκησης της εξουσίας της πλουτοκρατίας.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί : τη περίοδο 1961-1971 , τα κέρδη των καπιταλιστών αυξήθηκαν κατά 186% , ενώ τα μεροκάματα έμεναν καθηλωμένα.
Τα ίδια συμφέροντα εξυπηρέτησαν και εξυπηρετούν και τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και που μας κυβερνούν από το 1974 ως τα σήμερα.

Στα τέλη του 1971 όμως , με την ανασύνταξη του παράνομου ταξικού κινήματος , αλλά και την κρίση ,που κλόνιζε τον  καπιταλισμό εκείνη τη περίοδο , οι αγώνες σημειώνουν άνοδο,

Το ‘72 το φοιτητικό κίνημα απαιτεί διεξαγωγή γνήσιων σπουδαστικών εκλογών, 
Το ’73 έχουμε μεγάλες εργατικές απεργίες στην «Ολυμπιακή» , στη ΔΕΗ , στους τυπογράφους Αθήνας ,στους αλιεργάτες Καβάλας και άλλα,
Στις 15 Φλεβάρη του’73 γίνεται η διήμερη κατάληψη της Νομικής, όπου σχεδόν 3000 φοιτητές διαδηλώνουν φωνάζοντας αντιχουντικά συνθήματα , ενώ χτυπιόνται από την αστυνομία και την Εθνική Κοινωνική Οργάνωση Φοιτητών (ΕΚΟΦ),φοιτητική παράταξη του κόμματος της ΕΡΕ του Κων/νου Καραμανλή. Aυτή συνέχισε την τραμπούκικη δράση της κατά τη διάρκεια της χούντας ,ενάντια στο φοιτητικό κίνημα.
Η Πρωτομαγιά του ’73 μετατρέπεται σε εκδήλωση με καθαρά πολιτικό – αντιδικτατορικό χαρακτήρα.
Έτσι , ο Νοέμβρης του ’73 και η κατάληψη του Πολυτεχνείου ήταν στην ουσία , κορύφωση όλης της προηγούμενης αγωνιστικής πορείας του λαϊκού και του νεολαιίστικου κινήματος , όπου αποδείχτηκε  πόσο μεγάλη δύναμη αποκτά ο αγώνας , όταν συμπορεύονται τα εργατικά-λαϊκά στρώματα και η νεολαία.
Η στρατιωτική δικτατορία έχοντας δεχτεί ήδη ένα μεγάλο πλήγμα με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και κάτω από το βάρος του εγκλήματος στην Κύπρο  κατέρρευσε.

Όσο ισχυρός και αν φαίνεται ο αντίπαλος , δεν είναι ανίκητος.

Η δύναμη βρίσκεται στην οργάνωση, στη συμπόρευση της νεολαίας με το εργατικό – συνταξιουχικό κίνημα , στη συλλογική διεκδίκηση , στην αλληλεγγύη, στις μάχες μαθητών, φοιτητών, εργαζόμενων, άνεργων, συνταξιούχων , μέσα από τα σωματεία τους, ενάντια στον κοινό αντίπαλο :το κεφάλαιο και την εξουσία του ,που πολιτικά διενεργείται μέσω της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή η «αριστερή» κυβέρνηση σήμερα, αποτελειώνει ό,τι δικαίωμα είχαν αφήσει όρθιο οι προηγούμενες , της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το σίγουρο είναι ότι, οι σημερινοί υμνητές της χούντας και οπαδοί του Χίτλερ , οι φασίστες-ναζιστές της Χρυσής Αυγής, θα έχουν την ίδια τύχη με τους χουντικούς , θα μπουν στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Το σύνθημα «ψωμί-παιδεία-ελευθερία πρέπει να εκπληρωθεί.

Παλεύουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας

Συνάδελφοι Συνταξιούχοι

ΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 5 μ.μ.  ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ  ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ  

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ

ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
     

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+