ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Συνολική «διόρθωση» του ασφαλιστικού ο νόμος-λαιμητόμος του Κατρούγκαλου


ΕΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Συνολική «διόρθωση» του ασφαλιστικού ο νόμος-λαιμητόμος του Κατρούγκαλου


Πηγή: Eurokinissi
Συνολική διόρθωση του ασφαλιστικού συστήματος ο νόμος της κυβέρνησης το 2016 (νόμος 4387/2016 Κατρούγκαλου) για δίκαιους κανόνες, προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, χαρακτήρισε το νόμο-λαιμητόμο Κατρούγκαλου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε εκπομπή του «news247.gr», την Τρίτη 6 Νοέμβρη.
Και όλα αυτά την ώρα που με το συγκεκριμένο νόμο σφαγιάστηκαν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις, παραλαμβάνοντας την σκυτάλη των περικοπών από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ διατηρώντας και ενισχύοντας το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο άνοιξαν ακόμη περισσότερο τις πόρτες της περαιτέρω εμπορευματοποίησης του ασφαλιστικού με την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο σύστημα.
Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων η υπουργός εκτίμησε ότι δεν θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου, δίνοντας το στίγμα της κυβέρνησης που εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιστρέψει στους συνταξιούχους αναδρομικά από τις περικοπές που είχαν επιβληθεί με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, επικαλούμενη τη σχετική απόφαση του ΣτΕ του 2015.
Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι το 2015 το ΣτΕ έκρινε ότι αυτές οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές, αλλά αυτή η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Η κυβέρνηση το 2016 προχώρησε σε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και διαμόρφωσε ένα καθαρό πεδίο που εναρμονίζεται με τις συνταγματικές αρχές. Πριν από λίγους μήνες υπήρξε απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου ότι θα πρέπει να δοθούν αναδρομικά, αυτό αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ, έχει ασκηθεί έφεση από την πλευρά του δημοσίου. Δεν εκτιμώ ότι θα ευδοκιμήσει στους επόμενους βαθμούς αυτή η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου.
Κατά τα λοιπά η Έφη Αχτσιόγλου θέλοντας να καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας, εφησυχασμού και προσδοκιών στα πλαίσια της λεγόμενης «μεταμνημονιακής περιόδου» και με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, σημείωσε ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν και ότι όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα εφαρμοστούν. Όπως υπογράμμισε, διαμορφώνονται οι συναινέσεις που χρειαζόμαστε. Οι εταίροι μας έχουν αποδεχθεί ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό, ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους μας για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό που συζητάμε αφορά το δημοσιονομικό χώρο και την αξιοποίησή του.
Μόνο που ακριβώς το «πρωτογενές πλεόνασμα» είναι «αιματοβαμμένο» από τον ιδρώτα και το διαρκές ξεζούμισμα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, όπως και ο «δημοσιονομικός χώρος» που εξασφαλίζεται σε όφελος του κεφαλαίου από τον οδοστρωτήρα και τον σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και συνολικά των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+