ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΕΚΣΔΗ για τις ΑΙΤΗΣΕΙΣ και τις ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



EΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
15/3/2019
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Για τις αιτήσεις και τις δικαστικές προσφυγές


Συνάδελφοι,

H ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την οποία συμφωνούν όλες οι πολιτικές αστικές δυνάμεις, αποτελεί στρατηγική επιλογή όλων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου, γίνεται για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ασφάλισης, εις βάρος των ασφαλισμένων.

Η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης ολοκληρώθηκε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τον νόμο του Κατρούγκαλου.

Οι συντάξεις, η περίθαλψη, η πρόνοια, ήδη αποτελούν προσωπική υπόθεση με το κράτος να καλύπτει μόνο την ακραία φτώχεια, με χρήματα που προέρχονται ΜΟΝΟ από εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα που οι μισθοί, οι συντάξεις και όλες οι κοινωνικές παροχές έχουν φθάσει στο ΝΑΔΙΡ, κλιμακώνεται ο εμπαιγμός των ασφαλισμένων που κατά χιλιάδες καταφεύγουν στα δικηγορικά και εισπρακτικά γραφεία, με την ελπίδα να τους επιστραφούν τα καταργηθέντα δώρα, οι περικοπές από κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Βιομηχανία αιτήσεων και αγωγών. Η μία αίτηση διαδέχεται την άλλη, πλουτίζουν οι μεγαλοδικηγόροι σε βαθμό που «πασάρουν» πελάτες σε μικρότερα γραφεία.

Οι τελευταίες αιτήσεις είναι για τον επανυπολογισμό των συντάξεων σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν. 4387/2016, 4512/2018, για την έκδοση και αποστολή στους ενδιαφερόμενους της σχετικής ατομικής συνταξιουχικής πράξης.

Και για αυτήν την περίπτωση εκμεταλλεύονται γνωστοί εργατολόγοι και απομυζούν τους συνταξιούχους.

Δεν είναι λίγα τα ΔΣ συνδέσμων που ενώ τους καλούν να προσέλθουν στα γραφεία τους για να προμηθευτούν την αίτηση προς τον ΕΦΚΑ, βρίσκουν αφορμή και τους ωθούν σε νέες αγωγές μέσω δικηγόρων, όχι με το αζημίωτο. Η ταρίφα κυμαίνεται από 50-100€ ανάλογα με το «όνομα» του δικηγόρου.

Καλούμε τα μέλη μας πριν προβούν σε νέες αγωγές να επικοινωνήσουν με το Δ.Σ του Συνδέσμου.

Σας ενημερώνουμε ότι:

Η Ομοσπονδία με σχετικό έγγραφό της ζητά, από τον ΕΦΚΑ να κοινοποιήσει άμεσα σε όλους τους ενδιαφερόμενους την συνταξιουχική πράξη επανυπολογισμού των συντάξεων με τις νέες προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις του ν. 4387/16 χωρίς αιτήσεις και νέες αγωγές.
Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί.
Είναι γνωστό ότι όλες οι περικοπές, όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, από την έναρξη της κρίσης μέχρι σήμερα και που όπως φαίνεται, θα συνεχιστούν στο διηνεκές, με νόμους επιβλήθηκαν. Αποτελούν πολιτική απόφαση και με πολιτική απόφαση πρέπει να καταργηθούν, κάτι τέτοιο όμως μόνο ένα ρωμαλέο διεκδικητικό κίνημα μπορεί να επιβάλει.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ότι έχουμε κερδίσει με αγώνες το έχουμε κερδίσει, πολλές φορές με αίμα και θυσία.

Μεγάλη η ευθύνη  συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστών (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ΑΓΣΣΕ κλπ.) όπως και Συνδέσμων της Ομοσπονδίας που σπέρνουν φρούδες ελπίδες στους συνταξιούχους, για λύσεις δήθεν μέσω προσφυγών στη δικαιοσύνη.

Είναι αυτοί που τους αποστρατεύουν από το κίνημα, που τους απομακρύνουν από τους αγώνες.

Είναι αυτοί που μετέρχονται κάθε μέσου για κατασυκοφάντηση των αγώνων, σπέρνουν την μοιρολατρία και τον εφησυχασμό.

Είναι εχθροί των συνταξιούχων, εχθροί των συμφερόντων μας.

Με την στάση τους ενισχύουν τις συνταξιοκτόνες πολιτικές όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που πίνουν νερό στο όνομα της ανάπτυξης, του ανταγωνισμού, ενώ γνωρίζουν ότι η έξοδος στις αγορές δεν θα φέρει πίσω τις πετσοκομμένες μας συντάξεις.




ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ
ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα δώρα ως θεσμός καταργήθηκαν από το 2010 στο πλαίσιο της κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα :

Με τον Ν. 3845/2010 αρχικά το ψαλίδισμα των δώρων και σε αντικατάσταση τους να δοθεί ένα επίδομα προνοιακής μορφής.

Στους Εργαζόμενους 1000 Ευρώ ετησίως ( 500 Ευρώ για τα Χριστούγεννα, 250 Ευρώ για το Πάσχα και 250 Ευρώ για το Επίδομα Αδείας) και

Αντίστοιχα στους συνταξιούχους 800 Ευρώ ετησίως (400 Ευρώ για τα Χριστούγεννα, 200 Ευρώ για το Πάσχα και 200 Ευρώ για το Επίδομα Αδείας )

Αυτά τα δώρα-επιδόματα δόθηκαν με ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια τα 60 έτη και ως 2.500 Ευρώ μηνιαίες αποδοχές.

Στη συνέχεια από 1-1-2013, με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012 τα ψαλιδισμένα «δώρα» να καταργηθούν οριστικά με πρόσχημα τις δημοσιονομικές δυσκολίες του κράτους, τα ελλείμματα και τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές. Έπρεπε πάση θυσία να εξασφαλισθεί η  εκταμίευση των δόσεων του χρέους, ενός χρέους που δεν δημιούργησαν οι συνταξιούχοι. Το βαρύ τίμημα βέβαια το πλήρωσαν και θα το πληρώνουν οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι.

Μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, τον Ιούνιο του 2015 το ΣτΕ απεφάνθη ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις καθώς και η κατάργηση των δώρων είναι αντισυνταγματικές και  η Κυβέρνηση οφείλει να επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα που ήταν πριν ισχύσουν οι μειώσεις.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση με πρόσχημα τη δημοσιονομική δυνατότητα όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ αλλά δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται να εφαρμόζει αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων, τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση.

Μετά τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στον ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ για να μην παραγραφεί ο χρόνος δικαιώματος για επιστροφή αναδρομικών από τις περικοπές των νόμων 4051& 4093/2012 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, το 2015, έχουμε νέο κύκλο αιτήσεων και προσφυγών για την κατάργηση των δώρων από το 2013, την επιστροφή τους αναδρομικά και τις επιστροφές από τις περικοπές του Ν. 4387/2016 του Κατρούγκαλου, με αφορμή τις διεκδικήσεις για τα δώρα των εν ενεργεία Δ.Υ.

Όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ο νόμος του Κατρούγκαλου δεν προβλέπει δώρα  και επιδόματα αφού έχουν καταργηθεί με τους νόμους 4845/10, 4051/10, 4093/12 και οι νόμοι αυτοί ενσωματώνονται στον νόμου 4387/16.

Εκτιμάται ότι, από την ημερομηνία της απόφασης του ΣτΕ, στις 15-6-2015 και μέχρι την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 του Κατρούγκαλου στις 13.5.2016 υπάρχει κενό νόμου, οπότε ισχύ νόμου έχει η Απόφαση του ΣτΕ όπου η Κυβέρνηση υποχρεούται για το διάστημα αυτό να αποδώσει τις περικοπές ΑΜΕΣΑ χωρίς αιτήσεις και αγωγές.

Αναμένεται η ανακοίνωση  της Ολομέλειας του ΣτΕ που θα αφορά στην αντισυνταγματικότητα ή μη των νόμων, στην κατάργηση ή όχι των δώρων από το 2013,στην επιστροφή τους αναδρομικά ή όχι , στην πιθανή μηνιαία απόδοσής τους, όπως και στην αντισυνταγματικότητα ή μη  του ν. 47/2016, αυτή τη φορά, για τους εν ενεργεία Δημοσίους Υπαλλήλους.

Η όποια απόφαση για τους εν ενεργεία Δ.Υ, εκτιμούμε, ότι θα συμπαρασύρει και τους συνταξιούχους.

Μένει να φανεί αν η Κυβέρνηση συμμορφωθεί με την απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ , και ενόψει εκλογών, για ψηφοθηρικούς λόγους, μοιράσει κάποια ψίχουλα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, με την προϋπόθεση να μην υπάρξει «δημοσιονομικός εκτροχιασμός» όπως ισχυρίζεται.

Αν αποφασίσει  να μη δώσει πίσω, έστω και τα προνοιακά ψίχουλα που ενίοτε δίνει, ωθεί τους ασφαλισμένους σε δικαστικούς αγώνες, μια χρονοβόρα και ατελέσφορη διαδικασία με αιτήσεις, αγωγές, ενστάσεις από τον ΕΦΚΑ, κόντρα αγωγές και αιτήσεις για να οριστεί δικάσιμος για τις εφέσεις μετά δεκαετία και ίσως δικαίωση (για ψίχουλα) στη μετά θάνατο ζωή.

Η έκθεση που συνοδεύει τον ν. 4387/2016 δεν αφήνει περιθώρια για αυταπάτες, αναφέρει:
 «… η ασφαλιστική μεταρρύθμιση συμβάλει στη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας»!!

Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι παράγοντας που θα καθορίσει την Κυβερνητική απόφαση και στην περίπτωση αυτή, εκτός από τις εκλογές, θα είναι η αγωνιστική πίεση και δράση.
Να μη ξεχνάμεότι κάτω από τον ανυποχώρητο αγώνα μας, υποχρεώσαμε την Κυβέρνηση να μοιράσει κάποια ψίχουλα, με γνώμονα πάντα τη δημοσιονομική σταθερότητα, σαν αντίμετρα στα αμέτρητα αντισυνταξιουχικά μέτρα που με νόμους επιβλήθηκαν και μας εξαθλίωσαν.  

Έτσι:

Α) Με πολιτική απόφαση επεστράφησαν οι παράνομες κρατήσεις για τον ΕΟΠΥΥ και για την εισφορά αλληλεγγύης.

Β) Με πολιτική απόφαση δόθηκαν τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων (ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ).

Δόθηκαν χωρίς εξαίρεση σε όλους ανεξάρτητα αν προσέφυγαν ή όχι στη δικαιοσύνη. Χαμένοι είναι όσοι με τις αγωγές πλούτισαν τα δικηγορικά και εισπρακτικά γραφεία.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς είναι αποτέλεσμα ενός μαραθώνιου αγωνιστικών κινητοποιήσεων (πάνω από 180 κινητοποιήσεις το 2018 Πανελλαδικά) με επίκεντρο των αιτημάτων μας την κατάργηση του Νόμου του Κατρούγκαλου και την μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Γ) Έτσι με τον Νόμο 4583/2018 η Κυβέρνηση (πολιτική Απόφαση) ανέστειλε τον Ν.4472 της Αχτσιόγλου, συμπληρωματικού του Ν.4783/16 του Κατρούγκαλου που επέβαλε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιτρέψουμε ο νόμος λαιμητόμος του Κατρούγκαλου που ενσωματώνει όλους τους αντισυνταξιουχικούς νόμους όλων των μνημονίων να κριθεί συνταγματικός, πράγμα το οποίο εξετάζεται από την Κυβέρνηση.

Τα Ψίχουλα που έχουν αποδοθεί, σε σχέση με όσα από την έναρξη της κρίσης μας έχουν υφαρπάξει, όλες οι μέχρι τώρα Κυβερνήσεις, τα παίρνουμε, είναι δικά μας χρήματα. Είναι οι κόποι μιας ζωής. Αυτά που μας χρωστάνε είναι πολλά ακόμα.

Αγωνιζόμαστε για να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δεν κάνουμε πίσω συνεχίζουμε.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την έξοδο στις αγορές ούτε την «μεταμνημονιακή εποχή» που όμως εμείς και τα παιδιά μας θα ζούμε με συντάξεις και μισθούς που σε καμμιά περίπτωση δεν απαντούν στο αίτημά κάλυψης των σύγχρονων αναγκών, αφού κινούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων και της οικονομίας της αγοράς.

Έχουμε μπροστά μας τις πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Κριτήριο ψήφου πρέπει να αποτελέσει η στάση των κομμάτων εντός και εκτός Βουλής, αν  στάθηκαν απέναντι στις αποφάσεις της ΕΕ, στους Δημάρχους που εφάρμοζαν την αντιλαϊκή πολιτική, ως μακρύ χέρι των εκάστοτε κυβερνήσεων,  τη στάση τους απέναντι στα αιτήματά μας:

·         Για κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών νόμων
·        Για αποκατάσταση όλων των απωλειών, διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί από     όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο που ψήφισαν ΟΛΕΣ οι Κυβερνήσεις
·         Για κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου
·         Για Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Στην Υγεία. Πρόνοια, Συντάξεις)
·         Για αύξηση σε όλες τις συντάξεις ΤΩΡΑ

Η Παναττική Συγκέντρωση στις 27 Μάρτηκαι όσες ακόμα θα ακολουθήσουν, με την μαζικότητα και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά να αποτελέσει μοχλό πίεσης για ικανοποίηση των αιτημάτων μας χωρίς αιτήσεις, αγωγές και προαπαιτούμενα.

Οι δικαστικές αποφάσεις δεν ανατρέπουν αντιλαϊκές επιλογές μνημόνια και περικοπές δικαιωμάτων.

Δεν κυβερνούν τα δικαστήρια.

Τις όποιες δικαστικές αποφάσεις οι Κυβερνήσεις τις βάζουν στις καλένδες. Τις χρησιμοποιούν ανάλογα για να εφαρμόσουν, τα προγράμματα και την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική, πολιτική των μονοπωλίων, ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Η όποια αναστολή αντισυνταξιουχικών νόμων και οι όποιες παροχές ψίχουλα δεν θα αλλάξουν τις υπέρ των μονοπωλίων στρατηγικές, όπως της κατάργησης του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, την καθιέρωση της «ευέλικτης εργασίας», της φοροληστίας.

Η λαϊκή πίεση, η ισχυροποίηση του ταξικού κινήματος εργαζόμενων και συνταξιούχων, το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας, όλων όσων χτυπιούνται από την ίδια αντιλαϊκή μονοπωλιακή πολιτική μπορεί να μας δώσει μικρές νίκες για το σήμερα, για να αλλάξει η ποιότητα της ζωής μας, αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για άλλη εξουσία όπου το πάνω χέρι θα έχουνε οι λαϊκές δυνάμεις για να γίνουμε κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε εμείς και τα παιδιά μας.

ΕΚΣΔΗ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+