ΕΚΣΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13 ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΠΣ

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ  (ΕΚΣΔΗ)

Σ. ΑΚΖΩΤΗ – Γ. ΝΑΚΗΣ – Α. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

 

Αθήνα 22/7/2023

ΠΡΟΣ

Ολους τους Συνταξιούχους Δημοσίου

 

Σχετικά με την Ενημέρωση 13 του ΔΣ της ΠΟΠΣ, η ΕΚΣΔΗ χτυπά καμπανάκι κινδύνου για τα δημοκρατικά δικαιώματα των Συνδέσμων που τίθενται σε αμφισβήτηση από την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, από την μη τήρηση των σχετικών νόμων και καταστατικών διατάξεων.

Με τις διάφορες Επιτροπές και Επιτροπάτα, Οργανωτικά Συνέδρια, αγωγές και δικαστήρια, με πρόσχημα την πλειοψηφία, το ΔΣ προσπαθεί να παρέμβει με πολλούς τρόπους στην κατοχυρωμένη νομικά και καταστατικά αυτοτελή λειτουργία των Συνδέσμων.

Η παρέμβαση αυτή αποτελούσε στόχο της συγκεκριμένης Ομάδας της ΕΠΟΣ και πριν το 71ο Συνέδριο αλλά έμεινε στα χαρτιά.

Σήμερα προσπαθεί τον στόχο αυτό με διάφορα «τερτίπια», στο λεγόμενο Οργανωτικό Συνέδριο,να επιβάλει θέσεις αντικαταστατικές και μάλιστα απειλεί τα ΔΣ των Συνδέσμων με μη χρηματοδότηση από τα 0,20Ευρώ, εάν δεν συμμορφωθούν με τις αποφάσεις του “Οργανωτικού Συνεδρίου”.

Η ΕΚΣΔΗ ούτε τρομοκρατείται ούτε εκβιάζεται, δεν αναγνωρίζει αποφάσεις Επιτροπών, Οργανωτικών Συνεδρίων και Συνδιασκέψεων που δεν προβλέπονται ή είναι αντίθετες από το κάθε φορά ισχύον καταστατικό της ΠΟΠΣ των σχετικών νόμων και του Αστικού Κώδικα όπως και την Συνδικαλιστική πρακτική.

Ως προς την ενημέρωση 13, συγκεκριμένα για την :

1.    Καταβολή 3.000Ευρώ για την λειτουργία των Συνδέσμων

Παρατήρηση

Σύλλογος π.χ με 100 μέλη και σύλλογος με 10.000 παίρνει «ενίσχυση από την ΠΟΠΣ» 3.000Ευρώ και αυτό είναι δημοκρατικό και δίκαιο!..

 

 

Ερώτηση

Ποιος ενισχύει τους Συνδέσμους?  η ΠΟΠΣ ή τα ίδια τα μέλη που τους γίνεται παρακράτηση 0,20Ευρώ και ενισχύουν την ΠΟΠΣ?

 

 

2.    Διαχείριση της Συνδρομής των 0,20Ευρώ

Η Κυβέρνηση παρακράτησε τις Συνδρομές 6 ετών από το 2018 έως το 2023. Απέδωσε στις Ομοσπονδίες το 80% των δύο ετών (2018,2019) μετά από τους επίμονους αγώνες όλων των συνταξιούχων που οργάνωσε η ΣΕΑ, και μη ξεχνάμε ότι συνταξιούχοι ΙΚΑ ξεπερνούν τους 1.200.000 περίπου.

 

3.    Διαχείριση Χρημάτων

Σύμφωνα με το Ισχύον καταστατικό :

Από το ολικό ποσό των 2 ετών το 70% δικαιούνται οι Σύνδεσμοι

                                                       το 30% δικαιούται η ΠΟΠΣ

Σύμφωνα με το Νέο καταστατικό που ψηφίστηκε στο Συνέδριο ομόφωνα :

Από το ολικό ποσό των 2 ετών το 60% δικαιούνται οι Σύνδεσμοι

                                                       το 30% δικαιούται η ΠΟΠΣ

       το 10% μένει ως Αποθεματικό που

       παραμένει στην διάθεση της ΠΟΠΣ

       και το διαχειρίζεται.      

            Τα καταστατικά είναι σαφή :

70%, 60% η όποιο άλλο ποσοστό αποφασίζεται στα Συνέδρια, αποδίδεται στους δικαιούχους Συνδέσμους οι οποίοι τα διαχειρίζονται όπως οι ίδιοι το αποφασίζουν  και όχι «ύστερα από ανάλογες αποφάσεις» της ΠΟΠΣ.

Η αυτοτέλεια των Συνδέσμων-Συλλόγων είναι δεδομένη και κατοχυρωμένη νομικά και καταστατικά.

Κανένα έλεγχο δεν μπορεί να ασκήσει η Ομοσπονδία στα οικονομικά των Συνδέσμων που τα μέλη τους καταθέτουν εθελοντικά από τις συντάξεις τους το ποσό των 0,20Ευρώ για την μηνιαία λειτουργία των Συλλόγων τους και φυσικά εθελοντικά δίνονται και στην Ομοσπονδία.

Είναι δικά τους χρήματα δεν τους τα χάρισε η Ομοσπονδία.

Απόφαση αυθαίρετη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΠΣ που ποτέ δεν συζητήθηκε, είναι η παράγραφος 2α της ενημέρωσης 13 του ΔΣ της ΠΟΠΣ.

 

4.    Το Ετήσιο Συνέδριο είναι τακτικό – απολογιστικό. Σύμφωνα με το καταστατικό είναι  ΜΟΝΟΗΜΕΡΟ.

Για οποιοδήποτε έκτακτο Συνέδριο απαιτούνται προΰποθέσεις.

 

5.    Διαφωνούμε με το Οργανωτικό Συνέδριο, τη στημένη Οργανωτική Επιτροπή που από Συμβουλευτική που θα μπορούσε να είναι έχει αντικαταστήσει το ΔΣ. Στην ουσία η Επιτροπή αποτελείται κυρίως από τα ίδια πρόσωπα του ΔΣ, αποφασίζει, εισηγείται με στόχο να προσδώσει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στην συγκεκριμένη πλειοψηφία του ΔΣ έχοντας κοινούς στόχους και επιδιώξεις.

Διαφωνούμε. Καμιά Επιτροπή δεν αντικαθιστά το ΔΣ και οποιοδήποτε καταστατικά και νόμους. Δημιουργούνται εκ του πονηρού και τελικά κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα των συνταξιούχων εξυπηρετούν. Για άλλη μια φορά γίνονται τα σωματεία ουραγοί των αντιλαΐκών, αντισυνταξιουχικών επιλογών.

 

 

6.    Περιφερειακές Συσκέψεις

Συμφωνήσαμε αλλά με τελείως διαφορετικό σκεπτικό.

Είναι εποικοδομητικό να γίνονται για την αναγκαία οργάνωση των συνταξιούχων, την συμμετοχή τους στις συσκέψεις και συγκεντρώσεις της ΣΕΑ για την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων που το επόμενο διάστημα, σύμφωνα  και με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και την συμφωνία της Αντιπολίτευσης θα απογειωθούν.

Σημειώνουμε ότι ο βαθμός της οργάνωσης των συνταξιούχων παραμένει χαμηλός ως και 7%, ακόμη χαμηλότερος για τους συνταξιούχους Δημοσίου.

 

Οσο για τις εκδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων στη ΔΕΘ οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και οι Σύνδεσμοι αποφασίζουν σε ποια εκδήλωση θα συμμετέχουν. Δεν θα τους υποδειχθεί από το ΔΣ της ΠΟΠΣ.

Η ΕΚΣΔΗ δεν προτίθεται να συμμετέχει σε εκδηλώσεις για να χειροκροτήσει τις νέες αντι-συνταξιουχικές εξαγγελίες της Κυβέρνησης αλλά θα συμμετέχει με το μπλόκ που θα τις καταδικάσει έμπρακτα χωρίς όρους και προΰποθέσεις.

Όπως είναι γνωστό, γίνονται στη ΔΕΘ 3 συγκεντρώσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος ποτέ τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε στα ΔΣ, ούτε πήραμε τέτοια απόφαση για συμμετοχή στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Αυθαίρετη είναι η απόφαση που επικαλείται η ΠΟΠΣ.

 

7.    Περικοπή συντάξεων στους εργαζόμενους-συνταξιούχους

Η ΕΚΣΔΗ είναι κάθετα απέναντι στην περικοπή συντάξεων στους εργαζόμενους συνταξιούχους.

 

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ .

 

Οι συνταξιούχοι δεν εργάζονται με επιλογή τους.

Η αντισυνταξιουχική πολιτική όλων των ως τώρα κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ με την τεράστια περικοπή των συντάξεων κυρίων, επικουρικών, ΜΤΠΥ , κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης, επιβολή εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΠΥ σε όλες τις συντάξεις, μείωση ΕΦΑΠΑΞ, κατάργηση ΕΚΑΣ, κατάργηση κοινωνικών παροχών στην Υγεία (φάρμακα, εξετάσεις), πρόνοια, κοινωνικό και ιαματικό τουρισμό, μη πρόσβαση στον πολιτισμό, την ακρίβεια να εκτινάσσεται στα ύψη, την ενέργεια, στα Super Market, στα ΜΜΜ κλπ υποχρεώνει  τους συνταξιούχους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η έλλειψη κοινωνικών δομών, βρεφονηπιακών σταθμών ρίχνει στους ώμους τους και την φροντίδα των εγγονιών τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βοηθούν οι συνταξιούχοι και τα άνεργα παιδιά τους.

Το διαχρονικό αίτημα των συνταξιούχων είναι η κατάργηση όλου του αντι-συνταξιουχικού νομικού οπλοστασίου.

 

Κυρίαρχο αίτημα αποτελεί η συνταξιοδότηση στο 60ο έτος  ηλικίας και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

Δεν θα πούμε και ευχαριστώ που η Κυβέρνηση τιμωρεί τους εργαζόμενους συνταξιούχους και αντί για περικοπή της σύνταξης στο ποσοστό 30% γίνεται 10%.

Την καταδικάζουμε γιατί με την πολιτική της υποχρεώνει τους συνταξιούχους να δουλεύουν μέχρι τον  θάνατό τους, στερώντας θέσεις εργασίας από τα άνεργα παιδιά μας.

Με το καλημέρα η νέα Κυβέρνηση της ΝΔ, με επίκληση την δεδομένη αυτοδυναμία και τις πλάτες της εποικοδομητικής  αντιπολίτευσης σπεύδει να υλοποιήσει αποφάσεις των Κ.Μ της Ε.Ε.

Μια βαθιά αντιδραστική διάταξη φέρνει η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, για εργασία μέχρι τα 74 έτη και μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Η Κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν τις επιλογές της θα βρούν μπροστά τους το ταξικό εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα.

Απαιτούμε να πάρει πίσω αυτό το τερατούργημα.

8.    Συμφωνούμε με την αγορά των τριών γραφείων που έχουμε ομόφωνα αποφασίσει των οποίων η αγορά δεν θα ξεπερνάει τα 100.000Ευρώ και των μεγάλων επισκευών των Γραφείου των Συνδέσμων.

Συμφωνούμε επίσης με την ανακαίνιση των γραφείων της ΠΟΠΣ, αρκεί το  κόστος να μην υπερβεί του ποσοστού που έχει υπολογισθεί.

Τα ποσά αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν από το σύνολο της είσπραξης του 80% των 2 ετών και μετά να γίνει ο καταμερισμός 60%, 30%, 10% με όποιο τρόπο  συμφωνήσαμε.

Τέλος δεν θα διαχειρίζεται το ΔΣ της Ομοσπονδίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το 100% των 0,20Ευρώ που εθελοντικά καταθέτουν οι συνταξιούχοι και οι οργανώσεις τους.

Συνάδελφοι,

Κατά τ’ άλλο Καλό Καλοκαίρι, να πάρουμε δυνάμεις για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.

 

ΕΚΣΔΗ

 

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+