ΕΚΣΔΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΚΣΔΗ)

Αθήνα 12 Αυγούστου 2024

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ προς όλους τους συνταξιούχους του Δημοσίου

Συνάδελφοι,

Με την «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 26» του Ιουλίου της ΠΟΠΣ, πληροφορηθήκαμε τον ορισμό των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στην Επιτροπή Γυναικών της FERPA, για να εκπροσωπήσουν νόμιμα την Ομοσπονδία στο επερχόμενο Συνέδριο της FERPA, όποτε και όπου αυτό γίνει.

Θα περίμενε κανείς η εκπροσώπηση να γίνει από το ΔΣ και συγκεκριμένα από τις δύο γυναίκες, την Π. Βασιλάκου, μέλους του ΔΣ και την Σ. Ακζώτη, με θέση ευθύνης Αναπληρώτριας Γραμματέως της ΠΟΠΣ και πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων Αθήνας.

Αντ’ αυτού «διορίστηκαν» από την πλειοψηφία του ΔΣ (ΕΠΟΣ), ως «τακτικό» μέλος η Π. Βασιλάκου και «αναπληρωματικά» μέλη α) η Τσαγκαράκη Μαρία, Πρόεδρος του Συλλόγου Λασιθίου και β) η Β. Μακατσώρη Πρόεδρος του Συλλόγου Θεσπρωτίας.

Σχολιάζοντας το «διορισμό» αυτό και προς αποφυγή παρεξηγήσεων σημειώνουμε ότι:

1)      Δεν αμφισβητούμε την επάρκεια των ανωτέρω συναδέλφων για την εκπροσώπηση. Διακρίνονται για την ικανότητα και τη συναδελφική συμπεριφορά, τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΠΣ στις 24 Ιούλη, που συζητήθηκε το θέμα του Συνεδρίου της FERPA και του ορισμού εκπροσώπων, διεκδίκησε η ΕΚΣΔΗ τη μία από τις δύο αναπληρωματικές θέσεις. Εντελώς αυθαίρετα, με πρόσχημα ότι η ΕΚΣΔΗ δεν συμφωνεί με τη FERPA άρα δεν χρειάζεται να συμμετέχει, η πλειοψηφία (ΕΠΟΣ) αρνήθηκε την πρότασή μας.

Η ΕΚΣΔΗ ποτέ δεν δήλωσε ότι δεν θα συμμετέχει. Δήλωσε ότι με το ρόλο και τις αποφάσεις της FERPA δεν συναινεί. Όπως δεν συμφωνεί και με τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα. Γνωστός ο ρόλος τους. Ευθύνονται για την υποχώρηση του κινήματος, την απαξίωση των διεκδικητικών αγώνων, για την απώλεια των κατακτήσεων εργαζομένων και συνταξιούχων. Προσπαθούν να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους στη στρατηγική του κεφαλαίου.

Προφανώς δεν θέλουν την ΕΚΣΔΗ στο Συνέδριο, επειδή η ΕΚΣΔΗ, με την παρουσία της στο Συνέδριο της FERPA, στην Επιτροπή Γυναικών, θα αναδείκνυε τις ταξικές αιτίες της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών, που αποσιωπώνται.

Η ΕΚΣΔΗ θα αναδείκνυε επίσης ότι υπάρχει διέξοδος και λύση, υπάρχει ο δρόμος της ρήξης με το σύστημα εκμετάλλευσης που γεννά και θρέφει τη βία κατά των εργαζομένων και των γυναικών ιδιαίτερα.

 

2)      Θεσμοθετημένο όργανο για να εκπροσωπήσει την Ομοσπονδία είναι ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ, εκλεγμένοι όλοι για το σκοπό αυτό από το ανώτατο όργανο της ΠΟΠΣ, το Συνέδριό μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 13 «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, το ΔΣ έχει τη δυνατότητα, ύστερα από εισήγηση του Προέδρου, να αναθέτει στα μέλη του, τα οποία δεν έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης, κάποιες αρμοδιότητες ώστε να υποβοηθείται το έργο των μελών αυτού.

ΥΠΟΒΟΗΘΕΙΤΑΙ το έργο των μελών του ΔΣ. Δεν ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ το έργο των εκλεγμένων από το Συνέδριο μελών.

Συνάδελφοι,

Σε πολύ επικίνδυνο δρόμο βαδίζει η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της ΠΟΠΣ (ΕΠΟΣ).

Με πρόσχημα την αρχή της πλειοψηφίας, παραβιάζει τις αποφάσεις και εντολές του Συνεδρίου, ακόμα και τον ν. 1264/82, που δίνει τη δυνατότητα στη μειοψηφία, αναλογικά, να εκπροσωπεί την ΠΟΠΣ.

 

Πέρα από τα παραπάνω αποδίδουμε κι άλλη σκοπιμότητα στην ΕΠΟΣ. Με την απονομή αξιωμάτων σε μέλη εκτός ΔΣ σε θέσεις ευθύνης, σε Επιτροπές και Επιτροπάτα, Περιφερειακά Συμβούλια κ. ά., καλλιεργεί κλίμα πελατειακών σχέσεων, χειραγώγησης των συναδέλφων για να εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία, τον έλεγχο του συσχετισμού δύναμης για την επόμενη Διοίκηση της ΠΟΠΣ, στην ουσία τη στήριξη της κυρίαρχης αντισυνταξιουχικής πολιτικής.

 

Συνάδελφοι,

Οι αποκλεισμοί, με κάθε τρόπο, της μειοψηφίας είναι αντιδημοκρατική διαδικασία. Οι αποκλεισμοί των εκλεγμένων και οι κατά βούληση «διορισμοί» είναι κατάφωρη παραβίαση της σωματειακής νομοθεσίας, της συνδικαλιστικής ηθικής και πρακτικής. Αν αφαιρούμε κάθε δικαίωμα από την μειοψηφία, τότε προς τί οι συνδυασμοί, τα ψηφοδέλτια, οι παρατάξεις και οι εκλογές, τα κόμματα;

Δηλώνουμε ότι εμείς θα ενημερώνουμε τους συνταξιούχους, είτε είμαστε σε όργανα είτε όχι, θα αγωνιζόμαστε για δημοκρατικές διαδικασίες, θεωρώντας πως οι συσχετισμοί πρέπει και μπορεί να αλλάξουν, για το δυνάμωμα του διεκδικητικού αγώνα. Είναι ο μόνος δρόμος για υπερασπιστούμε τις συντάξεις μας και τα δικαιώματά μας, για να ικανοποιήσουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

 

ΕΚΣΔΗ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+