ΕΚΣΔΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ-ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (Ε.Κ.Σ.ΔΗ)

Αθήνα 19/9/24

ΠΡΟΣ

-       Τα ΔΣ των Συλλόγων

-       Ολους τους Συνταξιούχους

 

Συνάδελφοι

Στις 16/9/2024 έχει σταλεί σημείωμα από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΠΣ (ΕΠΟΣ) δίνοντας κατευθύνσεις για τις εκλογικές διαδικασίες των Συλλόγων Συνδέσμων της Ομοσπονδίας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλογικές διαδικασίες των Συλλόγων-Συνδέσμων καθορίζονται από τον Αστικό Κώδικα, την Σωματειακή  Νομοθεσία και τα Καταστατικά τους.

Η Νομοθεσία οριοθετεί τα καταστατικά και τις αποφάσεις Συνεδρίων, ΓΣ και ΔΣ.

Οι αποφάσεις που πήρε η ΕΠΟΣ στο 72ο και 73ο Συνέδριο είναι παράνομες και παράτυπες αφού δεν συνάδουν με την σωματειακή νομοθεσία και το καταστατικό της ΠΟΠΣ, άρθρα των οποίων τροποποιήθηκαν στο 71ο Καταστατικό Συνέδριο.

Για την τροποποίηση άρθρων των Καταστατικών, σύμφωνα με τους σχετικούς νόμους, απαιτείται αυξημένη  απαρτία με την παρουσία του 50% + 1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών και την ψήφιση από τα ¾ των παρόντων. Απαρτίες που δεν διέθετε η ΕΠΟΣ στο 71ο Καταστατικό Συνέδριο και για τον λόγο αυτό δεν ψηφίστηκαν.

Δεν τις διέθετε βέβαια και στο 72ο και 73ο Συνέδριο απαραίτητες για τέτοιου είδους καταστατικές αλλαγές που βγάζει ο νομοθέτης ως δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να παρθούν τέτοιου είδους αποφάσεις.

Για τον λόγο αυτό δεν γίνεται και καμιά αναφορά στο 71ο Καταστατικό Συνέδριο από την ΕΠΟΣ.

Σημειώνεται, ότι εάν δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες απαρτίες, είτε παραμένει το άρθρο του παλαιού καταστατικού ή αν πρόκειται για νέα πρόταση δεν προστίθεται. Οι νόμοι υπερισχύουν των καταστατικών και τα καταστατικά των Συνεδρίων, Γ.Σ και Δ.Σ.

Η εναρμόνιση των καταστατικών των Συλλόγων με το καταστατικό της ΠΟΠΣ δεν είναι υποχρεωτική, παρά μόνο σε ότι αφορά στο μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπων και την οικονομική συνδρομή προς την Ομοσπονδία που για τους συλλόγους μας είναι 1 αντιπρόσωπος στους 100 ψηφίσαντες και 0,30Ευρώ για κάθε οικονομικά τακτοποιημένο μέλος, αντίστοιχα.

Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού και του πονηρού  και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά παρά μόνο για όσους συλλόγους το επιθυμούν πάντα όμως σε εναρμόνηση με τη Σωματειακή Νομοθεσία.

Η αλλαγή συσχετισμού δεν γίνεται με το «στανιό» είναι μακριά και πέρα από κάθε δημοκρατική διαδικασία.

Τέτοιου είδους «ντιρεκτίβες» θα επιφέρουν πλήγμα στην ενότητα της Ομοσπονδίας και στο κίνημα.

 

Συνάδελφοι, σας έχουν σταλεί δύο σχέδια καταστατικού:

Α) Από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΠΣ (ΕΠΟΣ)

Β) Από την μειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΠΣ (ΕΚΣΔΗ)

Μπορείτε να επιλέξετε. Αν και ο κάθε Σύλλογος, το επαναλαμβάνουμε, έχει την αυτονομία του και μπούσουλα τη σωματειακή νομοθεσία, τις ιδιαίτερες ανάγκες του και τις ιδιαιτερότητές του.

ΕΚΣΔΗ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+