ΕΚΣΔΗ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΘ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΛΠ

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΚΣΔΗ)

 

 

Αθήνα 12/9/24

ΘΕΜΑ :  ΔΕΘ - Εξαγγελίες - Παροχές - Αυξήσεις – Συγκεντρώσεις

 

Τόσο οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη 88η ΔΕΘ, όσο και οι δηλώσεις των Υπουργών της Κυβέρνησης που ακολούθησαν και συνεχίζονται ήταν αναμενόμενες.

Δεν έχουμε αυταπάτες, ότι η Κυβέρνηση και όσων την στηρίζουν, είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συν-αποφασισθεί απ’ όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις των Κρατών Μελών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

Οι νέες «παροχές» προς τα λαΐκά στρώματα όπως και οι περίφημες «αυξήσεις» στις συντάξεις που υπόσχεται η Κυβέρνηση, αποτελούν προσπάθεια ενσωμάτωσης της συσσωρευμένης λαΐκής αγανάκτησης, ενώ οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένταση της λαΐκής επίθεσης με μνημόνια διαρκείας και φτωχοποίηση της λαΐκής οικογένειας.

Προκλητική είναι η προσπάθεια των ΜΜΕ να παρουσιάσουν ως παροχές τα επιδόματα ψίχουλα σε λίγους, την ώρα που τα παίρνει πίσω η Κυβέρνηση πολλαπλάσια με τη φορομπηξία.

Οσο και αν προσπαθούν να παρουσιάσουν ως θετικά τα μέτρα, δεν ξεγελούν εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Αμεσα, την ίδια μέρα (7 Σεπτέμβρη) με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, το οργανωμένο κίνημα εργαζόμενων και συνταξιούχων έδωσαν την πρώτη ηχηρή απάντηση και αυτή τη χρονιά με μαχητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ οργανώνουν τη συνέχιση της πάλης με συσκέψεις, απεργίες, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια το επόμενο διάστημα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με ομόφωνη απόφασή, γνωρίζοντας ότι τίποτε δεν έχουν να περιμένουν απ’ τα πάνω, πως ότι έχουν κερδίσει το κέρδισαν με τους αγώνες τους, μπήκε μπροστά. Οργάνωσε και πραγματοποίησε αυτή τη χρονιά, ξεχωριστή συγκέντρωση  των Συνταξιούχων στο Λευκό Πύργο.

Μετά τις ομιλίες στο Λευκό Πύργο, ακολούθησε πορεία με τα εργατικά σωματεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης έως το λιμάνι από όπου οι συνταξιούχοι της Β, Ελλάδας, πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι διαψεύτηκαν όσοι βρέθηκαν στην ΔΕΘ με σκοπό να χειροκροτήσουν την  Κυβέρνηση και τις εξαγγελίες της.

Οι συνταξιούχοι έδωσαν ηχηρό μαχητικό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης. Απάντηση στην αντιλαΐκή πολιτική, στα μνημόνια διαρκείας και στην κοροΐδία, έδωσαν μήνυμα αποφασιστικότητας για συνέχιση της πάλης.

 

Δήλωσαν ότι δεν συμβιβάζονται :

-       Με τις λεγόμενες αυξήσεις 2,2%-2,5% κάτω από τον τιμάριθμο που δεν καλύπτει την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.  Αυξήσεις που δίνονται μόνο στους εξαθλιωμένους, τους λεγόμενους «νέους συνταξιούχους» (17-20Ευρώ) τον μήνα.

Για Τρίτη συνεχή χρονιά, οι λεγόμενοι  «παλαιοί συνταξιούχοι», όσοι δηλαδή βγήκαν  στην σύνταξη πριν τον νόμο λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, που εξακολουθούν να έχουν την προσωπική διαφορά, αντί για την πενιχρή αύξηση θα πάρουν  ένα εφάπαξ επίδομα «επαιτείας» 100,150,200Ευρώ ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών τους αντί για την 13η και 14η σύνταξη που δικαιούνται.

Η όποια αύξηση προκύψει σε πολλές περιπτώσεις θα επιφέρει μείωση από την φορολογία αφού παραμένει σταθερά το αφορολόγητο στα 9.200 Ευρώ

Σε κάθε περίπτωση αυτές οι αυξήσεις σε «παλαιούς και νέους συνταξιούχους» δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις τεράστιες περικοπές των 40%, 50%, 60% που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι απ΄όλες τις ως τώρα κυβερνήσεις φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές ούτε να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις.

-       Σε ότι αφορά την «ελάφρυνση» από την ΕΑΣ σε πολλές περιπτώσεις θα επιφέρει και μείωση, αν η σύνταξη υπερβεί το όριο των 1400 Ευρώ έστω και κατά 1 Ευρώ.

 

-       Η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, θα επιφέρει πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξασφάλιση συντάξεων, προς όφελος πάντα των εργοδοτών. Τις «τρύπες» στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα κληθούν να καλύψουν οι εργαζόμενοι προς όφελος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που καραδοκούν και οι συνταξιούχοι θα απομείνουν χωρίς τις επικουρικές συντάξεις ενώ θα δουλεύουν ως τα βαθιά γεράματα.

Συνάδελφοι, ενώ το αντιλαΐκό τσουνάμι συνεχίζεται μέσα από νέο νομοθετικό πλαίσιο, με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, παραπέρα εμπορευματοποίηση παιδείας, υγείας, διαχείρισης υδάτων και δασών, νέα κονδύλια από το Ταμείο Ανάπτυξης εκταμιεύονται για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη, στην ψηφιακή μετάβαση και πολεμική οικονομία με χιλιάδες αντιλαΐκά προ-απαιτούμενα.

Ταυτόχρονα έρχονται νέα αντεργατικά μέτρα που καταδικάζουν τα παιδιά μας με απλήρωτες ή κακοπληρωμένες ώρες εργασίας.

Συνάδελφοι συνταξιούχοι, δεν πάει άλλο. Η Κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, μας εμπαίζει. Προσπαθεί με τις εξαγγελίες της, με τις αυξήσεις ψίχουλα να απορροφήσει την αγανάκτησή μας, να έχει την συναίνεση μας και την πολιτική νομιμοποίηση για να εφαρμόσει την αντιλαΐκή πολιτική.

Η ελπίδα βρίσκεται στην αμφισβήτηση της πολιτικής της εκμετάλλευσης της κυβέρνησης, ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους.

Βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε

-       Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών νόμων

-       Αποκατάσταση όλων των απωλειών

-       Πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις

-       Νομοθετική ρύθμιση και άμεση απόδοση 13ης και 14ης σύνταξης

-       Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις

-       Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ)

-       Πλήρεις συντάξεις χηρείας

-       Επιστροφή των αποθεματικών που λήστεψε το κράτος απ’ τα Ασφαλιστικά Ταμεία

-       Αμεση απόδοση των αναδρομικών του 11μηνου 2015,2016 σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα

-       Δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα υγείας για όλο το λαό

Είμαστε σε ετοιμότητα για τη συμμετοχή μας στους αγώνες.

ΕΚΣΔΗ

 

 

 

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+