ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΚΣΔΗ)

 

Αθήνα 13/12/2022

 

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Εξορθολογισμός ασφάλισης και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», έγινε πλέον νόμος του κράτους, νόμος 4997/2022 που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 25-11-2022.

Άλλος ένας νόμος προστέθηκε στην αντιασφαλιστική νομοθεσία, διακαής πόθος όλων των ως τώρα κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) για επίτευξη του στρατηγικού στόχου, κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης (υγεία-πρόνοια-συντάξεις) και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, των ασφαλιστικών ταμείων, όπως τώρα του Μετοχικού, δώρο στους Επιχειρηματικούς ομίλους.

Επί της αρχής το νομοσχέδιο ψηφίστηκε :

Kατά πλειοψηφία από τη ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής.

Παρών δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.

Δεν το ψήφισαν  - Το απέρριψαν (ΟΧΙ) ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25.

Επί των άρθρων θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε την ταύτιση ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής στην ψήφισή των περισσότερων διατάξεων.

Σε ότι αφορά το επίμαχο Κεφάλαιο Ζ που αφορά στο Μετοχικό  και των άρθρων του, ψηφίστηκε ΜΟΝΟ από την ΝΔ.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση το απέρριψε.

Δεν προκαλεί εντύπωση η ψήφιση του νομοσχεδίου από την Βουλή.

Αυτός ήταν ο λόγος που η ΕΚΣΔΗ όπως και το ΚΚΕ αλλά και ΜΕΡΑ25  ζητούσαν την απόρριψή του, την απόσυρση του.

Η τύχη των αντιλαΐκών νομοσχεδίων στη Βουλή είναι δεδομένη  αφού δεδομένοι είναι οι συσχετισμοί, τέτοιου είδους σταθερών κυβερνήσεων.

Οι προτάσεις, τόσο της ΕΚΣΔΗ και των Συνδέσμων που συμφώνησαν μαζί της (20 περίπου) όσο και της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΠΣ και των Συνδέσμων επίσης που την στήριξαν (άλλοι τόσοι),  απορρίφθηκαν, Πετάχτηκαν στο καλάθι των άχρηστων από το κυβερνών κόμμα. Οι υπόλοιποι Σύνδεσμοι αδιαφόρησαν.

Η ΕΚΣΔΗ δεν είχε καμιά αμφιβολία για την τύχη του νομοσχεδίου. Πρωτοστάτησε και οργάνωσε τους αγώνες για να μη φτάσει στο βωμό της δημοκρατίας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τους συσχετισμούς όχι μόνο στη Βουλή αλλά και στο κίνημα. Γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ποιοι βάζουν στην σφραγίδα τους χρόνια τώρα και την υπογραφή τους για την ψήφιση τέτοιου είδους νόμων που φέρνουν και τα συγκεκριμένα συνταξιοκτόνα μέτρα.

Άλλη μια φορά θα κάνουμε γνωστή την πρότασή μας.

ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ : ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ, για τους λόγους που προαναφέραμε, κατοχύρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δηλ. το ΜΤΠΥ να είναι περιουσία ΜΟΝΟ Μετόχων και Μερισματούχων, Εργαζομένων  και Συνταξιούχων. Το ΔΣ να αποτελείται μόνο από εκπροσώπους εργαζομένων και συνταξιούχων ιδιοκτητών, που θα εκλέγονται, θα απολογούνται, θα ελέγχονται από όργανα που τους εκλέγουν με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας. Αφού εξασφαλιστούν  αυτοί οι όροι, λέγαμε, συζητάμε για τα επιμέρους δηλ. την διεύρυνση των μετόχων αν οι ίδιοι το αποφασίσουν και την επιστροφή του πόρου 3%.

Απορρίπτουμε, την συμμετοχή κάθε είδους εγγυητών, τραπεζίτων και κυβερνητικών παραγόντων. Ολοι μαζί, μια «παρεούλα» έχουν βάλει την υπογραφή τους για την κλοπή των αποθεματικών των ταμείων μας δωρίζοντας τα, στην κυριολεξία, στους επιχειρηματικούς ομίλους με πρόσχημα πάντα την ανάπτυξη και την οικονομία.

Δεν τα έκλεψαν οι εργαζόμενοι. Εμείς είμαστε οι εργαζόμενοι, αυτούς στηρίζουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε. Δεν είμαστε εμείς οι κλέφτες και οι κακοδιαχειριστές.

Αυτή η πρόταση της ΕΚΣΔΗ κατατέθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, ηλεκτρονικά από 10 Συνδέσμους της ΠΟΠΣ στις 20 Οκτώβρη.

Στην Επιτροπή  της Βουλής που συνεδρίασε  στις 21/11/21 εκτός από τον Πρόεδρο συμμετείχε και η Αν. Γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΠΣ Σ. Ακζώτη και Πρόεδρος του Συνδέσμου Αθήνας η οποία κατέθεσε την πρόταση της ΕΚΣΔΗ και προφορικά.

Όπως είναι φανερό υπήρξαν 2 προτάσεις οι οποίες κατέβηκαν, συζητήθηκαν και απορρίφθηκαν.

Η Πρόταση της ΕΚΣΔΗ και η πρόταση της ΕΠΟΣ. Και οι δύο απορρίφθηκαν.

 

Σημείωση 1η

Η ΕΚΣΔΗ πράγματι αγωνίζεται για να είναι οι εργαζόμενοι ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν. Δηλαδή η υγεία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η ενέργεια, φως νερό, τηλέφωνα να είναι λαΐκή περιουσία και όχι να την νέμονται μια χούφτα κεφαλαιοκράτες που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν κάθε είδους μέσο, όπως τον πόλεμο, την προσφυγιά, την φτώχια, την βία και καταστολή για να γεμίζουν τα θησαυροφυλάκιά τους όλοι μαζί παρέα, αφεντικά και οι διαχειριστές τους.

Συνάδελφοι, και αυτή η μάχη χάθηκε, όπως και η μάχη  για τον νόμο έκτρωμα για την δευτεροβάθμια περίθαλψη και πολλές άλλες. Όμως ο πόλεμος ακόμα δεν τελείωσε. Παλεύουμε ώστε στον τερματισμό του δρόμου να βγούμε νικητές. Είμαστε πολλοί, το δίκιο είναι με το μέρος μας.

Σημείωση 2η

Κάποια άρθρα και κάποιες ρυθμίσεις όπως π.χ. η απόδοση του μπόνους των 250Ευρώ αντί του Δώρου της 13ης σύνταξης ψηφίστηκε από Κυβέρνηση και όλη την αντιπολίτευση. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς αφού και το ένα ευρώ ακόμα σημαίνει πολλά για την τσέπη του εξαθλιωμένου.

Ας απαντήσουν όμως οι χιλιάδες συνταξιούχοι μέλη μας που δεν θα δουν στην τσέπη τους ούτε ένα ευρώ αν θεωρούν θετική  τη ρύθμιση αυτή, όπως και την αύξηση 7,75% κάτω από τα όρια του πληθωρισμού ή την κατάργηση της 25ετίας για τους Δ.Υ.

Εμείς θεωρούμε ότι οι «θετικές αυτές ρυθμίσεις» είναι ελάχιστα ψίχουλα μπροστά σ’ αυτά που μας κλέψανε. Ακόμη και αυτά δόθηκαν για διαχείριση της οργής που ξεχειλίζει για εκλογοθηρεία.

Στα «τευτέρια μας» έχουμε πολλά γραμμένα. Δεν τα χαρίζουμε. Όλα τα διεκδικούμε.

Σημείωση 3η

Αποκατάσταση της αλήθειας

1.    Η πρόταση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΠΣ εκφράστηκε πρώτη φορά στις 12/10/22 χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν, τα μέλη του ΔΣ όπως θα έπρεπε, αφού ο Γραμματέας του ΔΣ της ΠΟΠΣ είναι και μέλος του ΔΣ του Ταμείου (ΜΤΠΥ) και πολύ καλά το γνώριζε.

2.    Κατόπιν εορτής το Προεδρείο της ΠΟΠΣ με το έγγραφο 490/14-10-22 ζητά από τα μέλη του ΔΣ να στείλουν τις παρατηρήσεις τους, γραπτά επί των ήδη εκφρασμένων προτάσεων του Προεδρείου.

 

ΩΣ ΕΚΣΔΗ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ:

 

ΚΑΜΙΑ ενημέρωση δεν μας έγινε για τις θέσεις των μελών του ΔΣ του Μετοχικού για το νομοσχέδιο. Δεν προηγήθηκε ΔΣ

 

3.    Στις 19/10/22 με την 509 ανακοίνωση του Προεδρείου της ΠΟΠΣ χωρίς να προηγηθεί ΔΣ, χωρίς να γνωρίζουμε τις θέσεις των μελών του ΔΣ, χωρίς να ζητηθεί η θέση των Συνδέσμων, μας γνωστοποιήθηκαν ως «τετελεσμένο», οι θέσεις που κατατέθηκαν ηλεκτρονικά στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. «οριστικοποίηση της θέσης-πρότασης της ΠΟΠΣ» στις 19-10-22 ως απόφαση δήθεν του ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 18/10/22 με θέμα το ΜΤΠΥ.

 

Συνάδελφοι δηλώνουμε ότι μέχρι την ανάρτηση των θέσεων του Προεδρείου της ΠΟΠΣ δεν έγινε ΔΣ εκτός και αν πραγματοποιήθηκε χωρίς να προσκληθεί η ΕΚΣΔΗ (Σ. Ακζώτη – Γ. Νάκης – Α. Παπαΐωάννου).

Ζητήσαμε τα πρακτικά του υποτιθέμενου ΔΣ και δεν υπάρχουν.

Αυτά όλα για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Ετσι και αλλιώς οι θέσεις και προτάσεις της ΕΚΣΔΗ έφτασαν σε όλους τους συνταξιούχους μέλη μας, σε όλους τους Συνδέσμους όσο και αν η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΠΣ αρνήθηκε να τις κοινοποιήσει.

 

Σήμερα ο αντιασφαλιστικός, αντεργατικός, αντισυνταξιουχικός νόμος, 4997/2022 με την σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι γεγονός. Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι έχασαν την ευεργετική διάταξη της συνταξιοδότησης με 25ετία.

Οι ανώνυμες επενδυτικές εταιρείες τρίβουν τα χέρια τους. Ο προαναγγελθείς θάνατος του ΜΤΠΥ οδεύει προς υλοποίηση.

 

Η ΕΚΣΔΗ δεν κλαίει πάνω στο χυμένο γάλα.

 

Καλεί τους συνταξιούχους να γυρίσουν τις πλάτες σε όσους τους εμπαίζουν και ανάλογα να πράξουν στις κάλπες που έχουμε μπροστά μας για εκλογή νέας Κυβέρνησης και Διοικήσεων Οργάνων στις αρχαιρεσίες των Συνδέσμων.

 

Συνάδελφοι,

Μονόδρομος για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας είναι η οργανωμένη πάλη, ο ανυποχώρητος διεκδικητικός, ενωτικός αγώνας για την ικανοποίηση των διευρυμένων αναγκών μας.

Παλεύουμε για ένα κόσμο με πραγματική ελευθερία για να είμαστε εμείς και τα παιδιά μας κυρίαρχοι του πλούτου που μόνο ως εργαζόμενοι παράγουμε.

 

ΕΚΣΔΗ

 

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+