Εισήγηση στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου 27/3/2018





Συνάδελφοι, συναγωνιστές

Η ΓΣ μας πραγματοποιείται σε μία περίοδο που σημαδεύεται από έντονες πολιτικές εξελίξεις διεθνώς και στην χώρα μας.

Έχουμε όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα της πίττας σε αγορές πρώτων υλών και ενέργειας, για αλλαγή συνόρων.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί βρίσκουν έκφραση στη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης, το κούρεμα του Ελληνικού χρέους, για τις εμπορικές σχέσεις των ανταγωνιστών  μεταξύ τους. Έχουμε αντιφατικές σχέσεις μεταξύ των κρατών, νέων διακρατικών  εμπορικών συμφωνιών, αναμόρφωση ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Π.χ. την ώρα που η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ αγοράζει οπλικά συστήματα και ενισχύει την σχέση της με τη Ρωσία, ανταγωνίστρια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Ακραία έκφραση ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αποτελεί ο πόλεμος. Ενώ ακόμα οι εστίες του πολέμου δεν έχουν σβήσει στην Ουκρανία και Συρία, έχουμε επικίνδυνες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή – ανατολική Μεσόγειο – Αιγαίο.   Κατάληψη του Αφρίν από τους Τούρκους και αμφισβήτηση των νησιών μας στο Αιγαίο.

Χαρακτηριστικό είναι, η συγκέντρωση Νατοϊκών δυνάμεων στα σύνορα με την Ρωσία και Τουρκικών δυνάμεων στη μεθόριο με την Συρία, για το ζήτημα ίδρυσης αυτόνομου Κουρδικού κράτους. Νέες Νατοϊκές βάσεις στα Βαλκάνια.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η κυβέρνηση, με τη γραμμή της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Δίνει γη και ύδωρ σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ «ενισχύοντας»  τη θέση της χώρας στη περιοχή, για λογαριασμό του εγχώριου κεφ., εκθέτοντας σε ολοένα πιο μεγάλο κίνδυνο το λαό. Πρόκειται για αυταπάτη και αποπροσανατολισμό η δήθεν προστασία του λαού από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Το τρίπτυχο για σταθερότητα-ανάπτυξη-ανταγωνιστικότητα κάθε άλλο παρά σταθερότητα εξασφαλίζει στον Ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου είναι υπαρκτός. Θα κληθούν τα παιδιά μας να δώσουν την ζωής τους για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Το κρίσιμο είναι από ποιους και για τα συμφέροντα ποιας τάξης διεξάγεται ο πόλεμος. Η Εργατική τάξη δεν πρέπει να θυσιαστεί για τα συμφέροντα της  Αστικής τάξης, είναι έξω από τα συμφέροντά της. Γι’ αυτό απαιτείται η οργάνωση της πάλης ενάντια σε όποια συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ενάντια στην αλλαγή συνόρων, ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Να απαιτήσει ο λαός την αποδέσμευση της χώρας από ΕΕ και ΝΑΤΟ οργανώνοντας τη δική του αυτοτελή πάλη, σε περίπτωση πολέμου, για εξουσία που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά του.

Με το θέμα των Σκοπίων ενισχύεται ο εθνικισμός, ο αλυτρωτισμός, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και των άλλων Αστ. Κομ. Γίνεται προσπάθεια να αποκρυφτεί ότι αυτό είναι μέρος της Ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης.

Κοινός παρανομαστής, παρ’ όλες τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών, είναι το τσάκισμα της ΕΤ και όλων των λαϊκών στρωμάτων με αφορμή την κρίση, για  να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Από την ανάπτυξη αυτή δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Κοινός είναι ο στόχος και ίδια η στρατηγική των Κ-Μ της ΕΕ και γι’ αυτό παίρνονται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και παγκόσμια τα ίδια μέτρα, με ή χωρίς μνημόνια και ανεξάρτητα από το βαθμό ανάπτυξης.

Συνάδελφοι, η ΓΣ είναι το ανώτατο όργανο του Συνδέσμου μας. Σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα, πέρα από την εκτίμηση για την δράση μας το προηγούμενο διάστημα, να ανταλλάξουμε γνώμες και να αποφασίσουμε για το πώς θα οργανώσουμε τη συνέχιση της, την επόμενη περίοδο.

Το ΔΣ του Συνδέσμου στην τελευταία συνεδρίαση του, εκτίμησε την δράση του, τα αποτελέσματα αλλά και τις αδυναμίες του.

Η δουλειά μας για το διάστημα που πέρασε προχώρησε σύμφωνα με το προγραμματισμό που αποφασίσαμε στην προηγούμενη ΓΣ, σύμφωνα με το πρόγραμμα δράσης της ΣΕΑ και του ΠΑΜΕ.

Αναπτύξαμε την δραστηριότητά  μας μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνουν οι αντιλαϊκές, αντισυνταξιουχικές πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όλες βέβαια είναι ταγμένες στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η δουλειά μας ήταν και είναι δύσκολη καθώς οι συνθήκες αυτές και η αστική προπαγάνδα επιδρούν στην συνείδηση του κάθε συνταξιούχου με ιδεολογήματα του τύπου δίκαιη ανάπτυξη, παραγωγική ανασυγκρότηση, λύσεις με ισοδύναμα, με κοινωνικά μερίσματα, συμφωνίες με κοινωνικούς εταίρους, κοινωνικούς διαλόγους, με την λογική του μικρότερου κακού  και άλλα.

Δώσαμε και δίνουμε μάχες,  μέσα σε αυτές τις  πολιτικές συνθήκες, σε συντονισμό με τις συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις, δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα, για την ανατροπή των αντιλαικών-αντισυνταξιουχικών πολιτικών για να έχουμε μικρές και μεγάλες νίκες σήμερα αλλά και για ένα καλύτερο αύριο.

Με βάση αυτό τον προσανατολισμό, χαρακτηρίστηκε η δράση μας το προηγούμενο διάστημα.

Κάθε ενέργεια και παρέμβασή μας απέβλεπε στην οργάνωση των συνταξιούχων δημοσίου, στη συσπείρωσή τους και στη συμμετοχή τους στους αγώνες (12% των συνταξιούχων όλων των κλάδων είναι μόνο οργανωμένοι, με το ποσοστό να είναι μικρότερο στους συνταξιούχους Δημοσίου).

Ορόσημο αποτελεί το 70ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας. Η  συμμετοχή τριών μελών του ΔΣ του Συνδέσμου μας στην Διοίκηση της ΠΟΠΣ μας έφερε μπροστά σε νέα καθήκοντα και ευθύνες.

Όλοι μας γνωρίζουμε την προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια από τον Σύνδεσμο μας για την οργάνωση, τον συντονισμό, τη συμμετοχή των συνταξιούχων δημοσίου στους αγώνες, την αλλαγή συσχετισμών δύναμης στους Συνδέσμους Αττικής, Πανελλαδικά και στην Ομοσπονδία χωρίς ποτέ να παρεκκλίνουμε από τον ταξικό προσανατολισμό μας και από τον στόχο για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος στο Δημόσιο.
Σήμερα μετράμε θετικά αποτελέσματα. Εκτός από την αλλαγή συσχετισμών στο συντηρητικό 11μελές ΔΣ της  ΠΟΠΣ, άλλαξε και πανελλαδικά ο χάρτης, με την συμμετοχή ταξικών δυνάμεων στις διοικήσεις των Συνδέσμων. Όλοι  γνωρίζουμε τις μάχες που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια για την τροποποίηση του αντιδημοκρατικού καταστατικού της  Ομοσπονδίας, για τον εκδημοκρατισμό της  εφημερίδας «Βήμα Συνταξιούχων» το περιεχόμενο της οποίας δεν είχε καμιά αγωνιστική αναφορά αλλά έβριθε συντηρητικών απόψεων και αντιλήψεων. Σήμερα κατατίθεται και η άλλη άποψη, ότι υπάρχει διέξοδος, ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι υποχρεωμένοι να αποδεχθούν την λογική του μικρότερου κακού ως αναγκαία. Υπάρχει το Σωματείο - η ΣΕΑ – το ΠΑΜΕ- Υπάρχει η διεκδίκηση με ρήξη και ανατροπή. Υπάρχει διέξοδος και δείχνουμε το δρόμο για τη λύση.

Στο επόμενο συνέδριο της ΠΟΠΣ, που θα πραγματοποιηθεί πρίν το καλοκαίρι, θα γίνει και τροποποίηση του καταστατικού. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για όσο ποιο δημοκρατικό καταστατικό γίνεται.

Τα 3 μέλη του Συνδέσμου μας, με αποφασιστικότητα δίνουν μάχη ως μέλη της Διοίκησης της ΠΟΠΣ, για την οργάνωση των συνταξιούχων δημοσίου πανελλαδικά. Πάνε κόντρα στην προσπάθεια που γίνεται από τις συντηρητικές δυνάμεις της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και πολλών συνδέσμων της, να παραμείνουν οι συνταξιούχοι στην αδράνεια. Οι δυνάμεις αυτές κάνουν σταθερά υπονομευτική δουλειά , προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία της οργανωμένης πάλης με σχόλια του τύπου «οι αγώνες δεν έχουν μαζικότητα και αποτέλεσμα, δεν χρειάζεται να πραγματοποιούνται με τέτοια συχνότητα και ένταση. Είναι καλύτερα να προσανατολιστούμε στα δικαστήρια, σε συναντήσεις με τους αρμόδιους και τους υπουργούς. Πρέπει και μείς να συμβάλουμε στην ανάπτυξη που έχει ανάγκη η χώρα. Ίσως χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε τα αιτήματά μας και να μην είμαστε μαξιμαλιστές». Με αυτό τον τρόπο υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας.

Παρ’ όλα τα εμπόδια και τις δυσκολίες, το ΔΣ του Συνδέσμου με τα μέλη του, έχει συμβάλει πρακτικά και ουσιαστικά στον καλύτερο συντονισμό των Συνδέσμων της Ομοσπονδίας και την δραστηριοποίησή τους. Στα χαρτιά η ΠΟΠΣ είναι μέλος των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Στην πράξη όμως ο Σύνδεσμός μας εκπροσωπεί τους συνταξιούχους δημοσίου στους αγώνες. Συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες της ΣΕΑ και του ΠΑΜΕ.

Έχει συντονιστικό ρόλο με θετικά αποτελέσματα.

·         Χαρακτηριστικό είναι ότι απ’ όλη την Ελλάδα οι συνταξιούχοι εμπιστεύονται το ΔΣ του Συνδέσμου μας ακόμα περισσότερο από τότε που μέλη του είναι και μέλη της Διοίκησης της ΠΟΠΣ. Σε μας απευθύνονται για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση.

·         Μέσα από την δράση μας συνάδελφοι, αποκαλύψαμε την ψεύτικη προπαγάνδα της Κυβέρνησης περί των ισοδύναμων κοινωνικών μερισμάτων που δήθεν θα αποκαταστήσουν τις απώλειες που έχουμε υποστεί χάρη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προπαγάνδα που στην ουσία επιδιώκει να κρύψει την απόφασή της για τα νέα αντισυνταξιουχικά μέτρα που θα προσθέσει πάνω στα παλιά το επόμενο διάστημα.
·         Γλιτώσαμε ένα κόσμο από το να τρέχει στα δικαστήρια και να πληρώνει δικηγόρους. Να πιστεύει σε αυταπάτες, ότι τάχα θα του επιστραφούν όσα χρήματα του παρακρατήθηκαν επειδή οι νόμοι είναι αντισυνταγματικοί.

·         Σταθήκαμε απέναντι στο εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Όπως την ΑΓΣΣΕ, Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΠΣ καθώς και αρκετών ΔΣ Συνδέσμων, ότι δηλαδή οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω χρήματα με δικηγόρους και δικαστικές αποφάσεις για να θησαυρίζουν τα δικηγορικά γραφεία. Ταυτόχρονα δίνουν άλλοθι στις αντισυνταξιουχικές πολιτικές και σπρώχνουν στην αποστράτευση απ’  τους αγώνες τους συνταξιούχους. Η θέση μας είναι όχι μόνο να μας αποδοθούν, άμεσα, όλα τα παρακρατηθέντα αλλά και να σταματήσει κάθε παρακράτηση για υγεία, εισφορές αλληλεγγύης κ.λ.π. 

·         Κάναμε ανοίγματα και συνεργασίες με συνταξιουχικές οργανώσεις Δημοσίου που δεν είναι ενταγμένες στην δύναμη της ΠΟΠΣ όπως ΟΤΑ,ΤΣΜΕΔΕ, ΝΙΜΙΤΣ για ενίσχυση του συντονισμένου ταξικού αγώνα. Σήμερα πολλά μέλη αυτών των οργανώσεων είναι μέλη του συνδέσμου μας, είναι ανάμεσά μας και συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητές μας.
·         Δώσαμε μάχες, ακολουθώντας όλες τις μορφές αγώνα αυτοτελώς, με την ΣΕΑ και το ΠΑΜΕ, με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ.

·         Για την καλύτερη οργάνωση και συμμετοχή των συνταξιούχων, οργανώσαμε συσκέψεις στις περιοχές της Αττικής και σε άλλους νομούς της χώρας ενημερώνοντας τους συνταξιούχους για τα μέτρα , για τα προβλήματα που μας απασχολούν και για το τι πρέπει να κάνουμε για την επίλυσή τους.

·         Εκτιμούμε ότι η ομάδα δράσης του Συνδέσμου αποτελούμενη από δραστήρια μέλη μας που δουλεύουν στο πλάι του ΔΣ, βοήθησε πολύ στο άνοιγμα της δουλειάς μας και είναι ανάγκη η ομάδα αυτή να διευρυνθεί.

·         Οι καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους που συγκεντρώνονται συνταξιούχοι (ΓΛΚ-ΕΤΕΑΕΠ-ΕΦΚΑ-ΜΤΠΥ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΚΑΠΗ) με ενημερωτικά φυλλάδια και συζήτηση, απέδωσε. Έχουμε νέες εγγραφές. Όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι συμμετέχουν στη ζωή του Συνδέσμου, παίρνουν μέρος στις δραστηριότητες του, αγωνιστικές, ενημερωτικές, παραστάσεις διαμαρτυρίας στα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κλπ.
·         Σήμερα ο Σύνδεσμός μας ο οποίος αριθμούσε μετά την τελευταία εκκαθάριση του μητρώου 1500 περίπου μέλη, υπερδιπλασιάστηκε. Αριθμεί περίπου 3500 μέλη.

·         Το στοίχημα είναι η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών συνειδητοποιημένα να μπει στη δράση, να σταθεί απέναντι στον ταξικό αντίπαλο που καταδυναστεύει την ζωή του, την ζωή και το μέλλον των παιδιών του και κυρίως να πιστέψει ότι μπορεί να τον νικήσει.

·         Συμμετείχαμε επίσης, αντιπροσωπεύοντας τους συνταξιούχους Δημοσίου, σε όλες τις κινητοποιήσεις της ΣΕΑ. Πήραμε μέρος, ως μέλη της διοίκησης της  Ομοσπονδίας, στις περιφερειακές συσκέψεις, για την καλύτερη προετοιμασία των περιφερειακών και πανελλαδικών συγκεντρώσεων των συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων.
·         Ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα στις μαχητικές πανελλαδικές συγκεντρώσεις που αρκετές φορές δεν ήταν αναίμακτες . Δεχθήκαμε καταστολή, βία , χημικά.

·         Σε συγκέντρωση της Αθήνας φτάσαμε στην πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου  όπου ο Πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να δεχθεί την αντιπροσωπεία των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων χωρίς βέβαια να δοθεί λύση.

Ωστόσο αδύνατη παραμένει η συμμετοχή συνταξιούχων δημοσίου σε σχέση με τους άλλους κλάδους των συνταξιούχων και αυτό δεν είναι άσχετο από την αντίληψη της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ομοσπονδίας που είναι προσανατολισμένη κυρίως σε κοινωνικούς διαλόγους, επισκέψεις σε υπουργούς και διοικητικούς παράγοντες μακριά και πέρα από την αγωνιστική διεκδίκηση και φέρνει εμπόδια στη δουλειά μας. Εμείς συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις μας σταθερά.

Το συνταξιουχικό κίνημα είναι στο προσκήνιο. Στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο ως την Κρήτη, πήραν μέρος χιλιάδες συνταξιούχοι, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν ποτέ στην συνείδησή  τους και να αποδεχθούν ως τετελεσμένο, την απώλεια των κεκτημένων τους. Απεναντίας δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν και θα διεκδικήσουν όσα οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν. Δεν πρόκειται να χαρίσουν σε κανένα δανειστή και καπιταλιστή όσα με αίμα και θυσίες έχουν κερδίσει.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όπου λειτουργεί το πρωτοβάθμιο σωματείο όπως της Αθήνας, όπου γίνεται προσπάθεια να κατακτηθεί η συνεργασία με τους άλλους Συνδέσμους της Ομοσπονδίας, με τα  σωματεία των άλλων ομοσπονδιών της ΣΕΑ αλλά και του Εργ. Κινήματος, ιδιαίτερα με το Δημόσιο και τους ΟΤΑ. (Παιδεία – Υγεία).

Στην συνείδηση των μελών μας, όλων των συνταξιούχων αλλά και γενικά στη συνείδηση του λαού το συνταξιουχικό κίνημα έχει καταχωρηθεί ως ένα μαχητικό κίνημα που δεν έχει καταθέσει τα όπλα.

Εξάλλου με την πίεση που έχουμε ασκήσει εμποδίσαμε κάποια αντισυνταξιουχικά μέτρα να επιβληθούν νωρίτερα, κάποια άλλα να μην επιβληθούν, όπως τα 25Ευρώ στα νοσοκομεία. Πήραμε πίσω, ψίχουλα βέβαια από τις εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη (προφορικά 6% για την υγεία, διορθωτικές αιτήσεις).

Η αγωνιστική πορεία που έχουμε διανύσει αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.
Η δράση μας το επόμενο διάστημα μπροστά στις εξελίξεις.

Με την Πανελλαδική Συγκέντρωση του Δεκέμβρη του 2017 έκλεισε ο προηγούμενος κύκλος κινητοποιήσεων.

Μπροστά μας έχουμε την  εφαρμογή των νέων μέτρων που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο. Έρχονται και νέοι νόμοι.

Με τον 4ο κύκλο αξιολόγησης που έχουμε σε εξέλιξη και τα 88 προαπαιτούμενα που θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, εργαζομένων και συνταξιούχων, για να εκταμιευθεί η δόση του χρέους, ενσωματώνονται τα προηγούμενα μέτρα όλων των μνημονίων. Έχουμε εφαρμογή προνομοθετημένων μέτρων για το 2019-2020 και νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής έως και το 2022.

Η έξοδος στις αγορές, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η δίκαιη ανάπτυξη που πατάει πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων, κτίζεται πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης που δεν μπορεί να είναι δίκαιη ανάπτυξη όσο υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το πολύ σοβαρό ζήτημα του επανυπολογισμού των συντάξεων. Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον επανυπολογισμό, θα εφαρμοστεί από 1-1-2019. Αυτό το ζήτημα θα αποτελέσει έναν από τους κύριους στόχους πάλης το επόμενο διάστημα.

Έχουμε για το λαό εργαζόμενους και συνταξιούχους:

  • ·         Την μείωση μισθών και συντάξεων κύριων και επικουρικών, μερισμάτων και εφάπαξ
  • ·         Την μείωση του αφορολόγητου στα 5.600 Ευρώ από 9.000 Ευρώ.
  • ·         Περικοπές σε κοινωνικές παροχές, στην υγειονομική περίθαλψη, σε προνοιακά επιδόματα, οικογενειακά επιδόματα ακόμα και ΑΜΕΑ, σε συντάξεις χηρείας
  • ·         Κατάργηση του ΕΚΑΣ
  • ·         Κατάργηση έκπτωσης σε ΦΠΑ στα νησιά
  • ·         Αυξήσεις και στην έμμεση φορολογία
  • ·         Περιορισμός των ΣΣΕ
  • ·         Αύξηση συντελεστών ΕΝΦΙΑ
  • ·         Πλειστηριασμούς και Κατασχέσεις για χρέη ακόμη και 500 Ευρώ προς Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.
  • ·         Αλλαγή νομοθεσίας για αποτελεσματικότητα στην είσπραξη  φόρων.
  • ·         Αφοπλισμό της ΕΤ με την αλλαγή του σ.ν. Στην ουσία κατάργηση της απεργίας, απόφαση που καμιά κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν τόλμησε να επιβάλει δια νόμου
  • ·         Έχουμε σωρεία απλήρωτων συντάξεων και εφάπαξ. Παρανόμως παρακρατηθέντα ποσά από «λάθος» υπολογισμούς στις επικουρικές συντάξεις, εισφορές του ΕΦΚΑ κλπ. 15.000 υπολογίζονται τα εφάπαξ δημοσίου που πρέπει να αποδοθούν.


Ενώ για τα μονοπώλια έχουμε:

  • ·         Νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και μείωση φορολογίας, επιδότηση της ανεργίας
  • ·         Μείωση έως κατάργηση εισφορών.
  • ·         Στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας με επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων, συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών
  • ·         Αλλαγή στον κρατικό μηχανισμό για καλύτερη εξυπηρέτηση της πολιτικής του κεφαλαίου, αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών για την δημοσιονομική πολιτική.
  • ·         Η όποια “χασούρα” των κερδών τους θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις 

Με τον νόμο 4387/2016 που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών των πολιτικών Αστ. Δυνάμεων, ολοκληρώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό οι αλλαγή στη κοινωνική ασφάλιση, όπως αυτή διατυπώθηκε στη Λευκή Βίβλο και τη Συνθήκη του Μάαστριχ το 1992. Είναι στρατηγική του κεφαλαίου που χτυπά ευθέως τον πυρήνα της κοιν. Ασφ. Και τα συστήματα ασφάλισης που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο με μεγάλους αγώνες και με την επιρροή των συστημάτων Ασφάλισης των Σοσιαλιστικών χωρών.

Μέσα στο 2018 και 2019 μπαίνουμε στη λαιμητόμο των νέων περικοπών. Οι ήδη λεηλατημένες μας συντάξεις μπαίνουν στον Προκρούστη της προσωπικής διαφοράς, με προσχήματα την ισότητα μεταξύ νέων και παλιών συνταξιούχων. Η μείωση που θα προκύψει από την περικοπή 18-20% της προσωπικής διαφοράς μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση 3 συντάξεων το χρόνο, αν πάνε όλα καλά με την δημοσιονομική πολιτική. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσοστό θα μεγαλώσει.

Να μην ξεχνάμε και τον αυτόματο κόφτη που καραδοκεί. Πάνω στις μειώσεις που έχουμε υποστεί από τις απανωτές εισφορές αλληλεγγύης στις επικουρικές θα έχουμε και συνέχεια, ίσως και την κατάργησή τους όπως έγινε με τις επικουρικές συντάξεις των τραπεζικών υπαλλήλων. Όλα στα πλαίσια της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για την διεύρυνση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που εξελίσσονται αρνητικά είναι το θέμα της υγείας. Ενώ αυξάνονται οι εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων, μειώνονται όλο και περισσότερο οι παροχές, μειώνεται η χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό, ενώ μεγαλώνει η επιχειρηματική δραστηριότητα με την είσοδο ιδιωτών στον τομέα της υγείας. Η υγεία από κοινωνικό αγαθό όπως θα έπρεπε να είναι, γίνεται εμπόρευμα για πλουτισμό.

Δεν είναι τυχαίο που στη πολιτική επικαιρότητα έχουμε τα σκάνδαλα με τη NOVARTIS, χορός εκατομμυρίων για τα μονοπώλια στο φάρμακο, ενώ πεθαίνουν άνθρωποι στη κυριολεξία έξω ή μέσα στα νοσοκομεία.

Το θέμα της διαφθοράς είναι αποπροσανατολιστικό και άλλοθι για τις αντιλαϊκές επιλογές όλων των κυβερνήσεων.

Αιτία της κρίσης δεν είναι η διαφθορά και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, είναι το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης , που όσο θα διαιωνίζεται, θα τρέφει και τη διαφθορά.

Από τα βασικά μέτωπα πάλης του συνταξιουχικού κινήματος το επόμενο διάστημα είναι να μην περάσουν τα καταστρεπτικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί για τα επόμενα χρόνια  και μέχρι το 2023.

Διεκδικούμε

  • ·         Την κατάργηση όλων των αντιλαϊκών αντισυνταξιουχικών νόμων
  • ·         Την αποκατάσταση των απωλειών όλων όσων μας έχουν αφαιρεθεί
  • ·         Την απόδοση στο ακέραιο όλων των συντάξεών μας, κύριων και επικουρικών, των μερισμάτων, του εφάπαξ, των συντάξεων χηρείας
  • ·         Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης
  • ·         Την ανακεφαλαιοποίηση των κλεμμένων αποθεματικών όλων των ταμείων μας
  • ·         Την καταβολή άμεσα όλων των συνάξεων και του εφάπαξ
  • ·         Την παροχή δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δωρεάν και σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ενίσχυση των δημοσίων υποδομών με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και σύγχρονα διαγνωστικά μέσα. Απαγόρευση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον κλάδο της Υγείας
  • ·         Απόδοση των παρακρατηθέντων από την διαφορά της εισφοράς για την Υγεία και των εισφορών αλληλεγγύης άμεσα.

Η ΣΕΑ εκτιμώντας ότι τα εις βάρος μας μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με προηγούμενες αποφάσεις των κυβερνήσεων και αυτά που έρχονται  θα έχουν ακόμη πιο οδυνηρές συνέπειες σε όλους μας, αποφάσισε ομόφωνα την κλιμάκωση της πάλης με νέο κύκλο κινητοποιήσεων αρχής γενομένης την Παναττική Πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 8/3/2018. Ο σύνδεσμος με τα μέλη του ήταν παρών.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις σε όλη τη Χώρα που θα προσδιοριστούν χρονικά το επόμενο διάστημα. Αυτές θα περιλαμβάνουν δράσεις περιφερειακού, τοπικού και γενικότερου χαρακτήρα. Για την καλή προετοιμασία τους πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στους νομούς της χώρας με συμμετοχή των ΔΣ των σωματείων όλων των κλάδων, των μελών τους και εκπροσώπους των Ομοσπονδιών μελών της ΣΕΑ. (προφορικά για το Δημόσιο πρόβλημα με ΠΟΠΣ).

 Ήδη παίρνονται πρωτοβουλίες  από τα ΔΣ των οργανώσεων για την πλατιά ενημέρωση των συνταξιούχων για τα νέα μέτρα ώστε οι συγκεντρώσεις που θα ακολουθήσουν να φέρουν αποτέλεσμα.  Μετά το καλοκαίρι θα ακολουθήσουν οι πανελλαδικές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις. Ως τότε στην Αθήνα θα γίνονται επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις (συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, στα αρμόδια υπουργεία, στα νοσοκομεία κλπ).

Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.  Σε όλες αυτές τις κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι δημοσίου πρέπει να είναι παρόντες.

Παρόντα επιβάλλεται να είναι και τα μέλη μας.

Το ΔΣ του συνδέσμου μας αποφάσισε τις επόμενες μέρες, μετά την ΓΣ να οργανώσει συσκέψεις σε όλη την Αττική για την ενημέρωση όλων των συνταξιούχων.  

Συνάδελφοι, προβάλλουμε δυναμικά το διεκδικητικό  μας πλαίσιο με αιτήματα που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες μας, να ανταποκρίνονται στον πλούτο που έχουμε ως εργαζόμενοι παράξει και που τον νέμονται οι κεφαλαιοκράτες για τις δικές τους ταξικές ανάγκες και την αύξηση της κερδοφορίας τους.

Καμιά ανοχή στα μέτρα της κυβέρνησης.

·         Τελειώνουμε με τις αυταπάτες τον εφησυχασμό, την αδιαφορία και την απογοήτευση.
·         Τις εύκολες λύσεις των προσφυγών στα δικαστήρια, τα δικηγορικά γραφεία που καλλιεργούν οι δυνάμεις της αντίδρασης και του συστήματος.

Παλεύουμε για να γίνει βαθιά συνείδηση στους συνταξιούχους ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το δρόμο του αγώνα για να αναχαιτισθούν και να ανατραπούν οι αντισυνταξιουχικές αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου.

Δεν θα σταματήσουν να παίρνουν μέτρα σε βάρος μας όσο σκύβουμε το κεφάλι και έχουμε τη λογική του «τίποτα δεν γίνεται».

Βασικό κριτήριο στην επιτυχία του στόχου μας, για γερό-μαζικό-μαχητικό αγωνιστικό συνταξιουχικό κίνημα, δίπλα στο εργατικό, είναι η καλή λειτουργία, σε ότι μας αφορά, του συνδέσμου μας και η συνεργασία του  με όλες τις συνταξιουχικές οργανώσεις. Αυτό εξασφαλίζεται με την σταθερή και μόνιμη, καθημερινή δράση μας.

Όπως είναι γνωστό η επαφή του ΔΣ με τα μέλη μας γίνεται τακτικά και με πολλούς τρόπους, μέσα από συνελεύσεις, ενημερωτικές συσκέψεις για όλα τα προβλήματα, με συσκέψεις κατά περιοχή στην Αττική και όχι μόνο. Μέσα απ’ αυτή τη δράση αξιοποιούμε όλο και περισσότερα μέλη μας που έχουν διάθεση να ενεργοποιηθούν. Επίσης έχουμε αναπτύξει μια σειρά δράσεων για το πολιτισμό και την διασκέδαση, χωρίς να χάνουμε την αγωνιστική πυξίδα μας. Αντίθετα την ενισχύουμε δυναμώνοντάς την με κάθε τρόπο.

Στο σύνδεσμό μας πέφτει το βάρος για να ανοίξει η συνεργασία με τους άλλους συνδέσμους της ομοσπονδίας στην Αττική και στην περιφέρεια όπως και με τα σωματεία των ομοσπονδιών της ΣΕΑ.

Εκτιμούμε ότι διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν ήταν πιο μαζική η συμμετοχή των συνταξιούχων στους ταξικούς αγώνες. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι αυτή είναι η απάντηση, αυτή είναι η διέξοδος και λύση.

Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, με αποφασιστικότητα πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις να ξεπεράσουμε τις προσωπικές αλλά και τις συλλογικές αδυναμίες.
Μπορεί συνάδελφοι, η συμμετοχή των συνταξιούχων να είναι ανοδική ως προς τις εγγραφές και την οργάνωση αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για  την συμμετοχή στην πάλη και τις κινητοποιήσεις. Αυτό πρέπει να το κερδίσουμε.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την σημερινή κατάσταση, απαιτείται η προσωπική υπέρβαση μας, η συλλογική ενεργοποίηση. Η ομάδα δράσης του Συνδέσμου μας είναι ανάγκη να διευρυνθεί και να δραστηριοποιηθεί σε όλη την Αττική. Να εξασφαλίσουμε καταλόγους με τους συνταξιούχων του δημοσίου όλων των κλάδων ώστε να έχουμε πιο σαφή εικόνα της κατάστασης και να την βελτιώσουμε.

Εκτιμώντας την δουλειά του ΔΣ του Συνδέσμου γενικά και ιδιαίτερα του  στόχου μας για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος στο Δημόσιο, αριθμητικά και ποιοτικά θα λέγαμε ότι είναι θετική. Είμαστε σε καλό δρόμο του αγώνα της ρήξης και της ανατροπής. Οι δυνατότητες είναι μεγαλύτερες. Ευθύνη μας είναι να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά. Να βελτιώσουμε την δουλειά μας ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Ως τις επόμενες αρχαιρεσίες του Συνδέσμου μας  πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να στείλουμε περισσότερους αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΠΟΠΣ. Με την πείρα που διαθέτουμε να βοηθήσουμε και τους υπόλοιπους συνδέσμους.
Η συντηρητική  πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας και των συνδέσμων της πρέπει να ανατραπεί. Οι ταξικές δυνάμεις για το καλό των συνταξιούχων πρέπει να πάρουν το πάνω χέρι. Πρέπει και το συνταξιουχικό κίνημα να αντιστοιχηθεί με την επίθεση.

Έτσι πρέπει να γίνει.
Συνάδελφοι το μέλλον που ονειρευόμαστε για μας και τα παιδιά μας δεν θα έρθει από μόνο του, όπως λέει και ο ποιητής, πρέπει να φροντίσουμε εμείς γι’ αυτούς

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+