ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ Προκαλούν εργαζόμενους και συνταξιούχους «καυγαδίζοντας» ποιος τους τσάκισε περισσότερο

ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Προκαλούν εργαζόμενους και συνταξιούχους «καυγαδίζοντας» ποιος τους τσάκισε περισσότερο

Πηγή: Eurokinissi
Μια ακόμη σικέ «αντιπαράθεση», που μόνο ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί, έστησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τους οποίους έχουν κυριολεκτικά τσακίσει. Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητείται στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, προσπάθησε να τονώσει το αφήγημα της «επιστροφής της κανονικότητας» στις εργασιακές σχέσεις.
Έτσι, κατά τον Δ. Τζανακόπουλο, η «πολιτική κατεύθυνση» της κυβέρνησης είναι το αμέσως επόμενο διάστημα, «και με τα μεγαλύτερα πεδία ελευθερίας που προσφέρει η έξοδος από το μνημόνιο», να εντείνει τις παρεμβάσεις «για την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και να προχωρήσει στις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για να μπει ένα τέλος στον κύκλο της απορρύθμισης και της εργασιακής ζούγκλας που επιβλήθηκε την περίοδο 2010-2014». Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε αυτή της την «προσπάθεια», η κυβέρνηση έχει απέναντί της τον Κυρ. Μητσοτάκη που θεωρεί ξεπερασμένο το οχτάωρο και τον πρόεδρο του ΣΕΒ που «λειτουργεί ως λαγός» της ΝΔ.
Βέβαια, αυτού του είδους οι κορόνες περί «επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας», αποσιωπούν συνειδητά ότι η κυβέρνηση με τη συμφωνία του Eurogroup δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει το νόμο Βρούτση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, χώρια όλο το υπόλοιπο αντεργατικό πλαίσιο που διατηρεί (απελευθέρωση απολύσεων, χτύπημα απεργιακού δικαιώματος κλπ). Όσο για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά την αδήλωτη εργασία και τους εργολαβικούς εργαζόμενους, δεν θίγει τον πυρήνα του προβλήματος που είναι οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Επιπλέον, η κυβέρνηση αφού πρώτα προνομοθέτησε το πετσόκομμα της προσωπικής διαφοράς για το 2019, και το κυριότερο, το νόμο-λαιμητόμο (Κατρούγκαλου) που έφερε δραματικές μειώσεις σε παλιούς και νέους συνταξιούχους, τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, «εάν και εφόσον» το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση, να ακυρωθεί το ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς. Η ΝΔ από την πλευρά της προσπάθησε όψιμα να εμφανιστεί ως «υπερασπιστής» των συνταξιούχων τους οποίους τσάκισε με αλλεπάλληλες μειώσεις, καταθέτοντας τροπολογία για να μην περικοπούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2019.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ισχυρίστηκε πως η ΝΔ με αυτή την τροπολογία προσπαθεί «να διασκεδάσει τις εντυπώσεις» επειδή διοργάνωσε ένα ολόκληρο ταξίδι στο Βερολίνο για να πείσει την Μέρκελ να πιέσει ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις στις συντάξεις. 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+