ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ

                                         ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
                                                              22-8-2018

                                       ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΙΑΤΡΟ


Στα πλαίσια των δεσμεύσεων της κυβέρνησης σε  ότι αφορά στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εντάσονται και οι αλλαγόες στο σύστημα Υγείας, στην Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εκτός απο τις Tοπικές Mονάδες Υγείας (ΤΟ.ΜΥ) το σύστημα προβλέπει και την καθιέρωση του Οικογενειακού Γιατρού που θα είναι ο προσωπικός γιατρός του κάθε ασθενή.
Σύμφωνα  με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας καθιερώνεται το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) που δεν επιτρέπει στον ασθενή να επισκεφθεί εξειδικευμένους γιατρούς εάν δεν πάρει παραπεμπτικό απο τον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί εκτός και αν έχει να πληρώσει. Προβλέπεται η παραπομπή των ασθενών απο τον οικογενειακό γιατρό σε ειδικούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας, στα Δημόσια Νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ.
Ο Οικογενειακός γιατρός θα είναι η πρώτη επαφή του ασφαλισμένου, μέσα απο ένα δήθεν δημόσιο σύστημα Υγείας. Υποτίθεται ότι ο οικογενειακός γιατρός θα διατηρεί αρχείο με πλήρες ιστορικό και θα πρέπει να τον συμβουλεύει σε όλα τα θέματα της υγείας του.
Η εγγραφή του στον κατάλογο των οικογενειακών γιατρών θα πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας rdv.ehealthner στην οποία μπαίνει ο ενδιαφερόμενος με κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του
Συνάδελφοι, έως 1-1-2019 υποχρεωτικά πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει την εγγραφή μας στο μητρώο του οικογενειακού γιατρού.
Όμως τι είναι ο οικογενειακός γιατρός ?
Είναι ένας γιατρός (παθολόγος, γενικός ιατρός και παιδίατρος) που θα πρέπει να προστρέχει ο ασθενής σε αυτόν για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχει και ο οποίος θα τον παραπέμπει στον ειδικό ιατρό που θα τον βοηθήσει, αλλά και που σε αυτόν θα μπορεί να γράψει και τα φάρμακά του.
Θα σας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Εάν του πονάει το πόδι θα πάει στον οικογενειακό γιατρό. Θα του περιγράψει το πρόβλημα του, εκείνος  θα του δώσει παραπεμπτικό, εάν το θεωρεί απαραίτητο, για τον ορθοπαιδικό ιατρό και  μετά ο ασθενής θα επιλέξει σε ποιόν θα πάει δηλ σε κάποιον συμβεβλημένο με τον ΠΕΔΥ ή σε  γιατρό ιδιώτη επί πληρωμή.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού όπου πηγαίνουμε απ’ ευθείας στο νοσοκομείο.
Υπάρχουν τρείς κατηγορίες παραπομπών
α)Η άμεση παραπομπή με ισχύ 10 ημερών για μία επίσκεψη σε ειδικό γιατρό
β)Η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερών για μία επίσκεψη
γ)Η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για όσες επισκέψεις απαιτούνται στον ειδικό γιατρό                         
 Η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό σε γιατρό άλλης ειδικότητας γίνεται ηλεκτρονικά, και έως την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης) το σχετικό έντυπο θα εκτυπώνεται και ο πολίτης θα πρέπει να το προσκομίσει  στο Κέντρο Υγείας, στο νοσοκομείο ή στον συμβεβλημένο γιατρό όπου έχει παραπεμφθεί.
Πως θα βρούμε έναν οικογενειακό γιατρό?
Η Κυβέρνηση από 1/8/2018 κατάγγειλε τις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για την υλοποίηση του θεσμού του  Οικογενειακού Γιατρού χωρίς να στελεχώσει τον νέο θεσμό με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών.
Το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να εκδώσει λίστα με τους συμβεβλημένους γιατρούς  ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του ασθενή. Λίστα βέβαια που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες δεν υπάρχει. Η πλειοψηφία των γιατρών αρνείται να συμμετέχει με αποτέλεσμα οι ασθενείς και οι συνταξιούχοι να πληρώνουν για συνταγογράφηση 10 Ευρώ και πολύ περισσότερα για εξέταση
Τι δικαιολογητικά χρειάζεται να προσκομίσω ?
α) Αίτηση
β) φωτοτυπία της Αστυνομικής .ταυτότητας
γ) Φωτοτυπία  κάποιου λογαριασμού που να φαίνεται ο τόπος κατοικίας μας (πχ λογ. ΔΕΗ ή ΕΥΔΑΠ ή τηλεφώνου)
δ) Σε περίπτωση που δεν είμαστε ο κύριος ασφαλιζόμενος αλλά η/ο σύζηγος θα πρέπει να προσκομίσουμε βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης που να φαίνεται ο βαθμός συγγένειας με τον κύριο ασφαλιζόμενο.
Τα καταθέτουμε στον γιατρό της επιλογής μας και εκείνος αναλαμβάνει να ολοκληρώσει την διαδικασία εγγραφής μας εντός τριών μηνών.
Που θα κάνουμε την αίτηση για τον οικογενειακό γιατρό ?
Μέσω Ηλεκτρονικού Υπολογιστή
Σε κάθε  δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Υγείας
Απ’ ευθείας στον Οικογενειακό Γιατρό
Σας παραθέτουμε τα βήματα που θα ακολουθήσετε αν επιλέξετε να κάνετε την αίτησή σας μέσω Η/Υ.
Χρειάζεται να έχουμε τον κωδικό ΤΑXIS (κωδικός πρόσβασης για την φορολογική μας δήλωση) και το ΑΜΚΑ μας.
Ακολουθούμε τα εξής βήματα
Πληκτρολογούμε p-rv
Μας ζητάει τους κωδικούς του ΤΑΧIS και κατόπιν του ΑΜΚΑ μας και τους συμπληρώνουμε
Μας βγάζει έναν κατάλογο με τα στοιχεία μας . Πατάμε επιβεβαίωση.
Επιλέγουμε Εφαρμογή Οικογενειακού Γιατρού και μας βγάζει σε ένα πίνακα που έχει όλα τα προσωπικά μας στοιχεία και συμπληρώνουμε τυχόν ελλείψεις στοιχείων.
Πατάω αίτηση ανάθεσης οικογενειακού γιατρού και εκεί μας βγάζει σε μια λίστα διαθέσιμων γιατρών που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Πατάω επιλογή οικογενειακού γιατρού.
Εκτυπώνω την αίτηση
Δικαίωμα αλλαγής οικογενειακού γιατρού έχουμε μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία εγγραφής μας.
Μπορούμε να προγραμματίζουμε επισκέψεις μόνο στον οικογενειακό γιατρό που έχουμε εγγραφεί.
Για τον προγραμματισμό επίσκεψης σε συμβεβλημμένο  γιατρό άλλης ειδικότητας πρέπει να ακολουθήσουμε την διαδικασία της παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό.
Σημειώνουμε ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις από την αλλαγή είναι ορατές. Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα που αντιμετώπιζει η λαική οικογένεια, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και ανασφάλιστοι αφού φορτώνονται με βάρη και προστίθενται περιοριστικοί όροι για την διαφύλαξη της υγείας τους.
Μέχρι σήμερα η συμμετοχή των γιατρών στο νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, στον θεσμό του οικ. γιατρού είναι ελλιπής, πολύ μικρή και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των ασθενών.
Ο ασθενής αποφεύγει την επίσκεψη σε γιατρό ιδιώτη εις βάρος της υγείας του λόγω του πενιχρού εισοδήματός του. Όταν υποχρεωτικά καταφεύγει σ'αυτόν αναγκάζεται να πληρώσει απο την πετσοκομένη του σύνταξη εις βάρος άλλων αναγκών και υποχρεώσεων (αφήνει απλήρωτες δόσεις δανείων ή λογαριασμών, Φως, Νερό, Τηλέφωνο ή νοίκι με όλες τις συνέπειες που του επιβάλει ο "θύτης").
Συμπέρασμα: Η δράση του λαικού εργατικού συνταξιουχικού κινήματος ενάντια στην αντιλαική - επικίνδυνη, πολιτική πρέπει τώρα να δυναμώσει.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+