ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ - Γράφει η Ελένη Καλλιμώρου Μέλος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων

 

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ 

Ένας πραγματικός εφιάλτης για το λαό με γενικευμένες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε κάθε επίπεδο και στόχο να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και των λαικών στρωμάτων, είναι η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα. Παρουσιάζοντας την ο πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε “οδικό χάρτη” για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Αυτή περιλαμβάνει: 

1. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 

Κεντρική θέση κατέχει το ασφαλιστικό με την προώθηση του κεφαλοποιητικού συστήματος με πρόσχημα τη δημογραφική πιεση. Για νέα αποθεματικά προς επένδυση ύψους 99 δις σε 40 χρ. Αποδέσμευση του κράτους για συντάξεις. Το ζήτημα στις αγορές. Στόχος αποκλιμάκωση της δαπάνης ως ποσοστό του ΑΕΠ και μείωση της επιχορήγησης απο τον κρατικό προυπολογισμό. 

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ: 

• Μεταφορά πόρων από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα στο νέο ιδιωτικό. 

• Μείωση της επιβαρυνσης απο εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη. 

• Αλλαγή της επικουρικής σύνταξης με κεφαλαιοποιητικους μηχανισμούς. 

• Στήριξη των επαγγελματικών ταμειων. 

   

   • Στηριξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε αυτο θέλουν να εντάξουν και τη μακροχρόνια φροντιδα ηληκιωμένων λογω υγείας. Στόχος η πελατεια για επιχειρηματικη δραση και κερδοσκοπία στα χρηματηστηρια. Οσο για την προνοια τα κοινωνικά επιδόματα δεν πρέπει να λειτουργούν ως αντικίνητρα για εργασία δηλ να κοπούν. 

2. ΝΕΕΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 

ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ: 

Κλιμακώνει την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα με μείωση αμοιβής υπερωριών (αυτό που πάνε να περάσουν). Πιο εύκολες απολύσεις. Στο στόχαστρο τα επιδόματα ανεργίας. Συγκεκριμένα: Το επίδομα ανεργίας προτείνεται: 

I. Από 12 σε 6 μήνες αν ο άνεργος συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτησης κλπ II. να μην είναι σταθερό δηλ στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγουμενα 3 χρόνια. Έτσι βάλλονται οι εργαζόμενοι με τους χαμηλούς μισθούς κυρίως και αυτοί που δουλεύουν με μερική απασχόληση. Ετσι αυτοί που δουλεύουν με 400 ευρώ θα παίρνουν επίδομα 200 ευρω. Οι άλλοι θα παίρνουν 6 αντί για 12 μήνες. 

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ:  

Παραπέρα απελευθέρωση για να αρθούν οι περιορισμοί στη δυνατότητα μιας επιχείρησης να μεταβάλλει τον αριθμό των απασχολουμένων. 

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ: 

Θα ορίζεται συμβούλιο εμπειρογνομώνων με 3ετη θητεία για να συμπίπτει με τη θητεία της κυβέρνησης και η πρόταση του θα είναι δεσμευτική. Δηλαδή αποφασίζει μονομερώς η κυβέρνηση με βάση την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.  

ΥΓΕΙΑ: 

Ακόμα χειρότερα: Εμπορευματοποίηση (επιτάχυνση) 

Προτεινει : Ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος . Αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία δηλαδή επιχειρηματικες μονάδες, διεύρυνση των ΣΔΙΤ, νέες περικοπές ιατρικών πράξεων δαπανων και  συνταγογραφήσεων, ελαστικές μορφές εργασίας και πριμοδότηση των ιδιωτικων ασφαλιστικών εταιρειών. Η ΠΦΥ να λειτουργεί σαν κόφτης για τα νοσοκομεία και να περάσει στην ευθύνη  των δήμων και των περιφερειών. 

ΦΑΡΜΑΚΟ:  

Εμπόρευμα για περισσότερη ενισχυση των φαρμακοβιομηχάνων. 

  

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ:  

95% θα συνεχισει να πληρώνει ο λαός μας με στόχο την ελάφρυνση του βάρους στη μισθωτή εργασία δηλαδή των αμεσων φόρων ενω συνεχίζεται η εμμεση φορολογία και με ΦΠΑ και στην περιουσία με ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον απαιτείται η διεύρυνση και με τους ακόμα φτωχότερους. Επίσης προτείνεται η καθιέρωση ενιαίας κλιμακας φορολογίας και για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες . 

Απο τα παραπάνω προκύπτει ότι έχουμε επιτάχυνση των αντιδραστικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα. Τα κύρια σημέια της έκθεσης δεν είναι καινούρια. Οι κυριότερες αλλαγές που προτείνει είναι:  

I. Η επιτάχυνση της συγκέντρωσης και της συγκεντροποιησης του κεφαλαίο 

II. Φθηνότερη εργατική δύναμη Ολοκλήρωση της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. 


    III. Προώθηση της φοροασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου με νέες φοροαπαλλαγές και νέα επέκταση της φορολογίας στα λαικά στρώματα. 


    IV. Προώθηση της επιτελικότητας του αστικου κράτους Διάλυση της όποιας προστασίας των ανέργων. Προώθηση νέων αντιδραστικών αλλαγών στην εκπάιδευση.

  

    V. Προσανατολισμός επενδύσεων στους τομείς που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο την ΕΕ. 

Στην πραγματικότητα το σχέδιο Πισσαρίδη κωδικοποιεί και επιταχύνει την αστική στρατηγηκή που εφαρμόζει η ΝΔ ως συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένας νέος κρίκος στην αλυσίδα των μνημονίων, της κρατικής παρέμβασης για τις ανάγκες του μεγάλου καφαλαίου. Η αύξηση των επενδύσεων προυποθέτει φθηνότερη εργατική δύναμη δηλ αυξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων αφού στόχος είναι τα μεγαλύτερα κέρδη. 

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τις προσπάθειες να κατασκευάσει άλλες διαχωριστικές γραμμές. Γιατί το αστικό κράτος κινείται πάντα στην κατεύθυνσση προώθησης μεταρρυθμήσεων που διασφαλίζουν την κερδοφορία του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. 

ΓΙ' ΑΥΤΟ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ 

Ο λαός είναι ο μόνος πού μπορεί να σταματήσει τον εφιάλτη του.Υπάρχουν οι δυνάμεις για λαικη ευημερία. Φθάνει ο λαός να αποτινάξει το ζυγό της εξουσίας του κεφαλαίου και μέσα από την απόκρουση της αστικής επίθεσης να προετοιμαστούν ολόπλευρα οι δυνάμεις του οργανωμένου μαζικου κινήματος για τις μεγάλες αναμετρίσεις που θα είναι καθοριστικές. 

 Καλλιμώρου Ελένη  

Μέλος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας 

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+