ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

 

               ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

                          ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ  ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1925 

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 4 -Τ.Κ:10677 ΑΘΗΝΑ       Τηλ. 2103815177 Fax 2103801207 

Email: posyndya@gmail.com                                       Ιστότοπος : posyndya.blogspot.com

                                                                             

 

Αθήνα 15/2/2021

ΠΡΟΣ

Τον Πρόεδρο και τα

Μέλη της Προσωρινής Διοίκησης

Της ΠΟΠΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Τα ΔΣ των Συνδέσμων ΠΟΠΣ

 

ΘΕΜΑ           ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦAΛΙΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

 

Συνάδελφοι,

Πάγια θέση του συνταξιουχικού κινήματος, των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, όλων των Γενικών Συνελεύσεων της ΠΟΠΣ και των Συνδέσμων της, είναι:

Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που αφορά στην υγεία, πρόνοια, συντάξεις (κύριες και επικουρικές).

Η διαφύλαξη του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης αποτελεί στόχο πάλης του εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος ενάντια στις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που εργάζονται για την κατάργησή του.

Αυστηρά προσηλωμένη η εκάστοτε κυβέρνηση στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων, βάζει την υπογραφή της για την ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης επικαλούμενη την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η κοινωνική ασφάλιση κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς πολλές φορές αγώνες και είμαστε αποφασισμένοι να την υπερασπιστούμε.

Εκατοντάδες ήταν οι κινητοποιήσεις μας τα τελευταία χρόνια με αυτό το αίτημα.

Η προσπάθεια για την κατάργηση της, άρχισε από το 1992 με την συντηρητική ανασυγκρότηση και την υποχώρηση του ταξικού κινήματος.

Στόχος των κυβερνήσεων, η απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από το συνταξιοδοτικό σύστημα και η μετατροπή του σε ατομική υπόθεση με τις εισφορές των εργαζομένων να κατευθύνονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, κόπος μιας ζωής των εργαζομένων και μόνο, λεηλατήθηκαν στην κυριολεξία για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Από τότε μέχρι σήμερα ψηφίστηκαν εκατοντάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι με αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή μας και στα δικαιώματά μας.

Μείωση συντάξεων, κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης, μείωση κοινωνικών παροχών, επιβολή εισφορών για την υγεία και εισφορές αλληλεγγύης. Αύξηση στα όρια ηλικίας με πρόσχημα το δημογραφικό και το προσδόκιμο ζωής. Οι αλλεπάλληλες ενοποιήσεις των ταμείων έγιναν εργαλεία για την επίτευξη της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.

Στο στόχαστρο και η επικουρική ασφάλιση με την εισαγωγή της κεφαλαιοποίησης και η δυνατότητα ίδρυσης επαγγελματικών ταμείων (Ν. 3029/2002) που έμεινε στα χαρτιά με μετρημένες εξαιρέσεις σε κάποιους κλάδους που προωθήθηκε η ίδρυσή τους από  τις συμβιβασμένες ηγεσίες των οργανώσεων τους.

Τώρα, έχουμε νέο γύρο αντιασφαλιστικής επίθεσης, για την προώθηση των επαγγελματικών ταμείων και την ολοκλήρωση της  ιδιωτικοποίησης των συντάξεων ξεκινώντας με την επικουρική.

Επιδίωξη η μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από το «κόστος» της κοινωνικής ασφάλισης, και διασφάλιση νέων τεράστιων πόρων για τους επιχειρηματίες που θα τζογάρουν τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.

Εισάγεται η κεφαλαιοποίηση στο νέο επικουρικό ταμείο. Ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει τον ατομικό του «κουμπαρά» με προκαθορισμένες εισφορές ανάλογα με το επενδυτικό πακέτο που θα επιλέξει (χαμηλού, μεσαίου, υψηλού ρίσκου), χωρίς όμως να του παρέχεται καμιά εγγύηση για μελλοντική σύνταξη ούτε βέβαια και το ύψος της που θα καθορίζεται από τις αγορές και τα χρηματιστήρια.

Το κόστος μεταβίβασης από το παρόν σύστημα στο νέο κεφαλαιοποιητικό θα φορτωθεί και πάλι στις πλάτες των ασφαλισμένων και με την αποψίλωση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ταμείου (πρώην ΤΕΑΔΥ-ΕΤΕΑΕΠ).

Αντί τα αποθεματικά να στηρίξουν τη Δημόσια Ασφάλιση, θα καλύψουν το κόστος της ιδιωτικοποίησης.

Δεν θα είναι πολύς ο χρόνος που θα ακούσουμε το χιλιοειπωμένο. Το ταμείο είναι ελλειματικό και αναγκαστικά μειώνεται η επικουρική και στη συνέχεια καταργείται για τους νυν συνταξιούχους.

Οσο για τους νέους δεν θα πάρουν ποτέ επικουρική σύνταξη όπως και εφάπαξ.

Συνάδελφοι,

Δεν μας εκπλήσσει η πρόταση συνδικαλιστών που συντάσσονται με την κυβερνητική επιδίωξη να μετατραπεί η επικουρική ασφάλιση σε ιδιωτική όπως υποστηρίζει και η πλειοψηφία της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Μήπως αγνοούν ότι τα επαγγελματική ταμεία εντάσσονται στην ιδιωτική ασφάλιση. Τέτοιες προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές.

Σας καταθέτουμε ομόφωνη απόφαση όλων των Γενικών Συνελεύσεων του Συνδέσμου για αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το ΔΣ του Συνδέσμου εκφράζει ομόφωνα την αντίθεση του με την μετατροπή της επικουρικής σε ιδιωτική με την κεφαλαιοποίηση και την ίδρυση Επαγγελματικών Ταμείων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας εάν παραβρεθεί κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, εξουσιοδοτείται να καταθέσει απόφαση του Συνδέσμου για την αγωνιστική διεκδίκηση του αιτήματος.

Θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο, τον αποτελεσματικό δρόμο του αγώνα πιο δυναμικά και μαζικά.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Σ. Ακζώτη Λ. Κουτσιλέου

 

Επισυνάπτεται κείμενο από το 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης με αποκαλυπτικές τοποθετήσεις αρμόδιων Υπουργών που επιβεβαιώνουν την προσήλωσή τους στη κλιμάκωση της Αντιασφαλιστικής Επίθεσης.

« Στην γκιλοτίνα του τζόγου οι εισφορές και τα αποθεματικά των ασφαλισμένων»

Χώρος για μεγαλύτερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, κατά τη γνωστή τακτική όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών ανατροπών, επικαλέστηκε το δημογραφικό για να δικαιολογήσει την ανάγκη ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Χωρίς να παρουσιάσει ούτε ένα συγκεκριμένο στοιχείο για το πώς τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα στην επικουρική ασφάλιση, τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης και η ιδιωτική ασφάλιση μπορούν τάχα να εξασφαλίσουν συντάξεις και ασφαλιστικά δικαιώματα, επιβεβαίωσε ότι έγνοια της κυβέρνησης είναι πώς θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να δεχθούν το τζογάρισμα του μόχθου τους, μέσα από τις διάφορες μορφές ιδιωτικοποιημένων ασφαλιστικών συστημάτων. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων για τους νέους εργαζομένους - με εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στον πρώτο, δημόσιο πυλώνα του συστήματος - θα φέρει πιο κοντά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην έννοια της προσωπικής αποταμίευσης και της μακροπρόθεσμης επένδυσης. Θα εκπαιδεύσει τους εργαζόμενους και θα "μπολιάσει" την κοινωνία με την ιδέα της προσωπικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, και αυτό θα ωφελήσει την ανάπτυξη και του δεύτερου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος, που στηρίζεται στα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης».

 

Σε άλλο σημείο, έδειξε ότι η σταδιακή εδώ και χρόνια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει διττό στόχο: Να μειώσει το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» για τους εργοδότες, αυξάνοντας τα κέρδη τους, και ταυτόχρονα - σε συνδυασμό με τις πετσοκομμένες συντάξεις - να «σπρώχνει» τους εργαζόμενους στο τζογάρισμα σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης. Όπως ανέφερε, με τη μείωση των εισφορών «αίρεται σε κάποιο βαθμό ένα διαχρονικό δομικό εμπόδιο, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, και δημιουργείται χώρος για προσωπική αποταμίευση μέσω του δεύτερου πυλώνα».

 

Με τη γνωστή επίκληση στο δημογραφικό

Στους ίδιους άξονες κινήθηκε και η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα. Επικαλέστηκε και αυτός το δημογραφικό, ισχυριζόμενος ότι «το υφιστάμενο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ως διανεμητικό, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο στον "δημογραφικό κίνδυνο", όπου λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μειώνεται συνεχώς η αναλογία των οικονομικά ενεργών πολιτών προς τους συνταξιούχους». Ξέχασε όμως να πει ότι τους «οικονομικά ενεργούς πολίτες» περιορίζει καταρχάς η τεράστια ανεργία που γεννιέται και θρέφεται από το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ από τα ασφαλιστικά ταμεία στερούν πολύτιμους πόρους επίσης η τεράστια «ευελιξία», οι μισθοί πείνας κ.ο.κ.

 

Έδειξε ωστόσο ότι πραγματικός στόχος της μεταρρύθμισης είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις να βάλουν στο χέρι για μια ακόμα φορά τα αποθεματικά των εκατομμυρίων ασφαλισμένων. Οπως είπε, «το υφιστάμενο σύστημα δεν λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Αντίθετα, θέτει αντικίνητρα τόσο στην εργασία όσο και στην αποταμίευση και τις επενδύσεις». «Η κυβέρνηση», σημείωσε, «δρομολογεί πολιτικές παροχής κινήτρων για την ενίσχυση και του κεφαλαιοποιητικού συστήματος». Ακολούθως, ανέφερε υποτίθεται αποδεικτικά στοιχεία για το ενεργητικό επαγγελματικών ταμείων και τις περιουσίες τους, χωρίς όμως να πει τίποτα για το ύψος και τη διάρκεια των συντάξεων των ασφαλισμένων.

 

Αποκαλυπτικός ήταν και ο χαιρετισμός του Χρ. Νούνη, προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛΕΤΕΑ). Αναφερόμενος στην «αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου», είπε ότι δημιουργήθηκαν 8 νέα επαγγελματικά ταμεία την περίοδο 2018 - 2020 και αναμένεται να αδειοδοτηθούν τουλάχιστον ακόμα 10 εντός του 2021. Δείχνοντας ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν «μυριστεί το ψητό» σε αυτήν την ιστορία, υπογράμμισε ότι Ταμεία δημιουργούνται «από πολύ σημαντικές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούν μεγάλες επαγγελματικές ομάδες» και ότι «ήδη στο 2ο πυλώνα έχουν δραστηριοποιηθεί εισηγμένες εταιρείες και επιχειρήσεις που προέρχονται από πολύ δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας αλλά και πολυεθνικές εταιρείες». Προβάλλοντας εξάλλου τις μεγάλες προσδοκίες των κεφαλαιοκρατών από το τζογάρισμα των αποθεματικών είπε ότι η ανάπτυξη «τόσο του Νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του 1ου πυλώνα με τον υποχρεωτικό - κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα, όσο και των αμιγώς κεφαλαιοποιητικών προαιρετικών πυλώνων» θα παρέχει «πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας».

 

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+