ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΥΡΕΤΟ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 

Μόνο τους ... σχεδόν υγιείς θα δέχονται τα ιδιωτικά νοσοκομεία που «αξιοποιούνται»

Φούμαρα αποδεικνύονται τα περί «πανστρατιάς» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Οποιος έχει πυρετό δεν μεταφέρεται στο ιδιωτικό νοσοκομείο...

 

Ενα έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς τα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο καταγράφει τις «προϋποθέσεις» για να μεταφερθεί ασθενής από δημόσιο νοσοκομείο σε μία από τις δύο ιδιωτικές κλινικές που τάχα «εντάχθηκαν στο σύστημα» την περασμένη βδομάδα, ήταν αρκετό για να αποδείξει πόσο κουρελόχαρτο ήταν τα λόγια της κυβέρνησης περί «πανστρατιάς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις «οδηγίες» της - διορισμένης από την κυβέρνηση - ΥΠΕ, προκειμένου να μεταφερθεί ένας ασθενής στο (ιδιωτικό) «Ιατρικό Περιστερίου» θα πρέπει να είναι ...σχεδόν υγιής! Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ιδιωτική κλινική, μαζί με το ιδιωτικό μαιευτήριο «Λητώ», από την περασμένη Πέμπτη υποτίθεται ότι εντάχθηκαν «εθελουσίως» (!) στο σύστημα Υγείας για την αντιμετώπιση περιστατικών Covid.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο της ΥΠΕ καταγράφει ως προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών τα παρακάτω:

  • Καλό επίπεδο συνείδησης
  • Είναι απύρετοι
  • Είναι αιμοδυναμικά σταθεροί χωρίς τη χρήση αγγειοσυσπαστικών ή ινοτρόπων
  • Εχουν ικανοποιητική οξυγόνωση
  • Επιθυμητή η CT θώρακος
  • Α/α θώρακος χωρίς ακτινολογική επιδείνωση της νόσου κατά την παρακολούθηση
  • ABGs πριν τη μεταφορά του ασθενούς, αντίγραφο πλήρους ιατρικού φακέλου από την κλινική από όπου διακομίζεται και τηλέφωνο επικοινωνίας για διευκρινίσεις

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Αν πληρούνται όλα τα παραπάνω, τι σόι νοσηλεία θα προσφέρουν «εθελουσίως» τα ιδιωτικά θεραπευτήρια;

Τι αποδεικνύεται; Οτι αυτό που παρουσιάστηκε την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση ως «έκτακτο σχέδιο ενίσχυσης» τελικά αποτελεί ένα ακόμα απροκάλυπτο δωράκι στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνει το «Ιατρικό Περιστερίου» είναι να περιθάλπει ασθενείς που ήδη έχουν σχεδόν αναρρώσει και είναι στα πρόθυρα του εξιτηρίου! Ετσι, χωρίς να αναλαμβάνει πολλές - πολλές υποχρεώσεις για τη θεραπεία, θα τσεπώνει από το Δημόσιο το νοσήλιο που προβλέπεται από τη σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση.

Κάτι ανάλογο προμηνύεται και για τη δεύτερη κλινική που «εξασφάλισε» η κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για ...μαιευτήριο («Λητώ»), που δεν διαθέτει καν Πνευμονολογική κλινική και τις απαιτούμενες ιατρικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση της νόσου, κάτι που - όπως λέει η εργοδοσία του ομίλου - θα εξασφαλιστεί με μετακινήσεις προσωπικού. Τα κρεβάτια και των δύο κλινικών δεν ξεπερνούν τα 200, όσες είναι δηλαδή οι εισαγωγές μίας μέρας στα δημόσια νοσοκομεία.

«Aυτή είναι η περίφημη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, τον οποίο η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας όπου βρεθούν κι όπου σταθούν δεν χάνουν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν», σημειώνει σε δήλωσή της η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, και συμπληρώνει: «Την ώρα που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μόλις που καταφέρνουν να ανταποκριθούν ακόμη και στις αυξημένες ανάγκες παροχής οξυγόνου εξαιτίας του μεγάλου όγκου των ασθενών που νοσηλεύονται, στον ιδιωτικό τομέα θα κατευθύνονται περιστατικά που είναι με το εξιτήριο στο χέρι. Τι ακριβώς απομένει στον ιδιωτικό τομέα να κάνει; Ποια υπηρεσία θα προσφέρει στους ασθενείς Covid; Ντροπή τους.

Επίταξη εδώ και τώρα των 4.000 ιδιωτικών κλινών και 217 ιδιωτικών κρεβατιών ΜΕΘ, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών, και ένταξή τους επί ίσοις όροις με τα δημόσια νοσοκομεία και στο σύστημα εφημεριών, ώστε να εξετάζουν, να νοσηλεύουν και να θεραπεύουν ασθενείς Covid και non Covid».


 

 

125 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε ένα βράδυ...

Την ίδια στιγμή δε που ο ιδιωτικός τομέας δέχεται να περιθάλψει μόνο τους ...απύρετους, στην Αττική μόνο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης καταγράφονταν 85 διασωληνωμένοι ασθενείς non Covid και 40 διασωληνωμένοι Covid οι οποίοι περίμεναν στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, σύνολο δηλαδή 125 άνθρωποι χωρίς κρεβάτι!

Τα κρεβάτια ΜΕΘ σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν πληρότητα 100%, ενώ ήδη μετρούν διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους. Το Σάββατο ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, μπαίνει σε εφημερία χωρίς να έχει ούτε ένα κενό κρεβάτι ΜΕΘ.

Και ενώ κόσμος υποφέρει, η κυβέρνηση συνεχίζει τα παζάρια της ντροπής με τους κλινικάρχες, στη βάση όσων νομοθέτησε για «εθελοντική» και χρυσοπληρωμένη συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Δήλωση της Α. Ρ.

 


 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+