25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - Γράφει η Ελένη Καλλιμώρου , μέλος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

        

          Σήμερα, 200 χρόνια μετά την επανάσταση του 1821, η οποία με βάση τις κοινωνικές δυνάμεις που πήραν μέρος χαρακτηρίζεται ως αστική – εθνικοαπελευθερωτική, μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα για το σήμερα και το αύριο με βάση και τα γεγονότα που ακολούθησαν από τη διαμόρφωση του αστικού κράτους ως σήμερα.

          Στην επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ηγήθηκε η αστική τάξη και η επανστατική της οργάνωση, Φιλική Εταιρεία.

           Σε αυτόν τον αγώνα για την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό και τη διαμόρφωση του δικού της έθνους – κράτους η αστική ταξη οδήγησε και τα λαικά στρώματα και συγκρούστηκε με τους υπερασπιστές της εξουαίας του Σουλτάνου οι οποίοι αντλούσαν προνόμια απ¨αυτό.

          

           Ο λαός μας βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση και κατά τη ναζιστική κατοχή όταν οι συνεργάτες των ναζί καθώς και αστοί πολιτικοί τον καλούσε σε υποταγή και συνεργασία με τούς κατακτητές.

           Σημερα που ζούμε όλη αυτή την επίθεση στα λαικά δικαιώματα από τους πολιτικούς εκπροσώπους του καπιταλιστικου συστήματος ανάγεται σε “εθνικό στόχο” η ανάπτυξη της χώρας, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 

           Σήμερα 200 χρόνια μετά η χώρα μας είναι κατάσπαρτη με τις αμερικανικές βάσεις, κάνει νέες συμφωνίες επέκτασης και εκσυγχρονισμού τους και συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που στοχεύουν στο μοίρασμα της λείας των ενεργιακών πηγών και δρόμων.

             Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι ενταγμένες στούς ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Ο κύνδινος πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας μεγαλώνει. Η τουρκική επιθετικότητα οξύνεται ενώ οι 'σύμμαχοί μας” δεν παίρνουν καμία θέση.

              Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο λαός μας χρειάζεται να υπερασπιστεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά και να βγεί ο τελικός νικητής απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία της εκμετάλλευσης και των πολέμων.

     

              Τα περί”εθνικής ομοψυχίας κι ενότητας” της κυβέρνησης, που ούτε το 1821 υπήρχαν, είναι υποκριτικά όσο μια μικρή μειοψηφία εκμεταλλεύεται καταπιέζει τον λαό και πλουτίζει σε βάρος του.

             

Τσακίζουν τα λαικά δικαιώματα κλιμακώνουν την καταστολή με πρόσχημα την πανδημία ενώ με νέους νόμους παίρνουν πίσω τις κατακτήσεις του λαού.

 

              Η ενότητα που συμφέρει τό λαό είναι μόνο η δική του ενότητα ,η οργάνωση και η πάλη για να γίνει  νοικοκύρης στον τόπο του.

 

        Καλλιμώρου Ελένη μέλος του Συνδέσμου Συνταξιούχων

         Πολιτικων Δημοσίων Υπαλληλων Αθήνας.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+