8 ΜΑΡΤΗ - ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

                             ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ  ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1925

28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 4 -Τ.Κ:10677 ΑΘΗΝΑ       Τηλ. 2103815177 Fax 2103801207

Email: posyndyaHYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com"@HYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com"gmailHYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com".HYPERLINK "mailto:posyndya@gmail.com"com                                      Ιστότοπος : posyndya.blogspot.com

 

                                                                                             Αθήνα   02/03/2021

 

8 Μάρτη, Παγκόσμια μέρα της γυναίκας

Το φετινό σύνθημα του ταξικού κινήματος, και  μαζικών φορέων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι :

Σπάμε τις αλυσίδες της σιωπής, της εκμετάλλευσης, της ανισοτιμίας.

Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή.

Οι Συνταξιούχοι Δημοσίου, οι γυναίκες συνταξιούχοι, έχουν κάθε λόγο  να ενώσουν την φωνή τους, με τις γυναίκες όλου του κόσμου που αγωνίζονται για ισοτιμία, για κατάργηση της εκμετάλλευσης για ένα αύριο χωρίς πολέμους, φτώχια, προσφυγιά, αυταρχισμό και βία.

Βαρύ είναι το τίμημα που πλήρωσαν και πληρώνουν οι συνταξιούχοι από την ολομέτωπη επίθεση της αστικής τάξης ενάντια σε όλα τους τα δικαιώματα.

Με την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης σε υγεία-πρόνοια-συντάξεις και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, πλήττονται όλοι οι ασφαλισμένοι ενώ βαθαίνει η ανισοτιμία ανδρών-γυναικών με συνταξιοδοτικό χάσμα μεταξύ τους.

Στο όνομα του κέρδους καταργούνται κεκτημένα και μεγαλώνει η ανισοτιμία.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν :

Σύμφωνα με την έκθεση που εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνών σε συνεργασία με την Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, πολύ μικρότερες συντάξεις λαμβάνει μεγάλος αριθμός γυναικών και αρκετά μεγάλος δεν λαμβάνει σύνταξη, ούτε και ελάχιστη, σε σχέση με τους άντρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ε.Ε. το ύψος των συντάξεων των γυναικών ηλικίας 65-79 ετών είναι κατά 30,3% χαμηλότερη από των ανδρών της ίδιας ηλικίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, π.χ για τον μήνα Οκτώβριο του 2020, το 19,9% των συνταξιούχων γυναικών λαμβάνει 400 Ευρώ σύνταξη.

Επίσης, πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε σχέση με τους άντρες δεν παίρνουν καμιά απολύτως σύνταξη. Δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τις προΰποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω του υψηλότερου ποσοστού ανεργίας που πλήτει τις γυναίκες, τις συχνότερες διακοπές εργασίας στον εργάσιμο βίο τους λόγω της ιδιαιτερότητας του φύλου (Μητρότητα, εγκυμοσύνη, φροντίδα οικογένειας, παιδιών και ηλικιωμένων). Έλλειψη κοινωνικών δομών και παροχών.

Αιτία της διεύρυνσης της ανισοτιμίας είναι οι αλλεπάληλες μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις.

Με αυτές τις αλλαγές καταργούνται οι όποιες ευνοΐκές υπέρ των γυναικών διατάξεις προηγούμενων νόμων. Στο όνομα της ισότητας, δεν υπάρχει πλεόν καμιά διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών για συνταξιοδότηση.

Καταργήθηκαν τα μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών και αυξήθηκαν όλα τα ηλικιακά όρια όλων των ασφαλισμένων στα 67 έτη και τα χρόνια ασφάλισης έως και 40. Νούμερα που μπορεί και να αυξηθούν αφού εξαρτώνται από το προσδόκιμο ζωής, το δημογραφικό και δημοσιονομικό, με τον κόφτη των συντάξεων να καραδοκεί ανάλογα με τις αγορές και τα χρηματιστήρια.

Η φετινή παγκόσμια μέρα της γυναίκας, 111 χρόνια μετά την καθιέρωσή της, από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη Σοσιαλιστριών Γυναικών για τους αγώνες διεκδίκησης ισοτιμίας και ίσων δικαιωμάτων στην εργασία και στην κοινωνία, βρίσκει τις γυναίκες στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, αντιμέτωπες με μεγαλύτερη ανασφάλεια και αδιέξοδα σε όλα τα όσα τις αφορούν.

·        Η αντιλαΐκή επίθεση μεγαλώνει

·        Καταρρέουν τα συστήματα υγείας μετά από ένα χρόνο πανδημίας

·        Στη χώρα μας η κατάσταση στις δομές υγείας, στα νοσοκομεία, στην ΠΦΥ χειροτερεύει.

·        Αυξάνονται τα περιστατικά αυταρχισμού, βίας και σεξουαλικής βίας σε βάρος γυναικών, νέων ατόμων ανδρών και γυναικών

·     Στην εργασία η επίθεση οδηγεί σε καθεστώς αναστολής, απόλυσης, τηλεργασίας με κατάργηση ωραρίου, άδειας, ρεπό. Προσπαθούν οι γυναίκες κάτω από την απειλή του χάσιμου του μεροκάματου να συνδιάσουν την δουλειά με την φροντίδα των παιδιών που και αυτά ζουν με τις συνέπειες του LOCKDOWN με  κλειστά σχολεία. Η μόρφωση, η γνώση, ο πολιτισμός κάτω από την σκιά της πανδημίας έχουν μπεί στο περιθώριο.

·        Η επίθεση φέρνει χρέη, απλήρωτους λογαριασμούς, πλειστηριασμούς, φτώχια και απελπισία

Νέα επίθεση ετοιμάζει η Κυβέρνηση με σχέδιο νόμου για περισσότερη καταστολή στη συνδικαλιστική δράση, για 10ωρη δουλειά, διεύρυνση του εργάσιμου χρόνου, δουλειά την Κυριακή σε πολλούς κλάδους, αύξηση του ανώτερου ορίου των υπερωριών κλπ. Νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση με της ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Σύνταξης, κεφαλαιοποίηση των συντάξεων και προώθηση των Επαγγελματικών Ταμείων με στόχο την μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, απαλλάσσοντας την εργοδοσία και το κράτος τους από το κόστος της ασφάλισης ενώ θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες λεηλατώντας τα ταμεία και τους ασφαλισμένους άνδρες και γυναίκες. Οι μεταρρυθμίσεις δήθεν για ισοτιμία επιδεινώνουν το πρόβλημα όπως γίνεται με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα.

Οσο κλιμακώνεται η επίθεση  αυξάνονται τα αυταρχικά μέτρα, η καταστολή και ο αυταρχισμός με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, περιορισμό μέχρι κατάργηση της απεργίας, απαγόρευση των συγκεντρώσεων και συλλογικών διαδικασιών.

Ταυτόχρονα κλιμακώνεται η συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, εν μέσω ανταγωνισμών για το μοίρασμα της πίτας, την συνδιαχείριση των προβλημάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Ο Σύλλογος μας εκφράζει την αλληλεγγύη του στις γυναίκες που κακοποιούνται, παρενοχλούνται ή βιάζονται, αυτές και τα παιδιά τους, εκεί που ζουν, δουλεύουν, σπουδάζουν και αθλούνται.

Καταδικάζει την υποκρισία και το δήθεν ενδιαφέρον της Κυβέρνησης και των ομοίων της τη στιγμή που αυτά γίνονται σε εργασιακό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον όπου ενισχύεται η βία.

Περισσεύει η υποκρισία και το ψεύτικο ενδιαφέρον αφού μετρούν την βία ως «κόστος» για την οικονομία και την παραγωγή. Όταν παρουσιάζουν την βία που ασκείται ή την παρενόχληση σαν ατομικό ζήτημα και αφήνουν στο απυρόβλητο την γενεσιουργό αιτία που είναι η δίψα για κερδοφορία, το βάρβαρο σύστημα και οι μηχανισμοί του.

Στο όνομα της ισότητας και την κατάργηση δήθεν της κοινωνικής αδικίας καταργούνται οι όποιες κατακτήσεις και παίρνονται όλο και πιο επώδυνα μέτρα κοινά για άνδρες και γυναίκες, που εξαθλιώνουν την ΕΤ θωρακίζοντας ταυτόχρονα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η ανισότητα των φίλων, η βία κατά των γυναικών, των νέων ανθρώπων, ατόμων με ιδιαιτερότητες δεν θα σταματήσει όσο υπάρχει το σύστημα που τις αιμοδοτεί. Η βία ασκείται κλιμακούμενη μέρα με την μέρα, στις γυναίκες που αγωνιστικά διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Η καταστολή και η βία πάει χέρι-χέρι με την αντιλαΐκή επίθεση ενάντια σε άντρες και γυναίκες. Ασκούν βία όταν αντιδρά αγωνιστικά η γυναίκα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

Είναι ανάγκη οι γυναίκες να σπάσουν τις αλυσίδες του αδιέξοδου ατομικού δρόμου. Να λειτουργήσουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς για ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους μαζί με τους άλλους εργαζόμενους που πλήττονται το ίδιο σκληρά στο πεδίο της εργασίας και της οικονομίας και να απαιτήσουν:

-       Αμεση χρηματοδότηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από τον κρατικό προΰπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Ανοιγμα Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας του λαού. Κάλυψη του γενικού εμβολιασμού, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων όλων των συνταξιούχων.

-       Χρηματοδότηση για συμβουλευτικά κέντρα, ξενώνες και προστασία από τη βία

-    Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση για όλους σε Υγεία, Πρόνοια, Συντάξεις. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, ΟΧΙ στη μείωση συντάξεων ανδρών και γυναικών.

-       Αμεση απόδοση των εκκρεμών οριστικών συντάξεων. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και 55 για τις γυναίκες με πέντε χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

-       Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

-       Πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων

-       Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Ο Σύνδεσμός μας τιμάει την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη – Στέκεται στο πλευρό των γυναικών που διεκδικούν την ζωή που δικαιούνται και αγωνίζονται για μια κοινωνία χωρίς την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο για πραγματική ισότητα και ταξική δικαιοσύνη.

Το ΔΣ

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+