ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΚΣΔΗ)

 

Αθήνα 29 Απρίλη 2024

Θέμα: Σχέδιο Καταστατικού Συλλόγων

Προς τα ΔΣ των Συλλόγων-Συνδέσμων της ΠΟΠΣ

Συνάδελφοι,

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, στις 10/4/24, σας έστειλε Σχέδιο Καταστατικού και περιμένει, ως τις 15 Μάη, τις δικές σας θέσεις και σχετικές παρατηρήσεις, για να διαμορφώσει το τελικό κείμενο, που θα λάβετε εκ νέου, για να τροποποιήσετε το Καταστατικό σας.

Τα Καταστατικά των Συλλόγων έπρεπε προ ετών να έχουν τροποποιηθεί και να συμπεριλάβουν τον Ν. 4331/2015 με τον οποίο επήλθε τροποποίηση του Ν. 1264/82 και νομοθετήθηκε υποχρεωτικά η απλή αναλογική για την εκλογή Οργάνων Διοίκησης και Αντιπροσώπων και στις συνταξιουχικές οργανώσεις.

Τα Καταστατικά των Συλλόγων πρέπει να εκδημοκρατιστούν. Να τροποποιηθούν σύμφωνα με την ισχύουσα σωματειακή νομοθεσία, τις ιδιαιτερότητες του κάθε Συλλόγου και να κατοχυρώνουν την αυτονομία τους.

Πιστεύουμε, όμως, πως με τη συγκεκριμένη παρέμβαση της Ομοσπονδίας, γίνεται άλλη μια προσπάθεια χειραγώγησης και ελέγχου των Πρωτοβάθμιων Σωματείων ενώ σύμφωνα με τον θεμελιακό νόμο 281/1914 απαγορεύεται η παρέμβαση υπερκείμενου οργάνου στους συλλόγους.

Γίνεται άλλη μια προσπάθεια από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΠΣ να τροποποιηθούν τα Καταστατικά και να συμπεριλάβουν τις  επτά (7) επίμαχες προτάσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ, που ΔΕΝ ψηφίστηκαν από το Καταστατικό Συνέδριο και ΔΕΝ έχουν αποτελέσει διατάξεις του νέου Καταστατικού, όπως π.χ. η εξής αντικαταστατική πρόταση: «Εναρμόνιση των Καταστατικών των Συνδέσμων με το νέο Καταστατικό της ΠΟΠΣ και τις αποφάσεις του Οργανωτικού Συνεδρίου».

Η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής. Στο Καταστατικό Συνέδριο δεν ψηφίστηκε η σχετική πρόταση, όπως και οι άλλες έξι (6), αφού απαιτείται η αυξημένη απαρτία των ¾, που δεν επιτεύχθηκε.

Βέβαια ψηφίστηκε από το λεγόμενο Οργανωτικό Συνέδριο με την απαρτία του 50+1, που δεν γίνεται αποδεκτή.

Το βέβαιο είναι ότι αν επιβληθεί και υιοθετηθεί, με όποιο τρόπο η χειραγώγηση, θα οδηγήσει σε περιπέτειες την Ομοσπονδία, την ώρα που απαιτείται η ενότητα, η συλλογικότητα, για την επίλυση των πολύ μεγάλων προβλημάτων των συνταξιούχων.

Μπούσουλας για όλους μας είναι κατά σειρά, ο Αστικός Κώδικας, η σωματειακή νομοθεσία, τα Συνέδρια (καταστατικά και εκλογοαπολογιστικά) της ΠΟΠΣ και των Συνδέσμων.

Η παρέμβαση της Ομοσπονδίας αφορά ΜΟΝΟ στο εκλογικό μέτρο για τους αντιπροσώπους, όπως και στο ύψος της συνδρομής των Συλλόγων προς την ΠΟΠΣ, που και αυτά είναι ζητήματα των Συνεδρίων της.

Ίσως θα μπορούσαμε να δεχτούμε ως θετική πρόταση, ζητήματα συγχρονισμού, με την προϋπόθεση ότι δεν επηρεάζουν τη λειτουργία, τις ιδιαιτερότητες, την αυτονομία, την αυτοτέλεια και τον ταξικό προσανατολισμό του κάθε Συλλόγου χωριστά.

ΕΚΣΔΗ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+
Latest