ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΚΣΔΗ)

(Σ. Ακζώτη - Γ. Νάκης – Α. Παπαϊωάννου)

Μέλη της Διοίκησης της ΠΟΠΣ

                                                                                            Αθήνα 5/4/2024

 

Προς

Το Προεδρείο της ΠΟΠΣ

 

Στο ΔΣ της Ομοσπονδίας στις 28/3/2024 μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητήσαμε και για το Σχέδιο Καταστατικού  που θα αποστείλετε με απόφαση της πλειοψηφίας (ΕΠΟΣ) στους Συλλόγους μέλη μας, προκειμένου να εναρμονήσουν τα καταστατικά τους με αυτό της ΠΟΠΣ.

Εκφράσαμε την αντίθεσή μας επί της Αρχής, καταθέτοντας την θέση μας ότι δεν επιτρέπεται υπερκείμενο όργανο να παρεμβαίνει στην αυτοτελή δράση και λειτουργία των Συλλόγων.

Τα καταστατικά των Συνδέσμων θα έπρεπε προ ετών να τροποποιηθούν σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία (1264/82) και να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική. Πιστεύουμε ότι το σχέδιο που αποστέλλεται είναι για χειραγώγηση των Συλλόγων και εξυπηρέτηση  παραταξιακών και πολιτικών  σκοπιμοτήτων.. Έτσι και αλλιώς η πλειοψηφία αποφασίζει….!

Μεταξύ των θέσεων μας, που διαφέρουν από τις δικές σας,  είναι και αυτές που αφορούν στην προσωρινή παραίτηση αντιπροσώπου στο Συνέδριο, λόγω κωλύματος, όπως αναφέρεται στο σχέδιο καταστατικού άρθρο 13 παρ. 5.6.  Έχει συζητηθεί το θέμα και στο λεγόμενο Οργανωτικό Συνέδριο.

Σ΄αυτή την περίπτωση αναφέρεται στο σχέδιο: «αντικαθίσταται προσωρινά από τον αναπληρωματικό ο οποίος επιστρέφει κανονικά σε επόμενο Συνέδριο» δηλαδή προτείνεται προσωρινή  αντικατάσταση του απουσιάζοντος.

Η άποψη εργατολόγων είναι ότι δεν υπάρχει προσωρινή αντικατάσταση από αναπληρωματικό. Εάν κωλύεται και δεν παρίσταται, δεν αναπληρώνεται η απουσία. Η θέση μένει κενή,  όπως έγινε πολύ σωστά, με τον Στράτο Ξηρουδάκη.

Ζητήσαμε από το ΔΣ να έχουμε την έγγραφη γνωμοδότηση της κ. Τσίπρα επ’ αυτού, δηλαδή αν ισχύει η προσωρινή παραίτηση εκλεγμένου αντιπροσώπου στο Συνέδριο,  η επάνοδος του και εάν συνάδει με σχετική νομοθεσία την οποία θα θέλαμε να γνωρίζουμε.

 

ΕΚΣΔΗ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+