Απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 6 Ιούλη οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στα ΚΗΦΗ και στα ΚΔΑΠ, που επί 15 χρόνια εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Τα σχετικά προγράμματα εφαρμόζονται σε όλους τους δήμους, με 876 δομές και 3.500 εργαζόμενους και αποτελούν προνοιακές δομές.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν την αναγνώριση των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για οριστική λύση του εργασιακού τους ζητήματος, αλλά και άμεσα νομοθετική ρύθμιση για τη λύση της πολύχρονης εργασιακής τους ομηρίας.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους.
Στο χαιρετισμό του υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, πως το ΚΚΕ έχει στηρίξει «ποικιλόμορφα τον αγώνα σας για μόνιμη και σταθερή δουλειά». Αναφερόμενος στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε πριν λίγες μέρες στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη και στην απάντηση που δόθηκε, ανέφερε πως αυτή ήταν «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πολλά, δυστυχώς διέψευσε πολλούς από τους εργαζόμενους». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θέλει οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν τις απώλειες που είχαν αυτά τα χρόνια, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες τους, διότι «σύγχρονη ανάγκη είναι να έχουν οι εργαζόμενοι μόνιμη και σταθερή δουλειά». Αυτοί που δεν θέλουν, υπογράμμισε, είναι αυτοί που θέλουν να κερδίσουν ακόμα περισσότερο από την ανεργία στην αγορά εργασίας, είναι αυτοί που θέλουν φτηνή εργατική δύναμη για να ενισχύσουν παραπέρα την κερδοφορία τους.
«Οι εργαζόμενοι δεν ωφελούνται από αυτή την πολιτική. Αντίθετα είναι αυτοί που επιδεινώνεται η ζωή τους και πληρώνουν το μάρμαρο, γι' αυτό μόνη προοπτική είναι η συνέχιση των αγώνων», ανέφερε. Είπε δε ότι ο αγώνας των συμβασιούχων έπρεπε το προηγούμενο διάστημα «να είναι και δικός σας αγώνας και να εκφραστεί και με τη συμμετοχή σας».
Χαιρετισμό στους εργαζόμενους απηύθυναν επίσης ο Παναγιώτης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ και ο Σπύρος Κωνσταντάς πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον Π. Σκουρλέτη, ο οποίος δεν απάντησε επί της ουσίας σε κανένα από τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, τους έδωσε ραντεβού το ...Σεπτέμβρη κάνοντας αναφορά σε νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο, η οποία θα πρέπει να είναι συμβατή με το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά και να «πείσει» τους θεσμούς ότι το τέλος στην εργασιακή ομηρία αυτών των εργαζομένων, οι οποίοι δουλεύουν για πολλά χρόνια στις ίδιες θέσεις, δεν συνιστά νέες προσλήψεις και δεν επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό. Κατά πληροφορίες, τους είπε πως σε περίπτωση που καθυστερήσουν ο σχετικές συζητήσεις θα δοθεί παράταση στις συμβάσεις τους.
Δυναμικό «παρών» από Πάτρα και Πελοπόννησο
Δυναμικό «παρών» στην πανελλαδική κινητοποίηση στο Σύνταγμα έδωσαν οι εργαζόμενοι από την Πελοπόννησο.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Ιουλία Γιαννιτσοπούλου.
Χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους απεργούς ο Κ. Πελετίδης εξέφρασε τη στήριξη της δημοτικής αρχής στο δίκαιο αγώνα τους, γιατί βιώνουν εργασιακό καθεστώς ανασφάλειας και ομηρίας επί σχεδόν 15 χρόνια.
Στον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, 16 εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξυπηρετούν σε έξι δομές 450 άτομα που έχουν ανάγκη από βοήθεια στο σπίτι.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι εμπαίζονται προκλητικά από όλες μέχρι σήμερα τις αστικές κυβερνήσεις και τους ανακοίνωσε τη χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που στηρίζει τον αγώνα και τα αιτήματά τους, για άμεση νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, προκειμένου να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και να σταματήσει έτσι η πολύχρονη εργασιακή τους ομηρία. Υπογράμμισε, τέλος, ότι με τη μονιμοποίηση αυτών των εργαζομένων θα μπορεί ο δήμος να προσφέρει περισσότερες υπηρεσίες στο λαό της πόλης.