ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΚΣΔΗ)

 

ΑΘΗΝΑ 28/8/2023

                                          ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σχόλια σχετικά με τις ενημερώσεις και ανακοινώσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΠΣ (ΕΠΟΣ)

 

 

Με την ενημέρωση μας, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις μας, όπως αυτές εκφράζονται στα ΔΣ της Ομοσπονδίας και όχι μόνο.

Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι οι θέσεις της ΕΚΣΔΗ, ως μειοψηφία στην Διοίκηση της ΠΟΠΣ, θα υιοθετούνται, πολύ περισσότερο ότι θα επιβάλλονται για να γίνουν  θέσεις στην Ομοσπονδία.

Οι αποφάσεις της πλειοψηφίας γίνονται θέσεις και είναι αποτέλεσμα συσχετισμού δυνάμεων.

Αυτόν τον συσχετισμό, αρνητικό για την ΕΚΣΔΗ, δεν το κρύβουμε, πασχίζουμε να αλλάξουμε, γιατί πιστεύουμε ότι η αλλαγή συσχετισμού  θα λειτουργήσει προς όφελος των συνταξιούχων για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την κλιμάκωση των αγώνων

Και για να αλλάξει πρέπει να γίνονται γνωστές οι θέσεις μας.

Η Δημοκρατία, που επικαλείται η ΕΠΟΣ αποδέχεται τις διαφορετικές απόψεις.

Τα σωματεία λειτουργούν με παρατάξεις και συσχετισμούς. Οι συσχετισμοί  και αλλάζουν και διαμορφώνονται.

Ας μη ξεχνάμε ότι μέχρι το 2017 η ΕΚΣΔΗ ήταν αποκλεισμένη από το ΔΣ της Ομοσπονδίας λόγω αναχρονιστικών καταστατικών, απόψεων και πρακτικών.

Οι ανάγκες του κινήματος και οι αγώνες των συνταξιούχων επέβαλαν την απλή αναλογική στο εκλογικό σύστημα του συνταξιουχικού κινήματος όπως και την τροποποίηση των αναχρονιστικών αντιδημοκρατικών καταστατικών.

Και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω βέβαια.

Συνάδελφοι,

Δεν έχουμε σκοπό να ανταποδώσουμε τους χαρακτηρισμούς που βρίθει η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14 του Ιούλη της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΠΣ ενάντια στην ΕΚΣΔΗ, όπως και η ανακοίνωση της ΕΠΟΣ (25-7-2023).

Δεν μπορεί να μας κατηγορούν επειδή δεν συμφωνούμε με τις θέσεις της πλειοψηφίας, την στρατηγική και την πρακτική της.

Οι δικές μας θέσεις, που τις εκφράζουμε στα ΔΣ της Ομοσπονδίας, έχουμε την απαίτηση να καταγράφονται στο Βιβλίο Πρακτικών, να μη παραποιούνται και αποκρύπτονται.

Παραβλέποντας την παραποίηση των θέσεων μας, ακόμα και με αλλοίωση των πρακτικών, επισημαίνουμε ότι

εμείς με τις αλήθειες της ΕΠΟΣ διαφωνούμε,

διότι θεωρούμε ότι είναι επιζήμιες για το κίνημα, τους Συνδέσμους, για την μαζικοποίηση των Συλλόγων, των συνταξιούχων και των συμφερόντων τους.

Χωρίς  χαρακτηρισμούς, συκοφαντίες και καυγάδες, δεν ωφελούν άλλωστε, δηλώνουμε ότι οι απόψεις της μειοψηφίας θα γίνονται γνωστές.

Θα ασκούμε κριτική, έτσι λειτουργεί η δημοκρατία που επικαλείται η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΠΣ.

Συμφωνούμε ότι επικρατεί η άποψη της πλειοψηφίας αλλά δικαιούται η μειοψηφία να έχει τις απόψεις της και να τις κοινοποιεί.

Συνάδελφοι,

Δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε αυτά που διαβάσαμε στην ανακοίνωση της Ε.ΠΟ.Σ 25/7/2023 και προξενεί σ’ όλους μας  εντύπωση.

Διαβάζουμε « …πιστοί στις δημοκρατικές και καταστατικές διαδικασίες, πρωτοστατήσαμε και καταφέραμε το σημαντικότερο, να βγάλουμε την ΠΟΠΣ από την αφάνεια και την ανυποληψία. Καταφέραμε να κάνουμε την ΠΟΠΣ πρωταγωνίστρια και όχι να την διατηρήσουμε ουρά και συμπαρακολούθημα».

Τον  παραπάνω ισχυρισμό τον  απευθύνουν  στην ΕΚΣΔΗ ως κριτική. Όμως η παράταξη της ΕΚΣΔΗ δεν ήταν ποτέ πλειοψηφία στην ΠΟΠΣ.

Σύμφωνα με το παραπάνω απόσπασμα για τουλάχιστον 20 χρόνια η ΠΟΠΣ ήταν στην αφάνεια και στην ανυποληψία.

Την τελευταία όμως εικοσαετία Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΠΣ  ήταν ο αείμνηστος συνάδελφος Βαβουγυιός στο έργο και στην παρακαταθήκη του οποίου ομνύει η παράταξη Ε.ΠΟ.Σ.

Περί Κομματικοποίησης:

Απέναντι στη δράση, στις θέσεις, στις προτάσεις και στη συγκεκριμένη κριτική   της ΕΚΣΔΗ η παράταξη της ΕΠΟΣ, αντί επιχειρημάτων, προσφεύγει στο γνωστό και  διαχρονικό απ’ όλες τις κυβερνήσεις, πλην όμως ξεπερασμένο, ιδεολόγημα της κομματικοποίησης, χωρίς όμως ποτέ να  αναφέρει κάτι το συγκεκριμένο.

Συνάδελφοι της  Ε.ΠΟ.Σ δεν έχετε καθόλου φαντασία και εκτίθεστε.

Κατά πρώτον το ίδιο τροπάριο χρησιμοποιούν, διαχρονικά, οι κυβερνήσεις μαζί και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός στην προσπάθειά τους να υπονομεύσουν και  να συκοφαντήσουν  τις διεκδικήσεις και τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά   και όσων άλλων φορέων, κομμάτων κ.α  στηρίζουν τους αγώνες αυτούς.

Κατά δεύτερο  οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΕΚΣΔΗ στο ΔΣ της ΠΟΠΣ και  στους τοπικούς συλλόγους, αλλά και οι φίλοι της, δίνουν κάθε φορά και το καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία των αγώνων  της ΣΕΑ, της ΠΟΠΣ  και των τοπικών συλλόγων, όταν άλλα μέλη ΔΣ τοπικών συλλόγων ή απουσιάζουν ή «συμμετέχουν» δια αντιπροσώπου ή καταψηφίζουν τη συμμετοχή σε συγκεντρώσεις συνταξιουχικών και εργατικών οργανώσεων της πόλης τους(π.χ. η καταψήφιση  για συμμετοχή στη συγκέντρωση 17/12/22 κατά της ακρίβειας της ΣΕΑ Θεσσαλονίκης με εργατικά σωματεία).

Αλήθεια γιατί το 2022 καλούσατε τους συνταξιούχους να συμμετέχουν γενικά στις συγκεντρώσεις στην ΔΕΘ, ενώ φέτος καλείτε στη συγκέντρωση της ΓΣΣΕ και όχι των συνταξιουχικών οργανώσεων, της ΣΕΑ Θεσσαλονίκης ,που έχουν  τον πρώτο λόγο στην πόλη τους;

Και τρίτον  κάθε φορά που μιλάτε για κομματικοποίηση μας θυμίζετε τη Λαϊκή παροιμία «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί.» Όλοι συνάδελφοι γνωρίζουν ότι εσείς μετατρέψατε την ΠΟΠΣ σε γραφείο τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εργασίας, της διοίκησης του ΕΦΚΑ και σε διαφήμιση  της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ,  με πρόσχημα την ενημέρωση των συνταξιούχων (αναλυτική κριτική ασκήσαμε στην ανακοίνωση της 24/4/23).

Η πείρα  διδάσκει ότι  «Δούρειος Ίππος» για τους αγώνες των εργαζομένων δεν είναι η λεγόμενη κομματικοποίηση για την οποία βαυκαλίζετε η κυβέρνηση και η Ε.ΠΟ.Σ, αλλά ο κυβερνητικός συνδικαλισμός που πότε απροκάλυπτα και πότε «ραφιναρισμένα» ( όπως κάνει η πλειοψηφία της ΠΟΠΣ μέσα από τα περίφημα ενημερωτικά της) προμοτάρουν την κυβερνητική πολιτική.

Διαβάζοντας κανείς τα ενημερωτικά της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΠΣ θα μείνει με την εντύπωση ότι στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας, δεν υπάρχουν κόμματα που με τις προτάσεις τους, τις τροπολογίες τους και τη δράση τους στηρίζουν και προωθούν τα αιτήματα των συνταξιούχων, αλλά υπάρχει μόνο η κυβέρνηση της ΝΔ με εξαγγελίες, δεσμεύσεις και υποσχέσεις, αποκρύπτοντας σε όλα τα ενημερωτικά της, την αντιλαϊκή- αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ.

Στο ενημερωτικό 14 σημείο 9 γίνεται αναφορά στο ν/σ (έγινε νόμος) του υπουργείου οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας-συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις». Στο νόμο αυτό υπάρχει το άρθρο 61 με το οποίο αυξάνεται το όριο ηλικίας από τα 67 στα 74 των ανέργων που συμμετέχουν στα «προγράμματα εργασίας» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ)  και δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο συνταξιοδότηση στα 67.

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη οξυδέρκεια για να αντιληφθεί κανείς, ότι η διάταξη αυτή θα γενικευτεί στη συνέχεια,  στο πλαίσιο της πολιτικής της «ενεργούς γήρανσης», της νομοθετημένης αύξησης των ορίων ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής  και γιατί όλο και περισσότεροι δε θα συμπληρώνουν στο μέλλον το συντάξιμο χρόνο, λόγω των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Ενώ πλήθος σωματείων, φορέων κατήγγειλαν και αντέδρασαν για τη συγκεκριμένη διάταξη, εκκωφαντική είναι η σιωπή της πλειοψηφίας της ΠΟΠΣ.

 

Συνάδελφοι κάνουμε γνωστές τις διαφωνίες μας:

Δεν συμφωνούμε με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, υπολείπονται των αιτημάτων μας. Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση είναι τέτοια ώστε να μην βάζουν σε κίνδυνο την δημοσιονομική πορεία. Πρόκειται για μέτρα που δεν απαντούν στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, εργαζομένων και συνταξιούχων για αξιοπρεπή ζωή την ώρα που η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων καλπάζει με φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις.

Στην ίδια ρότα και η αντιπολίτευση όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά με παρεμβάσεις εξορθολογισμού για τους μισθούς και τις συντάξεις, για την 13η και 14η σύνταξη, όπως για όλες τις αστικές δυνάμεις, στην ουσία συμφωνούν, αφού στρατηγικός στόχος όλων παραμένει η αποφυγή της χρεοκοπίας

Δεν περιμέναμε τίποτε περισσότερο από «εποικοδομητική  αντιπολίτευση». Γνωστός ο ρόλος της, είναι συνένοχη στη αντισυνταξιουχική επέλαση.

Όπως είναι γνωστός και ο ρόλος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ συνεχίζουν την αντιασφαλιστική πολιτική. Σε αυτές δεν υπάρχει καμία δέσμευση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας (αποκατάσταση όλων των συντάξεων, όλων των απωλειών, απόδοση 13ης και 14ης σύνταξης, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς, κατάργηση εισφορών για την υγεία, απόδοση των «κλεμμένων» αποθεματικών, των ασφαλιστικών ταμείων, απώλεια εισοδήματος, καταστολή, πολεμική αναμέτρηση κ.λ.π).

Η ΕΚΣΔΗ δεν λιβανίζει την κυβέρνηση.

Πιστεύει πως η λύση για την λαϊκή οικογένεια βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, με όποια διαχείριση.

Δεν συμφωνούμε με το Οργανωτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΠΟΠΣ πρέπει να είναι απολογιστικό – προγραμματικό.

Τα όποια θέματα αντιμετωπίζουμε, θα συζητηθούν στο Συνέδριο αυτό.

Δεν αλλάζουν Καταστατικές Διατάξεις και Αποφάσεις Συνεδρίων παρά μόνο με Καταστατικό Συνέδριο, αλλά και οι  όποιες τροποποιήσεις, πρέπει να συνάδουν με την ισχύουσα νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα.

Σε ό,τι αφορά την νομοθεσία, πιστεύουμε ότι όταν είναι αντίθετη με τα συμφέροντα μας, την αλλάζουμε με τους ανυποχώρητους, μαζικούς και ανειρήνευτους αγώνες.

Αυτό δείχνει η πορεία του κινήματος και η ιστορία.

Αυτό έγινε με διατάξεις όπως π.χ. του Ν1264/82, που αποτελούν δημοκρατική κατάκτηση των εργαζόμενων σε επίπεδο νομοθεσίας και θα τις υπερασπιστούμε απέναντι σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να τις καταστρατηγήσει. Ταυτόχρονα αντεργατικούς νόμους, όπως ο Ν4808/21 (Χατζηδάκη), παλεύουμε να τους καταργήσουμε στην πράξη.

Πού βρίσκεται η διγλωσσία σ’ αυτή την ξεκάθαρη θέση της ΕΚΣΔΗ; Όπως μας ψέγει η ΕΠΟΣ στην Ανακοίνωση της 25/7/23.

 

Δε συμφωνούμε με ΤΙΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ

Όταν πρωτο-συζητήσαμε το θέμα των Συνδιασκέψεων, πράγματι συμφωνήσαμε.

Πιστεύουμε ότι είναι  εποικοδομητικό να πραγματοποιούνται Συσκέψεις, συναντήσεις και Συνδιασκέψεις για να συζητιούνται τα πολλά καυτά και χρονίζοντα θέματα που μας αφορούν. Όπως είναι η μαζικοποίηση των συνταξιούχων, η λειτουργία των συνδέσμων, η ενδυνάμωση των αγώνων, (αυτοτελώς από τους Συνδέσμους , την Ομοσπονδία και των κοινών αγώνων με την ΣΕΑ, το Εργατικό Κίνημα), η συμμετοχή στους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, με το κίνημα της ειρήνης, των γυναικών κλπ. που συστηματικά απέχουμε ως Ομοσπονδία.

Άλυτα παραμένουν τα αιτήματά μας για την αποκατάσταση των απωλειών, την κατάργηση των αντιλαϊκών, αντεργατικών, αντισυνταξιουχικών, αντισυνδικαλιστικών νόμων αφού κάθε επόμενη Κυβέρνηση υιοθετεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της προηγούμενης, προσθέτοντας νέα με ακόμη πιο αντιλαϊκούς νόμους σύμφωνα και με τις εντολές της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων και επιεικώς τα προσπερνά η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Να συζητήσουμε επίσης για τα ζητήματα του πολέμου, τις φωτιές, τις πλημύρες, τους πλειστηριασμούς, την ανεργία των παιδιών μας, για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, το υποβαθμισμένο σύστημα υγείας.

 

ΣΩΤΗΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Οι συνταξιούχοι όπως και οι εργαζόμενοι το δίκιο τους στην οργάνωση και στον αγώνα θα το βρουν.

Με αυτό το σκεπτικό συμφωνήσαμε να συμμετέχουμε στις συνδιασκέψεις.

ΟΧΙ για να περάσουν από άλλη πόρτα όσα δεν έγιναν αποδεκτά από την πλειοψηφία των Συνέδρων στο Καταστατικό Συνέδριο.

Αναρωτιόμαστε στην περίπτωση αυτή ισχύει η άποψη της πλειοψηφίας;

Επισημαίνεται ότι ο νομοθέτης για την τροποποίηση διατάξεων των καταστατικών θέτει δικλείδες ασφαλείας όπως την αυξημένη απαρτία. Σε διαφορετική περίπτωση παραμένει η προς τροποποίηση διάταξη ως έχει.

Και αυτή η διάταξη έχει καταστρατηγηθεί.

Φαίνεται ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΠΟΠΣ είναι υπερόργανο, πάνω από νόμους, Καταστατικά και Συνέδρια.

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Σε όλα τα σωματεία, από το Α/θμιο έως τις ομοσπονδίες και συνομοσπονδίες προβλέπεται στα καταστατικά τους η δυνατότητα συγκρότησης από το ΔΣ επιτροπών για τη μελέτη συγκεκριμένων θεμάτων που απαιτούν ειδικές εξειδικευμένες γνώσεις.

Παρόμοια διάταξη υπάρχει και στο νέο καταστατικό της ΠΟΠΣ στο άρθρο 18-Β «Β’. Καθήκοντα και Αρμοδιότητες ΔΣ» παρ. 4 «Συγκροτεί επιτροπές από φυσικά μέλη του ΔΣ της ΠΟΠΣ και των πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Συλλόγων, με γνώσεις και εμπειρία, για τη μελέτη και παρακολούθηση εξειδικευμένων θεμάτων».

Η πείρα από κορυφαίες ομοσπονδίες, όπως για παράδειγμα η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ δείχνει ότι οι θεματικές επιτροπές δεν έχουν νόμιμο χαρακτήρα και η θητεία τους λήγει με την κατάθεση στο ΔΣ τόσο των ατομικών όσο και των ομαδικών απόψεων (όχι αποφάσεων).

Επίσης σε καμία από τις δύο ομοσπονδίες ή και άλλες, δεν υπάρχει Επιτροπή Οργανωτικού, αλλά όταν υπάρχει ανάγκη συστήνεται οργανωτική  επιτροπή για να βοηθήσει στην διοργάνωση π.χ. μιας ημερίδας, μιας εκδήλωσης, ενός επιστημονικού συνέδριου.

Οι σχέσεις του ΔΣ της ΠΟΠΣ με τους συλλόγους ρυθμίζονται από το καταστατικό και ειδικότερα με το άρθρο 2-Β «Μέσα επίτευξης των σκοπών», το Άρθρο 18-Β «Καθήκοντα αρμοδιότητες ΔΣ» και άρθρο 24» Πειθαρχικές Κυρώσεις» που προβλέπει πειθαρχικές κυρώσεις στα μέλη του ΔΣ, χωρίς τη διαμεσολάβηση καμιάς επιτροπής.

Συνάδελφοι της ΕΠΟΣ, ποιος ο λόγος, απ’ όλες τις ομοσπονδίες να υπάρχει ειδικά στην ΠΟΠΣ Επιτροπή Οργανωτικού; Τι θα μελετά; Μήπως θα ελέγχει το ΔΣ της ΠΟΠΣ (!) και τους συλλόγους αν πληρούν το καταστατικό στις μεταξύ τους σχέσεις, κάτι δηλαδή σαν υπερ-όργανο πάνω από το ΔΣ και το καταστατικό της ΠΟΠΣ;

Προσπερνώντας τις «αστειότητες» περί φόβου της ΕΚΣΔΗ, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο τον ανομολόγητο στόχο της πλειοψηφούσας παράταξης ΕΠΟΣ να αλλοιώσει το περιεχόμενο των επιτροπών και από επιτροπές μελέτης, όπως προβλέπει το καταστατικό, να τις μετατρέψει σε ένα είδους συνδικαλιστικού «σερίφη» ενάντια σε συλλόγους που η κριτική τους και η δράση τους ενοχλεί.

Σημειώνουμε ότι οι αντιλήψεις και πρακτικές όπως αυτές που αναφέραμε, δεν προοιωνίζουν τίποτα καλό για τους αγώνες και την ενότητα των συνταξιούχων, αλλά μόνο εντάσεις, συγκρούσεις και περιπέτειες επιφέρουν.

Κανένα όργανο της ΠΟΠΣ δεν νομιμοποιείται να παρεμβαίνει στα καταστατικά και τη λειτουργία των Συνδέσμων, όπως για τη διάρκεια των εκλογών ή για τον χρόνο εγγραφής των συνταξιούχων στο συνδικαλιστικό τους όργανο, πολύ περισσότερο να εκτοξεύονται απειλές για ποινές και αποκλεισμούς, ακόμη και οικονομικούς.

Μην ξεχνάμε ότι τα χρήματα που διαχειρίζεται το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είναι η εθελοντική εισφορά όλων των μελών των Συνδέσμων, με μεγαλύτερη αυτή των πολυπληθών Συλλόγων.

Καλούμε τους συνταξιούχους να συσπειρωθούν στους Συνδέσμους- Συλλόγους, να συμμετέχουν στους αγώνες που διοργανώνει ο Σύνδεσμός τους, η Ομοσπονδία και η ΣΕΑ, διαφυλάσσοντας την ενότητα του κινήματος και τη δημοκρατική λειτουργία όλων των Οργάνων.

 

 

ΕΚΣΔΗ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+