Ενημέρωση για την Παρακράτηση ποσοστού 6% των συντάξεων, κύριων και επικουρικών για την Υγεία.



Της Σούλας Ακζώτη, Προέδρου του Συνδέσμου Αθήνας και
μέλους της Διοίκησης της ΠΟΠΣ

Στην αφαίμαξη και τον αποπροσανατολισμό των συνταξιούχων αλλά και στην απαλλαγή της Κυβέρνησης από την ευθύνη για την αντιλαϊκή αντισυναξιουχική πολιτική της και στον τομέα της υγείας, με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις για λογαριασμό του κεφαλαίου, αποσκοπεί η λογική προσφυγής των συνταξιούχων στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα ποσά για την Υγεία λόγω «κακής ερμηνείας των νόμων» και άλλων..

Τη λογική αυτή καλλιεργεί συστηματικά το «Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων» και διάφορα δικηγορικά γραφεία.

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίου Αθήνας, χωρίς να δαιμονοποιεί την προσφυγή στα δικαστήρια, θεωρεί ότι αυτή η τακτική είναι άκρως δημαγωγική και καλεί όλους τους συνταξιούχους, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, να ενημερώνονται από τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων τους, ώστε κάθε παρέμβαση να γίνεται «αναίμακτα».


Για το ιστορικό των εισφορών για την υγεία

Μέχρι το 1992, σε συνθήκες χαμηλής παραγωγικότητας και ανάπτυξης, η «δωρεάν» ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων του Δημοσίου, ήταν κεκτημένο, ως προϊόν διαπραγμάτευσης των εργαζομένων.
Με τον Ν.2048/1992 η τότε Κυβέρνηση επέβαλε στους ασφαλισμένους το χαράτσι της εισφοράς του 2,55% για την Υγεία, το οποίο κλιμακωτά αυξήθηκε στο 4% επί της κύριας σύνταξης, για να φτάσει σήμερα στο 6% για όλες τις συντάξεις.


Για τις κύριες συντάξεις

Με τον Ν.4334/2015 από 1-7-2015 το ποσοστό εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη υπέρ του ΕΟΠΥΥ στις κύριες συντάξεις από 4% αυξήθηκε στο 6% και υπολογίζεται «επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης».

Με τον Ν.4387/2016 τροποποιείται το σχετικό άρθρο του Νόμου 4334/2015 και από 1-7-2016 η παρακράτηση της εισφοράς 6% επί της κύριας σύνταξης γίνεται επί του καταβαλλομένου ποσού της κύριας σύνταξης και αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.


Για τις επικουρικές συντάξεις

Με τον Ν.4334/2015 από 1-7-2015 επιβάλλεται ποσοστό 6% για την υγειονομική περίθαλψη και στις επικουρικές συντάξεις αλλά υπολογίζεται επί του καταβαλλομένου μηνιαίου ποσού της επικουρικής σύνταξης.
Από 1-6-2016 η κράτηση γίνεται επί του καταβαλλομένου ποσού, αφού αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στην εισφορά αλληλεγγύης.


Δηλώσεις Υπουργού

Α. Οι παρακρατήσεις, πρώτη και δεύτερη, θεωρούνται νόμιμες, δεν έχουν αναδρομική ισχύ και ξεκινούν από τις ημερομηνίες που προβλέπονται. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιστροφή αναδρομικών.

Β. …θα επιστραφούν τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν ως εισφορά υπέρ ασθενείας από 1-1-2012 έως και 30-6-2016. Επί των πλασματικών (μικτών) και όχι επί των καταβαλλομένων συντάξεων.

Οι δηλώσεις του Υπουργού δεν αποτελούν βέβαια δέσμευση, αφού έθεσε ως προϋποθέσεις την έγκριση του «Κουαρτέτου», τα πρωτογενή πλεονάσματα, τον συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο κλπ.

Εξάλλου στο πλαίσιο αιτημάτων των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων για:

-Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών, αντεργατικών, αντισυνταξιουχικών  νόμων

-Αποκατάσταση όλων των απωλειών, συμπεριλαμβάνεται και το παραπάνω αίτημα.

Η επιστροφή του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά πλασματικών- καταβαλλόμενων λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής του νόμου», δεν αφορά στο σύνολο του ποσού που έχει παρακρατηθεί από τις συνεχείς εισφορές στην Υγεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1992 μέχρι σήμερα οι Κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων, αξιοποιώντας την οικονομική κρίση, με τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της Υγείας, ένα στόχο έχουν, να την μετατρέψουν σε εμπόρευμα για πλουτισμό.

Ενώ οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν ολοένα και μεγαλύτερες εισφορές, μειώνεται το ποσό της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία, επιδοτείται η ιδιωτική πρωτοβουλία με ολοένα πιο ανεπαρκείς κοινωνικές παροχές από ένα κράτος ανελέητα εχθρικό για το Λαό.


Συνάδελφοι,

Από υποσχέσεις, όπως και δηλώσεις, έχουμε χορτάσει. Η όποια θετική απόφαση, είναι προϊόν πίεσης και αγώνα. Μπορεί ένας αγώνας να μη φέρνει άμεσα αποτελέσματα αλλά ό,τι έχει κερδηθεί, κερδήθηκε με τους αγώνες μας.

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥΣ
ΣΩΤΗΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ που θέλουμε για μας και τα παιδιά μας, δεν θα ‘ρθει από μόνο του.


Να φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+