ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή πορεία προς τη Βουλή |
Παναττική στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στο Δημόσιο ενάντια στην αντιδραστική «αξιολόγηση». Συνδικάτα του Δημοσίου οργάνωσαν το μεσημέρι συγκέντρωση στην Ομόνοια, στην οποία καλούσε και το ΠΑΜΕ. Συμμετείχαν εργαζόμενοι από την Τοπική Διοίκηση, την εκπαίδευση, την Υγεία, υπουργεία κ.λπ., ενώ ακολούθησε πορεία στη Βουλή.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας. Αναφερόμενος στην «αξιολόγηση» και στη σχετική κυβερνητική τροπολογία, σημείωσε ότι σκοπός τους είναι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστέκονται στις αντιλαϊκές πολιτικές «να πειθαναγκαστούν και να υποταχθούν στα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων ομίλων και την πολιτική του κεφαλαίου».
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων πως «με την τροπολογία Γεροβασίλη, που συζητιέται σήμερα στη Βουλή, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σήμερα προωθούν το κλείσιμο της τρίτης "αξιολόγησης", φέρνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα (...) μέρος αυτής της επίθεσης είναι και ο νόμος για την "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων, η τροπολογία Γεροβασίλη».
Χαρακτήρισε επικίνδυνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ ΟΤΑ, που είχαν κάνει πρόταση για «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων με βάση τη στοχοθεσία, πρόταση την οποία υιοθέτησε η κυβέρνηση, όπως και την ηγεσία της ΟΛΜΕ που μέχρι και τώρα στηρίζει το νόμο για την «αξιολόγηση».
Κάλεσε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε κοινό αγώνα «για να μην περάσει η αντιλαϊκή "αξιολόγηση". Οπως ακυρώσαμε το νόμο Μητσοτάκη και βασικές πλευρές του νόμου Βερναρδάκη, έτσι μπορούμε να ακυρώσουμε και την τροπολογία Γεροβασίλη. Από τη μαζικότητα και την οργάνωση της πάλης θα κριθεί και το αποτέλεσμα. Καμία αυταπάτη ότι σε τούτο το σύστημα, και στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή αξιολόγηση».
Δίνοντας το σύνθημα για συνεχή αγωνιστική δράση, σημείωσε: «Δεν περιμένουμε τη δημοσίευση της τροπολογίας Γεροβασίλη στο ΦΕΚ. Συνεχίζουμε τον αγώνα. Από αύριο το πρωί συσκέψεις, περιοδείες, ενημερώσεις στους χώρους δουλειάς και αποφάσεις των εργαζομένων για οργάνωση της πάλης. Να γίνουν τα σωματεία κέντρο οργάνωσης του αγώνα».
Η κυβερνητική τροπολογία
Σε ό,τι αφορά την επίμαχη κυβερνητική τροπολογία για την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η ψήφισή της στην Βουλή αναμενόταν χτες αργά το βράδυ, ενώ δεν αποκλειόταν η ψηφοφορία να γίνει σήμερα.
Το ΚΚΕ, ήδη από την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, καταψήφισε και κατήγγειλε την τροπολογία. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, χαρακτήρισε την τροπολογία άκρως απαράδεκτη και εκβιαστική για τους δημοσίους υπαλλήλους, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να τους διχάσει, να τους διασπάσει και να τους εξαναγκάσει να υλοποιήσουν την πολιτική της, αφού δεν μπόρεσε να το κάνει το προηγούμενο διάστημα», γιατί «η απεργία - αποχή ξεπέρασε το 90% των δημοσίων υπαλλήλων».
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ρύθμισης, σημείωσε ότι «εκβιάζει τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, προϊσταμένους και διευθυντές, λέγοντάς τους ότι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για την υπηρεσιακή τους εξέλιξη, εάν δεν αξιολογήσουν πρώτα τους δημοσίους υπαλλήλους, με βάση τον επίσης απαράδεκτο, αντιδραστικό νόμο 4369/2016, του κ. Βερναρδάκη. Υπηρετεί, λοιπόν, τη γρήγορη και χωρίς αντιδράσεις προώθηση της "αξιολόγησης" του προσωπικού, υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του κράτους, για να είναι πιο αποτελεσματικό για την καπιταλιστική ανάπτυξη και ενάντια στους λαϊκούς αγώνες».
Οι καβγάδες των συνενόχων
Νέο γύρο στον αποπροσανατολιστικό καβγά τους έστησαν προχτές στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, με αφορμή τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό. Με τα ίδια προκλητικά «επιχειρήματα», με τα ίδια ψευτοδιλήμματα, προσπαθούν να βάλουν το λαό να συγκρίνει ποια κυβέρνηση τον έχει πετσοκόψει περισσότερο, η σημερινή ή οι προηγούμενες, προκειμένου να «κουκουλώνεται» το γεγονός ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις υλοποιούν την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου, όλες μαζί κλιμακώνουν την επίθεση διαρκείας σε βάρος των εργαζομένων και του λαού για να αυγατίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων.
Μετά τις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και την κατρακύλα των μισθών, σειρά σε αυτήν την κάλπικη αντιπαράθεση πήρε προχτές το Ασφαλιστικό: Ποιος έκοψε περισσότερο τις συντάξεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ή οι προηγούμενες; Ποιος καθυστερεί περισσότερο την απονομή συντάξεων, οι νυν ή οι προηγούμενοι; Ποιος επιτίθεται περισσότερο στους ασφαλισμένους;
Η κοροϊδία τους δεν έχει τέλος... Ας αφήσουν τα σάπια! Και οι δύο πετσόκοψαν τις συντάξεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη και συνέχισε την βρώμικη δουλειά ακριβώς από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενοι. Είναι συνένοχοι στο ίδιο έγκλημα!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατηγορεί για το «θεαθήναι» τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν όχι μόνο άφησε ανέγγιχτο όλο το αντιασφαλιστικό οικοδόμημα των προηγούμενων χρόνων, αλλά το καλοκαίρι του 2015 ψήφισε το τρίτο μνημόνιο με το οποίο κλιμακώθηκε η επίθεση σε βάρος των συνταξιούχων και όλων των ασφαλισμένων, «απογείωσε» την αντιασφαλιστική επίθεση με το νόμο Κατρούγκαλου, και με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε φέτος την άνοιξη φέρνει νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις!
Και ενώ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ψήφισαν από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ το 3ο μνημόνιο που περιλάμβανε τις νέες ανατροπές, σήμερα τους εγκαλούν για το «χάος» στο Ασφαλιστικό και την «ταλαιπωρία» των ασφαλισμένων. Οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν βέβαια «από την καλή και την ανάποδη» και τα δικά τους έργα... Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για το νόμο - λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ και του χρεώνει ότι έγινε «χωρίς προετοιμασία και μελέτη»! Αποκρύπτει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου αντέγραψε όλη τη φιλοσοφία και τη δομή του νόμου 3863/2010 του ΠΑΣΟΚ, που οδηγούσε στα ίδια βάναυσα αποτελέσματα.
Κομπορρημονεί την ίδια ώρα η υπουργός Εργασίας για το νόμο Κατρούγκαλου, πανηγυρίζει προκλητικά για το ότι φέτος ο ΕΦΚΑ αντί για έλλειμμα θα έχει και πλεόνασμα...
Πράγματι, μετά από 11 περικοπές στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, μετά από αύξηση των εισφορών από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από τις δικές του νέες αιματηρές μειώσεις από το 2015, με τις οποίες μέχρι το 2021 θα αφαιρέσει από τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους πάνω από 16 δισ. ευρώ, ο ΕΦΚΑ θα έχει πλεόνασμα. Μόνο που θα είναι πλεόνασμα από το αίμα των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων! Είναι πλεόνασμα φτώχειας, αγωνίας και ανασφάλειας για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.
Οι κοινοβουλευτικές κορόνες των δύο πλευρών, ο χαρτοπόλεμος που εκτοξεύουν από τα έδρανα της Βουλής, δεν μπορούν να αποκρύψουν την πλήρη σύμπλευσή τους στη στρατηγική του κεφαλαίου, που επιτάσσει την κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης.
Το «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον» που έταξαν ξανά στο μεγάλο κεφάλαιο οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, κατά την παρουσία τους στην ΔΕΘ, προϋποθέτει την απαλλαγή των μονοπωλίων και του κράτους τους από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης, προϋποθέτει την ένταση της επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό.
Οσο περισσότερο «βγάζει μάτι» η αντιλαϊκή στρατηγική σύμπλευση των αστικών κομμάτων, τόσο θα δυναμώνουν και οι αποπροσανατολιστικοί καβγάδες... Εχει μπόλικη πείρα όμως ο λαός, μπορεί και πρέπει να την χρησιμοποιήσει!