Τοποθέτηση της ΕΚΣΔΗ σε θέματα Ημερήσιας Διάταξης στο ΔΣ της ΠΟΠΣ στις 29/9/2023 που κατατέθηκε γραπτώς 

 

Αθήνα 9/10/23                              

 Σύμφωνα με το ισχύον Καταστατικό αλλά και το νέο, που είναι υπό διαμόρφωση, τα Συνέδρια χωρίζονται σε Τακτικά και Έκτακτα.

Τα Τακτικά, όπως αυτό του Νοεμβρίου, είναι απολογιστικό, δηλαδή προβλέπεται η παρουσίαση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού και η συζήτηση άλλων θεμάτων, που θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ειδική αναφορά γίνεται στο Καταστατικό για το Καταστατικό Συνέδριο (όπως αυτό που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2022), που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία και το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο. Σε όλα τα συνέδρια λαμβάνονται αποφάσεις. Στο άρθρο 12 παρ. 3 του Καταστατικού αναφέρεται: «…Απόφαση που είναι αντίθετη με το νόμο ή το Καταστατικό είναι άκυρη» και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας στις προτάσεις και στα θέματα που συζητάμε. Επομένως μιλάμε για Οργανωτικό Συνέδριο, που, όμως δεν προβλέπεται από το Καταστατικό μας.

Άλλο είναι το θέμα της οργάνωσης των συνταξιούχων, που μπορεί να μπει από την πλειοψηφία ως θέμα συζήτησης για τη συμμετοχή τους στα σωματεία, την πάλη, το μαζικό αγώνα, για την επίλυση των πολλών προβλημάτων των συνταξιούχων και του λαού γενικότερα. Αυτό πρέπει να τεθεί ως θέμα συζήτησης στο Πρόγραμμα Δράσης στο Απολογιστικό Συνέδριο, ως θέμα υψίστης σημασίας.

Οι προτάσεις που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, όπως πχ. περιορισμοί στην εγγραφή μελών, συρρίκνωση  των εκλογών σε δύο μέρες, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες (με πρόσχημα τους νησιωτικούς συλλόγους), ο έλεγχος «νομιμότητας» των εκλογικών διαδικασιών των συλλόγων από τη Διοίκηση, η απειλή επιβολής ποινών στους συλλόγους, η εναρμόνιση των Καταστατικών των Συλλόγων με αυτό της Ομοσπονδίας, εκτός του ότι αντίκεινται στους νόμους (1264/82) και στα Καταστατικά των Συλλόγων, δημιουργούν προσκόμματα στην αυτοτελή λειτουργία και δράση των Συλλόγων και δεν συμβάλλουν στην οργάνωση των συνταξιούχων και στη μαζικοποίηση των σωματείων.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση η πλειοψηφία του ΔΣ επικύρωσε την απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, στο να μην έχουν πρόσβαση (κλειδιά δηλαδή) στα γραφεία του Συνδέσμου Καρδίτσας τα εκλεγμένα στο ΔΣ μέλη της ΕΚΣΔΗ και να παρίστανται μόνο υπό επιτήρηση (!), δηλαδή με την παρουσία της ΕΠΟΣ!

Να δούμε και τις θέσεις σας για την εγγραφή στους Συλλόγους για τους συνταξιούχους από τους ΟΤΑ, που είπατε ότι θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Εμείς επιδιώκουμε, χρόνια τώρα, οι Σύλλογοι, με τις δικές τους προβλεπόμενες διαδικασίες, να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους, σύμφωνα με το Ν. 1264/82 και τη σωματειακή νομοθεσία, με τους παραπάνω στόχους. Την εγγραφή, δηλαδή, όλων των συνταξιούχων στα σωματεία.

Παλεύουμε στην πράξη για την οργάνωση των συνταξιούχων, τη συμμετοχή τους στο συνταξιουχικό και εργατικό κίνημα, με ανοιχτά γραφεία καθημερινά και όχι μια φορά την εβδομάδα, για εγγραφή των συνταξιούχων χωρίς προσκόμματα.

Είναι πραγματικά περίεργο, να προσπαθούν μέλη του ΔΣ να διατηρούν ανοιχτά τα γραφεία, για εξυπηρέτηση των μελών και η πλειοψηφία να το αρνείται, επειδή αυτοί που προτίθενται να λειτουργήσουν τα γραφεία είναι εκλεγμένοι με την ΕΚΣΔΗ!  

ΕΚΣΔΗ

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+