ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16 ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΠΣ

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΚΣΔΗ)

 

Αθήνα 6/10/23

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16 TOY ΔΣ ΤΗΣ ΠΟΠΣ

 

Συνάδελφοι,

1.            Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ και οι ταξικοί Σύνδεσμοι απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα  συμμετείχαν, όπως κάθε χρόνο, οργανωμένα στα συλλαλητήρια στη ΔΕΘ, στις 9 Σεπτέμβρη 2023.

Κανένα πούλμαν με συνταξιούχους Δημοσίου της ΠΟΠΣ δεν προσήλθε στη ΔΕΘ από τη Β. Ελλάδα.

Η μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, όσο και αν θέλουν να την κρύψουν Κυβέρνηση, τα τσιράκια της και τα ΜΜΕ, δεν κρύβεται (όχι μόνο της ΔΕΘ αλλά και πανελλαδικά όπου γίνονται συγκεντρώσεις). Όπως ακριβώς έγινε και με τις τελευταίες Πανελλαδικές Απεργιακές Συγκεντρώσεις ενάντια στο τερατούργημα του Υπουργείου Εργασίας. Στις συγκεντρώσεις αυτές έλαμψε δια της απουσίας της η ΓΣΕΕ των εργοδοτών. Η παρουσία της ΓΣΕΕ στη ΔΕΘ ήταν για να επικροτήσει την αντιλαϊκή, αντεργατική, αντι-συνταξιουχική, αντι-συνδικαλιστική, την εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης, ΕΕ, τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν ήταν για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των παιδιών μας.

Με αυτούς δεν συντάσσονται  οι δυνάμεις της ΕΚΣΔΗ.


2. Δεν θα αναφερθούμε ξανά αναλυτικά στην «Συνδιάσκεψη» στις 9/9/23 στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ήδη αναφερθεί σχετικά με προηγούμενη ανακοίνωσή μας. Την απέρριψαν οι Σύνδεσμοι της Β. Ελλάδας (Θράκης, Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας) κυρίως για τα θέματα που εισηγείται η  «Οργανωτική Επιτροπή». Τα έχει ήδη  αποδεχτεί και η ΕΠΟΣ δηλαδή το ΔΣ της Ομοσπονδίας. Αυτά είναι θέματα προς εισήγηση από το ΔΣ στο λεγόμενο Οργανωτικό Συνέδριο. Τέτοιου είδους θέματα συζητιούνται και αποφασίζονται μόνο με τροποποίηση του Καταστατικού και πάλι με την προϋπόθεση ότι συνάδουν με τους σχετικούς νόμους.  Αποφασίζονται μόνο με τροποποίηση καταστατικού εάν οι νόμοι το επιτρέπουν.

 

3. Για τον ΕΦΚΑ και ΜΤΠΥ.

 Διοικητές και Πρόεδροι πρέπει να απολογηθούν για τις πετσοκομμένες μας συντάξεις, για αυξήσεις ψίχουλα, για τις καθυστερήσεις απόδοσης συντάξεων, για τα μειωμένα μερίσματά μας στο ΜΤΠΥ, για την τελευταία τροποποίηση που ομόφωνα απέρριψαν εργαζόμενοι στο Δημόσιο και συνταξιούχοι. Οι παράτες και οι μεγαλοστομίες περιττεύουν. Δεν ξεγελούν τους συνταξιούχους.

 

4.            Οι εκδηλώσεις στη ΔΕΘ έχουν δύο όψεις. Σε αυτές συγκρούονται δυο κόσμοι. Είναι αυτές που γίνονται για εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι της Κυβέρνησης όλων των Αστικών Δυνάμεων και όσων τις στηρίζουν, στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων. Είναι μια ακόμη υπόσχεση στους επιχειρηματικούς ομίλους, εφοπλιστές και επενδυτές μεγαλο-ξενοδόχους  για περαιτέρω ενίσχυσή τους, στα πλαίσια των εντολών και αποφάσεων της ΕΕ ενώ ταυτόχρονα υπόσχονται ψίχουλα για τον λαό, εργαζόμενους και συνταξιούχους χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα. Οι όποιες προγραμματικές δηλώσεις είναι μακριά από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, από τις λεγόμενες θεομηνίες και καταστροφές, όπως και την αντιλαϊκή επέλαση. Ψίχουλα για τον λαό.

Από την μεριά του ταξικού κινήματος είναι δήλωση για οργάνωση των αγώνων και κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου. Είναι υπόσχεση για ανειρήνευτο αγώνα μέχρι την τελική νίκη.

Η ΣΕΑ Θεσσαλονίκης κάλεσε όλους τους συνταξιούχους στη ΧΑΝΘ όπου συμμετείχαν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απούσας της ηγεσίας της ΠΟΠΣ. Ευχόμαστε η ΠΟΠΣ να είναι τα επόμενα χρόνια στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ συγκροτημένα με την ΣΕΑ.

Περιμένουμε από το ΔΣ του Συνδέσμου Θεσ/νίκης απόψεις για την συνάντηση με τους αντιπροσώπους του ΔΣ της ΠΟΠΣ και από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου της Θες/νίκης για την λεγόμενη συνδιάσκεψη.

 

5.            Επικροτούμε την βοήθεια στους πλημμυροπαθείς. Η ΕΚΣΔΗ εκτός από την υλική και οικονομική βοήθεια της ήταν παρούσα και με ζωντανή παρουσία των μελών της όπως ακριβώς έκαναν και τα μέλη του εργατικού ταξικού κινήματος.

 Η ΕΚΣΔΗ καλεί την Κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση να προχωρήσει σε πραγματική βοήθεια στους πληγέντες, με πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, να τρέξει τα αναγκαία έργα για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων. Είναι αποπροσανατολισμός η άποψη ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Έργα αντίστοιχα της κλιματικής αλλαγής απαιτούνται, που όχι μόνο είναι ανύπαρκτα αλλά με νέο νόμο φωτιά περνάει την ευθύνη για τη διαχείριση, την αποκατάσταση, μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων στους δήμους ενώ μέχρι τώρα η αρμοδιότητα ανήκε στον εθνικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων και αντιμετώπισης κινδύνων.

 

6. Για τη διημερίδα στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 16-17 Σεπτέμβρη.

Θα έπρεπε να ενημερώνει το ΔΣ της Ομοσπονδίας για τέτοιες εκδηλώσεις, θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποιες απόψεις συμπληρωματικά.

 

7.            Για τα θέματα της Υγείας έχουμε άλλη άποψη. Όσο υπάρχει σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα και ανταγωνιστικότητα, θα λειτουργούν κατά του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατά της υγείας του λαού. Η υγεία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα για πλουτισμό. Πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό. Το ζήτημα αναδείχθηκε περίτρανα κατά την περίοδο της πανδημίας

Η ΕΚΣΔΗ, το ταξικό εργατικό κίνημα και οι «Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις» διεκδικούν αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας. Δημόσιο και δωρεάν για όλο το λαό χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Λέμε όχι στην εμπορευματοποίηση, όπως και στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

 

8.            Επανειλημμένα, με έγγραφες αιτήσεις έχουμε ζητήσει τα πρακτικά του 71ου  Συνεδρίου (Καταστατικού και Εκλογοαπολογιστικού) και επίμονα η πλειοψηφία του ΔΣ (ΕΠΟΣ) αρνείται να τα διαθέσει στη μειοψηφία (ΕΚΣΔΗ).

Λέμε δημόσια ότι η άρνηση της πλειοψηφίας είναι παράνομη, αντι-καταστατική, αντι-συνδικαλιστική και γεννά ερωτηματικά.

Πρέπει  τα πρακτικά να διατεθούν άμεσα σε όλους τους Συνέδρους απερχόμενους και νέους, στα ΔΣ των Συνδέσμων και οπωσδήποτε στα 3 μέλη της ΕΚΣΔΗ, στα μέλη  του ΔΣ της Ομοσπονδίας, σε όλο το απερχόμενο ΔΣ της ΠΟΠΣ το οποίο οργάνωσε και δούλεψε σκληρά για την πραγματοποίηση του Καταστατικού Συνεδρίου για την τροποποίηση άρθρων του παλαιού Καταστατικού.

Το προηγούμενο ΔΣ έχει την ευθύνη. Τα πρακτικά του καταστατικού Συνεδρίου  φέρουν την υπογραφή του προηγούμενου Προέδρου Χ Μπουρδούκη και Γ. Γραμματέα Ε. Λινάρδου.

Το γραφείο απομαγνητοφώνησης επίσης φέρει την ευθύνη που δεν ενημέρωσε τον απερχόμενο Πρόεδρο και δεν του παρέδωσε τα  απομαγνητοφωνημένα πρακτικά. Αρνήθηκε επίσης να δώσει αντίγραφο στην εκπρόσωπο  της ΕΚΣΔΗ ενώ επιλεκτικά τα διέθεσε μόνο στον εκπρόσωπο της ΕΠΟΣ. Η δικαιολογία ότι ο εκπρόσωπος της ΕΠΟΣ είναι πρόεδρος του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας δεν ευσταθεί. 

Το ξαναλέμε δεν έχει καμιά ευθύνη το νέο ΔΣ.

Το νέο καταστατικό αποτελεί ευθύνη του προηγούμενου ΔΣ.

Ρωτάμε ποιος έδωσε εντολή στο γραφείο πρακτικογράφησης και απομαγνητοφώνησης να διατεθούν τα πρακτικά μόνο στην ΕΠΟΣ;

Η διάθεση των πρακτικών αποτελεί καταστατική δέσμευση στο υπό έγκριση Καταστατικό, άρθρο 17 παρ. 4: «…τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά, καθώς και το πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του καταγραφέντος περιληπτικά πρακτικού και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου…».

 

9.                  Πρέπει να επισημάνουμε ότι σε κάθε ενημέρωση της ΕΠΟΣ, σε κάθε ΔΣ της Ομοσπονδίας επαναλαμβάνεται ο χαρακτηρισμός «ανίερη συμμαχία του προηγούμενου ΔΣ (ΕΚΣΔΗ-ΕΠΟΣ)» και «ανικανότητα του προηγούμενου ΔΣ» ενώ υπερτονίζεται η ικανότητα του νέου ΔΣ που, τάχα, βγάζει από την αφάνεια την Ομοσπονδία.

 

Απαντάμε ότι:

Α)  Ακριβώς ο ίδιος συσχετισμός ήταν και είναι τώρα και τότε στο 11μελές ΔΣ. 8 είναι τα μέλη της ΕΠΟΣ και 3 τα μέλη της ΕΚΣΔΗ.

Η ΕΚΣΔΗ την ίδια στάση και παρέμβαση έχει και είχε.

Β) Στα θετικά του προηγούμενου ΔΣ είναι:

- Ο προγραμματισμός, η οργάνωση και η πραγματοποίηση Συνεδρίου για την τροποποίηση του καταστατικού που καθυστερούσε από το 2013.

Το καταστατικό έχει την υπογραφή του προηγούμενου ΔΣ και του τότε Προέδρου Χ. Μπουρδούκη του μοναδικού υποψήφιου προέδρου της ΕΠΟΣ στο Συνέδριο του 2017. Η ΕΚΣΔΗ είχε δικό της υποψήφιο τον αείμνηστο Δ. Δημητρακόπουλο.

·                     Στη διάρκεια της θητείας αυτού του ΔΣ έγινε αποδεκτή η πρόταση της ΕΚΣΔΗ για συμπόρευση  της ΠΟΠΣ με την ΣΕΑ, συμμετοχή στις περιφερειακές συσκέψεις και πανελλαδικές συγκεντρώσεις με εκπροσώπηση των εκλεγμένων και από την ΕΚΣΔΗ. Η πρόταση έγινε δεκτή.

·                     Την όποια διαφωνία μας την λύναμε εντός του ΔΣ σεβόμενοι αμφότεροι τις απόψεις του άλλου με επικρατούσαπάντα την άποψη της πλειοψηφίας, όχι απαραίτητα μόνο της ΕΠΟΣ.

·                     Η όποια διαφωνία εκφραζόταν και τότε ήταν από κάποιους της ΕΠΟΣ, δηλαδή ήταν στην ουσία η ΕΠΟΣ ενάντια στην ΕΠΟΣ.

Για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε ότι στα πρακτικά δεν αναφέρονται οι θέσεις της παράταξης ΕΚΣΔΗ.

10) Περιφερειακές εκδηλώσεις

Α)  Συνδιάσκεψη στις 28/10 Τρίπολη

Συνδιάσκεψη στις 2/11 Ρέθυμνο

Η άποψή μας είναι ότι αυτές οι συνδιασκέψεις γίνονται για να πειστούν τα ΔΣ των Συνδέσμων και οι σύνεδροι, ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί το λεγόμενο οργανωτικό συνέδριο,  το οποίο δεν προβλέπεται από το καταστατικό παλαιό και νέο, και να νομιμοποιηθούν αποφάσεις, που δεν εγκρίθηκαν από το καταστατικό συνέδριο, όπου απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία.

Δεν πάρθηκε ποτέ τέτοια απόφαση από το Συνέδριο ήταν πρόταση της ΕΠΟΣ.

Έχουμε τοποθετηθεί τόσο για τις συνδιασκέψεις όσο και για το Οργανωτικό Συνέδριο. Δεν προβλέπονται από το παλιό ούτε και το νέο καταστατικό. Όταν δεχθήκαμε να γίνουν τέτοιες συνδιασκέψεις, ομολογούμε ότι κάναμε λάθος δείχνοντας εμπιστοσύνη πως δήθεν θα πραγματοποιούνταν για την οργάνωση των συνταξιούχων που παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα  (περίπου στο 6%).

Στην συνέχεια διαπιστώσαμε, μετά από την εισήγηση της Οργανωτικής Επιτροπής ότι τίθενται για συζήτηση ζητήματα που μόνο ένα καταστατικό συνέδριο με αυξημένη πλειοψηφία μπορεί να λύσει, με την προϋπόθεση ότι οι αποφάσεις συνάδουν με τους σχετικούς νόμους.

Τα θέματα συζήτησης, που εισηγείται το ΔΣ, είναι αυτά που περιγράφονται στο πρακτικό της λεγόμενης Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής της ΠΟΠΣ, το οποίο σας έχει αποσταλεί.

 

Η ΕΚΣΔΗ διαφοροποίησε την στάση της για τις επιτροπές. Τις δέχθηκε αρχικά καλοπροαίρετα ως συμβουλευτικά όργανα. Στη συνέχεια διαπίστωσε ότι έγιναν υπερ-όργανα υπερκαλύπτοντας συνέδρια, νόμους, καταστατικά για να επιβάλει η πλειοψηφία του ΔΣ της Ομοσπονδίας (η ΕΠΟΣ) τις θέσεις της. Ταυτόχρονα γίνεται μεθόδευση, με επιχείρημα την πλειοψηφία, αποφάσεις ενός οργάνου, που δεν απαιτείται αυξημένη απαρτία (όπως ένα Καταστατικό Συνέδριο), να γίνουν αποφάσεις, παρεμβαίνοντας στην αυτοτελή δράση και λειτουργία των Συνδέσμων.

Δεν έχουμε αντίρρηση με τις Επιτροπές αλλά με το ρόλο που η πλειοψηφία τους αποδίδει.

Όπως ακριβώς έγινε και με την Επιτροπή Πιστοποίησης και Νομιμοποίησης (ΕΠΝ), που από 5μελής, που προβλεπόταν από το νέο καταστατικό, έγινε σε μια νύχτα 7μελής, με απ’ ευθείας ανάθεση των θέσεων ευθύνης αποκλειστικά από τον Πρόεδρο σε ρόλο υπερ-όργανου με πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα και συνέπειες.

Όπως οι 13 προτάσεις της Επιτροπής που θα αποτελέσουν τα θέματα συζήτησης στο λεγόμενο «Οργανωτικό Συνέδριο». Η ΕΚΣΔΗ  διαφώνησε στην 1,2,6,10,12,13.

Κατά την άποψή μας θα έπρεπε η ΕΚΣΔΗ να αποχωρήσει και να καταγγείλει από την αρχή την αλλαγή του ρόλου των Επιτροπών. Δείξαμε εμπιστοσύνη και καλή θέληση. Όπως αποδεικνύεται κάναμε λάθος.

10.          Πριν από την Πανελλαδική Συγκέντρωση στις 24 Οκτώβρη, ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική που συνεχίζεται, θα προηγηθούν περιφερειακές συσκέψεις και συγκεντρώσεις. Οι περιφερειακές συσκέψεις θα γίνουν για την προετοιμασία των συγκεντρώσεων ώστε οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να ανταποκρίνονται  με την μαζικότητα και την δυναμικότητα στην επίθεση που δεχόμαστε ενάντια σε όλα μας τα δικαιώματα..

Για τον σκοπό αυτό τα μέλη των ΔΣ της ΠΟΠΣ, ΕΠΟΣ και ΕΚΣΔΗ θα εκπροσωπήσουν την Ομοσπονδία στις Περιφερειακές Συσκέψεις και Συγκεντρώσεις.

 

ΕΚΣΔΗ

 

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+