Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ

Νέος γύρος σκληρών μέτρων πίσω από το κλίμα ευφορίας



Nέο κύμα σκληρών μέτρων επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αυτή τη φορά για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο προσπαθεί να κρύψει πίσω από το κλίμα ευφορίας για τη συμφωνία του Eurogroup.
O Επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προανήγγειλε... «λίγα μέτρα» ακόμη, επισημαίνοντας ότι η τρίτη αξιολόγηση θα επικεντρωθεί στην υλοποίηση «βασικών στόχων πολιτικής» που νομοθετήθηκαν στα πλαίσια της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης.
«Η εφαρμογή έχει συχνά αποτελέσει αχίλλειο πτέρνα, χωρίς αυτήν όμως δεν ριζώνουν οι αλλαγές με τρόπο βιώσιμο. Επομένως αυτό θα είναι το επίκεντρο. Υπάρχουν πολύ λίγα σε επίπεδο νέων πολιτικών που απαιτούν ευρεία νομοθέτηση. Λίγα είναι επίσης αυτά που απαιτούνται με όρους δημοσιονομικών μέτρων», σημείωσε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».
Ο Πιέρ Μοσκοβισί επικέντρωσε τα αντιλαϊκά μέτρα της τρίτης αξιολόγησης στον «εκσυχρονισμό» της κοινωνικής πρόνοιας, στην πλήρη λειτουργία του ενιαίου συνταξιοδοτικού ταμείου (ΕΦΚΑ), στις περαιτέρω «μεταρρυθμίσεις» στο σύστημα Υγείας, στο έργο που απαιτείται για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο

Από το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τουλάχιστον 113 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέχρι τον Ιούνη του 2018. Τα μέτρα της επόμενης φάσης αφορούν νέες παρεμβάσεις στα Εργασιακά και στο Ασφαλιστικό, καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων, ιδιωτικοποιήσεις και άνοιγμα των αγορών. Μεταξύ άλλων προβλέπεται:
- Νομοθέτηση της μεταρρύθμισης για το σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που θα φέρει περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα και στα επιδόματα αναπηρίας (έως το Νοέμβρη του 2017).
- Διαμόρφωση «αξιόπιστου συστήματος εκπροσώπησης» στις κλαδικές συμβάσεις (έως το Σεπτέμβρη του 2017).
- Νομοθέτηση της «αύξησης της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία στο 50%» (έως την ερχόμενη αξιολόγηση).
- Έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές την περίοδο Μάη - Οκτώβρη (έως το τέλος Ιούνη).
- Επανυπολογισμός του 30% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από το Μάη έως το Δεκέμβρη του 2016 με βάση τα «νέα δεδομένα» του νόμου Κατρούγκαλου (έως το τέλος Ιούνη).

Ανάκαμψη πάνω σε ερείπια

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τις προσπάθειες εξωραϊσμού της συμφωνίας του Eurogoup.
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στη σημασία της «κοινής παραδοχής», ότι το πρόγραμμα τελειώνει το 2018 και ότι η Ελλάδα θα στηριχθεί επί της ουσίας και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αυτοδύναμη έξοδό της στις αγορές. «Αυτός δεν είναι ο τελικός μας στόχος; Σε αυτόν ακριβώς τον στόχο, μετά τις 15 Ιούνη, είμαστε κοντύτερα από ποτέ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα σελίδα», αναγορεύοντας σε υπέρτατο κριτή της πολιτικής του τις αγορές και τους επενδυτές.
Στην πραγματικότητα προσδοκίες από την έξοδο στις αγορές έχουν μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα αντλήσουν περισσότερο ζεστό χρήμα, ενώ ο λαός θα φορτωθεί με νέα δάνεια. Η συμφωνία του Eurogroup επιβεβαιώνει ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει και στη φάση της ανάπτυξης και στη φάση της κρίσης, αφού προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα για ολόκληρες δεκαετίες.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+