Επιβεβαιώνεται ο κίνδυνος κατάσχεσης των οικογενειακών επιδομάτων



Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος να κατασχεθούν οικογενειακά επιδόματα για οφειλές στο Δημόσιο, αφού δεν θεωρούνται ακατάσχετα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Το επιβεβαιώνει και ο ΟΓΑ, που είναι ο φορέας που τα αποδίδει στους δικαιούχους, καθώς σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι διατάξεις των νόμων 4093/2012 και 4141/2013, σύμφωνα με τις οποίες τα οικογενειακά επιδόματα δεν θεωρούνται ακατάσχετα, ισχύουν, ως έχουν, εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια». Συνεπώς είναι δυνατόν να κατασχεθούν για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Επιπλέον ο ΟΓΑ αναφέρει ότι «με το νόμο 4336/2015 θεσπίστηκε ακατάσχετο όριο στα 1.250 ευρώ/μηνιαίως για καταθέσεις σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων, αρκεί ο λογαριασμός να έχει δηλωθεί στη φορολογική διοίκηση. Η δυνατότητα αυτή καταλαμβάνει και τους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων» και προσθέτει πως «για τη συντριπτική, μάλιστα, πλειονότητα, αν όχι για το σύνολο, των εκατοντάδων χιλιάδων δικαιούχων, η συγκεκριμένη ρύθμιση καθιστά ακατάσχετο το ποσό του επιδόματος που εισπράττουν».

Εν κατακλείδι, ο ΟΓΑ επιβεβαιώνει ότι τα οικογενειακά επιδόματα δεν είναι ακατάσχετα και πως οι δικαιούχοι μπορούν να προστατεύσουν από τυχόν κατάσχεση σε ποσό έως και 1.250 ευρώ αν ο τραπεζικός λογαριασμός όπου κατατίθενται έχει δηλωθεί στην εφορία ως ακατάσχετος.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+