Συντάξεις οριστικής πείνας


Aπό τον υπολογισμό με τον νόμο Κατρούγκαλου



Στις 30 Ιουνίου θα πιστωθούν στους λογαριασμούς συνταξιούχων του ΙΚΑ και του Δημοσίου οι πρώτες 2.000 οριστικές συντάξεις πείνας που υπολογίστηκαν με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. 
Όπως φένεται να υποστηρίζουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, οι νέες οριστικές συντάξεις που απονέμονται αφορούν ποσά της τάξης των 600 και 700 ευρώ και ασφαλισμένους με 4.500 ένσημα ή 15 έτη ασφάλισης.
Οι πρώτες συντάξεις που προέκυψαν με τον νέο τρόπο υπολογισμού προηγήθηκαν στην έκδοσή τους, καθώς δεν είχαν ούτε πλασματικά χρόνια ούτε διαδοχική ασφάλιση, οπότε είναι ευκολότερη η απονομή τους. Για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση ή ανήκαν σε Ταμεία που εισέπρατταν τους λεγόμενους «κοινωνικούς πόρους» ο χρόνος που απαιτείται για τον υπολογισμό της σύνταξης τους είναι περισσότερος. Στο μεταξύ, πολλοί νέοι συνταξιούχοι θα δουν στο ΑΤΜ ακόμη χαμηλότερο ποσό, λόγω συμψηφισμού με την προσωρινή σύνταξη που έπαιρναν στο μεσοδιάστημα από την υποβολή του αιτήματός έως και σήμερα. 
Πάντως ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης σε πρόσφατες δηλώσεις του στη Βουλή ανέβασε τον αριθμό των κύριων συντάξεων που δόθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου στις 9.000. Το σοκ από τις νέες μειωμένες θα υποστούν σε πρώτη φάση περίπου 60.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαϊου του 2016. Ακολουθούν, άλλοι 200.000 που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016.
Οι μειώσεις κυμαίνονται έως και 13% ενώ όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών: εθνικής και ανταποδοτικής, συν την κράτηση ασθενείας 6% και τον αναλογούντα φόρο. 
Το υπουργείο Εργασίας πιέζεται να εκκαθαρίσει άμεσα το 10% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2016, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+