Χιλιάδες κόσμου στο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη (Φωτο-Βίντεο)


Χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, συνταξιούχοι και νεολαίοι συμμετείχαν στην μαχητική και μαζική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη.
Οι διαδηλωτές κατέφτασαν στη Θεσσαλονίκη από όλη τη χώρα για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Διημέρου Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων.
Αποφάσεις συμμετοχής στη διαδήλωση έλαβαν 114 συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων 12 Ομοσπονδίες και 8 Εργατικά Κέντρα.
Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους και τους γύρω δρόμους που πλημμύρισαν από τον κόσμο. Ακολούθησε πορεία προς το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, με τα συνθήματα να αντηχούν σε όλη την πόλη.
Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με συναυλία στο χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

«Χιλιάδες εργαζόμενοι, νέες και νέοι, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες, γυναίκες από όλη τη χώρα διαδήλωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο», επισημαίνει το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση που εξέδωσε.
Όπως τονίζει: «Η τωρινή ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump", τα πλοία του θανάτου ''USS Mesa Verde'' και το ''USNS Trenton'', που αλωνίζουν στο Αιγαίο, οι ασκήσεις και οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί σε όλη την Ευρώπη που αναπτύσσονται πάνω στους οξυμένους ανταγωνισμούς και της εμπλοκής μεγάλων χωρών για την υπεράσπιση των συμφερόντων μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, πρέπει να συναντήσουν τη λαϊκή απάντηση τόσο στη χώρα μας όσο και ευρύτερα.
Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας! Όπου πηγαίνει σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.
Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους εργαζόμενους άλλων χωρών, με τους άλλους λαούς. Μας ενώνει το κοινό συμφέρον της πάλης για μία ζωή χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους, χωρίς αφεντικά. Δε βάζουμε τα συμφέροντα μας, τη ζωή μας κάτω από την ξένη σημαία της πλουτοκρατίας των χωρών μας και των συμμάχων τους. Υψώνουμε ψηλά τη σημαία των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Παλεύουμε ενάντια στους άδικους πολέμους, για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη!





Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας! Όπου πηγαίνει σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.
Οι διαδηλωτές διαδηλώνουν μπροστά από την πύλη του Στρατηγείου και τα συνθήματα που δονούν την ατμόσφαιρα είναι: «Οι φαντάροι είναι του λαού, έξω από τα σύνορα δεν έχουν δουλειά», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», και «Κρίση πολέμοι ξεριζωμός αυτός είναι ο καπιταλισμός».

 Επίσης, το σύνθημα «με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά», δεσπόζει στα πανό των συνδικάτων, σε μπλουζάκια. Η συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων απ όλη τη χώρα μαζί με συνδικάτα και συνδικαλιστές από την Τουρκία, την Σερβία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κύπρο αλλά και η παρουσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας δίνουν το μήνυμα των διεκδικήσεων για τη συνέχεια.

Καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους εκτός συνόρων. 

Καμία εμπλοκή στα σφαγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. 

Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. 

Να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. 

Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια. 

Πάλη ενάντια στην αλλαγή συνόρων. 

Πάλη ενάντια στην περιστολή συνδικαλιστικών και άλλων ελευθεριών. 

Όχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. 

Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. 

Αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, το σωβινισμό. 

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, αλληλεγγύη σε όλους τους λαούς

Υπενθυμίζεται ότι το Νατοϊκό στρατηγείο στη Θεσσαλονίκη, είναι ένα από τα Στρατηγεία Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Είναι ένα από τα Εθνικά Χερσαία Στρατηγεία και έχει πολυεθνική στελέχωση, λειτουργούν μέσω μνημονίων συνεργασίας. Αυτά χρηματοδοτούνται από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών που εδρεύουν. Τα συγκεκριμένα στρατηγεία είναι «Υψηλής Ετοιμότητας, έχουν ρόλο ανάπτυξης για συμμετοχή σε Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης και πέρα από τη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα στρατηγεία υπάρχουν σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης όπως στο Μιλάνο, στη Βαλένθια, στην Κωνσταντινούπολη, στο Στρασβούργο κ.α.


Την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην πανελλαδική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους έκανε ο Γιώργος Πέρρος






Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+