Αμεση απάντηση στα νέα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα και τις άθλιες μεθοδεύσεις



Συγκέντρωση σήμερα στις 3.30 μ.μ. στη Βουλή, την ώρα που θα συζητιούνται και θα ψηφίζονται οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χτες στα μουλωχτά με νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την «αξιολόγηση»

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 3.30 μ.μ. έξω από τη Βουλή, ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που ψηφίζει σήμερα «σαν τον κλέφτη» η κυβέρνηση, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Η κινητοποίηση αποτελεί άμεση αγωνιστική απάντηση στη χτεσινή κατάθεση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σειράς τροπολογιών που προσθέτουν ακόμη 5 προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα σε αυτά του 4ου μνημονίου, που βέβαια θα συμπληρωθούν στη συνέχεια, είτε με την κατάθεση και νέων τροπολογιών είτε με την έκδοση υπουργικών και άλλων αποφάσεων.

Οι τροπολογίες αφορούν το ακόμα μεγαλύτερο «σφαγείο» σε ό,τι αφορά τα κρατικά κονδύλια για την καταβολή των συντάξεων, διαιωνίζουν το σημερινό άθλιο καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενώ αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερη καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (μισθωτοί, συνταξιούχοι) στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Μάλιστα, η κυβέρνηση επέλεξε για μια ακόμα φορά πραξικοπηματικές διαδικασίες εξπρές για το πέρασμα των νέων αντιλαϊκών προαπαιτούμενων, με στόχο να μην πάρει ο λαός χαμπάρι. Οι νέες ρυθμίσεις όχι μόνο κατατέθηκαν από την κυβέρνηση με μορφή τροπολογιών, αλλά επιπλέον συμπληρώθηκαν και σε νομοσχέδιο που αφορά μία απλή «κύρωση συμφωνίας» (για την αλιεία), που σύμφωνα με το άρθρο 108 του Κανονισμού της Βουλής, δικαίωμα τοποθέτησης έχουν μόνο τα κόμματα που δεν υπερψήφισαν την κύρωση συμφωνίας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής! Τελικά, από το προεδρείο της Βουλής και κάτω από διαμαρτυρίες βουλευτών, αυτό που αποφασίστηκε ήταν να έχουν δικαίωμα τοποθέτησης επί των τροπολογιών μόνο τρεις βουλευτές από κάθε κόμμα και συγκεκριμένα ένας ειδικός αγορητής, ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ένας απλός αγορητής!

Παράλληλα, από το απόγευμα εκτυλισσόταν σε αίθουσα της Βουλής ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, και την υπουργό Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, σχετικά με τις νέες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Σύμφωνα με διαρροές από βουλευτές, η όποια κριτική τους επικεντρώθηκε στην ...επικοινωνιακή διαχείριση του όλου θέματος.
Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέχτηκε για τη «βρώμικη δουλειά» κεφαλαίου και ΕΕ

Το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα Συνδικάτα να βρεθούν από το πρωί στους χώρους δουλειάς, «να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, να καταγγείλουν και να καταδικάσουν την κυβέρνηση, καλώντας τους να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση». Επίσης, καλεί «τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε εργατογειτονιά να αξιοποιήσουν όλες τις μορφές ενημέρωσης, στις πλατείες, στα καφενεία, παντού».

«Δεν πρόκειται να τηρήσουμε "σιγήν ιχθύος"», σημειώνει το ΠΑΜΕ σχολιάζοντας το γεγονός ότι η σχετική τροπολογία της κυβέρνησης με τα πρόσθετα μέτρα μπήκε και ψηφίζεται με διαδικασίες εξπρές σε... κύρωση σύμβασης που αφορά την αλιεία στη Μεσόγειο.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σαν τον κλέφτη φέρνει αύριο στη Βουλή για να τα ψηφίσει όλα τα σκληρά μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης, που είναι τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα της "2ης αξιολόγησης" με τροπολογία σε μία σύμβαση για τα ψάρια.

Μέτρα που θα ρημάξουν ακόμη περισσότερο τη ζωή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Μέτρα όπως: Πάγωμα των συντάξεων μέχρι το τέλος του 2022. Ανατροπές στο νόμο για την απεργία και τα συνδικάτα, που θα σημαίνει νέα μεγαλύτερα εμπόδια στη δράση τους. Παράταση και μετά το 2018 στο καθεστώς της διάλυσης των ΣΣΕ. Μείωση του αφορολόγητου. Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και πολλά άλλα.

Αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει τη βρώμικη δουλειά υπηρετώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους και την ΕΕ. Γι' αυτό άλλωστε επιλέχτηκε».

Στη σημερινή κινητοποίηση έξω από τη Βουλή καλεί με ανακοίνωσή της και η ΠΑΣΕΒΕ.
Αντίστοιχο κάλεσμα για ενημερωτική εκστρατεία σε χώρους δουλειάς και μηχανοκίνητη πορεία, σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., από το Δημαρχείο Βόλου, απευθύνει σε σωματεία και Επιτροπές Αγώνα η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.


Οι τροπολογίες που ψηφίζονται σήμερα



Μέχρι και αργά χτες το βράδυ είχαν κατατεθεί 5 τροπολογίες, ενώ αναμενόταν και μία ακόμα.
«Ανοιχτός ο δρόμος» για περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου

Η τροπολογία για το αφορολόγητο όριο προβλέπει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ο «δημοσιονομικός στόχος» (πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) «οι ελληνικές αρχές σε συμφωνία με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ θα εφαρμόζουν τις αναγκαίες προσαρμογές» στη σχετική διάταξη, δηλαδή στο ύψος της καρατόμησης του αφορολόγητου.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο προβλέπεται να ισχύσει από το 2020, ενώ η εφαρμογή του, σύμφωνα με την αρχική διάταξη θα ξεκινήσει από το 2019, σε περίπτωση αρνητικής απόκλισης από τους στόχους. Με τη νέα διάταξη, το αντιλαϊκό οπλοστάσιο θωρακίζεται παραπέρα με τη δυνατότητα δραστικότερων παρεμβάσεων με την περαιτέρω καρατόμηση, είτε από το 2019 είτε και στα επόμενα χρόνια με γνώμονα την κατοχύρωση των ματωμένων πλεονασμάτων.

Με άλλες τροπολογίες διευθετούνται οι εκκρεμότητες γύρω από την υπάρχουσα διάταξη για τη διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σχετικά με τα τέλη χρήσης που καταβάλλονται για τη χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων. Επίσης, τροποποιούνται οι διατάξεις για τη χορήγηση δανείων σε πολιτικά κόμματα κ.ά.
Νέο «τσεκούρωμα» 250 εκατ. ευρώ στους συνταξιούχους

Την ίδια ώρα, στα 250 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η νέα απώλεια σε βάρος των συνταξιούχων, από την «ουρά» που, πρόσθετα στον νόμο του 4ου μνημονίου, κατέθεσε προς ψήφιση χτες η κυβέρνηση για το σκέλος των συντάξεων.

Συγκεκριμένα, με τη σχετική τροπολογία η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εταίρους, παγώνει για έναν επιπλέον χρόνο τις ήδη κατακρεουργημένες καταβαλλόμενες συντάξεις, δηλαδή μέχρι και το τέλος του 2022, αντί του 2021 που είχε ήδη πάει το πάγωμα με τον νόμο που ψήφισε μόλις πριν από λίγες μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι με την ψήφιση του 4ου μνημονίου, οι νέες απώλειες για τους συνταξιούχους, στις οποίες συνυπολογίζονται η κατάργηση ή η μείωση της «προσωπικής διαφοράς», το κόψιμο των οικογενειακών επιδομάτων και το πάγωμα των συντάξεων, είναι: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021. Σύνολο απωλειών, μόνο από τα συγκεκριμένα μέτρα: 7,8 δισ. ευρώ την τριετία 2019 - 2021. Σε αυτά τα ποσά προστίθενται τώρα επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την επέκταση του παγώματος των συντάξεων και για το έτος 2022.
Παραπέρα διαιώνιση του άθλιου καθεστώτος διάλυσης των ΣΣΕ

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απογειώνει κι άλλο το τσεκούρωμα των συνταξιούχων, με μια ακόμα τροπολογία φροντίζει να παγιώσει ακόμα παραπέρα την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου, διαιωνίζοντας το σημερινό άθλιο καθεστώς διάλυσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Συγκεκριμένα, με τη νέα τροπολογία, όχι μόνο παγιώνεται μέχρι την «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής» το σημερινό αντεργατικό πλαίσιο, αλλά στρώνεται διάπλατα ο δρόμος για την παραπέρα μονιμοποίησή του, αφού απαλείφεται και η παραμικρή αναφορά, τόσο από τη διάταξη του νόμου όσο και από την αιτιολογική έκθεση, σε ημερομηνία επαναφοράς της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι οι παρεμβάσεις στα Εργασιακά και ειδικά στον συνδικαλιστικό νόμο δεν σταματούν εδώ, καθώς η κυβέρνηση, στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την Ευρωζώνη, έχει ήδη δεσμευτεί να φέρει στην τρίτη «αξιολόγηση» νομοθεσία για την επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών, χωρίς να αποκλείεται, βέβαια, και η προσθήκη νέων αντεργατικών μέτρων.





Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+