Κάλεσμα από την επιτροπή Συνεργαζόμενων Συνταξιοδοτικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης



Ανοιχτό κάλεσμα σε όλο τον κόσμο, σε όλους τους συνταξιούχους, εργαζόμενους, ανέργους, απηύθυναν σήμερα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιοδοτικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης, για αγωνιστικές δράσεις κατά των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις και κυρίως για μαζική συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στις 11 το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Διαβάστε τι αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου:
Η Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων σε συνεδρίασή της αποφάσισε την πραγματοποίηση τριών πανελλαδικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας μέσα στον τρέχοντα μήνα.
Η πρώτη από αυτές θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας στις 13-6-2017 με συμμετοχή συνταξιούχων από Θεσσαλία – Ήπειρο – Μακεδονία και την Θράκη. Η δεύτερη θα γίνει στην Αθήνα στις 15 Ιούνη, με συμμετοχή συνταξιούχων από την Στερεά – Αττική και Πελοπόννησο και η Τρίτη στο Ρέθυμνο της Κρήτης με συμμετοχή των συνταξιούχων όλου του Νησιού.
Πραγματοποιούμε αυτές τις συγκεντρώσεις ως συνέχεια μιας σταθερής και αδιάκοπης αγωνιστικής δράσης του συνταξιουχικού κινήματος, στον ίδιο δρόμο με το ταξικό εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές που χειροτερεύουν τη ζωή μας, όπως όλης της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.
Διεκδικούμε ότι μας έχει αφαιρεθεί, γιατί είναι πληρωμένο από το μόχθο και τον αγώνα μιας ζωής μέσα στα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα μικρομάγαζα, τα χωράφια. Δεν μας τα χάρισε κανένας, δεν το χρωστάμε σε κανέναν. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας τις περικοπές. Ότι μας έχει αφαιρεθεί, θα το διεκδικήσουμε μέχρι τέλους.
Εν όψει αυτής της κινητοποίησης στις 13 Ιούνη σας καλέσαμε σήμερα για να σας ενημερώσουμε για το περιεχόμενο της και τις προετοιμασίες της που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Νομίζουμε ότι είναι χρήσιμο να ξεκινήσουνε υπενθυμίζοντας το εξής.

Στις 20 Γενάρη 2017 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στην διάρκεια της οποίας του έκανε γνωστά όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι στο σύνολο τους και κατέθεσε τα αιτήματα του συνταξιουχικού κινήματος (επαναφορά των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα, άμεση έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν, ύψος περικοπών, προβλήματα υγείας-περίθαλψης και φαρμάκων κλπ).
Ο κ. Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι είχε υπερασπισθεί την πολιτική της Κυβέρνησής του, είχε δεσμευθεί ότι δεν θα υπήρχε νέα περικοπή των συντάξεων, παρά τα όσα έβλεπαν το φώς της δημοσιότητας την περίοδο εκείνη, εν όψει της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης αξιολογώντας την δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού, με βάση και την μέχρι τότε εμπειρία μας για την διάσταση λόγων και έργων της Κυβέρνησης του, εκτιμήσαμε ότι η δέσμευση αυτή εντάσσονταν στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να διασπείρει τον εφησυχασμό στους συνταξιούχους και να διασφαλίσει αν όχι την στήριξη, τουλάχιστον την ανοχή μας στα νέα μέτρα τα οποία ετοίμαζε σε βάρος μας, για να κλίσει την 2η αξιολόγηση και καλέσαμε τους συνταξιούχους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Την εκτίμησή μας αυτή ήρθε να επαληθεύσει μόλις δυο περίπου μήνες μετά, η ψήφιση του Νόμου 4472/2017 δηλαδή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021» κατά την Κυβέρνηση, κατ’ εμάς του 4ου Μνημονίου, με τα νέα μέτρα που αυτό περιλαμβάνει για συνταξιούχους και εργαζόμενους.
Η τροποποίηση δεκάδων νόμων που προβλέπεται στον Ν.4472/2017, ακόμα και αυτού του αντιασφαλιστικού Ν.4387/2016, προς το χειρότερο για συνταξιούχους και εργαζόμενους, μαζί με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» δηλαδή νέα μείωση μέχρι και 18% των συντάξεων από το 2019, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων των συνταξιούχων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, την μείωση στις επικουρικές συντάξεις («προσωπική διαφορά»)και την δραστική συρρίκνωση των μερισμάτων, την μείωση του αφορολόγητου στα 5.682 ευρώ από 8.636 από το 2020, που σημαίνει την αφαίρεση δύο συντάξιμων μισθών από κάθε συνταξιούχο, την κατάργηση της έκπτωσης στην μηνιάτικη παρακράτηση φόρου, την κατάργηση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2018, την κατακρεούργηση των συντάξεων χηρείας, την δραστική μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, το νέο πάγωμα των συντάξεων μέχρι το 2021 και όχι μέχρι το 2019 όπως ίσχυε, πιστεύουμε ότι προδιαγράφουν με σαφήνεια σε ποια κατάσταση απόλυτης εξαθλίωσης, θα βρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων τα επόμενα χρόνια.
Από την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», των οικογενειακών επιδομάτων και το πάγωμα των συντάξεων, η Κυβέρνηση θα αφαιρέσει από τους συνταξιούχους 2,262 δις ευρώ το 2019, 2,358 δις ευρώ το 2020 και 2,505 δις ευρώ το2021. Επίσης από τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις («προσωπική διαφορά») θα αφαιρέσει επιπλέον από τους συνταξιούχους 232 εκατ. Ευρώ το 2019, 225 εκατ. Ευρώ το 2020 και 218 εκατ. Ευρώ το 2021.
Μετά από τέτοιου είδους καταλήστευση των συντάξεών μας, για ποιά αντίμετρα μας μιλάει η Κυβέρνηση; Τα «αντίμετρα», όπως και το «παράλληλο πρόγραμμά» της, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθειά της να μην αποκαλυφθεί ότι και η ίδια είναι ένας ακόμα υπηρέτης των συμφερόντων της ολιγαρχίας.
Αγαπητοί φίλοι!
Τον εφησυχασμό που πριν λίγους μήνες επιχείρησε να διασπείρει ο κ. Πρωθυπουργός στις τάξεις του συνταξιουχικού κινήματος, έρχεται σήμερα να υποκαταστήσει η ρητορική του ίδιου και των στελεχών της Κυβέρνησης του, ότι τα νέα σε βάρος μας μέτρα του 4ου μνημονίου, έρχονται να υπηρετήσουν τον «εθνικό στόχο» της μείωσης του κρατικού χρέους.
Οι «γενναιόδωρες» συντάξεις που δίνονται στην χώρα μας, είναι άποψη όχι μόνο των δανειστών, αλλά και του ΣΕΒ. Όλων αυτών τις απαιτήσεις νομοθέτησε η Κυβέρνηση με το 4ο Μνημόνιο που φόρτωσε στην πλάτη του Ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο «εθνικός στόχος» της, με τον οποίο μας ζητάει να συνταχθούμε.
Όμως στις παραπάνω απόψεις απαντούν τα επίσημα στοιχεία (Σύστημα «ΗΛΙΟΣ») που αναφέρουμε παρακάτω:
Το 48% των συνταξιούχων τον Δεκέμβρη του 2016 πήραν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ μικτά και από αυτούς το 27,3% πήραν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ μικτά. Στα ποσά αυτά αθροίζονται κύριες και επικουρικές ή μερίσματα όταν πρόκειται για συνταξιούχους του Δημοσίου.
Πιο ειδικά, περίπου 1,2 εκατ. Κύριες συντάξεις έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα κάτω των 500 ευρώ μικτά με την μεγάλη πλειοψηφία αυτών να κυμαίνεται μεταξύ 334 έως 384 ευρώ μικτά.
Ακόμα 962.000 κύριες συντάξεις κυμαίνονται από 500 έως 1.000 ευρώ μικτά με την πλειοψηφία τους να συγκεντρώνεται γύρω από την περιοχή των 679 έως 718 ευρώ μικτά.
Αντίστοιχα η μέση επικουρική σύνταξη για τους 1,252 εκατ. Δικαιούχους συρρικνώθηκε στα 170,93 ευρώ μεικτά, ενώ το μέσο μέρισμα για τους 409.620 μερισματούχους σχεδόν εξαϋλώθηκε στα 97,86 ευρώ μεικτά.
Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων παίρνουν μόνο κύρια σύνταξη.
Τέλος ,σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρά τους μύθους που κυκλοφορούν, το 73,9% των σημερινών συνταξιούχων έχουν ηλικία πάνω από τα 66 έτη, ενώ ακόμα 12% έχουν ηλικία μεταξύ 61 και 65 ετών. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός συνταξιούχων που έχουν μικρότερη ηλικία, είτε είναι δικαιούχοι σύνταξης θανάτου, είτε είναι δικαιούχοι σύνταξης αναπηρίας.
Νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο να τονίσουμε τα εξής.
Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, που στην ουσία εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων της χώρας μας, έδωσαν σειρά αγώνων όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και φέτος, είτε με την αυτοτελή τους δράση, είτε συμμετέχοντας στους αγώνες του εργατικού κινήματος, του οποίου είμαστε ενεργό κομμάτι.
Δεν νομιμοποιούμε στην συνείδηση μας κανέναν από τους αντεργατικούς νόμους, ούτε της σημερινής, ούτε των προηγούμενων Κυβερνήσεων, γι αυτό παλεύουμε για την κατάργησή τους.
Αποκρούουμε την μαύρη προπαγάνδα της Κυβέρνησης. Δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι ο δρόμος των αγώνων είναι μακρύς και δύσκολος, όμως την αντοχή μας την ενισχύει το δίκαιο των αιτημάτων μας, η ανάγκη να υπερασπίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας, η ανάγκη να υπερασπίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.
Στην άποψη που καλλιεργούν η Κυβέρνηση και διάφοροι μηχανισμοί των αστικών κομμάτων και των εργοδοτών, ότι οι αγώνες δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα και ότι το σύγχρονο εργαλείο πάλης είναι η συναίνεση και ο διάλογος με του «κοινωνικούς εταίρους», απαντάμε ότι η Τάξη μας ,η εργατική Τάξη, ό,τι είχε κατακτημένο μέχρι σήμερα, το κατάκτησε με τους αγώνες της και όχι με συναινέσεις και διαλόγους.
Βαδίζουμε σταθερά σ’ αυτό το δρόμο, μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ζήσουμε καλύτερα εμείς και τα παιδιά μας. Το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν είναι ανίκητο. Αυτή είναι η απάντησή μας στην λογική της απάθειας, του φόβου, της μοιρολατρίας ότι «δεν γίνεται τίποτα».
Γι αυτό καλούμε όλους τους συνταξιούχους από τις Περιφέρειες της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Δυτικής, της Κεντρικής, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, να δώσουν μαζικά το αγωνιστικό τους παρών στις 13-6-2017,στις 11.οο το πρωί στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Διεκδικούμε:
Την απόδοση στο ακέραιο των κύριων και επικουρικών συντάξεων, του ΕΚΑΣ και των Μερισμάτων.
Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, των παροχών στην Δημόσια Υγεία και ότι άλλο μας έχει αφαιρεθεί.
Την άμεση έκδοση και καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούν.
Την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών, φορομπηχτικών νόμων.
Την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων”.

Μοιραστείτε το

στο Facebookστο Twitterστο Google+